שאלת ח`זל

שאלת ח`זל

רציתי לשאול מי היו חז`ל? קבוצה שחיה בתקופה מוגדרת? מי היום יכולים להיקרא חז`ל בעוד 250 שנה,אם יש כאלו? האם אתם מאמינים לכל פירושי חז`ל השונים,ומי קובע שהם צודקים עם כל כך הרבה פירושים? האם גם אתם סבורים כמוני שאלף פנים לתורה,ומכאן מתחיל כל הבאלאגן? לילה טוב

ס י ר

New member
לפני שאני יענה לך...

לפני שאני יענה לך אני רוצה לבקש משהו קטן תסביר לי פה בבקשה את תורת הקוונטים במלא עומקה ואת מהות ההבדל בין ההסבר שמדבר על יקומים מקבילים להסבר של דואליות ועכשיו: מה אני רוצה ממך? אני לא יודע אם אתה מכיר את תורת הקוונטים או לא אבל אם אתה מכיר אותה אפילו קצת אתה בטוח יודע שאת התשובה לשאלה ששאלתי פה בלתי אפשרי להכניס בהודעה בפורום זה משהו שלוקח הרבה זמן להסביר אותו דבר בדיוק לגבי השאלות ששאלת בהודעה אלו שאלות שדורשות דיון ארוך ורציני וכל ניסיון להציג אותו ולענות אותו בדרך של דיון בפורום באינטרנט הוא לא מעשי ויותר מזה אם נדון בנושא הזה בשטחיות נהיה חייבים להגיע למסקנה דהצגת בסוף ההודעה (אני לא אומר שלא העמקת בזה אבל אם נעשה את הדיון בקצרה ובחיפזון אנחנו נהיה מוכרחים להגיע למסקנה האמורה) ולכן אם באמת אתה רוצה לקבל תשובה רצינית או אפילו לשמוע את הדעה שלי בצורה אמיתית אתה חייב למצוא דרך אחרת לעשות את זה אם אתה רוצה אני מוכן לתת לך את הטלפון שלי בשביל זה חיים איסיקיו 133215145

ערב טוב לך איש יקר!

אני לא סבור שניתן להשוואות תחום השייך למדעים המדויקים,לתחום השייך לאמונה דתית... השאלה ששאלתי לא נשאלה בציניות,ולא באה ע'מ לנסות לסגור מישהו לתוך פינה אפלה,שממנה יהיה לו קשה לצאת...לא, לא זו היתה כוונתי! אני שאלתי שאלה ענינית,שאלה שעולה במוחי לא פעם,והשאלות ששאלתי מאד מאד פשוטות,ואם אין לך אפשרות לענות עליהן בבת אחת ובמהירות,נסה לענות עליהן לאט יותר,אם זה מתאפשר לך כמובן. אני מודה לך על הנכונות לשוחח עימי טלפונית,אני מעריך זאת מאד,ואשמח להשאיר אופציה זו לשלבים מאוחרים יותר. שים לב שאין אני אנונימי כלל וכלל,ושאין אני נעטף בשם משתמש שלא מסגיר את שמי,ההיפך.... שאלתי שאלות שבעיני הם מאד פשוטות,ואם הסתבכת,יכול להיות שגם אתה לא בטוח שאתה מסוגל לענות לי ?!! אני אדם לוגי,וככזה אני מבין שאם 100 או 1000 פנים לתורה,אז ייתכן ש-1000 איש יחזיקו בדעות שונות,וכולם יאמינו באותו הדבר,שהוא הקדוש ברוך הוא,ושאלתי היא: האם הוא התכוון לאמר משהו ב 1000 מובנים,או 100 מובנים? תודה לך,וערב טוב.

ס י ר

New member
שלום לך עוזי

כנראה ששנינו לא הבנו אחד את השני.. ההשוואה שנתתי בין שני הנושאים היא רק לגבי אורך ורצינות הדיון הנדרש ולכן אין שום בעיה בהשוואה ביניהם ועוד משהו- אני לא חשבתי לרגע שאתה שואל מתוך ציניות אני מאמין בכל ליבי שאם אדם שואל שאלה הוא מעוניין לקבל תשובה גם אם הוא מציג את השאלה בצורה צינית ולכן תמיד חייבים להתייחס לשאלה ברצינות אני באמת מקווה שתהיה לך הסבלנות לקרוא את כל מה שכתבתי ודע שהשתדלתי להתייחס לעיקרי הדברים בלי לרדת להסברים מפורטים ועכשיו לתשובות (בקצרה כמו שביקשת) חז"ל ראשי תיבות חכמנו זכרונם לברכה - כלומר באופן כללי כל חכם (רב) שנפטר יכול להקרא חז"ל כשמדברים על תנאים ואמוראים מזמן המשנה והגמרא (מסביבות 200 לפנה"ס נראה לי) אומרים חז"ל וגם כשמדברים על הרמב"ם ועל הש"ך ועל עוד חכמים מתקופות מאוחרות הרבה יותר אומרים חז"ל בעיקרון כשאתה מזכיר דברים של רב מסויים ואתה לא זוכר מי הוא אתה אומר חז"ל או רבותינו או דברים דומים ולכן ע"מ שמישהו מהיום יקרא חז"ל בעוד 250 שנה הדברים שהוא אומר צריכים להיות ידועים וחשובים באותה תקופה - הרמב"ם יכול להיות חז"ל בגלל שספריו הם ספרים חשובים מאוד להלכה ובהרבה נושאים אחרים- מי מגדולי ישראל היום יהיה חז"ל? אם תגיד לי איזה ספרים ישארו בעוד מאתיים חמישים שנה ואיזה שמות יזכרו אז אני יוכל לענות לך אבל זה רק הקדמה לנושא החשוב שהעלית איך אנחנו אמורים להסתדר עם כל כך הרבה דעות ורעיונות ופירושים של רבותינו ופסיקות שונות לגמרי באותו נושא? משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושוע- משה קיבל את כל התורה כולה בשלמותה מהקדוש ברוך הוא את התורה הכתובה הוא רשם על כמה ספרים ואת הפרושים הוא לימד את כל בני ישראל בע"פ ויהושוע למד יותר מכולם וידע הכי טוב ולכן היה ממשיכו של משה. יהושוע העביר את התורה הלאה וככה התורה הועברה מדור לדור עד שבשלב מסויים נוצרה שיכחה ונשכח המקור של ההלכות בתורה (לכל ההלכות כמעט יש מקור בתורה שבכתב) והתחילו לנסות לשחזר את זה ולמצוא את מקורם של ההלכות בתורה - וזוהי הגמרא שלב נוסף שהיה עוד קודם וגרם לכתיבת המשנה היה חשש לשיכחה של ההלכות עצמם - הלכות שנוגעות לפרטים של התנהגות בחג מסויים שצריך להיזכר בהם פעם בשנה או פעם בכמה שנים יכולות להישכח בקלות המשנה בעיקר אבל גם הגמרא נכתבו בקיצור ובתמציתיות ולכן קשה להבין בדיוק את מה שמתכוונים שם בתור דוגמא אתה יכול לקחת את החוקים של מדינת ישראל ולראות כמה פרשנויות שונות אפשר למצוא לכל חוק... ההבדלים והשוני בהבנה גרמו לפיצולים השונים שיש היום בין הספרדים לאשכנזים ולתמנים ולעוד.. דברים נוספים שגרמו היו החיים בקהילות עצמם למשל האתיופים מניחים את הספר תורה על הרצפה ובכל מקום אחר אם ס"ת נוגע ברצפה אז צמים אבל לאתיופים לא היה שולחנות ולכן התירו בדוחק להניח את הס"ת על הרצפה כדי שיוכלו לקרוא בו ויש עוד דוגמאות אז למי נאמין? דבר ראשון זה המסורת -איך שאביך ואבותיו נהגו ככה תנהג גם אתה -אסור לי להניח ס"ת על הרצפה ולהגיד אצל האתיופים מניחים אז מותר כי אצל אבותי לא נהגו ככה דבר שני זה "עשה לך רב" - אדם צריך לדאוג שיהיה לו רב שידריך אותו בכל דבר ובכל שאלה שיש לו והוא ינהג לפי מה שהרב יגיד בכל דבר איך יכול להיות שכל אחד מאמין במשהו אחר וכולם מאמינים בקדוש ברוך הוא? פשוט מאוד תחשוב על שופט שמפרש את החוק בדרך מסויימת ושופט אחר מפרש את החוק בדרך שונה וכל אחד פוסק דין שונה האם שניהם פעלו לפי החוק? כמובן שכן אבל בתורה הקדושה זה יותר מזה התורה מכונה "תורת חיים" התורה באה לפתח את החיים שלך ולהשתלב בהם - לא לבטל אותם ולכן ההגבלות שיש בה זה רק בדברים שחייבים להגביל אין מקום שמגבילים סתם כדי להפריע ולכן כל הלכה היא אפשרית כשהיא לא נוגדת את עקרונות התורה ודברים שנאמרו בתורה במפורש ולכן אם רב מסויים לומד את הדברים שנאמרו ושנכתבו ע"י רבותיו ומבין דבר מסויים הוא יכול לפסוק את זה להלכה ואם רב אחר הבין את הדברים בצורה שונה אז הוא יפסוק הלכה שונה ושתי ההלכות נכונות כל עוד הם לא סותרות את התורה בכל דרך שהיא וככה קורה שמאה דעות שונות מבטאות כולם את רצון ה' ו"אלו ואלו דברי אלוקים חיים" כמאמר חז"ל ולסיום כמה נקודות שהיה ראוי להרחיב בהם ושנגעתי בהם ברמז: כמו מי אני צריך לנהוג? איך פוסקים הלכה בתכל'ס עם כל הדעות שיש? ההבדלים בין "הלכה למשה מסיני" "אסמכתא" והלכה שמקורה בפסוקים? ההבדלים בין תורה שבכתב לתורה שבע"פ? ועוד ועוד נקודות וענינים שלא עסקנו בהם מספיק בברכת פורים שמח ויישר כח שקראת את הכל חיים איסיקיו 133215145

ס י ר

New member
שלום לך עוזי

כנראה ששנינו לא הבנו אחד את השני.. ההשוואה שנתתי בין שני הנושאים היא רק לגבי אורך ורצינות הדיון הנדרש ולכן אין שום בעיה בהשוואה ביניהם ועוד משהו- אני לא חשבתי לרגע שאתה שואל מתוך ציניות אני מאמין בכל ליבי שאם אדם שואל שאלה הוא מעוניין לקבל תשובה גם אם הוא מציג את השאלה בצורה צינית ולכן תמיד חייבים להתייחס לשאלה ברצינות אני באמת מקווה שתהיה לך הסבלנות לקרוא את כל מה שכתבתי ודע שהשתדלתי להתייחס לעיקרי הדברים בלי לרדת להסברים מפורטים ועכשיו לתשובות (בקצרה כמו שביקשת) חז"ל ראשי תיבות חכמנו זכרונם לברכה - כלומר באופן כללי כל חכם (רב) שנפטר יכול להקרא חז"ל כשמדברים על תנאים ואמוראים מזמן המשנה והגמרא (מסביבות 200 לפנה"ס נראה לי) אומרים חז"ל וגם כשמדברים על הרמב"ם ועל הש"ך ועל עוד חכמים מתקופות מאוחרות הרבה יותר אומרים חז"ל בעיקרון כשאתה מזכיר דברים של רב מסויים ואתה לא זוכר מי הוא אתה אומר חז"ל או רבותינו או דברים דומים ולכן ע"מ שמישהו מהיום יקרא חז"ל בעוד 250 שנה הדברים שהוא אומר צריכים להיות ידועים וחשובים באותה תקופה - הרמב"ם יכול להיות חז"ל בגלל שספריו הם ספרים חשובים מאוד להלכה ובהרבה נושאים אחרים- מי מגדולי ישראל היום יהיה חז"ל? אם תגיד לי איזה ספרים ישארו בעוד מאתיים חמישים שנה ואיזה שמות יזכרו אז אני יוכל לענות לך אבל זה רק הקדמה לנושא החשוב שהעלית איך אנחנו אמורים להסתדר עם כל כך הרבה דעות ורעיונות ופירושים של רבותינו ופסיקות שונות לגמרי באותו נושא? משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושוע- משה קיבל את כל התורה כולה בשלמותה מהקדוש ברוך הוא את התורה הכתובה הוא רשם על כמה ספרים ואת הפרושים הוא לימד את כל בני ישראל בע"פ ויהושוע למד יותר מכולם וידע הכי טוב ולכן היה ממשיכו של משה. יהושוע העביר את התורה הלאה וככה התורה הועברה מדור לדור עד שבשלב מסויים נוצרה שיכחה ונשכח המקור של ההלכות בתורה (לכל ההלכות כמעט יש מקור בתורה שבכתב) והתחילו לנסות לשחזר את זה ולמצוא את מקורם של ההלכות בתורה - וזוהי הגמרא שלב נוסף שהיה עוד קודם וגרם לכתיבת המשנה היה חשש לשיכחה של ההלכות עצמם - הלכות שנוגעות לפרטים של התנהגות בחג מסויים שצריך להיזכר בהם פעם בשנה או פעם בכמה שנים יכולות להישכח בקלות המשנה בעיקר אבל גם הגמרא נכתבו בקיצור ובתמציתיות ולכן קשה להבין בדיוק את מה שמתכוונים שם בתור דוגמא אתה יכול לקחת את החוקים של מדינת ישראל ולראות כמה פרשנויות שונות אפשר למצוא לכל חוק... ההבדלים והשוני בהבנה גרמו לפיצולים השונים שיש היום בין הספרדים לאשכנזים ולתמנים ולעוד.. דברים נוספים שגרמו היו החיים בקהילות עצמם למשל האתיופים מניחים את הספר תורה על הרצפה ובכל מקום אחר אם ס"ת נוגע ברצפה אז צמים אבל לאתיופים לא היה שולחנות ולכן התירו בדוחק להניח את הס"ת על הרצפה כדי שיוכלו לקרוא בו ויש עוד דוגמאות אז למי נאמין? דבר ראשון זה המסורת -איך שאביך ואבותיו נהגו ככה תנהג גם אתה -אסור לי להניח ס"ת על הרצפה ולהגיד אצל האתיופים מניחים אז מותר כי אצל אבותי לא נהגו ככה דבר שני זה "עשה לך רב" - אדם צריך לדאוג שיהיה לו רב שידריך אותו בכל דבר ובכל שאלה שיש לו והוא ינהג לפי מה שהרב יגיד בכל דבר איך יכול להיות שכל אחד מאמין במשהו אחר וכולם מאמינים בקדוש ברוך הוא? פשוט מאוד תחשוב על שופט שמפרש את החוק בדרך מסויימת ושופט אחר מפרש את החוק בדרך שונה וכל אחד פוסק דין שונה האם שניהם פעלו לפי החוק? כמובן שכן אבל בתורה הקדושה זה יותר מזה התורה מכונה "תורת חיים" התורה באה לפתח את החיים שלך ולהשתלב בהם - לא לבטל אותם ולכן ההגבלות שיש בה זה רק בדברים שחייבים להגביל אין מקום שמגבילים סתם כדי להפריע ולכן כל הלכה היא אפשרית כשהיא לא נוגדת את עקרונות התורה ודברים שנאמרו בתורה במפורש ולכן אם רב מסויים לומד את הדברים שנאמרו ושנכתבו ע"י רבותיו ומבין דבר מסויים הוא יכול לפסוק את זה להלכה ואם רב אחר הבין את הדברים בצורה שונה אז הוא יפסוק הלכה שונה ושתי ההלכות נכונות כל עוד הם לא סותרות את התורה בכל דרך שהיא וככה קורה שמאה דעות שונות מבטאות כולם את רצון ה' ו"אלו ואלו דברי אלוקים חיים" כמאמר חז"ל ולסיום כמה נקודות שהיה ראוי להרחיב בהם ושנגעתי בהם ברמז: כמו מי אני צריך לנהוג? איך פוסקים הלכה בתכל'ס עם כל הדעות שיש? ההבדלים בין "הלכה למשה מסיני" "אסמכתא" והלכה שמקורה בפסוקים? ההבדלים בין תורה שבכתב לתורה שבע"פ? ועוד ועוד נקודות וענינים שלא עסקנו בהם מספיק בברכת פורים שמח ויישר כח שקראת את הכל חיים איסיקיו 133215145

אני רוצה לציין,שלראשונה בחיי!

קראתי דברים הגיוניים משהו,בנוגע לשאלותי! כל הכבוד לך על הפתיחות,והרצון להסביר את דבריך באריכות,ועל הפירוט החכם! זה לא יעשה אותי חוזר בתשובה,ואני יודע שלא זו היתה כוונתך,אך התרשמתי שהדברים שכתבת כאן הם הגיוניים,בהיגיון או בחוסר ההיגיון בכל מה שקשור לקבלת התורה על ידי משה... כל הכבוד לך על שהשכלת להסביר לעקשן שכמותי,את ההגיון שבשונות הפרשנית של התורה,ומעתה אין לי פרובלמה עם השאלה הזו,ועל כך אני מודה לך! יכול להיות,שמכיון שאני לא מצוי בפרטים כלל,לא חשבתי על זה בעצמי. תודה לכם! וחג פורים שמח.

ס י ר

New member
שימחת אותי עוזי

ממש שימח אותי לדעת שמה שכתבתי עזר לך וסיפק אותך אני באמת כמו שכתבת לא מנסה להחזיר אותך בתשובה העניין היחיד שיש לי בשאלות כגון אלו זה העובדה שהם עוזרות לי לבסס את האמונה שלי בזה שאני בודק אותה עוד פעם מחדש ומעמת אותה עם שאלות לכן אתה מוזמן לשאול עוד שאלות כאוות נפשך ואני ישתדל לענות לך על כל אחת מהן כראוי בעז"ה (חוץ מהשבוע הקרוב שאני בפולין) ועוד דבר אחד- אמרת "בהיגיון או בחוסר היגיון בכל מה שקשור לקבלת התורה על ידי משה" אני יכול להבטיח לך שכל דבר שאני מאמין בו הוא הגיוני ומוכח הגיונית כי כך לדעתי האמונה צריכה להיות ואני בהחלט מאמין בקבלת התורה על ידי משה רבנו חיים איסיקיו 133215145

אלי ו.

New member
יש פירושים שונים לתורה

אבל תצטרך להסביר למה אתה קורה בלגאן. ההלכה היהודית היא בהחלט תורה סבוכה וקשה, לא פחות מנושאים מדעיים. מעבר לאמונה מדובר במערכת חוקים עם פילוסופיה מורכבת וכללי לוגיקה, תקדימים, וכו'. השואה טובה יותר תהיה לדעות שונות במערכת משפטית הטרוגנית. חז"ל הם חכמי ישראל זכרונם לברכה. כך שתשובה לשאלה שלך תהיה כן, חכם גדול שנפטר בהחלט נופל בקטגוריה הזו. יש הגדרות יותר מדויקות מבחינת זמנים (תנאים/אמוראים/סבוראים/גאונים/ראשונים/אחרונים וכו') ההטרוגניות ההלכתית היא אכן בעיה שנובעת מהגלות. בזמן התנאים ההלכה היתה נקבעת לאחר דיונים וויכוחים הלכתיים בין החכמים ולא היה מצב של פסיקות שונות באותו ענין. בגלות כל מקום נאלץ להסתמך על פוסקיו ועל מנהגים מקומיים. ללא היררכיה מרכזית, ההלכה איבדה חלק מההומוגניות שלה. בלגאן גדול זה לא, מכיון שההבדלים בין ה"דיאלקטים" של ההלכה הם בשוליים.

למעלה