שגיון

שגיון

לא פעם אני נתקלת במילה שגיון. באבן שושן מוסבר שזה אדם ששוגה בשגיונות - ברעיונות. ואפילו מדובר על אידיאה פיקס. כלומר כל הזמן מקובע וחושב רק על דבר אחד. כרגע אני שומעת בערוץ 2 את דניאל בן סימון מראיין את עוזרו הפרלמנטרי של דיין והוא הוציא משפט כי כל האלפים שנהרגו אחרי לחמת ששת הימים זה בגלל שגיונות המנהיגים. האם הכוונה שהם היו תקועים ברעיון אחד, ואין בלתו, או - האם הם שגו שגיאות? תודה.

סוריאל

New member
לא בדיוק

אני חושב ש'שגיון' נתפס כמעין הכלאה בין 'הגיון' (מחשבה, הרהור) לבין שגיאה. אפשר אולי להשוות אותו גם ל'קפריזה.' המשמעות המקורית של המילה המשונה הזו היא כבר נושא לדיון נפרד.

כך מגדיר זאת המילון (רב מילים)

הסבר מלא למילה שִׁגָּיוֹן שֵם ז' ספרותית להיטות מופרזת ולא הגיונית למשהו, שיש בה משום התמכרות; בולמוס, 'שיגעון' מוזר ולעיתים מגוחך, גחמה. • הוא מקבל אותה כמות שהיא על כל שגיונותיה ומוזרויותיה. כנראה, בן סימון התכוון כאן לשיגיון במשמעות שאותה ציין סוריאל: גחמה - קפריזה.

trilliane

Well-known member
מנהל
זו מילה שתמיד מזכירה לי את טשרניחובסקי

או ליתר דיוק, את הביצוע של ברי סחרוף, שהלחין את "אינני אוהב אותה": "אך לבי הוא שוב דופק בשגעונות דור ודור עם שגיון ציפור שרה עם טירוף עשבי מור" נראה שגם המשורר ראה ב"שיגיון" מילה נרדפת (או אולי סוג מסוים של) שיגעון, טירוף.

למעלה