שבח או חנופה

orli997

New member
שבח או חנופה

http://www.aish.com/hfamily/marriage/Dont_Cause_Pain_Give_Pleasure_-_Part_3.asp אנשים יכולים לתרץ בכל מיני צורות מדוע הם מתקשים לשבח אחרים. לפעמים, שבח עלול להיות בלתי יעיל, אבל ברובם המוחלט של המקרים, כשאנחנו מחמיאים למישהו בכנות, אנחנו עושים לאותו אדם שירות אדיר. שמעתי פעמים רבות מהרב חיים שמואלביץ', ראש ישיבת מיר, בשמו של רבי ישראל מסלנט, שלשבח מישהו אחר זה מעשה רוחני נעלה, בניגוד לחנופה, שהיא מחמאה שנותנים על מנת לקבל משהו בתמורה. נישואין נטולי מחמאות יחסרו מקור חיוני לאנרגיה חיובית שבח מבטא את הכרתנו בתכונותיו החיוביות של הזולת או במעשה טוב שעשה. זו הדרך לבנות מישהו. התפתחות ללא שבח תפגום בבריאותו הרגשית של הילד. נישואין נטולי מחמאות יחסרו מקור חיוני לאנרגיה חיובית. אנשים רבים נכונים למצוא ליקויים. אנחנו צריכים להגיע למצב שבו יהיה לנו הרבה יותר קל להבחין בטוב שבזולת, ונהיה זהירים פי מאה לפני שאנחנו מאשימים ומתלוננים. אז השאלה שלי היא, עד כמה אנו מודעים לכוונת השבח שאנו מרעיפים על הזולת? האם שבח הוא או חנופה? מה ההבדל בינהם בכלל? והכי חשוב כאשר השבח מובן כחנופה איזו השפעה הוא מקבל? ומה הסיבה? ועוד אחת קטנה, למה קשה לנו לשבח אדם אחר? ממה הקושי נובע?

Shar0ni

New member
איש חכם אמר

כשאני אומר עליך נפלא - זה רק בגלל שככה אני מרגיש. אז, ככה אני רואה מחמאה או ביקורת - אני רק משקפת לך את שאתה מרגיש. מכאן - אין מה להתרומם ממחמאות או לרדת מביקורת. זאת התאוריה שלי. כמובן שמעשית זה עבודה יומיומית - פשוט צריך לזכור את זה, להפעיל כשצריך.

orli997

New member
אז את אומרת שהשבח זה שטויות

כאילו מה אנחנו צריכים לצפות לאישור להיות מאושרים, מסכימה איתך אם זו כוונתך, זה גם מוריד את הצורך לפרגן ולאשר ןלשבח מאיתנו, זה הפיתרון?

Shar0ni

New member
אני תמיד מפרגנת כשמגיע

מכאן אני לא פועלת מתוך קינאה כי אני שלמה עם עצמי ועם מה שיש לי. אני מרגישה מספיק יפה ומספיק חכמה וגם איפה שחסר לי, כשאני מפרגנת, אני מאחלת לעצמי את אותם דברים. אני נהינת להיות בסביבה חיובית והפרגון מעודד ונותן אוירה נעימה וחיובית. לא בגלל שצריך אישור - בזכות שזה מעלה את הרטט. זו לא חנופה, חנופה היא להגיד למישהו משהו טוב כדי לזכות במשהו - ולא בגלל שאתה באמת חושב כך. מכאן הקינאה. אני גאה לומר שאני לא קנאית. ובנקודות שאני מרגישה קינאה בד"כ בזוגיות - אני אומרת את זה בצורה ברורה. אבל לא תוקפנית. לשמור בלב, מביא להתפרצויות על דברים אחרים. האמת משחררת.

לא זוכרת מי אמר, אבל זה הולך ככה:

לפחות בערך נו... כשאתה מבשם מישהו אחר, אין מצב שכמה טיפות בושם לא יידבקו אליך.... כאילו, כשאנחנו מרגישים מצויין, למה לא לגרום גם לאחר שירגיש לא פחות טוב? ואם אני רואה מישהי יפה, או מישהו, למה לא לומר לו/ה שהם נראים מצויין? לא יודעת אם קשה לי לשבח אנשים אחרים, אני חושבת שזו אחלה דרך לפרגן, פשוט לפרגן, בלי לרצות ממנו/ה כלום... אם קיים קושי לפרגן, נדמה לי שאיכשהו זה קשור לערך עצמי שלי, למה שאני חושבת על עצמי... לקבלה העצמית שלי, כאלה. בכל אחד יש טוב, אם רק נרצה ונסכים לראות אותו. חנופה היא לא שבח, חנופה מבחינתי היא ההבדל בין מחמאה אמיתית, פירגון, לבין מניפולציה - אני "מפרגנת" כי אני צריכה משהו...

Shar0ni

New member
רוצה להגיד לך

שאת אישה חכמה ואני אשמח לבוא לסדנא שלך ולהשכיל מחוכמתך, גילי פרי.

יו... ../images/Emo51.gif

פששש.. ממש הרבה זמן לא הייתי בבית מה? רק עכשיו מרגישה כמה זה היה חסר לי... שרוני, תודה! כשתזדמני לאילת, אשמח להכיר אותך
עד אז, שתהיה לנו אחלה שנה

MIND WORK

New member
גילי את אלופת הפרגון

הוכחת זאת שוב ושוב בWELCOME מדהים לאנשים . אני גם יודעת לשבח ולבשם .. בכייף שלי.. ואלו שמתנפחים מזה.. יופי ... אבל בחנופה אני גרועה. כאילו להתחנף לבוס בעבודה או לאיזה מישהי באיזה גוף בירוקרטי על מנת להשיג משהו אני ממש גרועה.. לדעתי חנופה זה סוג של חוסר אמת, חוסר יושר, ראיתי אותה בעיקר במסגרות עבודה.. יש אנשים שמגיעים למקומות מאד נמוכים בעיניי באמצעות חנופה על מנת ל"זכות" במשהו... נראה לי שמי שמרגיש טוב עם עצמו ,בקלות יכול לפרגן ולהחמיא זה בא לו בטבעי.. מי שפחות טוב לו עם עצמו אז החנופה בשבילו זה כלי להשיג מטרות אישיות ולא טהורות, אני חושבת ששמתי לב שבחיים אלו שהיו לא ישרים ולא "נקיים" תמיד התחנפו לאלו ש"יכול לצאת להם משהו מהם" אבל לאחרים ובמקומות שלא היה להם אינטרס הם אפילו לא מצאו לנכון לתת מילה אחת טובה- כאילו היחס בין אלו לאלו היה שונה מאד, ומאד נראה לעין... את אלו (המתחנפים למען אינטרסים) מאד קל לי לזהות שהם מולי.

orli997

New member
אז אולי אם אני מנסה קצת לסכם

יש מצד אחד רצון וצורך להשתחרר מצורך בפרגון ושבח, אולי בעקבות נסיון עבר לא נעים מצד שני היכולת לפרגן להביע אהבה והערכה כלפי הסביבה מבטאת מה אנו חשים כלפי עצמינו, וזה טוב . הבעיה מתחילה בציפיה נראה לי, כאשר אנו מצפים לעידוד הערכה ומילה טובה, לפעמים תגיע לפעמים לא, לפני כמה זמן דיברנו על האושר = אישור, מהו אדם מאושר, אדם הזוכה לאישור למעשיו, והאם כך אנו רוצים לחיות את חיינו מאושרים? זה למרדנים שביננו צפרדע שלר קל לבלוע.

MIND WORK

New member
אורלי היקרה

לא יודעת לגבי הרצון להשתחרר מצורך לפרגון ושבח - אני חושבת שבשפה פשוטה זה נקרא "פידבקים מהסביבה" - האם זה רע? אם זה במינון נכון זה נראה לי בסדר גמור.. גם מהצורך הזה רצוי שנשתחרר? לא יודעת... דיברת על הערכה כלפי הסביבה ושהיא מבטאת את התחושות שלנו כלפי עצמינו - לרוב כן, אבל גם שם אין חוקים. יש תקופות בהם אדם לא מרגיש כל כך טוב עם עצמו ועדיין אם טבוע באופיו הפרגון הוא יצליח למרות הכל לפרגן לאחר. ויש אחר שגם אם ירגיש טוב עם עצמו יהיה קשה לו לפרגן לאחר... אני לא בטוחה שזה קשור ישירות לאיך אנו מרגישים עם עצמנו, זה גם קשור, אבל זה יותר עניין של אופי. לאנשים מסויימים יותר קל, לאנשים אחרים יותר קשה...

orli997

New member
אני מבינה שאת היום במצב רוח מאוזן../images/Emo6.gif

מגשרת על תפיסות קיצוניות? האמת לא הבנתי את עניין האופי, מחנכים אותנו מקטנות לקבל חיזוקים חיוביים מתוך תפיסה שכך אנו מעודדים התנהגות חיובית, מכאן יכול לנבוע הצורך באישור מהסביבה, יש בזה אלמנט מעצב אשיות, מצד אחד מגדלים אדם להיות חיובי בהתנהגותו אבל מצד שני תלוי בסביבה ובפרגון שלה כלפיו. כמובן שיש אנשים שבאופיים יותר אינדוידואליים ופחות מיחסים חשיבות לתגובות הסביבה להתנהגותם, אולם גם בהם ניתן לימצוא השפעה של אותו חינוך מעצב.

orli997

New member
כשאנחנו מרגישים מצויין, למה לא לגרום גם לאחר

שירגיש לא פחות טוב? את אומרת אז בעצם זה מבטא את תחושתי שלי, אז למה זה אמור לתת אישור ותמיכה לאחר? בואי נאמר מה איכפת לי שטוב לך? מה זה משנה או אמור לשנות אצלי?

orli997

New member
זה נישמע לא כלכך טוב../images/Emo4.gif

אני מתכוונת, אם עצם הפירגון מוכיח שטוב למפרגן, למה זה גורם לאחר להרגיש טוב? מה זה מאשר אצלו?

משום שכל אחד אוהב לקבל מחמאות ולזכות בפרגון

לפחות כך אני חושבת... כאשר מישהו מפרגן לי על משהו שעשיתי, או על איך אני נראית, או לוחשוב על מה, יש בזה מבחינתי איזה שהוא סימן לתשומת לב מצידו, איכפתיות, משוב למשהו שעשיתי ותמיד כיף לזכות במשוב לדעתי. מה דעתך? חוצמזה, מה זה געגעגעגעגעגעתי לדיונים האלה

orli997

New member
איזה משוב אני יכולה

לקבל מזה אם זה מבטא איך הוא מרגיש? הוא מגיב לעצמו בכלל לא לי, זה קצת כמו עבודה בעיניים לא?

למה "עבודה בעיניים"?

קראתי פעם משפט שהולך בערך ככה: "אם אני אומר עליך שאתה נפלא, אני בעצם אומר שאני מרגיש נפלא" או משהו כזה... אני חושבת שכשמישהו מרגיש נפלא בחברתי זה כיף ולכן לוקחת את זה כמחמאה. לא ממש רואה בזה "עבודה בעיניים" אלא אם לא הבנתי נכון... נכון, הוא מגיב לעצמו, אבל גמני שם, ואני בוחרת לקחת את הכי טוב שאפשר מהרגע הזה..

orli997

New member
חחחחחחח

אין כמוך, חחחחחחח את כבר יוצאת מנקודת מבט שאם הוא בחברתך אז את הגורם לזה שהוא מרגיש טוב, ניקרעת מצחוק עכשיו, לא שלא תביני זה אחלה איך לא חשבתי על זה בעצמי, אם אני אומר עליך שאתה ניפלא זה אומר שאני מרגיש ניפלא, אני אמרתי מה איכפת לי שאתה מרגיש ניפלא, מה לי ולהרגשתך ואת אמרת ראית אותי וכבר אתה מרגיש ניפלא, נהדר אהבתי

למעלה