שירו של אלתרמן

ixmix

New member
ניגון עתיק, ניתוח:

השיר מתאר אהבה עמוקה, יש להגיד עמוקה מדי, אובססיבית. אהבה לאחרת, לפי מבקרי ספרות אולי אחרת לא מציאותית. נראה לי כי הרגשות והמצב הם כפי הנראה משהו ישן, מוכר, ידוע - כמו בביטוי same old story או אותו "ניגון עתיק". יש בשם גם נופך מיושן ומיסטי מעט, אולם לטעמי לא זו הכוונה. לגבי מבנה השיר- ששה משפטי תנאי, סימטרי (ארבעה בתים שווים) כאשר עבור כל משפט תנאי מתייחס חלקו הראשון למאוויה של הנמענת (מאוויים תיאורטיים - "אם תבקשי", "אם תרחפנה"), וחלקו השני לתוצאה - או למעשים שהמוען האובססיבי מוכן לעשות בשביל למלא את מאוויה (גם כשאלה בכלל אינם מאוויה, אלא פנטזיה מורבידית כמעט של היוצר). מבנה זה שב על עצמו מספר פעמים, וכך נבנה מתח לקראת הקליימקס - הצד האובססיבי, החולני ממש, הירוק, הדוחה של הקנאה שאינה עוד אהבה. הבית האחרון נותן "מכה" לקורא, שכן מנתינה כה עזה של הבתים הקודמים עובר לפגיעה בה. אם נבחן את השיר מחדש, נמצא אלמנטים קודמים של מוות, שכול וקנאה - "אכסך ואשכב על אבן", אלמנטים של קנאה ומוות כבר מהתחלה, ובוודאי אלנטים של אובססיה. לטעמי אחד השירים החלשים של אלתרמן.

נתוח נוסף נקֻדתי

עתיק אצל אלתרמן הוא סמל, ומשמעו הוא: הדבר שמכֻנה עתיק בשיר אלתרמני לא התרחש כשלעצמו, אלא הִוָּה תבנית נרטיבית או תבנית רגשית, ולכן חוזר ומתרחש בכל ספור ובכל רגש. בקיום המציאותי התבנית הזאת אינה טהורה, ולכן אף אדם לא חש קנאה כזאת, ולכן היא נראית מֻגזמת. למעשה אפשר להחליף את התֹאר "עתיק" בשיר אלתרמני בכנוי "יונגיאני":) אני מגזים:) אבל עתיק משמעו רגש טהור, באפן שאינו נמצא במציאות. כמו כן יש בו הצבעה על הסמל ולא על הגשמתו, במקרה זה הנגון, בדומה לתארים הסמליים "גדול", "ישן", "רחב", המעידים אצל אלתרמן על המתֹאר כי הוא סמל. למה עתיק? על פי התפיסה, המבֻטאת בתמציתיות ברפליקה הארחונה בפֻנדק הרוחות, הספור תמיד ממשיך, "בחלופי שמות ומעשים". אם השמות והמעשים מתחלפים, מה נשאר בספור? מה שנשאר בספור הוא מה שמכֻנה "עתיק", והוא המרכיבים הטהורים, שכל הגשמה מערבת אותם זה בזה, מעין תפיסה סטרוקטורליסטית שכזאת. ובענין השיר: הקרבת הדובר מוצגת כתכליתית - לספק את רצון/צרכי/גחמות האהובה. למעשה מעשיו אינם תכליתיים - אין דבר כזה למכֹר עינים, (מקסימום כליות), ושמחה אינה מחממת כצרור תבן. ההקרבה הנה ענינו של הדובר בלבד, ולא נעשית למען האהובה. יתכן שהיא משרתת את הקנאה. יתכן שהיא רגש נפרד. אך הפער הזה הוא הממחיש את האבסורד שבקנאה, מעבר לקִצוניות. לטעמי - שיר חזק ביותר. בהתחלה לא הבנתי אותו, כי חשבתי שהוא מתימר לתאר רגש קים. לאחר שהבנתי את משמעות הסמל "עתיק" הבנתי לפתע את עֹמק השיר

קא זו או

New member
תשובה לשאלה

אינני מתכונן לנתח את השיר על מנת לנמק את הבחירה בשם השיר. ברור לחלוטין, שאין לנו ידע ממשי מדוע נבחר שם X או שם Y, וכל תשובה היא סוג של פרשנות, שבדר"כ צריכה להיות מגובה בניתוח הטקסט. אבל - לפעמים כדאי לשחק במשחקי קריאה ולנסות לברר בלי לקרוא את השיר: מה זה "ניגון עתיק"? מה זה אומר לי, כאדם, כגבר? כישראלי? כחופשי? כדתי וכו' לי, לקאזואו "ניגון עתיק" מזכיר דווקא יסודות חסידיים, את הסיפור של י"ל פרץ על השאריקה ההיא בבית המקדש. ניגון עתיק יכול להתיימר לשקף איזו עתיקות שעדיין היא רלוונטית, או מאידך, כמו יין עתיק, האיכות בלתי רגילה. כמובן, שקריאת השיר, לי, מעלה טענות יונגיאניות על ארכיטיפוס, ועל קשרים ארכי-טיפיים בין הזכר לבין הנקבה הבאים לידי ביטוי בשיר הזה. אגב, השיר הזה עצמו זכה לקריאות ביקורתיות אינסופיות של פמינסטיות בעבר ובהווה. הן ראו בו שיר אלים במיוחד [והוא באמת אלים מאוד] וכו' וכו' וכו' אני מסכים עם קודמתי, שזה שיר די גרוע. מנייריסטי ומניפולטיווי .

למעלה