שבר בעצם הבריח

2good2b

New member
שבר בעצם הבריח

הבנתי שבעבר היו קיימות שיטות לתיקון שבר בעצם הבריח באמצעות הפעלת לחץ על האיזור. האם ישנם רופאים שעדיין משתמשים בשיטות אלו? האם ניתן לבצע גיבוס חלקי של האיזור? (מדובר בשבר הבולט מן הכתף) האם ישנן שיטות אחרות לטיפול מלבד השיטה השמרנית (=מתלה+מנוחה) או ניתוח פתוח?

שבר בעצם הבריח

שלום, כיום, למעט במקרים ספציפים בהם יש סיכון לעור שמעל העצם או שברים באזור מאד ספציפי של העצם, מקובל לטפל בשבר באופן שמרני. מתלה, נוגדי כאבים והפעלה. בברכה,

2good2b

New member
אני מתעניינת בטיפול מעבר למקובל

האם ישנו מקום שמטפל בצורה שונה?

drweil

New member
שבר בעצם הבריח

אם בעבר למדנו כאורטופדים כי 99% משברי עצם הבריח מטופלים שמרנית (ללא ניתוח) כיום יש עדות טובה מאוד ממחקרים באיכות טובה כי בשברים מסויימים - ביחוד כאלה בגברים (!) צעירים ופעילים ספורטיבית התוצאות התפקודיות טובות יותר בניתוח. כמובן שבניתוח ישנם סיכונים (קרבה לכלי דם גדולים ועצבים) - אך העדר ניתוח בשברים אלה יכול להביא לקיצור של המנוף בין הגפה לעליונה לגוף ולחולשה מסויימת. יש להתייעץ במומחה לשברים (טראומה אורטופדית) בהתאם למקרה ולקבל החלטה מושכלת שתואמת את צרכי המטופל ויכולות המנתח בהתאם לסוג השבר. בהצלחה ד"ר יורם וייל

2good2b

New member
שבר בעצם הבריח

אני לא גבר, אך צעירה ומאוד פעילה ספורטיבית. יחד עם זאת אני מוכנה לוותר על הרמת משקולות :) מעבר לתפקוד יומיומי תקין הכי חשוב לי הפן האסטתי. נאמר לי שבעבר טיפלו בשברים מסוג זה על ידי גיבוס חלק ניכר מהגוף. האם האפשרות הזו יכולה לעוזר לצמצם את הבליטה/עיוות שנוצר? האם ישנה אפשרות לקיבוע תחת רנטגנן ללא החדרת פלטינות/ברגים? תודה

כפי שהסברתי קודם,

אלא אם מדובר בשבר בשליש המרוחק (הקרוב יותר לכתף) של העצם, המערב את הרצועות באזור, אין אינדיקציה לנתח. מבחינת הפן האסתטי, מדובר באזור חשוף של קדמת החזה והצוואר. כל ניתוח שהוא יהיה כרוך בצלקת. ניתן לנסות למזער אותה ולהסתיר אותה אך תהיה צלקת, והיא בקדמת החזה. אם קיימת דפורמציה ניכרת, קיצור של העצם באופן משמעותי או פגיעה בעור יש אינדיקציה לניתוח. פרט לכך הייתי נמנע מניתוחים. ללא קיבוע אין אפשרות לשנות את עמדת השבר לאורך זמן בשל הכוחות הפועלים סביב העצם. בברכה,

drweil

New member
שבר בעצם הבריח

אחד המחקרים הטובים ביותר באורטופדיה (הלוואי יכל המחקרים שלנו היו כאלה) רב מרכזי, פרוסקטיבי ואקראי הראה בפירוש שהתוצאה התפקודית בניתוח בשברים של עצם הבריח טובה יותר מטיפול לא ניתוחי. נכון שלכל ניתוח יש סיבוכים וסיכונים אפשריים אולם הגיוני שקיצור של 2 ס"מ במנוף בין כתף לגוף יגרום לירידה בכח ובתפקוד של אדם צעיר וספורטיבי. המחיר - צלקת ולעתים צורך להוציא את הפלטה.המאמר גם מצא שהמנותחים היו מרוצים יותר ממראה הכתף שלהם לעומת הקבוצה שלא נותחה. גם אנחנו כטראומטולוגים נוטים כיום להיות יותר אגרסיביים ולנתח שברים שלא ניתחנו בעבר להלן הלינק לתקציר המאמר: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17200303?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

drweil

New member
שבר בעצם הבריח

כדי לענות לך בקשר ליכולת התפקוד אני צריך לראות את הצילום ולהעריך את מידת הקיצור והריסוק בשבר.- קיצור של שני ס"מ בעצם פוגע משמעותית בתפקוד למי שפעיל ספורטיבית. מבחינה קוסמטית צריך להחליט על בליטה (טיפול שמרני) לעומת צלקת (טיפול ניתוחי) - גיבוס אינו נותן החזרה ואורך טובים לעצם וגורם לדלדול שרירים וירידה בתפקוד ואינו טיפול מקובל בשום מקום מודרני בעולם.

למעלה