שאלת הדיוט

מצב
הנושא נעול.
שאלת הדיוט

שאלת הדיוט
האם מחוננות שלא משקיעים ומטפחים יכולה "להיעלם" ? אני יודעת שהשאלה שלי נשמעת קצת מטופשת ובכל זאת.. זה די מטריד אותי. מעין שלי בת 7 בכיתה ב'. עברה את מבחן וכסלר בהצלחה וקיבלה המלצות מהפסיכולוגית לתגבור בכיתה אני לא חושבת שהיא מקבלת תגבור באופן מיוחד אם בכלל בכיתה. היא מאוד מצליחה בכל המבחנים שלה - ציון מצוין תדיר. האבחונים של מכון סאלד יהיו רק בכיתה ג ' בבית הספר שלה ופתאום עולה בי כמעין מחשבה של אולי אם היו מאחבנים אותה בכיתה א' זה היה אחרת מאשר בכיתה ג' ? אשמח לקרוא את דעתכם ו/או נסיונכם.

תמי2001

New member
מנסיון פרטי וקצת מהסביבה

שאלת הדיוט
האם מחוננות שלא משקיעים ומטפחים יכולה "להיעלם" ? אני יודעת שהשאלה שלי נשמעת קצת מטופשת ובכל זאת.. זה די מטריד אותי. מעין שלי בת 7 בכיתה ב'. עברה את מבחן וכסלר בהצלחה וקיבלה המלצות מהפסיכולוגית לתגבור בכיתה אני לא חושבת שהיא מקבלת תגבור באופן מיוחד אם בכלל בכיתה. היא מאוד מצליחה בכל המבחנים שלה - ציון מצוין תדיר. האבחונים של מכון סאלד יהיו רק בכיתה ג ' בבית הספר שלה ופתאום עולה בי כמעין מחשבה של אולי אם היו מאחבנים אותה בכיתה א' זה היה אחרת מאשר בכיתה ג' ? אשמח לקרוא את דעתכם ו/או נסיונכם.
מנסיון פרטי וקצת מהסביבה
חלק נכבד ממאפייני המחוננות הוא היכולה האישית להתעניין בתחומים שונים (שונים מאחד לאחד ושונים במהותם) ולחקור אותם. חקירה יכולה להיות אישית ופרטית מאוד ויכולה להיות תוך מניפולציה בלתי פוסקת על הסביבה, כולל העסקת הסביבה (עד גיל מסויים בעיקר את ההורים) כדי לספק את הסקרנות והעניין שלי. הבן שלי היה יושבת לפעמים פרקי זמן ארוכים מאוד כשהוא שקוע בתוך עצמו ללא עיסוק חיצוני, ואסור היה להפריע לו. לדבריו הוא חשב על דברים מסויימים שהעסיקו אותו. גם לבת שלי יש קטעים כאלה. משום כך אני חושבת שעד כיתה ג' לא תצליחי למנוע מביתך להמשיך לפתח את כישוריה המיוחדים- אם באמת הם קיימים בה, ובדרך כלל הורים יכולים לראות את זה. בהצלחה.

net the jet

New member
אין לי כל כך תשובה, אבל העלת משהו

שאלת הדיוט
מענין. אני דוקא חשבתי על זה שמחוננות לא ממש יכולה "להעלם" כמו אולי מצב שמדכאים את הקטע של הסקרנות של הילד, או מביאים אותו למצב של "בינוניות" במשך השנים. אבל אני לא חושבת שבין א' ל ג' זה ממש יעשה את ההבדל.

אני חלילה לא מדכאה אותה אבל מאידך

מענין. אני דוקא חשבתי על זה שמחוננות לא ממש יכולה "להעלם" כמו אולי מצב שמדכאים את הקטע של הסקרנות של הילד, או מביאים אותו למצב של "בינוניות" במשך השנים. אבל אני לא חושבת שבין א' ל ג' זה ממש יעשה את ההבדל.
גם לא מדרבנת אותה כפי שעשיתי בגיל צעיר יותר - אז מן הסתם גם לה וגם לי היה יותר אפשר להיות ביחד ולעשות. היום היא קוראת המון. כמעט ספר ביום - בולעת את מנהרת הזמן של גלילה רון פדר, ספרי קריאה קלילים אבל יותר נמשכת וקוראת על ארצות וכיו"ב. היא שואלת אותי שאלות מאוד חכמות - אודה ולא אבוש כי לעתים אין לי תשובה מספקת ואני צריכה לבדוק ו/או מעדיפה לבדוק איתה ביחד ברשת למשל. אני חושבת שמה שמטריד אותי זה שהיא לא מקבלת יותר בבי"ס. אתמול אמא אחת שאלה אם השנה אקפיץ את מעין. השאלה שלה היתה כה תמוהה בעיני... כאילו למה להקפיץ ? ומה שמפריע לי זה שבסוף כיתה א' היה ברור לי שיש מקום לחשוב על כך.

net the jet

New member
ממש לא התכוונתי אליך כאם בקטע של

גם לא מדרבנת אותה כפי שעשיתי בגיל צעיר יותר - אז מן הסתם גם לה וגם לי היה יותר אפשר להיות ביחד ולעשות. היום היא קוראת המון. כמעט ספר ביום - בולעת את מנהרת הזמן של גלילה רון פדר, ספרי קריאה קלילים אבל יותר נמשכת וקוראת על ארצות וכיו"ב. היא שואלת אותי שאלות מאוד חכמות - אודה ולא אבוש כי לעתים אין לי תשובה מספקת ואני צריכה לבדוק ו/או מעדיפה לבדוק איתה ביחד ברשת למשל. אני חושבת שמה שמטריד אותי זה שהיא לא מקבלת יותר בבי"ס. אתמול אמא אחת שאלה אם השנה אקפיץ את מעין. השאלה שלה היתה כה תמוהה בעיני... כאילו למה להקפיץ ? ומה שמפריע לי זה שבסוף כיתה א' היה ברור לי שיש מקום לחשוב על כך.
ממש לא התכוונתי אליך כאם בקטע של
הדיכוי... זה יותר מהמערכת... הם כאילו מתרגלים לזה שבמילא לא יקרה שם שום דבר מענין, שום דבר בטח לא דוחף אותם, בטח שלא אחרי כמה שנים שה 100 בא להם בקלות ומעבר לכך לאף אחד אין זמן להתיחס אליהם. מה שקורה בבית זה משהו אחר לגמרי. אני בדיוק אתמול חשבתי על זה שבעצם הבן שלי לא עושה כלום בחשבון בבי,ס, השנה אפילו לא קניתי לו את החוברות של הכיתה. הוא אמור ללכת לבד לכיתת מחשבים להכנס לתוכנית "גלים" ולעבוד לבד. עד היום ( עברה חצי שנת לימודים ) הוא עוד לא הגיע לזה כי כל פעם היה משהו אחר. לי כבר אין כוח לריב ולצעוק. לעומת זאת בבית הוא כל הזמן שואל, מבקש שיחברו לו תרגילים ( אתמול עבד על שברים ) אבל הפחד הגדול שלי הוא שיגיע היום והוא לא ירצה ללכת לבי"ס כי יבין שבבית מול המחשב הוא יכול ללמוד הרבה יותר. טוב שלפחות חברתית נפלא לו.

היו כאן דיונים פעם

שאלת הדיוט
היו כאן דיונים פעם
סורי - מחוסר זמן לא יכולה לחפש לך. לדעתי בטווח שאת מדברת עליו זה לא משמעותי, למרות שניכרת ירידה במשך השנים ממילא. המבחנים מותאמים לקבוצות גיל ומכאן, לכאורה, יתכנו הבדלים עם חלוף הזמן. לא הייתי משקיעה בזה מחשבה. לכי עם מעין ותזרמי איתה. עודף השקעה עלול לעשות נזק לא פחות משמעותי מהזנחה (מכירה את הפתגם על הילד השלישי שיוצא נהדר כי הוא הכי מוזנח?
). היא מי שהיא - תאהבי ותחזקי ותעזרי לה לשרוד את מלחמות היומיום במערכת השרירותית הענקית והגועלית הזו בדרך הכי טובה שתוכלי. זו דעתי.

פלגיה

New member
לדעתי

שאלת הדיוט
לדעתי
גם מחוננות שכן משקיעים בה ומטפחים אותה יכולה להיעלם. כמו שאומרים "היה ילד פלא. הלך הפלא נשאר הילד". הרבה מחוננים יוצרים פער מאוד גדול בין ההתפתחות השכלית שלהם לבין ההתפתחות הרגשית, ולכן כאשר הם גלים הם מתקשים לממש את הפוטנציאל שלהם.

זה אולי היה שונה

שאלת הדיוט
זה אולי היה שונה
כי לילדים היה יותר טוב/פחות רע כבר מהשנה הראשונה. לא חושבת שהמחוננות נלעמת, אבל אהבת הלמידה בטח עלולה להפגע. לכן, כדאי לסגל גישה לפיה יש את בי"ס (וכל הורה והחשיבות שיש למסגרת זו מבחינתו) ויש ללמוד וזה לא בהגדרה אותו הדבר, ולא בלתי חוקי להעביר זאת לילדים.

bhs

New member
במאמרים של משרד החינוך בנושא

שאלת הדיוט
טוענים שכן - ולכן יש לטפח. מה זה אומר במעשים - אני עדיין מתלבטת, הם מציינים את התוכניות שלהם - יום העשרה שבועי כיתות מחוננים. וגם שאלה ששאלתי את עצמי - ואם כן אז מה? מה נותן להיות מחונן? הרי בהשקעה והתמדה ניתן ללמוד ולהצטיין. מחוננות היא פוטנציאל ? -ישנם מחוננים שלא מצליחים להשתכר למחייתם - מה זה אומר?

אה, טוב, משרד החינוך אמר,

טוענים שכן - ולכן יש לטפח. מה זה אומר במעשים - אני עדיין מתלבטת, הם מציינים את התוכניות שלהם - יום העשרה שבועי כיתות מחוננים. וגם שאלה ששאלתי את עצמי - ואם כן אז מה? מה נותן להיות מחונן? הרי בהשקעה והתמדה ניתן ללמוד ולהצטיין. מחוננות היא פוטנציאל ? -ישנם מחוננים שלא מצליחים להשתכר למחייתם - מה זה אומר?
עכשיו אני משוכנעת לגמרי
גם בלי שעושים שום דבר יזום על מנת "לטפח" - שום יכולת לא הולכת לאיבוד. אותי המערכת מעולם לא אתגרה שכלית (לא באופן ישיר ומכוון, הכוונה. שכן יש לי די מסקנות ותובנות משהותי במערכת על מנת לכתוב כמה ספרים שונים עבי כרס... אילו רק לא הייתי כה עצלנית
), ואיני רואה כל נזק לפוטנציאל שלי. הנזק שיכולה לגרום המערכת לילד מחונן הוא בכך שתגרום לו לרכוש הרגלים גרועים ותפיסה מעוותת של העולם ההישגי (ואין ספק שכל נזק שרק יכול להיות רלוונטי עבורי בהחלט נגרם. עדיין, זה מזערי) אך החמור ביותר הוא הנזק הרגשי שבין היתר יכול להשליך גם על ההישגים בחיים הבוגרים (ומכאן יצאתי כמעט ללא פגע, למרות מסלול אולטימטיבי לגרימת שריטות קשות, אך זה בזכות חוסן שאין לכל אחד). ימי העשרה וכיתות מחוננים לא מצילים את שכלם של הילדים, אלא את נפשם.

bhs

New member
מה למדת בחטיבה ? - מתמטיקה ?

עכשיו אני משוכנעת לגמרי
גם בלי שעושים שום דבר יזום על מנת "לטפח" - שום יכולת לא הולכת לאיבוד. אותי המערכת מעולם לא אתגרה שכלית (לא באופן ישיר ומכוון, הכוונה. שכן יש לי די מסקנות ותובנות משהותי במערכת על מנת לכתוב כמה ספרים שונים עבי כרס... אילו רק לא הייתי כה עצלנית
), ואיני רואה כל נזק לפוטנציאל שלי. הנזק שיכולה לגרום המערכת לילד מחונן הוא בכך שתגרום לו לרכוש הרגלים גרועים ותפיסה מעוותת של העולם ההישגי (ואין ספק שכל נזק שרק יכול להיות רלוונטי עבורי בהחלט נגרם. עדיין, זה מזערי) אך החמור ביותר הוא הנזק הרגשי שבין היתר יכול להשליך גם על ההישגים בחיים הבוגרים (ומכאן יצאתי כמעט ללא פגע, למרות מסלול אולטימטיבי לגרימת שריטות קשות, אך זה בזכות חוסן שאין לכל אחד). ימי העשרה וכיתות מחוננים לא מצילים את שכלם של הילדים, אלא את נפשם.
פיזיקה ? כימיה?. פייר - אני לא אובחנתי לאחרונה והומלצתי לדלג על כיתה א ,אבל כן סיימתי בציונים הכי גבוהים בשיכבה שלי וללא מאמצים, או עבודה בבית. המערכת כן אתגרה אותי. אולי תחומי ההתעניינות שלך שונים?

בחטיבה לומדים הכל, לא?

פיזיקה ? כימיה?. פייר - אני לא אובחנתי לאחרונה והומלצתי לדלג על כיתה א ,אבל כן סיימתי בציונים הכי גבוהים בשיכבה שלי וללא מאמצים, או עבודה בבית. המערכת כן אתגרה אותי. אולי תחומי ההתעניינות שלך שונים?
בחטיבה לומדים הכל, לא?
פשוט הניחו לי להתקדם בחוברות העבודה בקצב שלי, ובאנגלית (ובכיתה ט' גם בלשון) לפתור בחינות בגרות. לא היה מאתגר במיוחד. יש לי תחומי התעניינות רבים, מה לעשות שבבי"ס מנסים ללמד רובוטים לעבור בחינות בתחומים הללו ולא באמת לאתגר חשיבה...

אני לא חושבת שזו שאלה של הדיוט

שאלת הדיוט
כי אני שואלת את עצמי ושואלת אנשים שאני מכירה, אני חושבת שאולי זה הולך ונשחק - אם לא מטפחים, מעודדים ומשקיעים- לעיתים כי רצון הילד הוא שיניחו לו לעיתים זה כי רצונו ללכת לתחומים אחרים ולהשקיע בהם ולתת פחות דגש לאחרים, אני מרגישה שהזרעים שזרענו נובטים אבל לולי עדיין מחפשת אפיקים נוספים לעיתים על חשבון אחרים (העדיפה חוג דרמה על פני ציור, מעדיפה עסרית וספרות על פני חשבון והנדסה).

ממה שלמדתי באונ', או יותר נכון ממה

כי אני שואלת את עצמי ושואלת אנשים שאני מכירה, אני חושבת שאולי זה הולך ונשחק - אם לא מטפחים, מעודדים ומשקיעים- לעיתים כי רצון הילד הוא שיניחו לו לעיתים זה כי רצונו ללכת לתחומים אחרים ולהשקיע בהם ולתת פחות דגש לאחרים, אני מרגישה שהזרעים שזרענו נובטים אבל לולי עדיין מחפשת אפיקים נוספים לעיתים על חשבון אחרים (העדיפה חוג דרמה על פני ציור, מעדיפה עסרית וספרות על פני חשבון והנדסה).
ממה שלמדתי באונ', או יותר נכון ממה
שאני זוכרת מלימודי באונ', התשובה או התאוריה של פרופ' מילגרם תמכה בה, טענה שכן. אני לא בבית אחרת הייתי מחפשת קצת בחומר שמות של חוקרים שבדקו ומה הם מצאו.

E s t e b a n

New member
תלוי..

שאלת הדיוט
תלוי..
תלוי למה את מתכוונת במילה "מחוננות". אינטליגנציה, למשל, בהגדרה המקובלת, היא תכונה מולדת בדיוק כמו צבע עיניים. לא ניתן לשנות אותה ע"י טיפוח, או להרוס אותה ע"י חוסר טיפוח. מצד שני, קיימת הסכמה רווחת שיכולות הן כן נרכשות ונלמדות, ניתנות לטיפוח וניתנות להכחדה ע"י חוסר טיפוח. הסתכלות צרה ורווחת על מחוננות מתייחסת לפרמטר היכולות הקוגניטיביות. לפי ההסתכלות הזו, אם אינטליגנציה מייצגת את הפוטנציאל, אז היכולת (שניתנת לטיפוח ולהכחדה, כאמור) פשוט מייצגת את רמת מימוש הפוטנציאל.

../images/Emo45.gif אהבתי את ההשקפה

תלוי..
תלוי למה את מתכוונת במילה "מחוננות". אינטליגנציה, למשל, בהגדרה המקובלת, היא תכונה מולדת בדיוק כמו צבע עיניים. לא ניתן לשנות אותה ע"י טיפוח, או להרוס אותה ע"י חוסר טיפוח. מצד שני, קיימת הסכמה רווחת שיכולות הן כן נרכשות ונלמדות, ניתנות לטיפוח וניתנות להכחדה ע"י חוסר טיפוח. הסתכלות צרה ורווחת על מחוננות מתייחסת לפרמטר היכולות הקוגניטיביות. לפי ההסתכלות הזו, אם אינטליגנציה מייצגת את הפוטנציאל, אז היכולת (שניתנת לטיפוח ולהכחדה, כאמור) פשוט מייצגת את רמת מימוש הפוטנציאל.
אהבתי את ההשקפה

מצב
הנושא נעול.
למעלה