שיעור בחיים - ללמוד ולתקן
שחר יקרה,
כתיבתך כרגיל מעמיקה ומרגשת.
עצם העלאת הסוגיה כבר מלמדת שאת רוצה ללמוד את השיעור. אינך רוצה להכשל שוב ושוב באותה שאלה במבחן. הלא כולנו יודעים כמה התקדמת בשאר פרקי הנושא. הלא כן? ורק באותה שאלה את נכשלת שוב ושוב. אך יתכן שהשקלול של השאלה הזו גבוה בתוצאה הסופית, כך שלא יעזור כמה את מצטיינת בשאר השאלות, הכשלון בשאלה היחידה הזו מנמיך את הציון הסופי במידה שאינה מעבירה אותך את הסף הרצוי.
אפשר לגשת לשאלתך מתוך כמה מסגרות התיחסות: היהדות, הבודהיזם, הפילוסופיה, המדע והפסיכולוגיה.
נראה לי שכלן תיתנה בסופו של דבר, במילים כאלה ואחרות את אותה תשובה: שינוי מסגרת ללא שינוי דרך ההתמודדות, על פי רוב לא יביא את התוצאות המקוות. לעיתים שינוי התנהגותי בלבד. לעיתים שינוי תפיסתי, עמוק ופנימי יותר, שבתורו משפיע גם על שינוי רגשי וגם על התנהגותי. לעיתים השינוי יבוא מתוך הגוף: הרגלי תזונה, שינה, ספורט, מדיטציה או טיפול תרופתי. גם שינוי גופני ישפיע בתורו על כל השאר. אם השיעור נלמד, אדם יודע מהו השינוי אותו עליו לעשות. אם הוא חוזר שוב ושוב על אותה דרך התמודדות - הוא לא למד את השיעור.
מעטים הילדים הסובלים מקשיים חברתיים, אשר עוברים כיתה או בית ספר וכל בעיותיהם נפתרות. יש גם כאלה. או כי: "משנה מקום משנה מזל", או כי באמת המסגרת הקודמת לא התאימה להם מבחינות שונות. אחוז גבוה יותר של ילדים, רק מעביר את אותם קשיים דירה. הבעיות משחזרות את עצמן. אותו דין להחלפת מקום עבודה או בן זוג. לעיתים זה מספיק כדי לפתור את כל הבעיות, כי אכן משהו במסגרת לא היה תקין או לפחות לא היה נכון עבורו. אי התאמה. לעיתים קרובות יותר נדרש שינוי פנימי. למידת השיעור מההתנסות הקודמת. שילוב של שינוי מסגרת יחד עם שינוי פנימי, לרוב יהיה הטוב ביותר.
ככל שידיעותי מגיעות, היהדות אומרת שאדם בא לעולם כדי למלא תפקיד מסוים, וחובתו ללמוד ולהשתפר כל הזמן על מנת למלא את התפקיד שיועד לו באופן הכי טוב שאפשר. כשהאל מעמיד אדם בנסיון הוא "מאמין" שהאדם מסוגל לעמוד בנסיון הזה, אם רק יבחר בדרך הנכונה ("הכל צפוי והרשות נתונה"). אם אדם בוחר שוב ושוב באותה דרך, גם אם ישנה את המסגרות, הוא לא יעמוד במבחן בו האל מעמיד אותו. אלא אם המבחן הוא היכולת לזהות שהמסגרת אינה מתאימה ולהעיז לשנות אותה. להבנתי אין לאל "אינטרס" שהאדם יסבול, אלא לכל היותר שדרך הסבל ילמד את השיעור. משום כך את צודקת שאין טעם להעמיד את האדם שוב ושוב באותו נסיון אם אינו לומד את השיעור שלו. אבל מצופה שאדם כמוך, הפוקח את עיניו ומבחין שהוא נכשל שוב ושוב באותה שאלה, ישנה את הדרך בה הוא מנסה להתגבר על אותו מכשול. יחליף מורה, יקח לו מורה נוסף, יבקש התאמות, יחליף לו"ז למידה/ אורחות שינה/ תזונה/ חברים וכו'. כל עוד הוא זה שעושה את השינוי, ואינו מצפה שהעולם ישתנה לכבודו.
הבודהיזם, ותורות פילוסופיות נוספות המאמינות בגלגול נשמות (למיטב ידיעתי גם תורת הקבלה, אלא שאיני יודעת די כדי לדבר בשמה), מאמינות שבכל גלגול אדם אמור ללמוד עוד שיעור ולשפר את עצמו למדרגה גבוהה יותר, עד שיגיע לנרוונה - סיום כל הגלגולים שהוא גם סיום הסבל. הסבל על פי תורה זו מקורו בתשוקה לדברים גלמיים, בבורות, ובאגו. הסבל אינו הכרח ויש דרכים להשתחרר ממנו ולהגיע לנרוונה.
שחר יקרה, את שואלת כיצד אדם שתוהה-תועה-טועה בחושך העולם, שנתקל כל הזמן בדברים שאינו יודע מה הם, כושל-נכשל-נופל-נחבל - יכול לדעת מה רוצים ממנו ולאן מכוונים אותו ומה הוא אותו שיעור שעליו ללמוד?
אני מצפה, ואני סבורה שגם אלוהים "מצפה", שאם אדם כושל ונכשל שוב ושוב, ואינו מוצא בעצמו מה רוצים ממנו ומהו אותו שיעור שעליו ללמוד בעצמו - ילך וישאל מישהו אחר!!
ישאל את חברו, ישאל את בן/ בת זוגו, ישאל את הבוס, ישאל את הרב, ישאל את הפסיכולוג. רק לא יישאר עוד ועוד בעמידת דום וישאל - למה זה מגיע לי? למה "הם" עושים לי את זה? למה אלוהים מעניש אותי? שאלות אלה אינן מקדמות.
בתגובתך האחרונה בשרשור זה, נראה שלמדת את השיעור שלך:
כתבת: "עד שלא אלמד להתגמש ולהרחיב את מסגרת ההתייחסות שלי ואת מידת המאמץ שאני מוכנה לעשות כדי להבין מישהו אחר - זה יחזור שוב ושוב וכל הזמן דווקא אני אתקל דווקא באנשים כאלה. זו היתה ההיפותיזה שהצגתי...".
כפי שכבר כתבתי, את מרשימה ומרגשת אותי מאוד ביכולת הלמידה שלך.
אני בטוחה שתצליחי לא רק ללמוד מהו השינוי שאת צריכה לעשות אלא גם לעשות אותו.
מאחלת לך המון הצלחה!!!
נ.ב.
מאוד ריגשה ושמחה אותי גם פניתך לסופרסוניק, והנסיון החם לעודד אותו לראות בחייו סיפורים מעניינים. הלא ברור, כפי שכתבת, שלכל אדם, בעצם היותו אדם, סיפורים. זו רק שאלה של הסתכלות עד כמה הם מעניינים ואת מי.
הושטת היד שלך מעידה על איכותך כאדם.
מופת ושיעור לכולנו.