שואלת עבור סבתא

שירי ל

New member
שואלת עבור סבתא

אישה בת 91, מטופלת 3 פעמים בשבוע בדיאליזה, חולת אסטמה ומלבד זאת בריאה. נפלה ושברה את פרק הירך. הרופאים ביקשו שנחליט - האם לעבור ניתוח להכנסת בורג - ניתוח לא פשוט בגילה, שיהיה כרוך בהחלמה ארוכה שאנחנו לא בטוחים שתעמוד בה מפאת גילה, פיזיותרפיה וכאבים לעומת - השארתה במצב הנוכחי ושימוש בלתי פוסק במשככי כאבים, כמובן שלא תוכל להתיישב ותצטרך לבלות את שאר ימיה בשכיבה. אודה לך אם תוכל לפרט מה הסיכונים והאפשרויות בכל אחת מהאופציות, האם בכלל מומלץ ללכת על אופציה ניתוחית בגיל כה מבוגר? אולי יש אופציה שלישית שאנחנו לא יודעים ממנה? תודה מראש

החלטה קשה

שירי שלום. בהחלט מדובר בהחלטה קשה. תמונת המצב היא כזאת: ללא ניתוח סבתך לא תוכל ללכת. תידרש שכיבה ממושכת, בשל מצבה הכלייתי איחוי השבר יתעכב יותר מהרגיל. שכיבה ממושכת בגיל כזה נושאת בחובה סיכונים קשים ובאחוזים גבוהים של תחלואה ותמותה בשל סיבוכים של שכיבה ממושכת (דלקות ריאה, פקקת ורידית ותסחיף ריאתי, דלקות במערכת השתן ועוד). לנתח אישה במצבה - בעיה כירורגית והרדמתית. הניתוח עצמו אינו קשה אך בשל המחלה הכלייתית איכות העצם וודאי ירודה, ההרדמה תהיה מסובכת בהרבה ולא בטוח שאחרי הניתוח סבתך תתאושש או שתוכל להתהלך (מאד חשוב לדעת אם התהלכה קודם לניתוח). עם זאת לאחר הניתוח במידה ותתאושש, אפשר יהיה להורידה לכורסא ומידת הכאב תפחת בצורה משמעותית. מעולם לא שכנעתי חולה להנתח, מקרים כאלו הם מהסבוכים ביותר שיש להחלטה כי יש לבחור בין שתי אופציות גרועות. הוועצי ברופאים ובמרדימים בבית החולים לפני קבלת ההחלטה. קחי בחשבון שאישה בגילה ובמצבה במטאת אי ספיקה של מערכות רבות, ביניהן מערכת השלד והמצב הכללי אינו טוב. מקווה שעזרתי ולו במעט, מאחל הרבה הצלחה

שירי ל

New member
ד"ר גולדשטיין אני מודה לך על התשובה המהירה

והמפורטת. סבתא התהלכה בעזרת הליכון. ההליכה מאוד חשובה לה - זה מעט העצמאות שעוד נשארה לה. מאחר ומאז השבר היא תחת כמות גדולה של משככבי כאבים היא אינה צלולה כרגע ושתי בנותיה צריכות לקבל את ההחלטה לגבי הניתוח, הרופאים ממליצים כן לעבור את הניתוח אולם החשש הוא לגרום לה סבל גדול עוד יותר.

ניתוח

שירי שלום שוב, בזהירות רבה, מבלי להכיר היטב את פרטי המקרה, נטייתי היא להסכים עם הרופאים המטפלים וגישתם. אני באופן אישי מעדיף לנתח חולים אשר טרם הפציעה התהלכו מאחר ובידה ולא ינותחו לא ילכו יותר בסבירות גבוהה מאד, מה גם שהספרות האורטופדית מראה שיפור משמעותי בשרידות עם טיפול ניתוחי. עם זאת יש לשקול טוב את מחלות הרקע. גילה של סבתך אינו חריג, מרבית המנותחים בשל שברי צוואר הירך הם בעשור התשיעי והעשירי לחייהם (גילאי 80 וצפונה). במידה ורופאיה ממליצים לנתח, אני מניח שהם שקלו את מצבה הכללי והחליטו שהניתוח עדיף לה. ההחלטה לא קלה אבל זכרי שהתוצאות יהיו אשר יהיו אינן תלויות בך או בהחלטתך אלא במהלך הטבעי של המחלה (במקרה זה השבר), הניתוח ומחלות הרקע של הסבתא. אל תתייסרי סביב ההחלטה, כפי שאמרתי, הבחירה היא בין שתי אופציות שאינן אופטימליות אבל אלו החיים. בהצלחה,

שירי ל

New member
תודה רבה !

עזרת מאוד. היום ינתחו אותה. אני רק מקווה שנעשתה אותה החלטה שהיתה עושה בעצמה לו היתה צלולה...

למעלה