שאלת תם

conatus

New member
שאלת תם

הגעתי בהכרתי לכך שיש בורא לעולם מאחר והעולם כה מורכב ומתוכנן מדי מכדי שיהיה מקרי. מנקודה זו אני מבקש לשאול איך מפה מתקיים הקשר בין הבורא לתורה ומדוע עלי לקבל שאותו בורא נתן תורה לבני אדם.

תגובה

אשרך שהגעת להכרה החשובה בחייך, מכאן אפשר לראות הרצאות, ולקרוא, מצאתי מאמר חשוב שנכתב על ידי אדם מיוחד, כמובן כל חיפוש בגוגל יכול למצוא לך הרבה סרטונים בעיקר של הידברות והרב זמיר כהן על מעמד הר סיני [שבו כולם ראו עין בעין את הקשר של הבורא לתורה ולעם ישראל].
המאמר:
http://www.hidabroot.org/CommunityDetail.asp?FaqID=27699

אופירA

New member
מנהל
הכרה מחד, ועדויות מאידך

הגעת בהכרתך לתובנה מושכלת שיש בורא לעולם. לא שראית שלט שכתוב עליו: יש בורא לעולם, אלא שראית שהתנהלות העולם מעידה כאלף עדים על בוראה.
באותה ראייה של תובנה מושכלת, אתה יכול להבין שאם הבורא ברא את העולם, הרי הוא עשה זאת לתכלית, ולא לחץ על כפתור והלך. כי אם כך, מה התכלית לברוא עולם כל כך מורכב?
ובאותה הבנה, אתה יכול לראות שאם הבורא ברא את העולם לתכלית שהנברא יפעל בו את רצון הבורא, אז בהחלט סביר שהוא יודיע לנברא את רצונו, שהרי עובדתית הבורא נסתר בעולם ואינו נראה וברור. אז מה ההיגיון לברוא נברא, לצפות ממנו לפעולה, להסתתר ולא ליידע את הנברא בפעולה הנדרשת ממנו?

מסתבר, שאכן, המון אנשים מספרים לך בכל מיני צורות, שהרצון של הבורא נכתב על ידו בתורה שנתן לבני האדם.
ומאין תדע שזה אכן כך?
מאותו מקום שאתה יודע שהיתה שואה לעם היהודי לפני 70 שנה, וקודם לכן היה איש נמוך בשם נפוליון, שעשה הרבה בלגן באירופה ושינה מציאות של אנשים רבים.
מניין אנו יודעים? האם ראינו את האיש הנמוך הזה? האם היינו במחנה השמדה ונוכחנו בזוועות?
לא ראינו ולא היינו, אבל יש עדויות חותכות לאורך כל התקופה שמאז שהתרחשו הדברים הללו ועד היום. עדויות רבות ומגוונות.

אמת, יש גם הכחשות לעובדות המוכחות, והרבה הכחשות. וגם הרבה סיבות להכחשות. ומה עושים במקרה זה?
בודקים את מהות ההכחשות, את סיבות ההכחשות, ואת מהות ההוכחות וטבען, ומגיעים באופן מושכל ביותר להבנה אילו טענות נכונות ואילו טענות שקריות. איזה מידע מוכיח את עצמו מפעם לפעם יותר ויותר, ואיזה מידע סותר את עצמו לאורך כל הדרך, וברור שהוא שקרי. איזה מידע מסודר ומובנה ואיזה מידע מעופף ברוח ללא יסוד והוכחות מעמיקות.

לשם כך צריך ללמוד, וזה לוקח זמן.
כאשר אתה לומד, אל תשכח להשתמש בכלי למידה ידועים ויעילים, כדי שהלמידה תהיה נכונה ולא תלושה.
כלומר כשם שלומדים מתמטיקה לפי סדר, ורק אחרי שיודעים אותה בהיקף סביר, עוסקים בטענות המכחישים את דברי המרצים שלמדת מהם (יש כאלה?), וגם מבינים שיש עוד הרבה רמות ללמוד כדי להקיף את כל כולו של המקצוע הזה - כך גם תורה. מקיפים את הידע בהיקף סביר ולפי הסדר המאפשר למידה נכונה, ואז אפשר לראות את טענות המכחישים ולגלות את ערוותם בקלות רבה. ללא ידע והבנה טובה איך תוכל לדעת מי צודק ומי טועה?

חיזוק ו
- "מרוץ הלפיד"

הרצאה מרתקת ומחזקת של הרב יצחק פנגר על העניין הזה בדיוק
(אפשר לומר שזו היתה ההרצאה שהניחה אותי על דרכי התשובה)
http://www.youtube.com/watch?v=lt6TnWf2AJM

conatus

New member
אליה וקוץ בה

אליה על שום תגובותיכם ותשובותיכם, עליהם אני מודה והקוץ על כי לא בא גואל לישראל.
אני נותרתי באותה נקודה בדיוק ואני מקבל את הטענה שאם הוסכם שיש סדר ומכך הוסכם שיש מסדר אזיי יש לראות שהסדר הינו למען תכלית כשזה גם בסדר ואני מקבל זאת ללא כול קושי ועדיין איך ומדוע עלי לקשור את המסדר אליו הגעתי בתבונתי לאלוהים מספר התנ"ך. חסרה לי החוליה המקשרת בין ה-2.

manew

New member
ערב טוב

סליחה מראש על אריכות מסויימת...

בניגוד לשאלה הראשונה שלך - הפעם זו כבר לא שאלת תם.
זוהי שאלה חשובה ביותר שמצריכה התייחסות מעמיקה משני הצדדים
מצד העונה - בהצגת תשובה רצינית ומספקת
מצד מקבל התשובה - לא להסתפק בקריאת הדברים בלבד אלא להתעמק בדברים ולהבינם היטב.

עוד אוסיף ואומר כי על שאלה זו התחברו חיבורים רבים מאת גדולי עמינו במהלך ההיסטוריה - ועיין לדוג' מאמר ראשון בספר הכוזרי לרבי יהודה הלוי.

אתה מקבל את עצם העובדה שיש בורא לעולם, אבל קשה לך לקבל את הרעיון שהוא יצר קשר עם ברואיו ונתן להם תורה.
עד כאן נכון?

דבר ראשון - שחשוב מאוד מאוד שתענה לעצמך (לא לי) לפני שאתה באמת ניגש לקבל תשובה - למה בעצם כל כך קשה לך לקבל את זה?
האם בגלל שהדבר לא נתפס בשכל וחסר לך המהלך הלוגי, או שמא הקושי דווקא רגשי - כלומר אתה מתקשה להכניס את עצמך למציאות שבה התורה היא תורה אלוקית מחייבת על כל המשתמע מכך?
כמו שאמרתי - זו שאלה שאתה אמור לענות עליה בינך לבין עצמך בלבד.

בהנחה ששאלתך יותר שיכלית דווקא ולא ריגשית, הנה נקודות למחשבה - שמהוות את תחילת התשובה.

הגעת למסקנה שהעולם מסודר - ועל כן יש בורא לעולם
מיהו אותו בורא? לא מה השם שלו - אלא מה הוא?
מהו אותו עולם? לא מה יש בעולם - אלא מהו העולם? מה מטרת בריאתו? מה הסדר והמקום של כל פרט ופרט בתוך הכלל הזה שנקרא עולם?

ואמרת שרק חסרה לך החוליה שמקשרת בין הבורא לתורה
מה היא אותה תורה? לא רק מה כתוב בה - אלא בעיקר לשם מה היא נכתבה? לשם מה היא נתנה? מה מהותה?

שלושת השאלות הללו הם המפתח הראשון והמרכזי להבנת השאלה שהעלית.

במידה ותחליט לצאת לדרך, ולחפש תשובות לשאלות הללו - אשמח ללוות אותך בכל מה שתצטרך.
בפורום, בפרטי, במייל - מה שתעדיף.

חיים

conatus

New member
מודה ומתוודה

הנני חצי תם ולא תם ממש וידוע לי ששאלתי אינה כה פשוטה ועדיין נשאלת וראוייה למענה ואתם מחממים את ליבי בניסיונותיכם לעזור ולסייע לי לבאר עניין חשוב זה ואני משתדל לשתף עימכם פעולה אמיתית ככול האפשר.
לגופו של עניין: אמשיל ואמחיש את הקושי שלי מחדש:
מדובר בקושי שכלי:
הטענה היא: אלוהים ברא את העולם.
מקור הטענה הוא: ספר התורה ממנו למדנו זאת.
הקושי: ספר התורה קיים בעולם הנברא מצד אחד ומצד שני בספר התורה עצמו נטען- אלוהים ברא את העולם.
ביאור הקושי: אין ספק שיש בריאה דבר המעיד על הכרח מציאותו של בורא, אך את זאת אני למד מתוך התורה הקיימת בעולם הנברא (כדור הארץ), שכלי שאף הוא נברא מבקש לבדוק ולחקור סוגייה זו. האם הבריאה היתה כול היקום כולו או רק כדור הארץ (שכן הבריאה עוסקת בעולמנו כאן) ואם אסע לכוכב רחוק האם המשפט "נתן לשכווי בינה" יהיה תקף בהנחה שאין שם שמש וגם תפילת שחרית תהיה בעיה ועוד מלא הלכות ודינים. האם אלוהים הוא אל מקומי או אל אזורי, כי תורתו מותאמת למעשה רק כאן והכיצד יש הטוענים שיצר את כול היקום הזה.

manew

New member
בוא נחזור רגע

לשלושת השאלות שהגדרתי בהודעה הקודמת שלי, ונראה מה בעצם אתה עונה עליהם

על השאלה מיהו הבורא אתה עונה: "אלוהים הוא אל מקומי או אל אזורי"
לגבי השאלה מהי הבריאה אתה מתלבט אולי מדובר רק בכדור הארץ או שבעצם מדובר על כל היקום כולו
ובנוגע לתורה - אתה שם לב שהמצוות מדברות על האדם בעולם הזה ולא על שאר היקום - ומכאן לדבריך הבלבול הגדול שלך.

אומר לך כך:
מצוות התורה הם עניינים של מהות שמבוטאים באמצעים פיזיים - אם נשתמש בדוגמא שהזכרת - ברכת "הנותן לשכווי בינה" המהות שלה (ברמה הבסיסית - יש בה רבדים נוספים) היא להגיד תודה לבורא על עצם זה שיש לנו יכולת לחשוב ולהבחין בין יום ללילה, בין שחור ללבן - התודה הזאת מחדירה לליבנו שגם הדבר הפשוט ביותר והמובן מאליו הוא חסד מאת בורא עולם.
הדרך שבה אנחנו מפנימים את המסר המהותי הזה היא לברך ברכה מסויימת.

מצווה = עניין של מהות שמבוטא באמצעי פיזי מעשי - וחשוב להדגיש שכל מצווה בפני עצמה חייבת להתבטא דווקא באופן המדוייק שנקבע לה - ע"מ שתבטא ותייצג את המהות המדוייקת שלשמה היא נקבעה.

ועכשיו צא וחשוב - אם כך היא מצווה אחת - מה היא תורתינו הקדושה.
ואם כך היא תורתינו מיהו הבורא (ודאי שהוא אינו אל אזורי)
ואם כך הוא הבורא - מהי הבריאה.

וכאן המקום להתנצלות קצרה
הדרך היחידה לקבל תשובה לשאלות שאתה שואל היא ע"י בנייה של אמת פנימית שחזקה מכל קושייה. גם אם תקרא ספרים שלמים על הנושא הם לא יתנו לך תשובה אלא אם הם ייצרו אצלך אמת פנימית.
אמת פנימית נבנית ע"י התמודדות אישית אמיתית עם השאלות והתשובות השונות.
ועל כן אני לא מכביר במילים בתשובות ארוכות ומפותלות - אלא רק מעניק לך נקודות למחשבה, שיכולות בעזרת השם לבנות אצלך את היסודות לאותה אמת.

במידה וישנם שאלות נוספות אשמח להתייחס אליהם
כמו שאמרתי - בפורום, בפרטי, במייל או בדרכים אחרות
חיים

conatus

New member
תודה על תגובתך

כרגע אני יוצא לענייני היום והשעה מאוחר יותר אמשיך עימך בדיון המהנה ובינתיים תודה לך על תרומתך ועד אז אשתדל להקדים אמונה לשכל...

conatus

New member
שכל טהור מול אמונה טהורה

השכל יקשה בקושיות ובשאלות ע"י יצירת שאלות לא פשוטות והשאלה שצריכה להישאל היא מה מטרתו של השכל בשאלת שאלות אלה ואם באמונה עסקינן האם להחליש או לחזק, האם להרחיק או לקרב ואם נסביר שגם השכל הינו נברא נוכל לומר שהשכל עצמו מעלה קשיים שהם מבחני אמונה ואכן השכל יכול ליצור שאלות לא פשוטות והדרך לצאת מזה היא אחת לכפור או להאמין עם המשמעויות הנלוות- כפרת לא הגעת לתכלית חייך, האמנת הגעת לתכלית חייך.
מסכם: השכל שהינו נברא יוצר קשיי אמונה שהם מבחני אמונה שתכליתם להראות את מוגבלות השכל הנברא (כמו כול יצור נברא אחר) ולהראות שמי שהולך בדרך השכל או בדרך כול יציר נברא אחר יגיע אך ורק למבוי סתום כשגם זו בריאה מכוונת המותירה בפני בעל השכל את הבחירה האם ללכת עם השכל או לנצל נקודת יציאה זו ולצאת מהשכל לאמונה ולעבוד את העבודה האמיתית. כול שנותר הוא להיפטר משכל מטעה, מאמונות המרחיקות מן התכלית ומעבודה זרה כלשהי כמו פולחנים סביב דברים נבראים כמו שכל, נביאי שקר בדיוק כמו מפסילים...

manew

New member
השכל הוא נברא

בדיוק כמו שהאמונה היא בריאה.

למעשה כל המציאות היא בריאה אחת שלמה.
השכל הוא לא רק מקשה את הקושיות - הוא גם זה שעונה עליהם
והאמונה אינה רק זאת שמאמינה בבורא - אלא גם זאת שמאמינה בשטויות.

השכל והאמונה - כמו דברים רבים במציאות סביבנו אינם נכללים תחת קטגוריה של "טוב" או "רע" באופן מוחלט.
בדיוק כשם ש"מים" הם דבר טוב כששותים אותם אך רע גמור כשטובעים בהם. ולמעשה המים נטרליים מבחינה זו וההגדרות טוב ורע חלות למעשה על השימוש במים.
כך בדיוק גם בשכל ובאמונה - הם כשלעצמם אינם טובים או רעים.
הם נייטרלים.
הם לא יותר מאשר כלים שניתנו לנו לבצע את תפקידנו בעולם.
וכמו כל כלי אנו יכולים להשתמש בהם לטוב - אמונה בה', הוכחת מציאותו, אמונה בביאת המשיח, לימוד תורה בשכל.
או להשתמש בהם לרע - ליצור שאלות לא פשוטות, להאמין באמונות שקריות.

אל תאמר השכל נברא כדי לשאול שאלות לא פשוטות - אמור: השכל נברא כשביכולתו לשאול שאלות לא פשוטות.
וכעת תשאל - מדוע אני משתמש בו לשם כך ולא למטרה אחרת?
ותשאל עוד - לשם מה ניתן לנו שכל שיכול לשאול שאלות קשות? האם לא היה עדיף לו נבראנו ללא שאלות כאלה ואחרות?

אופירA

New member
מנהל
ברור שנותרת באותה נקודה -

הרי כדי להשיג את החוליה החסרה, צריך ללמוד את העדויות, וזה לוקח זמן. מדובר בהמון המון מידע.

דבר ראשון תכיר את אלוקים שבספר התנ"ך. אינך מכיר אותו, באחריות, גם אם קראת את התנ"ך המון פעמים עד שלמדת אותו בע"פ.
תלמד מה זו תורה, ומה היא מספרת לנו על אלוקים. זה לא הטקסט שכתוב בעברית בחמשת חומשי התורה. הטקסט הזה הוא רק צופן...

למעלה