שבועת הרופא

• פותח הנושא rhbe
  • פורסם בתאריך

rhbe

New member
שבועת הרופא

אני זוכר שלפני כמה זמן אור הזכיר פה את שבועת הרופא ואת הציטוטים שיש בה מן המקורות. עשיתי נסיון למצוא את הציטוטים, אבל סביר להניח שלא מצאתי את כולם. יש עוד? אתם ניצבים היום כולכם לפני מוריכם בדרכי הרפואה וחוקותיה, לעברכם בברית הרפואה. למען תקיימו את תורתה בכל מאודכם בשום שכל וביושר לבב, ולמען קום דור רופאים דרוכי מעש ואמוני ייעוד לעזרת האדם הדווי. וזאת הברית אשר אנוכי כורת אתכם היום לאמור: על משמרתכם הופקדתם יומם ולילה, לעמוד לימין החולה במצוקתו בכל עת ובכל שעה. ושמרתם עד מאוד חיי האדם מרחם אמו, והיה שלומו ראש חרדתכם כל הימים, ועזרתכם לאדם החולה באשר הוא חולה, אם גר, אם נוכרי ואם אזרח, אם נקלה ואם נכבד. והשכלתם להבין לנפש החולה, לשובב את רוחו בדרכי תבונות ובאהבת אנוש. אל תמהרו להוציא משפט, ושקלתם את עצתכם במאזני החכמה הצרופה, בכור הניסיון. שמרו אמונים לאדם שהאמין בכם, אל תגלו סודו ואל תלכו רכיל. יחכם לבכם גם לבריאות הרבים, להעלות ארוכה למדווי העם תנו כבוד ויקר לרבותיכם, שנחלצו להנחותכם במעגלי הרפואה תרבו חכמה ואל תרפו, כי היא חייכם וממנה תוצאות חיים היזהרו בכבוד חבריכם, כי בכבודם הם תכובדו גם אתם. דברי הברית האלה קרובים אליכם מאוד בפיכם ובלבבכם לעשותם. ועניתם כולכם אמן. אמן כן נעשה. יהיה רצון שישגא פועלכם להאדרת מורשת הרפואה. __________
אַתֶּם נִצָּבִים הַיּוֹם כֻּלְּכֶם לִפְנֵי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם ... לְעָבְרְךָ בִּבְרִית יְהוָה אֱלֹהֶיךָ וּבְאָלָתוֹ (דברים כט ט-יא)
וְאָהַבְתָּ, אֵת יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, בְּכָל-לְבָבְךָ וּבְכָל-נַפְשְׁךָ, וּבְכָל-מְאֹדֶךָ (דברים ו ה)
תֵּלֵךְ לְפָנַי, כַּאֲשֶׁר הָלַךְ דָּוִד אָבִיךָ בְּתָם-לֵבָב וּבְיֹשֶׁר (מלכים א', טד)
זֹאת הַבְּרִית אֲשֶׁר אֶכְרֹת אֶת-בֵּית יִשְׂרָאֵל אַחֲרֵי הַיָּמִים הָהֵם (ירמיהו לא לב)
אַל-נָא תְהִי, כַּמֵּת, אֲשֶׁר בְּצֵאתוֹ מֵרֶחֶם אִמּוֹ, וַיֵּאָכֵל חֲצִי בְשָׂרוֹ.
וַיִּצְעַק מֹשֶׁה, אֶל-יְהוָה לֵאמֹר: אֵל, נָא רְפָא נָא לָהּ (במדבר יב יב-יג).
וַיְלַמְּדֵהוּ דַעַת, וְדֶרֶךְ תְּבוּנוֹת יוֹדִיעֶנּוּ (ישעיהו מ יד)
לֶאֱמֶת, יוֹצִיא מִשְׁפָּט (ישעיהו מב ג)
לֹא תֵלֵךְ רָכִיל בְּעַמֶּיךָ (ויקרא יט טז)
יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי-צֶדֶק, לְמַעַן שְׁמוֹ (תהילים כג ג)
כי היא חייכם אימתי היא חייכם בשעה שאתם יגיעים בו (ירושלמי, שביעית א ה)
מכל משמר נצור לבך כי ממנו תוצאות חיים (ירושלמי, קידושין א ז)

אסופית02

New member
עוד כמה

הערה: נראה לי שההגדרה ציטוטים אינה מדוייקת פה. אאל"ט המונח המקצועי הוא ארמז מקראי/ קונוטציה מקראית /אלוזיה (עיין פה: http://www.emek.org.il/sifrut/dic/dic_main2.htm הארמזים שמצאתי: על משמרתכם הופקדתם יומם ולילה- פראפרזה על "על חומותייך ירושלים הפקדתי שומרים כל היום וכל הלילה" ישעיה סב, ו http://www.mechon-mamre.org/i/t/k/k1062.htm היזהרו בכבוד חבריכם, כי בכבודם הם תכובדו גם אתם- פראפרזה על "יהי כבוד חברך חביב עליך כשלך" משנה מסכת אבות ב, י אולי יש מקור יותר דומה.. קרובים אליכם מאוד בפיכם ובלבבכם לעשותם- "כי קרוב אליך הדבר מאוד בפיך ובלבבך לעשותו" דברים ל, יד http://www.mechon-mamre.org/i/t/k/k0530.htm נחכה לאור. סומכת עליו שיאתר את כל האזכורים..

rhbe

New member
../images/Emo45.gif

לגבי המילה ציטוט: על פי מה שאני יודע, נהוג להשתמש במילה ציטוט בעיקר באומנויות הפלסטיות - למשל אפשר לומר שסרט קולנוע של וודי אלן מצטט את פליני. עד כמה שאני יודע, המושג ארמז/אילוזיה הוא מושג ספרותי שמשתמשים בו לרוב במובן מופשט יותר, של ציטוט רעיונות, ולא של ציטוט מילולי. למשל, אם אספר סיפור על גשם שירד ימים רבים - יהיה בזה אולי ארמז לסיפור המבול. במקרה של השבועה, השימוש הוא ישירות במילים ובחלקי משפט, ולכן השתמשתי במילה ציטוט - אבל יכול להיות שאת צודקת וגם זה נכלל בהגדרה של "ארמז".

Yuvalenko

New member
עד כמה שאני יודע... ../images/Emo26.gif

ציטוט הוא למעשה מובאה מדויקת ומפורשת, העתק של המילים שנאמרו ע"י אדם אחר. לעומת זאת, ארמז כשמו כן הוא - מרמז על משפט או משפטים שנאמרו ע"י איש אחד או נכתבו במקום אחר, איך אין זה ההעתק המדויק כל המילים. מן המקרים שהובאו, ניתן להבין שארמז נפוץ בצורה כזאת שחלק מן המילים מצוטטות במדויק, וחלק מוחלפות במילים אחרות, כך ש"משקל" המשפט נשאר זהה או דומה.

rhbe

New member
טוב, אמרתי כבר שאני מקבל את התיקון

אגב - איך מבטאים את המילה ארמז? לאיזה משקל היא שייכת?

or99

New member
לא בטוח שאת *כל*...

בעזרת מכון ממרא, לפחות חלק... מקורות נוספים: "ועל אכילת מזון שאתה זן ומפרנס אותנו תמיד, בכל עת ובכל שעה" (ברכת המזון נוסח אשכנז). "וְאַתֶּם, יְדַעְתֶּם אֶת-נֶפֶשׁ הַגֵּר" (שמות כג,ט) "פִּתְחוּ שְׁעָרִים וְיָבֹא גוֹי-צַדִּיק שֹׁמֵר אֱמֻנִים" (ישעיהו כו,ב) "כִּי אַעֲלֶה אֲרֻכָה לָךְ וּמִמַּכּוֹתַיִךְ אֶרְפָּאֵךְ" (ירמיהו לא,יז) "וְעָנוּ כָל-הָעָם וְאָמְרוּ אָמֵן" (דברים כז,טו) "וַיֹּאמֶר יִרְמְיָה הַנָּבִיא, אָמֵן, כֵּן יַעֲשֶׂה ה'" (ירמיהו כח,ו) וקצת שיפורים: "אוֹדְךָ בְּיֹשֶׁר לֵבָב בְּלָמְדִי מִשְׁפְּטֵי צִדְקֶךָ" (תהילים קיט, ז) "הוֹלֵךְ רָכִיל מְגַלֶּה-סּוֹד, וְנֶאֱמַן-רוּחַ מְכַסֶּה דָבָר" (משלי יא, יג) "מִכָּל-מִשְׁמָר נְצֹר לִבֶּךָ, כִּי-מִמֶּנּוּ תּוֹצְאוֹת חַיִּים" (משלי ד,כג). הירושלמי מצטט את הפסוק. "כִּי לֹא-דָבָר רֵק הוּא מִכֶּם, כִּי-הוּא חַיֵּיכֶם" (דברים לב,מז) הירושלמי שהבאת מבוסס על הפסוק הזה, אלא שכנראה הייתה להם מסורת שונה משלנו, ולפיה הקרי בפסוק הוא "הִוא". "הִוא" היא צורת הכתיב של המילה "היא" ברוב התנ"ך (יוו.. איזה משפט...
). אגב, הדרשה מופיעה בעוד מקומות בירושלמי, ובהם הגירסה "הוּא" כפי המסורת שלנו. שווה לבדוק גם בכתבי יד של הירושלמי.

rhbe

New member
../images/Emo45.gif תודה לשניכם

אגב, הנה הנוסח הקדום של שבועת היפוקרטס כפי שנמצא בכתבים קדומים. אני משער שהיום משתמשים בחו"ל בגרסה יותר מעודנת שלו.. למשל, אני לא חושב שהסטודנטים מבטיחים את כל הרכוש שלהם למרצים
אני נשבע באפולו, אסקלפיוס והיגאה, וכל האלים הנם עדי, כי אקיים שבועה זו ככל יכולתי ושיקול דעתי. אני נשבע להתייחס בכבוד לאלו שלימדוני מקצוע זה, להתייחס אליהם כאל אבי ואימי, ולחלוק עימם את רכושי במידת הצורך. אני מתחייב לספק מרפא לכל נזקק לפי מיטב שיפוטי, להימנע מאבחנה לא נכונה של חולי, ולהימנע מלקיחת חיים בזדון. אני מתחייב לשמור את מקצועי טהור, להימנע מעימות עם הסובבים אותי ולסגת מכל עימות בכבוד. בכל בית בו אבקר אני מתחייב לטפל בדייריו מתוך כבוד והגינות ולא לבוא במגע אינטימי עם מטופלי. אני מתחייב לשמור את כל המידע שהגיע לאוזני לגבי החולים בסוד, ולא לעשות בו שימוש זדוני או להפיצו ברבים מתוך כוונה רעה. אני מתחייב למלא שבועה זו עד תומה, ומבקש מן האלים להעניק לי אושר וסיפוק בעיסוקי. להיות מקובל ומפורסם בין האנשים. אם לא אמלא שבועה זו, מי ייתן והאלים יענישו אותי.

למעלה