שואלת בעניין בתי....

אוטוטו12

New member
שואלת בעניין בתי....

שלום רב,

אז ככה.... בתי בת 16 מאובחנת כקשב וריכוז.... התחילה לקחת ריטלין בגיל 7-8 ומעט לאחר מכן התחילו טיקים (משיכה של הצוואר לאחור ואיזה חכחוך לא ברור...) לאחר שהטיקים החמירו הפסקנו לקחת ריטלין מה שגרם להפסקת משיכת הצוואר לאחור אך החכחוך לא במיוחד הפסיק....אלא רק קטן בזמינותו.... עכשיו אנחנו שוקלים לחזור לריטלין (או למשהו מהמשפחה של תרופות לקשב וריכוז כי המצב לא קל לה בכלל והחלטנו שצריך לעזור תרופתית) בכל אופן - הנוירלוג שהלכנו אליו לא התייחס אף פעם לטיקים של החיכחוכים בכובד ראש גם כששאלתי אותו אם זה משהו שאפשר לטפל בו או שצריך לטפל בו... כלומר לא העלה אף פעם את נושא הטוראט..... לפני מס' שבועות הלכנו לפסיכיאטר לאבחון נוסף בעניין הקשב וריכוז.... ודווקא הוא כן אמר משהו לגבי זה.... אבל לא יותר מידי..... ועכשיו נותרתי בשאלותיי ללא מענה.... האם מה שיש לבתי לפי מה שאתם יודעים / קולטים ממני - זה באמת טיקים / טוראט (היא לא מחכחכת כל הזמן - לפעמים ימים בלי.... לפעמים שעות עם .... - אותי זה תמיד משגע ואני ממש מוטרדת מכך.... היא - לא מתלוננת יותר מידי.... אבל כשאני מבקשת שתפסיק זאת - היא בדרך כלל מצליחה למרות שלא במאה אחוזים.... רק בתקופה האחרונה היא גם אומרת לאחר שאני שואלת אותה - שהיא מרגישה שהיא אכן עושה זאת.... פעם - לפני שנים - היא ממש לא היתה מודעת לכך....) האם יש מה לעשות ? יש לציין שקראתי פה הוד' אחת או שתיים - וראיתי שגם לבעלי יש טיקים - הוא מושך את החולצה.... לא באופן גורף - לא תמיד - אבל זה קיים - בעיקר כשחם (טוען שהחולצה נדבקת לו וזה מרגיש לו לא נעים ונוח.... - הוא שמן עם כרס...) אותי כאמור זה משגע....בנוסף - גם אני לפעמים מחכחכת בגרוני - מרגישה כאילו יש משהו שתקוע לי שם.... האם טיקים = תסמונת טוראט או שזה משהו אחר !? סליחה על האורך.... הבורות.... אודה על תגובתכם ..... המשך ערב נעים ומוצלח...

בהנחה שהשאלה היא האם לילדה או לבעלך

יש טוראט - אזי שרק רופא יכול ומוסמך לאבחן זאת.
בשאלות הנפוצות בפורום ניתן להרחיב את הידע אודות הקריטריונים לאבחנה של טוראט.
כך או כך האבחנה מחייבת הופעה של טיקים משני סוגים בעת ובעונה אחת: טיקים קוליים יחד עם טיקים מוטוריים.
לא כל טיק הוא טוראט ואם יש טיק קבוע לאורך זמן יכול להיות שמדובר בטיק כרוני.

לגבי ריטלין וטוראט: הופעת טיקים לאחר נטילת ריטלין מוכרת. לא בהכרח שמדובר בטוראט.
יש ילדים עם טיקים שנוטלים ריטלין וזה משפר להם את הריכוז בלי הגברה של הטיקים. ויש כאלה שזה מגביר להם את הטיקים. לא ניתן לדעת איך בתך תגיב לתרופה בזמן ספציפי - כי כל ילד מגיב אחרת לתרופות בזמנים שונים.

אכן, החשש שהריטלין יגביר את הטיקים מוכר.
כאשר שוקלים טיפול כלשהו חשוב לבדוק מה מפריע יותר לתפקוד של הילדה ומה הכי יעזור לה - לבדוק את כל ההשלכות ולהחליט בהתאם למה שהילדה זקוקה לו הכי.
כלומר - אם הטיקים פחות מפריעים לה אך הפרעת הקשב מפריעה מאד - אולי שווה לשקול מתן ריטלין.
אם תשימו לב שזה גורם להחמרה של הטיקים - אפשר להפסיק מיידית.

דעתי האישית - כאשר אין לנו תשובה ברורה מרופאים מקצועיים - הכי טוב להתייעץ עם רופא הילדים או רופא המשפחה.

מקווה שעזרנו...

בנבר

New member
ובהמשך לתשובה המפורטת שקיבלת

רק דבר אחד קטנטן ומרכזי , כשיש הפרעת טיקים כלשהי, הדבר האחרון שצריך לעשות זה לבקש מהאדם שעושה אותם להפסיק..... נכון שזה קשה לראות ומסכימה איתך שמוציא מהדעת ,אך אם זה קיים לאורך שנים הפעולה הספציפית מתסכלת ומפריעה לאדם עצמו בלי עזרה חיצונית שמבקשת לחדול.אין מה לעשות יקירה ,צריך להכיל אותם עם התוספת וזאת העזרה הכי משמעותית שאנחנו יכולים להעניק להם .
תודה על השיתוף ויום נפלא
צביה

אוטוטו12

New member
תודה רבה רבה על התגובות

שלום רב,

רציתי להגיד תודה רבה על התגובות המפורטות והמשכילות... אלך עם הדברים האלו לרופא הילדים.... נראה מה הוא יגיד...

שתהיה שבת נפלאה חמה ורטובה (בחוץ...)

ביי

ריטלין וטורט

בוקר טוב,

גם אני סובל מטיקים ובעיות קשב וריכוז, ותמיד הרופאים המליצו לי לא לקחת ריטלין משום שזה מגביר את הטיקים למי שיש נטייה לכך.

בסופו של דבר נטלתי כדורים בשם קלוניריט, וזה מאוד עזר. אני בהפסקה מהכדורים והטיקים לא חזרו, אבל בעיות הקשב והריכוז חזרו גם חזרו.
ממליץ לך לבדוק לגבי זה.

באשר לטיקים-ככל שמתבגרים נהיים מודעים יותר לטיקים, וניתן באמת לנסות לעצור אותם כפי שאת מתארת שקורה עם בתך. הבעיה היא שזה גוזל המון אנרגיה ובד"כ לא אפקטיבי ליותר מכמה דקות. לצורך ההמחשה, זה כמו שאבקש ממך להפסיק למצמץ. עם המון ריכוז ואנרגיה וכמעט בלי להלצליח לעשות שום דבר אחר תוך כדי, תצליחי למספר דקות. בסוף כבר לא תוכלי להתנגד. אותו דבר עם טיקים.

למעלה