שאלת דשא

alphadelta

New member
שאלת דשא

שלום כולן, הדשא שלנו עצוב. צומחים עליו עשבים שוטים. השכנים שלי או מרססים בכל מיני כימיקלים ואז יש להם דשא ירוק ויפה ( הדשא של השכן אכן ירוק יותר...) או עוקרים אחד אחד. מה שלא ממש בא לי לעשות ( שטח גדול זמן קצר). האם יש לכם רעיונות ונסיון מה לעשות טבעי שלא מזיק לאדמה ובעיקר לא לילדים המתוקים? וכמובן לחיות שבאות לבקר. תודה

הסהר

New member
יש לי רעיון !

אני קוראת עכשיו ספר חדש ונפלא בשם "גינת הפרפרים בישראל" מאת דובי בנימיני.
הוא ממליץ לשלב בדשא מני צמחים זוחלים, בעלי פרחים עם צוף שמושכים פרפרים ארצישראלים. את חלקם, אגב, אפשר למצוא בהרבה מדשאות פרטיות וציבוריות - הם פשוט מגיעים לשם לבד !
לכל צמח יש את האופי שלו, אבל בגדול הצמחים המומלצים הן מני פרפרניים, כגון תלתן הביצות, תלתן זוחל, תלתן הארגמן, תלתן תריסני, תלתן הפוך. אספסת מצויה (פונדקאית ומקור צוף של עשרות פרפרים).
מומלצים גם ליפיה זוחלת וארכבופית שבטבטית - שימי לב שאחד מהם (לא יכולה לבדוק כרגע איזה) מושך גם דבורים. שזה נהדר לכשעצמו, אבל לא אם הדשא משמש למשחקי ילדים.
לכולם פרחים קטנים ויפים שמוסיפים צבע ויופי לדשא.
אגב הוא ממליץ על דשא מסוג בפלו.

ועוד הוא אומר , שיש עשבים שוטים, ויש עשבים יפיפיים שמושכים פרפרים שונים. יש בספר תמונות של עשבים שונים בשלבי צמיחה ראשונים, כדי שיהייה אפשר לזהות כבר מהלבלוב אם זה צמח שמומלץ לעקור או להשאיר.

תעדכני איך הולך !
ימים שמחים
סהר

עשבים שוטים זה עניין של גישה

הגישה היותר טבעית אומרת שאין עשבים שוטים. אצלנו למשל יש מעט מאוד דשא, אבל בתוכו צומחים כל מיני פרחים כמו סיגלית אוסטרלית, חמציצים, דיכונדרה, תלתנים ואפילו פטרוזיליה שהזריעה את עצמה. בעקרון אנחנו לא מפריעים להם והם לא מפריעים לנו. אנחנו גם אוהבים לזרוק מדי פעם זרעים של פרגים או לטמון פקעות של כלניות.
אבל הגישה של רוב הגננים ושל רוב בעלי הגינות (בייחוד אלה שרוצים את הדשא כמשטח למשחקי הילדים) היא לנסות להילחם בעשבים שוטים. אם את בוחרת להילחם בעשבים שוטים תצטרכי לעשות את זה בעקביות ובהתמדה. אם את רוצה לעשות את זה בלי כימיקלים, אז זה רק באמצעות עישוב ידני. סיזיפי, אבל עובד. אגב, גם לוחמה כימית בעשבים השוטים איננה פשוטה, כי יש לה נטייה להרוס גם את הדשא בדרך ובדר"כ לא מספיקה פעם אחת. יש אמנם חומרים שמיועדים ל"רחבי עלים" אבל גם הם לא עניין חד פעמי, אלא מלחמה מתמשכת וכל אחד צריך להחליט אם מתאים לו להיכנס למלחמה הזו.
חוץ מזה, את רוב סוגי הדשא מכסחים אחת לכמה זמן ואז ממילא מכסחים גם את העשבים.

הסהר

New member
ואתם, כל כמה זמן

אתם מכסחים את הדשא ?
כי צריך לסדר מדי פעם , אבל חבל על הפרחים ...
אגב מיותר לציין שמשטחים מרוססים מבריחים פרפרים :(

אנחנו לא

בחרנו במכוון דשא שלא צריך לכסח. אם משהו מאוד מציק בדשא (סעידה למשל), מעשבים אותו ידנית. כשהפטרוזיליה בשנה שעברה הגיעה לסוף העונה שלה, הוצאנו אותה ידנית (ישר לתוך קערת הטבולה...) ועכשיו היא מתחילה להוציא עלים מחדש.
אנחנו לא מדשנים או מדבירים בגינה. פעם בשנה שופכים כאן קומפוסט וזהו. מי שלא שורד בתנאי הסביבה הרגילים שלנו, מוחלף במשהו מתאים יותר וזהו.

ורק מוסיפה עוד הערה - שמש

דשא צריך הרבה שמש ולא מעט מים. אם יש עצים גבוהים או בניינים גבוהים שמטילים עליו צל חלק גדול משעות היום, הוא לא יצליח ולא ממש משנה כמה טיפול תתני לו.

הסהר

New member
איזה זן הדשא שלך ?

אני בדיוק עוברת לבית עם גינה ומשתוקקת כבר לטפח אותה

אם יש לך עוד טיפים לחלוק בנושא, אשמח לשמוע !

איזה כיף לך, שיהיה בהצלחה!

גינון זה עולם שלם ואפשר לכתוב עליו בלי סוף. מאוד תלוי איפה הגינה, מהם תנאי האקלים והאור, איזה אופי רוצים לתת לה וכמה רוצים להשקיע בה (כסף, עבודה וזמן). את צריכה להחליט אם את רוצה להקים ולתחזק את הגינה בעצמך או להסתייע בגנן, ואם אין לך שום ידע קודם, אולי כדאי להתייעץ גם עם אדריכל נוף / מעצב גינות. דשא הוא עניין יקר יחסית, דורש תחזוקה, לא מאוד מתאים לתנאי האקלים בארץ, ויש הרבה גינות יפות שמסתדרות בלעדיו.
במלים אחרות, אני דווקא מציעה לך לשקול את האפשרות שלא להכניס דשא בכלל...

אם עדיין לא עשית את זה, את יכולה להציץ בפורום גינון בתפוז. יש שם הרבה אנשים עם ידע וניסיון רבים ואפשר לקרוא וגם להתייעץ בנושאים ספציפיים.

הסהר

New member
ההצעה שלך התקבלה פה אחד

דשא לא יהייה בגינה הזו.

עכשיו סיימנו לחתום חוזה בשעה טובה -
ובעלת הבית שאלה בחרדה גדולה אם אנחנו מתכוונים לגדל דשא או לשתול פרחים, כי אז נצטרך לשלם סכום עצום ומופרך עבור חשבון המים (אין שעון מים לדירה, אלא שעון אחד לכמה בתים במשותף. הסכום הוא משוער, וההשערה שלה לעלות ההשקייה היא מופרכת).
אז הכוונה היא להשקות לעיתים רחוקות, ולגדל צמחים שאינם דורשים הרבה מים . מה שלמעשה התכוונתי לעשות מטעמי חיסכון, אבל עכשיו יהייה מטעמי בעלת בית קשה

אז תהייה זו גינה של צמחי בר ארצישראלים, וכמה שיותר מושכי פרפרים ...
מיד פונה לפורום גינון !

יופי, ברכות על ההחלטה

ועכשיו אתם צריכים לחשוב אילו צרכים אמורה הגינה לשרת. האם זו גינה לקפה בבוקר? לעבודה בגינה? לצמחי תבלין וירקות אולי? או שזו גינה לכדורגל? כמה שטח יש שם? ולפי זה להחליט איזה גינון מתאים לצרכים וליכולות שלכם. אני מציעה לכם לבסס את רוב הגינה על צמחים חסכוניים במים וצמחים שזקוקים לתחזוקה מעטה בלבד (עם דגש על מושכי פרפרים וצופיות) ולהשאיר חלק קטן בלבד לתבלינים, ירקות ופרחים עונתיים (את האחרונים אפשר גם לגדל גם בעציצים). אם ממש זקוקים למשטחים שאינם גינון יש הרבה אמצעים לחיפוי שטח, אם באמצעות צמחים זוחלים או חיפויים כשבבי עץ. בקיצור, יש הרבה אפשרויות. בהצלחה!

הסהר

New member
תודה יקירה

מתחשק לי לבקר בגינה שלך.
מעניין אם אנחנו גרות באותו איזור...
פונה במסר

regvuv1

New member
חפשי באנגלית באינטרנט

אני ממש לא זוכרת עכשיו מה המונחים שחיפשתי לפני חמש שנים... אבל מצאתי כמה הדרכות מעולות לגבי איך לאזן את החומציות של האדמה, כמה אם בכלל להשקות ועוד. יש דברים שאפשר לעשות כדי לעזור רק לדשא ולא לעשבים, בלי לערב כימיקלים מסוכנים. אני לא זוכרת בעיקר בגלל שאנחנו החלטנו שטוב לנו עם העשבים השוטים, הם גדלים בלי שצריך להשקות אותם, שלא כמו דשא. עקרנו רק את אלה שהיו קוצניים וככה היו לנו מדשאות ירוקות רוב השנה, בלי טיפת מים. מדגישה - רוב השנה, לפעמים גם העשבים הצהיבו...

למעלה