שיעורים בחיים

שיעורים בחיים

(העליתי את השאלה בפורום נוסף, אבל רוצה להעלות גם כאן, למרות שזה בטוח לא הפורום היעוד לשאולות כאלה, כי יש כאן אנשים חושבים וחכמים שמעניין אותי לדעת מה הם חושבים. בשאלה אני מתייחסת לתפיסה שוודאי לא כולם כאן יהיו שותפים לה, ומבקשת תגובות מאלה שכן.)

ישנה תפיסה שרווחת מאוד גם אצל אלה שאינם "דתיים" אך מאמינים בכח עליון, יד מכוונת וכו'. אני מדברת על תפיסת החיים כבית ספר, הטוענת שכל דבר מכאיב או קשה שאנחנו עוברים - תכליתו ללמד אותנו שיעור. ואם במקום ללמוד את השיעור ולהשתנות אנחנו פשוט משנים תפאורה - מתגרשים, מתפטרים, מחליפים חברים וכן הלאה - השיעור הזה לא ירפה: הוא ירדוף אחרינו, יתגלגל בגלגולים שונים ויתחפש בתחפושות שונות, אם זה לא יהיה עם הבעל - זה יהיה עם הבן. עם הבוס. עם השכן מלמעלה. בצורה כזו, בצורה אחרת - בשורה התחתונה אנחנו נשב שוב ושוב ושוב מול אותו פריקינג טופס מבחן עד שנעשה אותו טוב. (או עד שנמות בעודנו מנסים...).

עכשיו, השאלה שלי נפתחת בסיפור:
היה לי מורה לפיזיקה, כשהייתי בכיתה י"א, שהיה שחצן ושקוע בעצמו כ"כ שלא שם לב ולא היה אכפת לו במיוחד מה מבינים מדבריו ומה לא, וככל שזה נגע לו - אם לא הבנת לכי למורה פרטי. הייתי תלמידה טובה בסך הכל, אבל היתה נקודה אחת קריטית שלא הבנתי (שקשורה לפירוק הכוחות לרכיבים) ומכיוון שכמו במתמטיקה דבר בנוי על דבר - הנקודה ההיא דפקה לי את כל ההמשך, כך שהמבחנים הראשונים שלי היו 90-100, ופתאום התחלתי להפגיז חמישימים בזה אחר זה. אם היה לי מורה אכפתי (או כסף למורה פרטי) , הוא היה וודאי עולה על נקודת הטעות, מסביר לי אותה, והחמישימים היו שבים להיות מאיות ובא לציון גואל. מכיוון שהיה לי המורה שהיה לי, עזבתי את מגמת פיזיקה ועברתי לספרות.

מורה טוב ואכפתי לא נותן לך להכשל שוב ושוב בכל המבחנים בגלל אותה טעות! הוא מסביר לך אותה! ובמבחן הבא, בהנחה שהמבחן נכתב רק עבורך, הוא אפילו יתווך לך את המבחן כך שתתעמתי ישירות עם הנקודה שהכשילה אותך קודם - בלי להתבלבל מהרבה הסחות דעת בגוף השאלה וכו'.
אם אף אחד לא הסביר לך במה טעית, והמבחן החוזר קשה בהרבה מהקודם, אינו מתווך, ויש בו גם הרבה יותר הטעיות והסחות דעת --מה גורם למישהו לחשוב שנצליח בו??
Am I missing anything??!!

אני מאמינה שדברים שקורים לנו לא קורים סתם, וכאדם דתי מאמינה בבורא ובהשגחה פרטית. אבל נשגב מבינתי איך הדבר הזה אמור לעבוד. כי אדם שתוהה-תועה-טועה בחושך העולם, שנתקל כל הזמן בדברים שאינו יודע מה הם, כושל-נכשל-נופל-נחבל - איך אדם כזה יכול לדעת מה רוצים ממנו ולאן מכוונים אותו ומה הוא אותו שיעור שעליו ללמוד? ואם שוב ושוב איננו לומדים, מה הטעם להכאיב לנו עוד ועוד ע"י מבחנים חוזרים ושבים שבכולם ניכשל?

אז פשוט מנסים שוב ושוב

דרכים חדשות עד שזה מצליח או שמישהו/משהו פוקח את עינינו או שאנחנו מתפללים ובאות לנו תשובות ועזרה לנהוג אחרת או שיומתקו הדינים או שכפי שאמרת הדברים ימשיכו לחזור. לרב זה קשור חוץ משיעורים בחיים במכלול האמונות יסוד שלך וכדומב

השיעורים שלנו

אני חושבת שכשמדברים על שיעורים בחיים הכוונה היא שיש לכל אחד מאיתנו מקום כואב שצריך לפתור אותו. מקום שאם נוגעים בו, הוא מקפיץ אותנו ומפעיל בנו איזה כפתור. מקום שכזה עלול להכאיב לנו מחדש עם בן זוג, עם ילד, עם הבוס וכו'. עם כל מי שמפעיל את הכפתור הזה. לא מדובר בלהכניס אותנו לנסיון שוב ושוב או להעמיד אותנו במבחנים שבכולם נכשל, אלא שאם הצלחנו לפתור ולרפא את המקום הכואב שבנו אזי המקום הזה לא יכאב יותר גם כשנעמוד בסיטואציות אחרות, ונצליח לשנות את התגובה שלנו גם במקרים האחרים. זה לא קשור דווקא לאמונה. למרות שזו אמונה רווחת, אינני בטוחה שבדת שלנו יש מקור ברור ומוסמך לכך שהחיים הם בית ספר. לא נתקלתי בכך מעולם, ואני אשמח לדעת אם יש לדעה הזו מקור במקורות שלנו.

הממ... לא יודעת.

המקורות שלנו כתובים בעברית מקראית (או משנאית או ימי-הביניימית), לא ביו-אייג'ית מודרנית...
הרב ארז משה דורון שנותן שיעורים מתורתו של רבי נחמן מברסלב מדבר על כך. אבל אני לא בטוחה איזה חלק של זה הוא "רבי נחמן" ואיזה "הרב ארז" (בכלל, מייחסים לרבי נחמן מברסלב הרבה מאוד תורות ניו-אייג'יות רווחות. מעניין עד כמה זה מבוסס ואמיתי....)

לגבי תחילת דברייך, כשחושבים על זה - כן.

יכול להיות שיותר נכון להסתכל על זה לא כעל מצבים חיצוניים שמונחתים עלינו מ,למעלה" שוב ושוב כדי לדרוש מאיתנו לימוד שחיצוני לנו, אלא על התגלמות בחוץ של חוסרים/ליקויים אינטריזיים - ש"שאלות המבחן" הן חלק מאיתנו. ולכן לא נוכל להפטר מהן עד שלא נתמיר את עצמינו למדרגה אחרת. ועדיין, מי שתכנן כך את העולםן יצא מנק' הנחה שאנחנו מסוגלים ללמוד ולהשתנות כתוצאה מכל הכאב הזה. אבל מחבטה לנפילה כוחותינו נשחקים ונחלשים. והנסיונות נהיים יותר קשים ומורכבים. (לדוגמה, נישואים שניים מהווים אתגר גדול יותר מהראשונים כי יש משפחות לאחד וכו'). אז אני עדיין נשארת עם השאלה איך הדבר הזה אמור לעבוד בסוף...

אופירA

New member
מנהל
כמה דברים

בתהליך של למידה, אנו אמורים להתמודד גם עם טעויות מהסוג של הנקודה הקריטית שלא הבנת לגבי פירוק הכוחות לרכיבים. וגם אם תקופה מסוימת תפגיזי חמישימים - זה יעבור.
אם זה לא עבר, אז זה לא הנקודה הזו שדפקה לך את כל ההמשך, אלא דברים אחרים. אם זה הבאג הנפשי שלך לחכות שהמורה יסביר ולא לנסות להסתדר לבד אם הוא לא מסביר (לשאול תלמידים אחרים), ואם זה הבאג הנפשי של לתפוס הכל שחור לבן ולא להתמודד במצבי ביניים. ואם זה בכלל חוסר הכישרון שלך לפיזיקה, שרק באופן אקראי במבחנים הראשונים היה לך 90-100, וההמשך לימד על הנטייה האמיתית שלך. שהרי בעל נטייה ריאלית שמורה אחד תקע את החיים שלו לא עובר לספרות, אלא לביולוגיה, גיאוגרפיה, לשון או כל מגמה פחות הומנית אחרת, ואפילו עובר בי"ס למגמה ריאלית עם מורה אחר...

אותו דבר כל דבר בחיים. אם אני עובר כל החיים אותו שיעור, ואפילו כשאחרי 50 שנה אמא שלי מתה סוף סוף, אז זה בא לי בהפוכה מהשכן הזה, ואחרי שהוא מת אז גם מהשכן החדש - אז זה אומר שאני כן לומד את השיעור ומתקן את התיקון, אפילו שאני ממשיך לסבול, ואפילו שכל פעם מחדש אני לא יודע מה לעשות.

כי זה לא שהיום אני מגיבה לאותה בעיה בדיוק כמו שהגבתי לפני 50 שנה. ולשכן הזה אני כבר לא מגיבה כמו לשכן הזה וכמו לאמא שלי. וגם אם אני עדיין לא מצליחה להתמודד, יש תהליך ארוך של הבנה שאני צריכה לעבור בתוכי, בשלבים נורא קטנים, ולסבל עצמו (מחוסר ההצלחה, מהכשלונות) יש תפקיד חשוב בתיקון ובלימוד, וזה בסדר גמור להבין את השיעור דקה לפני שמתים. זו התכלית וזו המטרה.

וכן, את מחמיצה את כותרת המבחן!
הכותרת של המבחן אינה "להצטיין במגמת פיזיקה", או "להצליח בעבודה על המידות" וכד' (אין לי מושג מה המבחן שאת כל הזמן נכשלת בו).
הכותרת של המבחן היא להאמין שהכל מושגח מלמעלה והכל לטובה, גם הסתר הפנים, וגם ההסתר של ההסתר. כי אם אדם תועה-טועה בחושך ונתקל בדברים ונופל ונחבל, אז ברור שלא רוצים ממנו שום דבר שהוא לא יכול בחושך, אלא שיהיה בחושך. וברור שלא מכוונים אותו לשום מקום בלי אור, "שהוא צריך להבין לבד אם הוא רק יפסיק להיות סתום כל כך"... אלא ברור שהקב"ה לא בא בטרוניה לבריותיו, לא דורש מהם לעשות מה שהם לא יכולים ולא מחפש אותם בסיבוב כדי להתנצח עליהם. אלא מעמיד אותם בניסיון, שבו הם עלולים לחשוב שהוא כן! והניסיון הוא שהם יבינו/יאמינו/יידעו שהוא לא! שהוא טוב ומיטיב!
ומה הטעם להכאיב? טעם גדול ועצום מאוד! להתשיש את היצר הרע שמכניס לנו מחשבות של שחור לבן, מחשבות של כוחי ועוצם ידי, מחשבות של "ברור שאני קם בבוקר, רוחץ שיניים ויוצא לעבודה בלי להידרס ממכונית בכביש". וזה לא אישי נגדך, כי לך במקרה אין יצר הרע כזה, אלא זה מכוון לכל האנושות, שאת חלק ממנה.
המנורה של עם ישראל עשויה מקשה אחת. אין חלקים נפרדים. כולם אותו אחד. תחושת הנפרדות היא חלק מהשקר והדמיון של העולם הזה. גם כשאני חוטף, אני צריך לדעת שזה לא אישי, אלא להסתכל בפרספקטיבה של מה עם ישראל לומד מזה, ולהבין את התפקיד שלי שבאתי ללמד אותו את עם ישראל.
המחלת נפש האישית שלי זה לא כי אני הייתי פויה. אלא כי עם ישראל החליט "ככל הגויים בית ישראל", ושאפשר לפטר את אלוקים. אז אלוקים מראה לו איך בן אדם "יכול לנהל את החיים ואת העולם ואת עצמו". לא יכול כלום. להזיז אצבע הוא לא יכול. הוא עושה, והסרטן מראה לו מה הוא באמת מסוגל, ומחלות הנפש מראות לו, והחור באוזון מראה לו, ודעאש מראה לו וכו' וכו'.

והתפקיד שלי זה לחיות שם, במציאות שהקב"ה בחר בשבילי, ולדעת את הקב"ה. איך הוא מדבר לעולם, איך הוא מביא את העולם לתיקונו (דרך המבט של התורה, לא של וויינט, כמובן!), ולשמוח שנבחרתי להיות חלק מזה, ולשרוד את הקושי שזה גורם - משימת חיים בפני עצמה.
וכמובן שבשביל זה חובה עלי להתבגר, להשיל ממני את חשיבת השחור/לבן, את חשיבת ה"לא מסכים עם הגורל הזה", את חשיבת ה"לא בא לי, כן בא לי". ולעבור לחשיבה של "זה מה שיש ועם זה ננצח", "ברוך ה' שיש לי ילדים/בריאות/דירה/הורים (כל אחד מה שכן יש לו)", "צריך לעבור רק את היום הזה, לעשות רק את הפעולה הזו, ולא לחשוב על אח"כ". וכדומה.

ואגב, גם אני החמצתי אותו הדבר כשהייתי בגילך. כך שאת רואה, בסוף כן לומדים. וכן, זה שיעור כזה חשוב שהקב"ה רוצה שנלמד אותו הרבה 50 שנה.

את אומרת שזה בכלל לא מבחן בפיזיקה

(או בלהחזיק קשרים או עבודה, או בהתגברות על כעס). זה בכלל מבחן באמונה. זה רק נראה כמו מבחן בפיזיקה. אבל הדרך להצליח היא לא לדעת את כל התשובות לשאלות - אלא להבין שזה בסדר גמור שאני לא יודעת את התשובות, ולהאמין שהכל לטובתי גם אם הציון 50. (אז ההצלחה האמיתית היא כניעה?)

ואת אומרת גם שזה לא שמצליחים או נכשלים, אלא שגם אם נכשלים, מכל מקום בכל פעם מצליחים קצת יותר. מתמודדים קצת יותר טוב. עולים מ35 ל40, נניח. וה"מבחן" הזה הוא לא משהו שמפריע לי בחיים והלוואי ואפשר היה לסלק אותו הצידה מהדרך - אלא הוא הדרך. הוא החיים.

תודה, אני אחשוב על זה..

נ.ב. לגבי פרטי הסיפור עצמו: לא רציתי להכניס סתם פרטים שיסרבלו אותו כי הוא נועד רק כמשל, אבל אם כבר התייחסת אליו קונקרטית: למעשה הייתי לכתחילה בשתי המגמות כי נמשכתי לשתיהן, יש בי צד הומני וצד ריאלי... ומכיוון שהן היו על שעות חופפות (זה לא היה מסלול רגיל) הפסדתי חצי מהשיעורים בכל אחת מהן. הציונים הנמוכים שכנעו אותי לעזוב מגמה אחת לגמרי ולהשאר רק בשניה. ואת צודקת שהיתה כאן חשיבה של הכל-או-כלום וחוסר יכולת להיעזר. ויכול להיות שזה עדיין מאפיין אותי.

מבחינה פרקטית ללא קשר לאמונה/

פילוסופיה את צריכה להחליט בכל רגע מה הדבר הנכון לעשות. ללא רחמים. ללא רגשות אשם. אם זה נכון לך להתמקד במקצוע אחד כרגע על חשבון השני לבחור מקצוע אחד ומקסימום בשאר החיים להשקיע בשני. זה נכון לכל דבר

אופירA

New member
מנהל
זה בסדר גמור להחליט לעזוב מגמה אחת ולהישאר רק בשנייה

זו לא הבעיה. מותר לקבל החלטות של שחור לבן.
הבעיה בשחור לבן היא כשיש תחושת תסכול, כתוצאה ממחשבה שאין פיתרון אחר. כשיש תחושה שנתקעת בחיים.
אז לא. יש פיתרון אחר, אבל את העדפת את הפיתרון הטוב הזה, וזה בסדר גמור.
הבעיה בחשיבת שחור לבן היא כשהיא לא מאפשרת לנו לראות פתרונות. כשהיא מסיתה אותנו להאמין שאנו לא מתמודדים, לא יכולים להתמודד, וכד'.

וכן, זה המבחן. אמונה. אמונה בעצמי ביכולות שלי (צריך לבנות את זה, זה לא לחיצת כפתור. זה חתיכת כוח שקונים אותו בהרבה יגע ועמל). ואמונה שאני לא נדרש למה שאני לא יכול. וזה הכי חשוב.

גם לא להתמודד זו דרך התמודדות

לפעמים צריך להתבשל במיץ של הלא להתמודד כדי שתבקע התמודדות אחת וברגע שזה בוקע זה נהיה קל יותר עם הזמן

כשמקבלים החלטה זו לא תקיעות זו התקדמות

חוסר רצון לבחור להחליט ותסכול עכב כך זו התקיעות הכי גדולה לא להחליט זו החלטה אבל זו הופכת להחלטה כשמחליטים כרגע לא להחליט כל עוד לא מחליטים התסכול ימשיך לפעם. צריך רק גמישות כי לפעמים הכי נכון לשנות את ההחלטה

supersonic777

New member
אומרים,אין תלמיד לא טוב יש מורה גרוע!

אגב,ציונים הם מידה של השקעה נטו.ומה לעשות,הכל נמדד בציונים בסופו של דבר...

אנשים לפעמים מבטאים את עצמם במשלים, דימויים ומטאפורות

אני מציעה שתקרא קריאה עמוקה לפני שאתה מגיב, ותבין כיצד העניינים המדוברים מתקשרים זה בזה ומה הנושא המרכזי.

סופרסוניק, אולי תספר לנו קצת על עצמך?

אתה מסתובב בפורומים האלה כבר די הרבה זמן, ועדיין לא כתבת על עצמך ממש כלום. וגם התגובות היו לרוב ללא מחשבה או אפילו קריאה שלימה, כמו כאן. אז מה בעצם סוד המשיכה של הפורומים האלה בשבילך? מה אתה מחפש לחוות כשאתה נכנס להודעות, כשאתה משאיר תגובה מהסוג שהשארת?

supersonic777

New member
לי אין סיפורים

בעצם יש לי משהו... בא לי בטטה עטופה בנייר אלומיניום ויוצאת חמה חמה מהמדורה,יאמיי... חח

אתה בן אדם?

לכל אדם יש סיפור. אין דבר כזה אדם בלי סיפור. כמו שאין דבר כזה אדם בלי ראש או בלי לב.

אופירA

New member
מנהל
אז זה בדיוק הסיפור שלו - בא לו בטטה (באופן הנ"ל)!

חשבי קצת מה זה אומר, ותביני.
רק אל תחשבי יותר מידי לעומק, כי זה לא שם...

למעלה