שאלת סלנג הסטורית

Go Leo Go

New member
שאלת סלנג הסטורית

מתי לדעתכם נכנסה המילה חנון לשימוש שוטף? האם השתמשו בה בראשית שנות השמונים? אם לא - מי היה החנון של אותם ימים? אגב - מה מקור המילה?

Mits Petel

New member
נדמה לי ש"חנון" זה מסוף השמונים, לא מראשיתם

החנון של אותם ימים היה "יורם" (אבל המילה הזאת נחשבה קצת מיושנת כבר אז) ולפחות ה"קולים" השתמשו במילת הסלנג האמריקאית "נרד" (ה"גיק" תפס בארץ יותר מאוחר) ע"פ מה שאני יודע חנון/חנאנה זה נזלת.

אני מכיר את החנון מאמצע שנות השמונים

לכל המאוחר, ובמשמעותו המשמשת גם כיום. ואשר למקור הביטוי, למיטב ידיעתי הערתו של רוביק רוזנטל קרובה לאמת (וגם לדבריו של מיץ פטל): ערבית-מרוקאית: חְנוּנָה (נזלת). עובד האקדמיה

Go Leo Go

New member
נרד היתה בשימוש בראשית האייטיז?

אני זוכר את המילה "נרד" מסוף שנות השמונים ותחילת שנות התשעים בהשפעת סדרות תיכון כמו "הצלצול הגואל", "דגראסי" והעונות הממש ראשונות של "90210". האם השתמשו בה כברכ עשור קודם? תודה לכל העונים!

trilliane

Well-known member
מנהל
גם אני לא נתקלתי בה באייטיז.

חחח באמת? הם המקור למילה??

מאיפה הם הגיעו דווקא ל "לפלף" ? ומה נגיד עם "נחנח"? איך הגיעו דווקא למילים האלו?

trilliane

Well-known member
מנהל
כן. בתכניות הומור ממציאים לא מעט ביטויי סלנג

גם "רק בישראל", "פלטפוס", "הרצועה", "מהדורה מוגבלת" / "טלוויזיה במיטבה" וכו' (דודו ארז ושות') וכמובן "ארץ נהדרת" החדירו לא מעט מטבעות לשון לשפה. חלקם היו אופנה זמנית שדעכה במהירות, חלקם נשארו איתנו עד היום (כמו ציטוטים של "הגשש החיוור", אם כי הדור הצעיר כבר לא מכיר, מניסיוני). לא יודעת איך הגיעו דווקא ל"לפלף"; אולי משהו בצליל של המילה? (לי היא מזכירה את leaf, עלה נידף). כדי לדעת בוודאות צריך לשאול את צביקה הדר או את אסף אשתר. מטבעות לשון נוספים היו "פטיש" (תותח, גבר-גבר), "לפלפים עם עיגולדים" (יורמים עם משקפיים), "מה זה החרטא הזה", "שַׁדֵּר", "יש לי יש לי" ועוד. לגבי נחנח, רוביק רוזנטל כתב במילון הסלנג המקיף "חסר ביטחון, מרובע, רכרוכי" ולגבי מקור "ככל הנראה ערבית; נַחְנַח (להשתעל, לכחכח)" – אם זה נכון, אז זו אונומטופיאה. נזכרתי גם ב"גניחט" (לזה ר"ר לא מצא מקור). נראה לי שיש משהו באותיות חי"ת ונו"ן (נחנח, גניחט, חנון, חְנָנָה) שמשדר אסוציאציה בכיוון – החל ממחונן (שהוא לרוב גם חְנוּן, ולהערכתי למצלול הדומה יש השפעה על היקלטותה המוצלחת של המילה) ועד תחינה ותחנונים (לרוב החנון הוא גם ילד כאפות, ולכן עליו להתחנן שלא יכסחו אותו במכות). אגב, שורש חנ"ן בעברית לא קשור רק לתחינה, חנינה, ניחן, חַנּוּן, מחונן וכו' אלא גם לחֵן ולחינני (ואפילו לחינם) אבל הם כבר רחוקים יותר מהאסוציאציה הזו.

וואו, מעניין.. בחיים לא הייתי חושבת על זה כך.

על כל האסיצואציות האלו של חי"ת ונו"ן. מחכים לקרוא! ושוב, תודה על ההרחבה:)

Mits Petel

New member
הסרט revenge of the nerds

שתורגם בארץ כ"נקמת היורמים" הוא משנת 84, וכשהוא יצא, אז לפחות בתיכון שלי המילה כבר הייתה מוכרת ובשימוש. לגבי שימוש נפוץ, אני לא יודע.

למעלה