שיטת ליטף

שיטת ליטף

שבת שלום בבית הספר של בני החליטו ללמד בשיטת ליטף (אני לא אוהבת את ההחלטה הנ"ל) ביקשו שנרכוש חוברות מישהו יכול להסביר לי את ההבדלים ? כתומה ירוקה כחולה האם ניתן כבר אחרי זמן כל כך מועט מתחילת השנה לאבן באיזה רמה התלמיד ? למדו כ 10 מילים עד עכשו האם אני יכולה לבקש לעבור לשיטה אחרת? תודה

אלינקה

New member
אנחנו בליטף

האמת היתי מעדיפה משהו פונטי יש חוברת חגים חוברת קריאה ועוד אחת

זואי11

New member
גם אנחנו עם "ליטף"

שיטה קצת מוזרה בעיניי. לשמחתי ביתי כבר קוראת שוטף אז שיטת הלימוד לא רלוונטית עבורנו. מתחילת השנה למדו כ-8 מילים ומפרקים אותן להברות ושוב מרכיבים כבר שבועיים
נראית לי שיטה בטוחה להשניא את לימודי הקריאה על הילדים.
לגבי החוברות - כמו שאלינקה הסבירה. אני תייקתי את החוברת האדומה בתיק הגשה אחרי שחלק מהדפים התפרקו ממנה ונפוצו לכל עבר.

חני ב

New member
לא יודעת מה נהוג בבי"ס שלך

אבל אצלנו הצוות מחליט באיזו שיטה הילדים ילמדו (למעט ילדים ל"ל שמלכתחילה מתבקשים לקנות חוברות אחרות) ואין דבר כזה שהורה יקנה חוברת אחרת. בחוברת הכתומה והירוקה עובדים במקביל, חוברת כתומה היא חוברת הקניה והחוברת הירוקה היא חוברת שבעצם יכולה להחליף דפי עבודה. חוברת כחולה וסגולה הן שונות. בחוברת הכחולה אפשר לעבוד אחרי שילד בעצם קורא, הסגולה היא עם מיומנויות אחרות כמו כתיבת ספור. אצלנו ילדים שאבחנו אותם (בתחילת השנה) שהם כמעט קוראים, עזבו את החוברת הכתומה והירוקה ויש שעברו מיד לכחולה או אפילו לסגולה. אין סיבה שילד קורא יתחיל מהכתומה. יש גם חוברת ורודה, היא חוברת חגים, אותה מכניסים לתוך קלסר. יש בה מלים של חגי תשרי וחנוכה. אם עד עכשיו למדתם רק 10 מילים, אני חושבת שבקצב מאד איטי.

תודה, אנחנו קיבלנו לרכוש רק את הכתומה

אז למה לא קיבלנו לרכוש את הירוקה, אם זה כמו דפי עבודה? לטעמי, זה גםמעט מילים....ואנילא מבינה איך מזה אפשר להסיק מסקנות, אבל כרגע אני לא אתרעב בהחלטה של המורה. מה שהפריע לי שאני רואה שהוא מסתדר עם שיעורי הבית, ואין שמץ של הערה במחברת הקשר.... לפי פורום מורים הבנתי שזה לא רמות אלא שלבים בהם הילד נמצא. אני אישית לא אוהבת את השיטה, נרהא לי פספוס. בכל מקרה אני הולכת לשבת איתו הרבה כל יום, דווקא בחשבון הולך לו בסדר.

חני ב

New member
אני גם לא אוהבת את השיטה

ואחרי 12 שנים שאני בבי"ס מורה א-ב, עברנו סוף סוף השנה לשיטה "צלילים מספרים". אבל כמובן שזו היתה החלטה שלנו, המורות ולא של ההורים, שהרבה לא אהבו את "ליטף". לא יודעת למה לא בקשו מכם לרכוש את הירוקה, אולי תשאלי את המורה? אולי רצו לחסוך לכם כסף ומצלמים לילדים דפי עבודה? לא צריכה להיות הערה במחב' קשר אלא אם המורה רוצה לאמר לכם משהו, יש ילדים שכל השנה המחב/ נשארה ריקה וטוב שכך.

חני ב

New member
דרך אגב, בבי"ס הראשון בו עבדתי, בת"א

לימדנו "בלי סודות", שיטה משעממת מאד, אחריה ליטף היתה בעיני שיטה שאהבתי בהתחלה.

נטלי22

New member
אצלנו לומדים כרגע במקביל

בכתומה ובירוקה, כאשר בכתומה לומדים מילים חדשות ומפרקים להברות, ובירוקה חוזרים על החומר. בגלל שגם הבן שלנו הגיע קורא לביה"ס, אנחנו ועוד הורים בודדים קיבלנו הוראה לרכוש חוברת אחרת (מפתח הקסם חלק 3), שמלמדת ניקוד, ובזמן שהכיתה לומדת בליטף הכתומה - המתקדמים עובדים בחוברת של מפתח הקסם. לפי מה שהבנתי מהמורה, גם בחוברת הכחולה של ליטף מתרכזים בנושא של ניקוד.

מחשבות

New member
שיטה ששמה מוכר, אני לא יודע עליה דבר,

רק שיש מקומות שכבר נפל האיסמון והתוכנית עפה בשאט נפש. מעניין למה יש מקומות שעוד מקבלים תוכניות כושלות ולה משרד החינוך כלל לא יודע דבר ומכשיל פעם אחר פעם את תלמידי ישראל. זוועה.

כל מה שרציתם לדעת על ליטף

קצת רקע על הוראת הקריאה... יש 3 גישות להוראת הקריאה: הגישה הגלובלית, הגישה הפונטית והגישה האקלקטית (המשלבת את 2 הגישות האחרות יחד). בכל גישה יש לא מעט שיטות... לדוגמא: בגישה הפונטית ניתן למצוא את הכוח לקרוא, צלילים מספרים, יסודות וכו'- ובשיטות אלה מתחילים מאבני היסוד הקטנים: פונמה, צליל, עיצור, תנועה וכ'... ואז מרכיבים מילים (שיטות אלה מתאימות רק לחלק מהילדים). בגישה הגלובאלית יש את קריאה ללא מקראה ודומיה. הגישה האקלקטית כוללת את ליט"ף, בלי סודות וכו'. הרעיון הוא שאין שיטה שמתאימה לכל הילדים ולכן אצלנו מתחילים עם כולם את אותה השיטה אך אם רואים שתלמיד "נתקע" ולא מתקדם- אז משנים לו גישה... כלומר- אם לא הצליח לרכוש את הקריאה באמצעות ליטף- אין טעם להעבירו לשיטת בלי סודות משום שסביר להניח שייתקע גם שם. אצלנו, בדר"כ, עוברים עם תלמיד שנתקע ל"צלילים מספרים" או "הכוח לקרוא". ליט"ף עובדת על פי הרעיון הבא. יש בשיטה 6 שלבים: שלב ראשון+שני: הקניית מילים גלובאליות לפי רשימה וחלוקתן להברות: שלום (ש-לום), כיתה (כי-תה), אבא (א-בא), אמא (א-מא), יוסי (יו-סי) וכו'. בכל פעם מוסיפים מילה חדשה לפי הסדר ובמקביל משננים ומתרגלים את ההברות הקודמות על מנת לבססן. לא ניתן לעבור לשלב הבא לפני שיש שליטה בהברות שנלמדו (וזו בדיוק הסיבה להוראה בקבוצות- מפני שלכל אחד יש קצב שונה). שלב שלישי: הרכבת מילים חדשות מהברות מוכרות. לדוגמא ש (מהמילה שלום) + תה (מהמילה כיתה) = שתה. כך מרכיבים מילים חדשות וסיפורים עם המילים המוכרות והחדשות. שלב רביעי: שלב העיצורים והשוואים. לוקחים את המילה "של" (מילה הנלמדת)- מושכים את ה-ללללל של סוף המילה וכך מרכיבים את המילה חַיָל (ח- מחדשה, י-מיפה). כך עוברים על העיצורים. אח"כ מכניסים את העיצורים לתוך המילה ומוסיפים לה את סימן השווא. שלב חמישי ושישי: שלב התנועות- חושפים בפני הילדים כמה מתנועת ה- A כמו בא (של אבא), נה (של שנה), ש (של שלום) וכך מסיקים על צָ, רָ, תָ, דָ וכו'... כך עושים עם כל התנועות כאשר לכל תנועה יש מילת קביים מליט"ף. לגבי החוברות, אכן, מתחילים עם החוברת הכתומה אשר חלקה הראשון מקנה את המילים הראשונות של ליט"ף וחלקה השני עובד על השלב השלישי ואפילו הרביעי. החוברות הירוקה מתרגלת יותר את השלבים הראשונים. בבסיס, היא מיועדת לתרגול נוסף ופחות להקניות. החוברת הכחולה עובדת כך: עשרת הדפים הראשונים הם שלב 3, עשרת הדפים אח"כ הם שלב 4 ואח"כ- כל החוברת הם שלב 5 ו- 6. החוברת הסגולה היא כבר חוברת לילדים שסיימו את תהליך רכישת הקריאה ומתרגלת מיומנויות של הבנת הנקרא. חשוב לציין כי שיטת ליטף אינה מתאימה לכל הילדים (ובכלל, לא מכירה שיטה כזו). אנחנו, כמורות, לא צמודות לשיטה, אלא מעשירות אותה באמצעות מוקדי עבודה, משחקים, יצירה וכו'. מורה יצירתית וחרוצה בהחלט יכולה לשלב לא מעט תוספות לשיטה זו. אני לא מבינה את ההתנגדות של חלק מהאנשים פה לשיטה (טוב, חלק מהמתנגדים מוכרים כמתנגדים לכל דבר בחינוך, אבל ניחא) ובטח לא את רצונם "לעבור לשיטה אחרת"... למה, מי ערב לכם שילדכם ילמד / לא ילמד עם שיטה זו??? מה הקשר לעובדה אם השיטה מוצאת חן בעיניכם או לא? אתם הרי כבר קוראים... כעת תור ילדכם. סמכו על המחנכת ועל מקצועיותה ללמד קריאה.

אז למה לא קיבלנו לרכוש את החוברת הירוקה?

מאיתנו ביקשו רק את הכתומה בלבד שאני יודעת שיש ילדים שביקשו מהם גם כתומה וגם ירוקה. עכשו עברתי איתו על כל הא - ב והוא יודע (למעט 2 אותיות שיה קצת קשה לו) עשינו שיעורי בית ואני רואה שהוא מזהה. אני חושבת שאני צריכה לעבוד איתו יותר בפירוק ופחות בגלובלי. מתי אפשר לדעת שהשיטה לא מתאימה לילד? אני יודעת לפחות על ילד אחד בכיתה שעובד בשיטה של צלילים מספרים.

תשובות

קודם כל- הדבר הנכון ביותר לעשות הוא לאבחן את הילדים לפני כניסתם לכיתה א' ולהתאים עבור כל ילד את חוברת הקריאה המתאימה לו. ישנם לא מעט אבחונים המאפשרים לגלות איזו תפיסה יש לילד- אם יש לו תפיסה גלובלית והוא מצלם מילים- יהיה קל יותר עבורו לעבוד איתו בשיטה הגלובלית ולהפך. יחד עם זאת, חייבים ללמד את הילדים את הפירוק משום שלא ניתן ללמוד באופן גלובאלי את כל המילים בשפה העברית. חייבת להיות להם המיומנות לפרק מילה חדשה ולהיות מסוגל לקרוא אותה, לא?
אין לי מושג מדוע נתבקשת לקנות רק את הכתומה... שווה לבדוק את העניין. לא כל כך הבנתי למה בדקת אותו על האותיות... זה לא חלק מליטף אלא נלמד באופן עצמאי ע"י המורה.

תודה, אני מחר ארים אליה טלפון ואשאל

לגבי האותיות - אני לא רואה שעובדים איתם על זה, לכן עשיתי זאת בדרך של משחק. חייבת לציין שמאוד מפחיד אותי להיות אמא לתלמיד...למרות שבשנה שעברה הוא כבר היה בחט"צ...

מחשבות

New member
למה מפחיד? אמנם ארגוני פשע השתלטו על משרד

החינוך, אבל ארגוני פשע הרי חמדו לעצמם גם את נתניה וגם את ראש הממשלה. לחיות בפחד מתמיד זה דבר לא בריא. ככה זה כשחיים ברפובליקת בננות המתחזה למדינת הייטק. מדינה נחותה מאוד אנחנו עם מערכת חינוך דפוקה עד היסוד.

כל הכבוד על ההשקעה!

לא קראתי מה כתבת, כי אני מכירה את הכל. הבת שלי לומדת לקרא מליטף. בגדול, לרוב הילדים כל השיטות מתאימות. רובם רוכשים את המיומנות בין סוכות לחנכה. הבת שלי נהנית ללמוד ולהתקדם. היא כבר מצליחה לקרא הרבה יותר ממה שלמדו בכיתה. אבל זה לא מוריד מהשמחה שלה על כל מילה חדשה. אם אין בעיות אני לא מוצאת סיבה להתעסק באיזו שיטה מלמדים. לילדים שהתהליך קשה, צריך להתעקש על החלפת השיטה או יותר נכון, הגישה.

למעלה