שאלת השבוע:

Le Fay

New member
הערה קטנה אחת:

הטענה בדבר חוקיות החלה על החומר באופן כזה שכל קורותיו צפויות מראש, היא מאד אסתטית; אבל לא בטוח שחוקי הטבע כופפים עצמם בפני הטעם האסתטי המסויים הזה. מה שבטוח הוא, שמנקודת הראות המוגבלת של בן אנוש - הם מאפשרים תנועה אקראית של מולקולות, היווצרות אקראית של מוטאציות, וקליטה אקראית של זרעים עם די אן איי זהה (באותו מצע קרקע ובאותה טמפרטורה). מצטערת אם זה לא מתלבש יפה על תיאוריות פילוסופיות מוצקות.

מתלבש טיפ טופ

לפי תאוריית הדיאלקטיקה לכל דבר בעולם יש משהו שמנוגד לו. גם לתאוריית הדטרמיניזם יש בודאי תאורית נוגדת (אני לא מספיק מתמצאת בתאוריית הכאוס כדי לצטט, זה רק מרגיש לי קשור). <שומרת דיאלקטית> <ומתנגדת לזה בפרנציפ>

Le Fay

New member
את יודעת בדיוק כמוני, שבשביל שמשו

יתלבש טיפ טופ - תמיד צריך להרחיב קצת פה ולכווץ קצת כאן, וגם ליישר למטה לא יזיק... ואילו היה אלוהים, הוא בטח היה עקרת בית ולא פילוסוף.

אני לא מאמין שאני עושה את זה.

נתחיל עם כמה הנחות בסיס. א. דברים לא יכולים להשתנות מהמצב שלהם ללא סיבה. ב. כשאדם בתנועה, חלים בו שינויים. ג. בחירה היא בין שני מצבים. (לבחור או לא) אני חושב שנגענו בבסיס. אין בחירה כלל, משום שבחירה היא "מעשה האדם" - ולמה הוא עשה? אם יש סיבה, הרי שהיא העושה, ואם אין סיבה - אז זה נהיה לבד ומה הקשר של האדם למעשה. נושא הבחירה הולך ומסתבך עם מכניסים אלוהים לתוכו, הבחירה האלוהית, היא בחירה ללא סיבה, סתם. (אגב, אם אפשר שיעשו דברים ללא סיבה, אפשר גם שללא סיבה העולם יהפוך לעולם שבו דברים נעיםרק כאשר יש סיבה-וללא סיבה. אבל הבחירה של "האדם" - במידה והוא נברא, משוללת הגיון, משום שאם האלוהים הוא הבורא, ואין בילתו - איןעד מלבדו והוא סיבת הסיבות, הרי שהשינויים וגורמיהם יצירה אלוהית הם - וממילא לא תיתכן בחירה חופשי לאדם. שהרי גם את כוחו לפעול, הן במחשבה והן בהכרעה, והן במימוש ההחלטה - אלוהים ברא ומחייה - הוא סיבת הסיבות - ואין שום דבר שנעשה שלא מכוחו מרצונו ומהשפעתו לומר "אלוהים רצה שאתה תבחר" - זה כמעט כמ לומר אין אלוהים - או - יש שני אלוהים, כי אם אני בוחר יש לי כח לבחור, ומי נתן לי את הכוח? מניין יש לי אותו? האים אלוהים נותן ועוזב, ונשאר בנו הכוח הודות לחוק ההתמדה, שאת, גם אני מסכים שלא האלוהים ברא. לומר "אלוהים נותן ועוזב" - זה כמעט כמו לומר "אני מטומטם" - משום שהאומר אלוהים נותן ועוזב, חושב שקיים כח ללא מניע, רק האלוהים הוא בעל הכח, אפשר שיהיה דבר אבל אי אשר שיחולו השתנויות - כל השתנות מצריכה סיבה וכוח משפיע נפרד - בחירה זה "השתנות" שללא כח אלוהי מיוחד לה לא תצליח להתקיים. לומר אלוהים ברא עוד אלוהים - זה ממש כמו לומר אין אלוהים - משום שאומר לוהיברא סיבת כח, מודה באמירתו שלא האלוהים הוא סיבת הכח - שהרי הכח יכול שיהיה גם במ אשר אינו אלוהים - "האלוהים הנברא". אי אפשר לעשות דבר וב בזמן גם לא לעשות אותו, אלוהים לא יכול לאכול ביום כיפור בשר חלב, ואח"כ להאשים את הפה שלו "אני". זה לא קשור אלי בכלל, הוא אנס אותי "את הפה" לאכול הוא אנס אותי להנות מהאוכל ולרצות בו,הוא אנס אותי לחשוב שזה לא אנס וזה מגיע לי, הוא אנס אותי - וכאן הדבר החשוב, לחשוב שהוא אנס אותי, הוא אנס אותי לחשוב שאני קיים ואפשר שיאנסו אותי, ואני אינו אלא הוא. עונש: את מי מעניש האלוהים - את עצמו? הרי אני איני אלא הוא - אני - במידה ויש אלוהי והוא סיבתי - הרי שאני הוא הוא וכוחו חד הם, ואני כח מכוחו - הוא - האלוהים סובל קצת מפיצול אשיות - הוא סובל ממני. אבל בנינו, זה ממש לא משנה, כי כלם כבר הבינו שאין אלוהים - וממילא כדי לומ יש בחירה צריך לומר שדברים יכולים להיות בלי סיבה, וכשאומרים שדברים יכולים להיות ללא סיבה, מנתקים את הקשר שבין האדם - שהו הסיבה למעשיו, למעשהו. < האדם הוא כלי עבודה של הסיבות > ועכשיו אני הולך להכניס לכרטיס שלי חתימה החושילינג - < אני לא רוצה להיות אני - ורק בגלל זה אני רוצה להיות אני. >

plato

New member
לא הבנתי כלום, מצטער,

אני לא כל כך מצליח לעקוב אחרי הלוגיקה בדברים שלך. איך אלהים קשור לפה? (וראה מה שהגבתי לעל הגדר) זרוק את אלהים. תענה על השאלה בהנחה שאין אלהים. למה רק אלהים יכול לבחור? למה אם האדם יכול לבחור בין אפשרויות שונות, אז זה הופך אותו לאלוהי? ועוד, מה זה קשור לבריאה? ובקשר ל"סיבה", אולי הסיבה של מעשה היא הבחירה של העושה? הבנתי רק שאתה מסיק שאין בחירה, כלומר כל מעשיך קבועים וברורים. אז אם נניח שעייף (יסלח לי שאני מזכיר את שמו לשווא) נוסע על הספיידרמן שלו בהרי ירושלים, ופתאום הוא רואה לפניו סיבוב, מצוק, אז אין לו טעם לנסות אפילו ללחוץ על הבלם, כי אם הוא אמור ליפול לתהום אז זה מה שיקרה, ואם לא אז האופנוע כבר יעצור בלי קשר למעשים שלו.

עניתי על השאלה גם בהנחה שאן אלוהים

והבחירה של העושה יכולה להית סיבה, אבל מהי סיבתה, מדוע הבוחר בחר כך ולא כך. עצם הבחירה, היא נעשית ללא סיבה? האלה על הספידרמן, רק מוכיחה שלא כל כךהבנתאת דברי. אדרבה, אתה טה את הרכב גם אם אתה מחזיק בדיעה שאין בחירה, אתה עדיין תשמור על עצמך, משום שאין לך בחירה. ובכלל, אם דברי נראים לך ממש שטויות, תן לי קירדית, אני ממש רחוק מלהיות מפגר.

plato

New member
אל תעלב, בסה"כ לא הבנתי.

למה אתה נהיה תוקפני כל כך? לא אמרתי שאתה מפגר. ניסיתי להבין, זה הכל.

כן, יש בחירה חופשית. ../images/Emo45.gif

כל אחד יכול לעשות מה שהוא רוצה מתי שהוא רוצה. וכל אחד יכול לבנות את חייו באיזו צורה שיבחר. אני לא פילוסופית גדולה, אבל זו אמונתי.

דוגמה שדתיים אוהבים

אני חושבת. מעולם לא הצגתי להם אותה. אדם חופשי לבחור אם לצחצח את שיניו או לא (באיסה תדירות שהוא רוצה, באיזה אופן שהוא רוצה ואם בכלל הוא רוצה). תהליכי הטבע כפי שהם היום שואפים לניקיון השינים (אני לא מדברת על שינים לבנות ופוטוגניות, אני מדברת על סילוק חתיכות מזון הנתקעות בין השינים). ואם אתה לא תצחצח את שיניך, יבואו החיידקים ויעשו את מה שהם יודעים לעשות טוב (להתרבות, בתנאי מחייה טובים), ויוציאו את השאריות מבין שיניך. סדר צריך שיהיה זה שעל הדרך החיידקים גם יהרסו לך את השינים, יפיצו לך ריח רע מהפה, יקדמו דלקות חניכיים ועוד, זה פרט שולי - זו בחירה חופשית. >פ.ב.<

שאלה של מחיר

מה שרציתי להגיד קודם ושכחתי להוסיף: זאת שאלה של מחיר, אנחנו בוחרים מה שאנחנו רוצים תמיד! תמיד גם כאנחנו חושבים שזה משהו שאנחנו לא רוצים, גם כשמכריחים אותנו, גם שלא בא לנו, גם כשזה לא עולה בדעתינו. תמיד תמיד יש לנו אלטרנטיבה. גם אם המחיר שלה כבד. ניקח דוגמא קשה - אישה מוכה. היא בוחרת להיות אישה מוכה כי האלטרנטיבה לא ניראת לה (לא ניראת לה - תרתי משמע, לפעמים היא פשוט לא עולה בדעתה) היא משלמת את מחיר ההשארות שלה עם איש מכה. בכל רגע נתון היא יכולה לבחור להיות אישה מוכה או לא. המחיר שהיא תשלם על הבחירה שלה יהיה מחיר גבוה בכל מקרה, כך או כך. לא מוצא חן בעיניכם? אתם מוזמנים להתעבן חופשי!
>פ.ב.<

plato

New member
זרקתי מטבע -

האם לפני שהוא נופל אני יכול לבחור אם הוא יפול עץ או פלי? (זה יכול להיות עקרוני אם המטבע למשל קובעת מי יורה ראשון בדו קרב) יכול להיות שלא תמיד אני יכול לבחור, לא? או שאולי לא הבנתי?

Le Fay

New member
ודאי שלא תמיד אתה יכול לבחור, וגם

כשאתה יכול, הבחירה לא תמיד תשפיע על התוצאה לגביך. אתה יכול לבחור ב(קבוצה של )תחום ההשפעה שלך. מקורם של דברים שמשפיעים עליך הוא לעיתים קרובות מחוץ לתחום הזה (כשמישהו מטיל פצצת אטום מעל העיר ש"בחרת" להיוולד בה ועוד לא יכולת להספיק להגר ממנה, אתה אולי יכול לרוץ, אבל אולי לא די מהר ודי רחוק).

אתה בוחר

לזרוק את המטבע. זאת הבחירה שלך. יכולת בקלות רבה להניח אותה על איזה צד שתרצה, לעומת זאת בחרת לזרוק. זכותך. (בחירה נוספת שבאפשרותך היא כלל לא לעשות שימוש במטבע) ועכשיו תשלם את מחיר הבחירה שלך (לרוב הסיכוי שלך פיפטי-פיפטי). תמיד אתה יכול לבחור. וזה מה שאתה עושה בפועל. >ספל חמאה שונאת חורף<

Le Fay

New member
ואתה גם בוחר איזה צד של המטבע יפנה

כלפי מעלה לפני הזריקה, מה שבטח משפיע על התוצאה (רק שאין לך מושג באיזה אופן זה ישפיע על התוצאה, ומה היא תהיה). עזבי. זה לא חשוב. יותר חשוב מה יש´ך נגד החורף.

Le Fay

New member
לא צריך, אבל התכוונתי מה יש לך נגדו

בארסנל (פוך, בושמיל´ס, הסקה תת-רצפתית, דובי-תורן, ג´קוזי תלת-מפלסי, פרופוליס, טקס נר שחור, מסכת אב"כ, חתול, השבעות בסואהילית, שריון חוליות, או כל נוגד-חורף אפקטיבי אחר).

אני רוצה לנגן בפסנתר

זאת הבחירה שלי. בשביל זה אני צריכה ללמוד תווים ולהתאמן. אבל אני לא רוצה ללמוד תווים. אז יש לי שמיעה מוזיקלית מחוננת, אין בעייה. אם לא - אני בבעייה. אז אני צריכה לשקול שוב את ההחלטה שלי. כי בפועל אני לא יכולה לנגן בפסנתר רק מתוך ישיבה מולו. (זאת דוגמא שדתיים אוהבים בוודאות, שמעתי אותה מאיזה מורה בהקשר אחר, דתי כמובן (גם ההקשר וגם המורה).) החוכמה היא לא רק לדעת מה לבחור, אלא לדעת מה ההשלכות של הבחירה, איפה אתה יכול לשנות ואיפה לא. ואני רוצה לבחור את מזג האוויר - שאף פעם לא יהיה לי קר אלא אם כן אני ממש במצב רוח רע. עוזר לי? אז אני רוצה.. יופי לי. >פ.ב.<

"אין דבר העומד בפני הרצון" ../images/Emo13.gif

שזה כמובן בולשיט! יש ויש הרבה דברים שעומדים בפני הרצון. אגב זה לא מחז"ל (מופתעים?) רק מפילוסופים יוניים כמדומני.

מיכל25אב

New member
אנחנו חופשיים לבחור..

בעבודת ה´... שרשרתי קודם בשרשור הלא נכון את ההודעה הזו-מי שיכול-שימחוק!

למעלה