שיחה עם מכונה...

yaakii

New member
שיחה עם מכונה...

קטע מעניין: "דיבור היא השקפה נוספת על בינה מלאכותית, שבוחנת יצירת מכונה שתוכל לדבר עם בני אדם ולגרום להם לחשוב שבן אדם מדבר אתם ולא מכונה. אחד האספקטים המרכזיים של בינה מלאכותית הוא הבנה של טקסט (אפילו אם מדברים אל המכונה היא מעבירה את זה לצורת טקסט) כראוי, וידוע שזאת בעיה מאוד קשה שדורשת הרבה עבודה. מכונה לא יודעת דרכים נכונות ליצור משפט, מכונה לא מכירה את הדרכים השונות שאנחנו משנים את קולנו בהתאם לסוג הדיבור (דוגמא: ציניות), מכונה לא קולטת רמזים בתוך המילים, מכונה לא מבינה מטאפורות, מכונה עלולה להתבלבל מאוד כשבן אדם אומר לה "אני מת מרעב!" ויש עוד אינספור דברים שברורים לנו מאליו שאותם היא לא מבינה. קיימים כיום ניסיונות רבים ליצירת מכונה מדברת, רבים מהם לוקחים חלק בפרוייקט בשם מבחן טיורינג. מבחן טיורינג הוא מעין תחרות בה משתתפים אנשים מכל רחבי העולם ונושאה הוא המכונות המדברות. המבחן מתרחש בדרך הבאה: נותנים לשופט מחשב ומטילים עליו להתכתב עם שתי דמויות באינטרנט, שתיהן נמצאות בחדרים סגורים לידו ואין לו דרך לראות אותן. אחת מהדמויות היא מחשב והשניה היא בן אדם. ביד השופט יש מאה נקודות ולאחר שהוא מתכתב עם שתיהן זמן, מה הוא צריך לחלק את מאה הנקודות בין שתי הדמויות במטרה להחליט כמה אנושית הייתה כל אחת מהן. עד היום המכונה תמיד קיבלה ציון נמוך יותר מהאדם. אך במידה ויום יבוא והמכונה תקבל את אותו ציון כמו האדם, משמעות הדבר תהיה שהמכונה הצליחה ליצור רושם של בן אדם מדבר, ואז המתכנת שיצר את המכונה יקבל את הפרס הגדול של המבחן. במבחן טיורינג האחרון זכתה תוכנה בשם אליס. היא לא זכתה בפרס הגדול אלא בפרס יותר קטן בו זוכים אלה שהיו הכי טובים בתחרות. היא קיבלה מהשופט שלה 40 נקודות, הניקוד הקרוב ביותר ל-50 הנקודות המיוחלות. הנה דוגמה לחלק משיחה שערכתי עם אליס, כדי לבדוק אותה (אני תרגמתי לעברית) : אליס: איך בדרך כלל אתה פוגש אנשים חדשים? אני: באינטרנט. אליס: אתה יכול לזכור אתר מסוים? אני: זה לא באתר מסוים, אני פוגש אנשים בפורומים. אליס: תן לי דוגמה של אתר מסוים שבו הוא או היא פוגשים אותם בפורומים, אתר שבו הוא או היא פוגשים אותם בפורומים. אני: תפוז אליס: תפוז זה דוגמה של אתר מסוים שבו הוא או היא פוגשים אותם בפורומים, אתר בו הוא או היא פוגשים אותם בפורומים אתר מסוים בו הוא או היא פוגשים אותם בפורומים אתר בו הוא או היא פוגשים אותם בפורומים. אני מניחה שזה הגיוני. אני: לא, זה לא. אליס: אתה רציני? שמעתי שזה כן. אני: מי סיפר לך את זה? אליס: מישהו שפגשתי אונליין אני: באמת? מי? אליס: בצורה אמיתית. מה הסרט האהוב עליך? כשתדברו עם אליס ולאון וודאי תשימו לב לבעיות, כמו בשיחה הנ"ל. אחת מהפשוטות שבהן היא שגם אם כותבים להם ג'יבריש הם ממשיכים לדבר ולא שמים לב שיש פה משהו מוזר. ויש עוד בעיות רבות, כמו הנטייה שלהם להתחמק משאלות שהם לא מכירים, לענות תשובות מוזרות כמו "בצורה אמיתית" לשאלה "באמת?", וכמובן להכפיל את אותו משפט המון פעמים בלי פסיקים ונקודות ושום חיבור הגיוני. הדברים האלה גרמו לכמה מדענים ומתכנתים להתרגז ולפנות נגד מבחן טיורינג כי לטענתם הוא לא מסוגל לבחון באמת האם מכונה היא חכמה או לא. הם טוענים, ואנשים רבים כבר מסכימים עם טענתם, שמבחן טיורינג מושך אליו בעיקר תוכנות שאינן באמת חכמות, אלא פשוט עובדות לפי הוראות פשוטות שהמתכנתים נתנו להם. לדוגמא, מכונה כזאת לא מבינה באמת מה כותבים לה, אפילו שזה נראה כך, היא מזהה מילים מתוך המשפט ואז מתאימה אותן לרשימות של תשובות אפשריות שיש לה. כך לדוגמא אם היא תזהה באחד המשפטים את המילה "אמא" היא תוציא מהמאגר משפט שמתאים למילה, כמו "האם אתה ביחסים טובים עם אמא שלך?". נוסף לכך, אם יש שאלה או משפט שלא מופיע לה במאגר היא מוציאה משפט מ"רשימת המפלט" (רשימה של משפטים אליהם היא תוכל "להימלט" כאשר אין לה משפט לענות) שמאפשרת לה לשנות את הנושא למשהו שהיא יותר מכירה. היא גם נמנעת לרוב מלדבר על עצמה ומבקשת תמיד מהמתכתב איתה "ספר לי עוד על..." או "מעניין, תמשיך..." כדי שהיא לא תצטרך להגיע לנושאים שהיא לא מכירה. בנוסף, היא לא יכולה ללמוד, רק המתכנת שלה יכול להוסיף לה "פרטי מידע", אך היא לא יכולה ללמוד אותם מאנשים שמדברים איתה. בגלל הסיבות האלה מדענים רבים מתנגדים למבחן טיורינג, כיוון שהוא לא באמת מציג מכונה חכמה אלא מכונה שיודעת לעשות "טריקים" שונים של הסטת נושא, ואם מכונה תקבל ציון של 50, זאת אומרת יוצרת רושם של בן אדם, מה זה אומר עלינו? דאטה, לעומת המחשבים כיום, מחזיק בידו אוצר מילים רחב הרבה יותר, אך כפי שכבר הבנו, זו אינה התכונה העיקרית. התכונה העיקרית היא שיש לדאטה יכולת להבין את משמעות המילים שנאמרות לו, שלא כמו האיש בחדר הסיני, הוא מבין את הסימנים בתוך ההקשר, את צירופי המילים והמשמעויות. לפיכך סדרת "הדור הבא" מציגה חזית אופטימית למדי, אך לא מוגזמת. אומנם לדאטה יש עדיין בעיות עם מילים שונות, והוא נוטה להבין דברים באופן מילולי, אך הוא כבר השתמש מספר פעמים בביטויים אנושיים בלי לשים לב. בפרק Starship Mine מהעונה השישית, דאטה התקדם מאוד כאשר הוא למד לנהל small talk, שיחה על כלום שכל מטרתה היא למלא רגע של שקט בדיבור. הוא לומד זאת מהאטצ'קינסון, האיש שמנהל את טקס הקבלה לבסיס שאליו הם עולים לקראת עבודות על האנטרפרייז, שמשגע את כולם בקשקושים בלתי פוסקים על לא כלום. דאטה לומד לחקות את הקול החלקלק והדיבור ה"חברמני" של האטצ'קינסון, הטפיחות על הכתף ולא לתת לאדם השני להכניס מילה. הוא מציל את כולם כאשר הוא מנהל את כל שארית הערב בשיחה מתמשכת עם האטצ'קינסון שכולה עובדות שוליות וטפיחות על הכתף. לעומת זאת, בעניין הדיבור גם נעוצה אחת מהבעיות הגדולות והקטנוניות ביותר בהצגת "הדור הבא" את הבינה המלאכותית. העובדה כי דאטה אינו יכול להשתמש בחיבורי מילים (can't במקום can not או we're במקום we are וכדומה) היא אומנם עובדה פעוטה במיוחד בסדרה, אך בלי לשים לב היא אחת מהעובדות הבעייתיות ביותר. העובדה כי יצור מתוחכם כמו דאטה, שיכול להקשיב ל-150 יצירות מוזיקה בו זמנית, שיכול לבצע מיליוני חישובים בשניה, שיכול להבין מושגים אנושיים ואף להכניס אותם לשפת היום יום שלו,לא מסוגל לעשות שינוי קטן בתוכנית שלו שייתן את הפקודה להחליף זוג מילים במילה אחת אחרת, נותן תדמית מאוד משונה לבינה המלאכותית. דומה הדבר למתכנת שמכין משחק שח-מט חכם, אבל לא מצליח להכין משחק "איקס עיגול". דאטה בהחלט מראה יכולת שליטה בדיבור שמדענים כיום היו מתפללים שתהיה לתוכנות שלהם, למרות זאת אולי ניתן לצפות כי במאה העשרים וארבע בעולם האמיתי נוכל להיות קצת יותר מתקדמים בנושא."

yaakii

New member
ולא, אני לא משוחד לתפוז...../images/Emo13.gif זה אמיתי...

Uדית

New member
חשבתי שאולי זה יוסיף

תוכלו לקרוא עוד על מבחן טיורינג

Uדית

New member
ואם שאלתם את עצמכם למה כשנרשמים לאתר/למייל

צריך להקיש רצץ של אותיות ו/או ספרות(דוגמא). זה כדי למנוע רישום בוטי.

StrengthHonor

New member
שמעת על היפותזת החדר הסיני?

בהקשר למבחן הטורנינג? בקיצור מה שזה אומר זה אומר שיכולת למלות אחר הוראות מורכבות =\= תודעה.

למעלה