שימוש באבקת חלבון לצורך השלמת תזונה

anatrzv

New member
שימוש באבקת חלבון לצורך השלמת תזונה

שלום לכולם, אני מנהלת אורח חיים צמחוני מזה 12 שנים. אני מרגישה שכדי לשבוע אין לי מספיק מקורות חלבון ולכן אני מפצה בפחמימות, וכך יצא שהשמנתי מאוד. כיום אני מנסה לרדת במשקל מבלי לפגוע באורח החיים שבחרתי. האם נשמע הגיוני בתור אחת שלא מבצעת ספורט בתדירות גבוהה, להכניס לתפריט היומי שייק פירות עם אבקת חלבון על מנת להשלים את צריכת החלבונים שלי?
תודה לעונים

trilliane

Well-known member
מנהל
נשמע לי מיותר; בד"כ משתמשים בהם מפתחי שרירים, "בודי בילדרס"

הן לא נחשבות לבריאות במיוחד, ותמיד עדיף לאכול אוכל "אמיתי" מלקחת שלל תוספים. בפרט, בשייק פירות יש לא מעט קלוריות... עדיף לאכול מנת פרי (או שתיים) לאורך היום ולא לצרוך כמות גדולה בבת אחת (גם סוכר פירות הוא סוכר, חרף הוויטמינים והסיבים הטובים). אני אישית חושבת שלמי שיכול (לא תינוקות ולא זקנים או אנשים עם בעיות הזנה) עדיף לצרוך מזון אמיתי מוצק ולא "גרבר". יש גם משהו בעצם הלעיסה והאכילה (לא יודעת אם זה ביולוגי או פסיכולוגי או שילוב) והנפח בקיבה שמתמלאת שמקבלים ממזון מוצק ולא משתייה (גם אם היא גרוסה).
&nbsp
לא כתבת מה את אוכלת ולכן קשה לדעת עד כמה (אם בכלל) חסר לך חלבון. מקורות לחלבון מהצומח הם בעיקר קטניות (ביניהן סויה), דגנים וקינואה. מוצרים מעובדים לטבעונים כוללים בד"כ סויה לסוגיה (למשל טופו), סייטן (חלבון חיטה) וכיו"ב. אם את רק צמחונית ולא טבעונית זו בכלל לא בעיה כי את יכולה לצרוך ביצים ומוצרי חלב (ואם את אכן צורכת הסיכוי שחסר לך חלבון די נמוך).
https://veg.anonymous.org.il/art4.html
&nbsp
פחמימות אכן משביעות (הן מספקות לנו אנרגיה זמינה, לא לחינם אנחנו אוהבים אותן
), אבל השאלה מה, כמה ואיך את צורכת אותן. נסי להעדיף פחמימות מדגנים מלאים (למשל אורז מלא, קמח מלא וכו') שיש בהם סיבים, ולאכול פחמימות בארוחה בשילוב עם חלבונים וירקות (רצוי להתחיל עם הירקות, כדי שייכנסו קודם סיבים למערכת).
&nbsp
וכן, אין מנוס מפעילות גופנית... אם לא ספורט ממש (לפחות שלוש פעמים בשבוע) אפשר פשוט להגדיל את הפעילות ברמה יום-יומית. היא לא חייבת להיות "ספורט"; כל שיפור קטן יכול לעזור וזה מצטבר. לדוגמה, לכל מקום שאת יכולה להרשות לעצמך ללכת (או לרכוב על אופניים) במקום לנסוע ברכב ממונע, לכי על זה; אפילו חצי שעה ביום עוזרת מאוד. אפשר לפעמים גם לרדת תחנה לפני באוטובוס, ללכת ברגל בדרך ארוכה יותר (כשיש זמן), לעלות במדרגות במקום במעלית.
&nbsp
בקיצור, כל דרך להגדיל את הפעילות היומית, גם בתוך הבית או במשרד (יותר עמידה מישיבה, שימוש ב"סטפר" מול הטלוויזיה, דוושות אופניים קטנות מתחת לשולחן וכו') יכולה לעזור. אני מצרפת לך סרטוני יוטיוב של מאמנת כושר/עיצוב/חיטוב שמציעה כל מיני תרגילי חיזוק/גמישות קטנים שאפשר לעשות בבית תוך כדי דברים אחרים (זה לא אירובי, אבל גם זה חשוב).
&nbsp
שני טיפים לסיום:
א. לנהל יומן אכילה. אפשר במחברת וקל יותר ביישום לטלפון/מחשב (יש כיום לא מעט כאלה). כך תוכלי לדעת מה וכמה את באמת צורכת והיכן מתחבאים ה"מוקשים". כדי לקבל גם הערכה קלורית אמינה (הם מחשבים אוטומטית, צריך רק להזין את הנתונים הנכונים...) כדאי גם למדוד/לשקול כמויות (לפחות בהתחלה, כדי לקבל מושג). לא פעם הבעיה אינה ה"מה" אלא ה"כמה".
&nbsp
כמו כן (אולי) תגלי שצריכה "תמימה" לכאורה (עוד כף שמן זית / קוביית שוקולד / קומץ תמרים / חופן אגוזים... אלה רק דוגמאות, אצל כל אחד זה יכול להיות משהו אחר) משפיעה על המאזן הרבה יותר משחשבת... ולפעמים הקיצוצים הקטנים עושים הבדל גדול.
&nbsp
ב. אם קשה לך לבד, לגשת לדיאטנית בקופת החולים. לא להתבייש, זה מגיע לך. בד"כ די בהפניה מרופא/ת משפחה (אין בעיה לקבל, הם שמחים לתת). כדאי מאוד לעשות זאת אחרי שכבר יש לך לפחות שבוע-שבועיים של רישום (יומן) מסודר; כך תוכלו לשבת יחד ולמצוא את ה"עיזים" בתפריט שלך, לראות מה בעודף ומה בחוסר (אם בכלל), ולבנות לך יחד כללים לתפריט מאוזן שמתאים להעדפותייך ולאורחות חייך. מניסיוני הגישה בימינו אינה להכתיב לך תפריט נוקשה (אלא אם זה מה שאת רוצה) אלא לתת לך כלים והנחיות איך לבנות לעצמך את התפריט היומי בצורה נכונה. את יכולה לשתף אותה בקשיים שלך, להיעזר בה כדי למצוא פתרונות, להגיע אליה קבוע למעקב כדי ליצור "מסגרת" קבועה... כל מה שעוזר ומתאים לך.
&nbsp

אבי519

New member
את יכולה להשלים חלבון מקטניות

שימי לב שיש קטניות שבהן אחוז חלבון גבוה יחסית לפחממות ושומן - עדשים, פול, אפונה, שעועית .
ויש קטניות שאחוז השומן ו\או הפחממות גבוה יותר יחסית לחלבון כמו בחומוס .
(סויה מקור טוב מאד לחלבון אבל רוב מוצרי הסויה מאד מעובדים וגם מכילים הרבה שומן )
דגנים מכילים בדרך כלל פחות חלבון ויותר פחממות . קינואה יותר דומה לדגן .
אם את אוכלת מוצרי חלב גבינה רזה - למשל חצי אחוז, מקור חלבון שלם עדיף על האבקה .
האבקה מיועדת לספורטאים שזקוקים לחלבון כדי לפתח שרירים ,אם את לא עוסקת בספורט מאומץ הגוף שלך לא זקוק להרבה חלבון, עודף חלבון לא מועיל הכבד הופך אותו לפחממות ובתהליך הזה נפלט עודף של חנקן שהופך לאמוניה שיוצרת עומס על הכבד שהופך אותה לאוראה - עודף אוראה ( שתנן) בדם מעמיס על הכליות ויכול להזיק לכליות .
אני לא חושב שצריכת הפחממות שלך זה בגלל חוסר בחלבון , צריכת פחממות מוגברת ורעב לפחממות נגרם מעודף אינסולין , כשאוכלים פחממות עם אינדקס גליקמי גבוה הגוף מיצר אינסולין בעודף והשאריות של ההורמון הזה שמסתובב בדם גורמות לתאבון לעוד פחממות .
רוב המומחים ממליצים לצרוך הרבה סיבים באוכל,(סיבים נותנים נפח ותחושת שובע ומזרזים את העיכול את היציאות ולכן גם מרזים.) פחממות חשוב שיהיו עם אינדקס גליקמי נמוך ככל האפשר . (אינדקס גליקמי = המהירות שבה הפחממה מתעכלת והופכת לסוכר בדם )
קטניות כמו עדשים נותנות מענה לזה כי הם מכילות הרבה חלבון, פחחמות עם אינדקס גליקמי נמוך, והרבה סיבים.
דגנים כדאי רק מלאים עם אינדקס גליקמי נמוך , יש הבדל בין דגנים שונים מאותו סוג למשל לאורז בסמטי ,אינדקס גליקמי נמוך יותר מאורז של שוסי . גם לשיפון ,או שיבולת שועל יש אינדקס גלקמי נמוך מלחיטה.
גם צורת ההכנה משנה את האינדקס הגליקמי - לפסטה אינדקס גליקמי נמוך יותר מלמאפים (בגלל הדחיסות שלה) , לפסטה מבושלת ביתר יש אינדקס גבוה יותר מלפסטה מבושלת פחות -אלדנטה.

alon873

New member
תוספת חלבון והפחתת פחמימות

בהמשך לשאלתך ענת, הגוף צורך חומצות אמינו שהן היסוד ליצירת החלבונים.
על מנת לספק לגוף את החלבונים הנחוצים יש לצרוך חומצות אמינו ממקורות שונים. כאשר את מירב החלבונים הגוף יודע לייצר בעצמו . חלק אחר של החלבונים הגוף לא יודע לייצר ויש לצרוך אותם ממקורות חיצוניים, לצערי דווקא חלבונים אלו מגיעים מהחי.
לגבי צריכת פחמימות מוגברת, לא מפצים בפחמימות על חלבון, כן מפצים בפחמימות על דברים אחרים כגון מצבי רוח, תסכול מהימנעות מדברים שאנחנו אוהבים. וכו.... אם זה יעניין אותך את יכולה לכתוב לי למייל [email protected] אני אנסה לסייע לך בנושא.

אבי519

New member
דווקא יש בצומח את כל החלבונים\חומצות האמינו שהגוף צריך

ולא צריך לצרוך אותם מהחי דווקא.
כל החלבונים מורכבים מכ20 חומצות אמינו כאשר מתוכם יש עשר שהגוף לא יודע ליצר בעצמו ונקראים ח אמינו חיוניות.
בתאוריה יש מצב של "חלבון לא מלא" כאשר בצמחים מסוימים יש פחות מחומצה אחת מסויימת ויותר ממה שצריך מהחומצות אחרות , אבל את החומצה החסרה אפשר להשלים מצמח אחר , או לאכול יותר מאותו צמח והגוף כבר ידע להשלים (יתר החלבון הופך לאנרגיה).
למשל אם אוכלים קטניות ודגנים = למשל מג'אדרה , מקבלים את כל חומצות האמינו החיוניות ביחסים די דומים לחלבון מהחי באותה ארוחה.
יש גם צמחים\מאכלים צמחוניים שיש בהם את כל חומצות האמינו החיוניות, בסויה בפטריות יש את כל החומצות החיוניות אמנם לא ביחסים האידיאליים כמו בחלבון מהחי, אבל הגוף יודע לנצל אותם נכון, וגם להפוך את העודף לאנרגיה.
&nbsp

alon873

New member
זה חלקי

אבי אכן בחלק מהדברים צדקת. הנושא מורכב יותר . מאחר שלא רק עצם נוכחות החומצות הוא רלוונטי. על מנת שגןף ייצור חלבון מחומצות ישנם גורמים שנדרשים לדןגמא חלק מהלבונים דורשים חומצות שומן . חלק דורשים פחמימות וכו... אדם בהגדרתו הוא קרניבור כלומר אוכל בשר. ולכן הגוף מותאם לכך. וזו הסיבה שהגוף לא מייצר חלק מהחלבונים מאחר והם היו צריכים להגיע מהתזונה. אני לא שולל טבעונות ואני גם לא בעדה אני מאמין שהטבע יודע יותר טוב ואני לא נלחם בו.

אבי519

New member
האדם בטיבעו לא קרניבור כי הוא זקוק גם לויטמינים מצמחים

הוא גם לא צמחוני כי הוא זקוק גם לאלמנטים מהחי ( B12 למשל)
הוא בעצם "אוכל כל".
אבל הוא יכול להתקיים על תזונה צמחונית בלבד (בתוספת B12)
וגם על תזונה מהחי בלבד (בתוספת ויטמינים מקבוצה B וC וכ"ד)
כמובן שהתזונה האידיאלית זו תזונה מאוזנת, אבל הגוף שלנו יודע להסתדר, ולכן לצמחונים וטיבעונים טכלס לא חסרות חומצות אמינו וגם אין אצלם תופעות כמו גאוט שקשורות למטבוליזם של הפיכת חלבון לאנרגיה כפי שהיית מצפה ממי שאוכל יותר מידי חלבון חסר (בגלל שבתאוריה החלק המיותר בחלבון החסר הופך לגלוקוז)
עובדה שהגאוט (שיגדון) דווקא מחלה של אוכלי בשר ולא של צמחונים.
&nbsp
(גאוט מחלה שנובעת מיותר מידי מטבוליזם של חלבון לאנרגיה הפיכה של חלבון לגלוקוז גורם לפליטה של חנקן שהופך לאוראה, עודף אוראה גורם לגאוט.).

trilliane

Well-known member
מנהל
קרניבור = אוכל בשר; הרביבור = אוכל צמחים; אומניבור = אוכל-כל

חיזוק לכך שהאדם הוא אכן אוכל-כל אפשר למצוא בסיכום המקורות כאן (נתקלתי במקרה תוך גיגול):
http://www.pinat-hay.com/biolog-gary.htm
&nbsp
אגב, לגבי B12, בעלי החיים לא מייצרים אותו (הוא נוצר ע"י חיידקים) אלא צורכים אותו מהאדמה, כשהם אוכלים בסביבה טבעית (ואצל חלקם החיידקים נמצאים גם בפלורה במעי). מכיוון שאנחנו (כבר) לא אוכלים מהאדמה (או מלקקים אספלט...
) אנחנו צריכים תיווך כלשהו בהשגתו. למעשה כשמגדלים בעלי חיים בסביבה לא טבעית מעשירים את התזונה שלהם בתוספי B12, כפי שגם אנחנו יכולים לקחת.

אבי519

New member
לגבי B12 אני שומע על יותר ויותר אנשים בגיל שלי שסובלים מחוסר

וקופות חולים לא ממהרות לבצע בדיקה, אבל אצל אלה בגי מבוגר שמבקשים לבצע, מסתבר הרבה פעמים שאכן חסר.
ומאנשים שאני מכיר ( חברים שלי בגיל שלי ) החוסר הזה קיים גם אצל קרניבורים מושבעים .
חלק מקבלים זריקות באופן קבוע חלק מקבלי גלולות למציצה תחת הלשון וחלק לא יודעים שחסר להם עד שלא מתחלף רופא המשפחה והרופא החדש שולח בדיקה.
הסיבה היא כנראה שינוי במערכת העיכול בגלל גיל + תרופות ... ממה שקראתי לא ברור בדיוק,
מעיניין שהספיגה של הויטמין אצל האנשים האלה לא מתבצעת דרך מערכת העיכול - רק בזריקה או בספיגה לנימים של הדם שיש תחת הלשון ולכן לקיחת התוסף בגלולות בבליעה לא מועילה בכלל.
&nbsp
&nbsp

למעלה