שאלת שירי פסח

shloim

New member
שאלת שירי פסח

שלום לכולם, במשפחתי נהוג היה לשיר שיר בליל הסדר, ועם פטירתו של סבי נשכח הנוסח. חיברתי מספר משפטים שזכורים לי מהשיר, ואני מקוה שתוכלו להפנות אותי לנוסח המלא: שורבא לוויתן אכול נאכל יין עם שומר שתה נשתה בסעודה זו מי הכין לנו סעודה זו? אברהם אבינו, אברהם אבינו אברהם אבינו הכין לנו סעודה שורבא לוויתן אכול נאכל יין עם שומר שתה נשתה בסעודה זו מי יברך אותנו בסעודה זו? משה רבנו, משה רבנו משה רבנו יברך אותנו אברהם אבינו הכין לנו סעודה שורבא לוויתן אכול נאכל יין עם שומר שתה נשתה בסעודה זו וכן הלאה... כולי תקוה שמישהו כאן אכן מכיר את השיר חג שמח וכשר לכולם

niya

New member
היי shloim וברוך הבא../images/Emo24.gif

וגם פסח שמח אני לא מכירה את הפיוט/ניגון שהעלית כאן... אבל אולי בפיוטים הפרסיים יהיה משהו?

shloim

New member
לצערי

תודה רבה, חיפשתי באתרי פיוטים לפני שהגעתי לפורום, ולא מצאדי דבר. אני לא שולל את האפשרות שזה שיר שהומצא במשפחתי, אבל עדיין כולי תקוה שקיימות עוד משפחות שמכירות אותו

niya

New member
אם ככה,

בוא נחכה לשאר חברי הפורום... אולי מישהו מהם יכיר?

haji mola

New member
האמת ש"טיפה" עיוותת את השיר :)

כמובן שהמדובר בשיר העוסק בסעודת משיח, לא ידוע לי שיש עניין לשיר אותו דווקא בליל הסדר (אולי דווקא בשביעי של פסח, שם נוהגים לעשות סעודת משיח). גם לא ידוע לי שמדובר בפיוט פרסי. הפיוט עוסק בשור הבר (ולא בשורבא) וביין המשומר (ולא ביין עם שומר) שנאכל ונשתה בסעודת משיח שיבוא במהרה בימינו אמן. מצאתי קישור לפיוט באינטרנט ואלו המילים: מַה יִּהְיֶה כְּשֶׁיָּבוֹא מָשִׁיחַ צִדְקֵנוּ? כְּשֶׁיָּבוֹא מָשִׁיחַ צִדְקֵנוּ נַעֲשֶׂה סְעוּדָה נָאָה. מַה נֹּאכַל בִּסְעוּדָה זוֹ? שׁוֹר-הַבָּר וְהַלִּוְיָתָן שׁוֹר-הַבָּר וְהַלִּוְיָתָן שׁוֹר-הַבָּר וְהַלִּוְיָתָן אָכוֹל נֹאכַל בִּסְעוּדָה זוֹ. וּמַה נִּשְׁתֶּה בִּסְעוּדָה זוֹ? יַיִן הַמְּשֻׁמָּר יַיִן הַמְּשֻׁמָּר יַיִן הַמְּשֻׁמָּר שָׁתֹה נִשְׁתֶּה, שׁוֹר-הַבָּר וְהַלִּוְיָתָן אָכוֹל נֹאכַל בִּסְעוּדָה זוֹ. וּמִי יֹאמַר דִּבְרֵי-תוֹרָה בִּסְעוּדָה זוֹ? מֹשֶׁה רַבֵּנוּ מֹשֶׁה רַבֵּנוּ מֹשֶׁה רַבֵּנוּ יֹאמַר דִּבְרֵי-תוֹרָה, יַיִן הַמְּשֻׁמָּר שָׁתֹה נִשְׁתֶּה, שׁוֹר-הַבָּר וְהַלִּוְיָתָן אָכוֹל נֹאכַל בִּסְעוּדָה זוֹ. וּמִי יְנַגֵּן לָנוּ בִּסְעוּדָה זוֹ? דָּוִד הַמֶּלֶךְ דָּוִד הַמֶּלֶךְ דָּוִד הַמֶּלֶךְ יְנַגֵּן לָנוּ, מֹשֶׁה רַבֵּנוּ יֹאמַר דִּבְרֵי-תוֹרָה, יַיִן הַמְּשֻׁמָּר שָׁתֹה נִשְׁתֶּה, שׁוֹר-הַבָּר וְהַלִּוְיָתָן אָכוֹל נֹאכַל בִּסְעוּדָה זוֹ. מצ"ב קישור

haji mola

New member
סעודה זו מוזכרת בגמרא

מסופר שהקב"ה עתיד לערוך סעודה מפוארת לצדיקים בביאת המשיח. כאשר יסיימו את הסעודה ויצטרכו לברך ברכת המזון, תועבר כוס היין מצדיק אחד למשנהו מכיוון שכל צדיק ימצא את עצמו לא ראוי לברך על היין המשומר (יין נעלה שענביו נשמרו מששת ימי בראשית). כך למשל אברהם אבינו יסרב לברך מכיוון שיצא ממנו ישמעאל, יצחק יסרב כי יצא ממנו עשיו, יעקב ימצא פסול בכך שנשא שתי אחיות (רחל ולאה) למרות שהתורה אסרה זאת (ראוי להדגיש שיעקב עשה זאת לפני מתן תורה ולכן האיסור לא חל עליו, למרות זאת הקפיד על עצמו). משה יסרב מכיוון שלא זכה להכנס לא"י. יהושע יסרב מכיוון שלא זכה לבן. מי שיסכים לבסוף הוא דוד המלך , וזו לשון הגמרא במסכת פסחים על אותו המעמד: "עתיד הקב"ה לעשות סעודה לצדיקים ביום שיגמל חסדו לזרעו של יצחק לאחר שאוכלין ושותין נותנין לו לאברהם אבינו כוס של ברכה לברך ואומר להן איני מברך שיצא ממני ישמעאל אומר לו ליצחק טול וברך אומר להן איני מברך שיצא ממני עשו אומר לו ליעקב טול וברך אומר להם איני מברך שנשאתי שתי אחיות בחייהן שעתידה תורה לאוסרן עלי אומר לו למשה טול וברך אומר להם איני מברך שלא זכיתי ליכנס לארץ ישראל לא בחיי ולא במותי אומר לו ליהושע טול וברך אומר להן איני מברך שלא זכיתי לבן דכתיב יהושע בן נון נון בנו יהושע בנו אומר לו לדוד טול וברך אומר להן אני אברך ולי נאה לברך שנאמר כוס ישועות אשא ובשם ה' אקרא". ותוך כדי קריאת הגמרא, עולה ומתעוררת השאלה איך זה שדוד המלך הסכים לברך במקום שגדולי ישראל מצאו פגמים בעצמם, האם אין כאן יוהרה והאם דוד המלך לא יכל למצוא פגם בעצמו??? אכן דרוש עיון בסוגיה זו.

shloim

New member
תודה רבה

תודה רבה על העזרה! נראה שעיוותתי את השיר כי הזיכרון היחיד שיש לי ממנו הוא מילדות, כשיר שהועבר בעל פה. חז שמח!

shloim

New member
נוסח ארוך יותר

בהמשך השיטוט מצאתי נוסח ארוך יותר http://www.jewishfolksongs.com/he/a-sudenyu-heb אמי כמובן טוענת שהנוסח שהיא זוכרת ארוך יותר, אבל נראה שבינתיים היא תאלץ להסתפק בזה. בכל מקרה, שוב תודה רבה על כל העזרה והמשך חג שמח

haji mola

New member
אין בעד מה אחשלו..

העיקר שלא תאכלו לנו צ'ורבה לוויתן :))

niya

New member
../images/Emo47.gifhaji mola ../images/Emo47.gif

לא הייתי מעלה על דעתי לחפש בזמרשת! ובכלל, כלל לא הכרתי את השיר הזה... כל הכבוד

haji mola

New member
מסתבר שאמא שלך צדקה...

מצאתי את הנוסח הארוך ביותר שקיים (ככל הנראה) באתר פיוט. יש שם תוספות של דבורה הנביאה ואליהו הנביא אהרון הכהן ועוד.. כמו כן תוכל לשמוע את השיר ע"י קבוצת חזנים אפגאנים (אפגניים זה פרסים לייט, מעין פרסים לעניים :) , אבל זה די דומה). אני בטוח ששמיעת הפיוט תזכיר לך ניחוחות מבית סבך. מצ"ב הקישורים..

פרויז1

New member
כל הכבוד, האג'י מולה !

חיפשת עד שמצאת את הנוסח המתאים. מועדים לשמחה ושבת שלום!!!

shloim

New member
רק עוד 363 עד שנוכל לשיר את זה!

תודה רבה לך, עשית מעל ומעבר!

niya

New member
איזה יופי

מרגש עד דמעות לראות את זה...
חאג'י מולה, אין עליך!!!

למעלה