שבתות וחגים

שבתות וחגים

נדמה לי או שזה קשה במיוחד בשבתות וחגים התחושה של האין? דווקא במקומות שאמורים להיות שם בשביל הילדים ובני הזוג דווקא אז מגיעה אצלי תחושת האבל המוחשית, הריק, הואקום, כל מה שהביא אותי למעשה לכאן. קראתי כל חומר נגיש על מודל האבל על כל השלבים אבל תיאוריה לחוד ומציאות לחוד. לא מוצאת את המילים המתאימות וזה דווקא הצד הכי חזק שלי- ההבעה בכתב. רק רוצה להבין למה זה קורה והאם יש גיל שהאבדן מתקבל כטבעי יותר?

הי אור

אני מסתובבת פה וקוראת, נמצאת לי פה מידי פעם בשקט, בדרך כלל כרגע לא מרגישה צורך להגיב. וההודעה שלך משכה את צומת ליבי. אז אני עוד לא חוויתי חג, כי אצלי זה טרי מאוד, רק חודש וחצי.. אבל מאובדן אחר שחוויתי ומהשבתות הבלתי אפשריות שחוויתי עד עכשיו מאז שאמא נפטרה, אני יכולה להשתתף איתך מאוד בהרגשה הזאת. לי זה ברור יותר באמת בגלל אותו אובדן שחוויתי, למדתי ששבתות וחגים מדגישים את החיסרון בצורה בלתי רגילה. קודם כל, אני מסתכלת על ההודעה שלך ורואה שאת בעצמך עונה לעצמך קצת. "דווקא במקומות שאמורים להיות שם בשביל הילדים ובני הזוג דווקא אז מגיעה אצלי תחושת האבל המוחשית, הריק, הואקום, כל מה שהביא אותי למעשה לכאן." אלה בדיוק המקומות שבהם אמורים להיות בשביל.. אני מרגישה שחגים ושבתות הם קודם כל דברים משפחתיים מאוד, איזשהם טקסים שמכנסים את כל המשפחה ביחד, משהו שבמשך השנים מתרגלים אליו מאוד - בשבת עוצרים ומסתכלים קצת אחד על השני, אוכלים קצת ביחד, מדברים קצת יותר ונחים ביחד. שם באופן טבעי מודגש המקום החסר במשפחה. באמונה שלי יש איזושהי שכינה בשבת או בחג. באור שלה הכל הרבה יותר אמיתי ומכוון ומדויק, ואז הדרך קצרה מאוד להרגיש חזק את הגעגוע. להתחבר, בלי לשים לב בכלל, לחוסר של אמא. חוץ מזה, בהרגשה שלי וכמו שאני חוויתי עם אמא שלי, אלה זמנים שמאוד נותנים במה לאמא. ברוב המשפחות אמא היא זו שמכינה את החג, מבשלת את האוכל, מעמידה את כל העניין הזה. היא המרכז של האירוע.. כשהרבה פעמים (כמה יהודים אנחנו) האוכל הוא דבר מרכזי מאוד בחג וחלק נכבד בחגיגיות מתבטא באוכל. נראה לי שהוא קצת נהיה טפל כשאמא לא שם.. נראלי שהוא קצת מאבד מהקדושה שלו בצל של הכאב. בדיוק דיברתי עם אבא שלי על זה - כל ערב שבת, כשנעמדים לעשות קידוש, הוא נשבר. מנסה להגיד את המילים ולא מצליח. פתאום, דווקא אז. כל שבת מאז שאמא לא פה. יש במקום הזה משהו חזק מאוד. אני כנראה לא אדע באמת להסביר אותו, אבל ככה זה מרגיש. בנושא השני שהזכרת - אני צעירה מאוד ולכן לא יכולה להגיד לך מנסיוני, אבל כמו שאני שומעת כלכך הרבה, וכמו שאני חווה באובדן שעוד מעט מאוד ימלאו לא שנתיים, הכאב ממש לא הולך לשום, אפילו לא פוחת. כששאלת בקשר לטבעיות שבה מתקבל האובדן, חשבתי מיד על סופרת שעוסקת באבל, ועזרה מאוד לי ולמשפחה שלי. את כותבת שאת קוראת על אבל, אז אני לא יודעת אם לא שמעת עליה, אבל שמה אליזבת קובלר-רוס, ויש לה ספרים פשוט יוצאי דופן.. היא מדברת הרבה סביב הנושא שאת שואלת עליו. היא בכלל נותנת הרבה מנקודת המבט שלה ומנסיונה. יש לה כמה ספרים, דומים אבל שונים. "חיים בצל המוות", "המוות חשוב לחיים" ועוד. שלמרות שהכותרות שלהם קצת מרתיעות אולי, הם מאוד נגישים וקריאים. צריך לנשום עמוק לפני שנכנסים, כי לפעמים היא מביאה שם דוגמאות למקרים קשים שהיא היתה עדה להם, אבל זה שווה את זה. אני מקווה שהצלחתי לתת לך קצת, ומקווה שתצליחי להגיע להבנה של עצמך, כי זה כשלעצמו מקל. חיבוק גדול, ופרח

ליעלוש

תודה על התגובה. משתתפת בצערך. חודש וחצי- חודשיים ושלושה שבועות, זה השלב שסופרים עדיין שבועות ימים וחגים. נכון- מועדים וחגים מגבירים את תחושת האבדן, במיוחד בשנים הראשונות. תודה על ההמלצות הספרותיות, כרגע אני יותר בכיוון של מאמרים פסיכולוגיים אבל זה לא משנה- נקודות אחיזה כתובות. הססתי מאוד לפני שנכנסתי לפורום הזה (מעולם לא השתתפתי באחר) אבל זה פשוט פתרון מהבחינה הזאת שנמאס להשמע מאוסה באזני חברות שלא היו המקום הזה ומן הסתם יהיו יום אחד בדרך זו או אחרת, חייבים מכנה משותף זמין. שוב - תודה על תגובתך.

תודה,

לגמרי, אני עוד כמעט בספירה של ימים.. היום חודש ושבועיים ושישה ימים. אני ב"ה נמצאת בסביבה מאוד תומכת, ועדיין הפורום הזה נותן מקום שאין אותו בחוץ. מן הכלה כוללת כזאת, מה שתגידי זה בסדר. אם בכל זאת מתישהו יהיה לך צורך, אני מרגישה שהספרים של קובלר רוס נותנים נקודות אחיזה משמעותיות, ויותר מזה. בשמחה, מקווה לטוב.

אשבל1

New member
היי אור

אני חושבת שכל עוד סביבינו אנשים מבלים חגים ושבתות עם המשפחות, תמיד יתגנב הרצון שלנו גם, הגעגוע, אצלי למשל מאוד חסר לי להיות מוזמנת בשבת להורים, להתפנק, כמו שהרבה נשים סביבי חוות את השבתות. מעבר לזה , הריק עליו את מדברת גרם לי הרבה פעמים להיות בחגים ובשבתות במצב רוח לא טוב, לא תמיד בעלי הבין זאת ולפעמים זה אפילו הביא בינינו לאוירה לא נעימה , כי הוא לא באמת הבין למה אני חמוצה בשבת זו , וגם אם הסברתי , לא תמיד הוא זכר זאת בשבת הבאה, ואז החלטתי שבשבתות כאלו אפשר לצאת למסעדה, אפשר לבלות , לעזור לעצמי לצאת מהדכדוך הזה, לומר את האמת , אני תולה תקוות בתקופת הסבתאות, אז זה יהיה מאוד טבעי שכולם יבואו אלי...
..

לאשבל ולכולם

תודה על כל תגובה. מחמם את הלב. אתן לא מציינות גילאים (שלכן) ושל האמהות במותן. האם זה רלבנטי? האם אבל על אם שנפטרה בשנות החמישים לחייה פחות מזה שעל אם בשנות השבעים? לא חושבת. אמא שלי נפטרה תוך חודש. בת 73. תמירה, מלאת חיים, ריקודי עם, קאוטנרי, מפגשי חברות, חזקה ומחזקת. ונעלמה.

silo

New member
שבתות וחגים זה קשה מאוד

ויש עוד הרבה מקומות בחיים שזה תופס אותנו, אצלי אחרי השבתות הגיע החתונה הלידות והלבד הזה משגע אותי גם היום 6 ו1/2 שנים אחרי. אני גם לא יודעת להביע את עצמי בכתב יותר קל לי בע"פ וזו הסיבה ששנים הלכתי לפסיכולוגית שעזרה לי מאוד. ולא אין שום גיל שבו זה מתקבל טבעי כי הורים זה הורים ולא משנה מה הגיל שלנו או שלהם. מאחלת לך ימים טובים יותר.

תודה SLIO

לא הלכתי לפסיכולוגית למרות שיש לי אחת מצויינת אבל עדיין קשה לי לעכל את מה שקרה ואני פשוט בורחת לתוך השגרה. מעבר לאבדן מה שפחות נהוג לדבר עליו זאת האינטראקציה עם בני המשפחה האחרים- במקרה הפרטי שלי אח ואבא שהתחושה שלי כלפיהם היא זרות ומחוייבות אבל לא קרבה ולא ממש אהבה וזה מפחיד!!!! בעצם אמא נעלמה טאתה גם עמוד התווך שאיחד בינינו המון שנים. יש רגעים שעוברת בי מחשבה קצת פסיכית שבעצם מהבחינה הזאת הרע ביותר קרה וכל נדבך רע נוסף כבר יהיה מוכר וכואב פחות- ואני נמלאת רגשות אשם. רק אלוהים מחליט למי הוא קורה ומתי... היה לי ברור שאבי החולני ניצול השואה ילך לעולמו ראשון ובסתר הלב הייתי כמהה להיות קצת לבד עם אמא שטפלה בו בדבקות כזאת עד שלא נותר זמן אלי ואל ילדיי... מי חלם שכך יהיה...

עדיהר1

New member
לאור העצובה -

אני שולחת לך חיבוקי חיזוק. דווקא התמונה של אמך המטפלת בדבקות באביך עד כי אין לה זמן אליך ואל הילדים שלך - - - דווקא התמונה הזאת מסבירה בצורה כואבת, חותכת, את הריק. רואים אמא מטפלת, מסורה, שכל הזמן את מקווה שהמסירות והטיפול יפנו יותר אליך. אני מזדהה מאוד עם המחשבה שלך, שאת מכנה אותה "פסיכית", ש"הרע ביותר קרה". ברור שיכולה להיות ידיעה כזאת, עמוק בתוכנו, ידיעה שהרע ביותר קרה. מעניין ש"שמת את המילים" על ההרגשה הזאת, של הדין האחרון, של הרע ביותר והאיום ביותר.

לעדיהר1

תודה על החיבוק הוירטואלי ובכלל שמחה לתגובות כי זה מהות המקום הזה, לא? מכירה את מה שאני אישית מכנה "אפקט הסובארו" ואני אסביר- כשיש לך סובארו (לי אין דווקא) פתאום את שמה לב לכל הסובארו על הכביש. כשאת בהריון נדמה לך שכולן בהריון וכיו"ב. אז עכשיו- כמעט מידי יום אני נתקלת בכתבה/סיפור טרי של מישהי - בת שאבדה את אמה מסרטן. אני נשאבת כל פעם מחדש לקרוא את הפרטים ונראה לי שהולם נחלק לשניים אלה שעברו את זה ואלה שלא. שאלתי את עצמי שאלות הזויות כמו למשל אם היו מודיעים לי שאמא נדרסה ז"א לא סבלה ולא ידעה ולא דעכה האם התהליך היה שונה? מה לעזאזל במחלה הארורה הזה אפוף מיסתורין ופחד כ"כ אימתניים הרי התוצאה היא זהה. בכלל- צצות הרבה מחשבות לא ממש ראציונליות אבל כנראה שככה זה, לא?

sapirs19

New member
לאור!

אני מרגישה כמוך בדיוק בשבתות או חגים קשה להתעלם מהעובדה שהיא לא נמצאת שם אני גם צעירה והאובדן כן מתקבל אצלי באופן טבעי כי אני עדיין לי יודעת מה זה לחיות בלי אמא כי עכשיו יש לי מלא אנשים שנמצאים לידי אבל כשאני אגדל כבר מעכשיו אני מפחדת לחשוב על מה זה להיות בלי אמא שתעזור לך ותכבס לך ותבשל לך אז כן זה חסר לי אבל כל אחד מקבל את האובדן בדרך שונה...

לSAPIR19

את מציינת שאת צעירה (19?) . אני מאמינה שלאורך הדרך כשתגדלי ותגיעי לנקודות המשמעותיות- חתונה, לידות, אמא תמיד תהיה שם איתך. מאיזשהו מקום. אני חילונית אבלמאוד מאוד מאמינה באלוהים של כולם שמשגיח ורואה הכל ומאמינה בסוד של עולם הבא- השארות הנפש. בישולים וכביסות יבואו עם הזמן או יותר נכון עם הילדים... ככה זה... החיים דורשים, אל תדאגי. ולבד לא תהיי- תקימי משפחה- בית משלך- החוויות העצומות עוד לפנייך ועל זה כיף לך.

alsi22

New member
אור יקרה

כל כך מבינה אותך. אין כמו שבתות וחגים לבד. אני איבדתי את אבי 4 ימים לפני ראש השנה. כבת יחידה חשבתי שזה סוף העולם. 4 ימים לפני החגים,לפני השנה החדשה,מצאתי את אבי על הריצפה. ללא אחים וללא משפחה חשבתי שלעולם לא אתאושש. אבל בעזרת חברתי הטובה,והימים שעוברים פשוט מנסים להתגבר. מאחלת לך כל טוב

למעלה