שאלת גשם ... ובוץ

• פותח הנושא jgut
  • פורסם בתאריך

jgut

New member
שאלת גשם ... ובוץ

מישהו יודע מה קורה עם סוסים בטבע כשיש גשם ושכל האדמה בוצית? איך הם מתמודדים עם זה?
איך מתמודדים עם זה סוסים במרעה כשאין להם גג?

giri

New member
מבוססים בבוץ ונרטבים

ולא נמסים מזה
מנסיון!
מה שכן, יש סיכונים מסויימים במרעים מבוצבצים. למשל שנה שעברה יצא לי לראות בשידור חי סוסה שהתרוצצה לה בבוץ, ובשלב מסויים רגל אחת נתקעה לה יפה בבוץ, אז היא משכה אותה החוצה, מעדה ואח"כ צלעה.
הסוסים אצלנו משוחררים בגדרות במהלך היום, והגדרות בהחלט בוציות מאד בשלבים מסויימים של השנה (לא עכשיו; באביב). הסוסים חוזרים מטונפים פנימה וצריך לנקות אותם, אבל הם מתמודדים עם זה יפה. אם הם גם רטובים, צריך לייבש אותם לפני הרכיבה, וזה עונש לא קטן (במיוחד אם הם לא מסופרים).

jgut

New member
אם הם מסופרים

הם יוצאים החוצה עם קובן?

אצלנו הם משוחררים כשהגשם לא חזק בתנאי שהשטח שחרור לא בוצי מידי.

giri

New member
כן, עם קובן

ולפחות פה לסוסים יש קובנים שונים לטמפ' שונות (גם בארץ היו לי שני קובנים לג'וניור, אחד חם ואחד קל).
אם יורד מבול או ברד זוועה אז מכניסים את הסוסים שאין להם מחסה. אבל סוסים שישנים בחוץ, יש להם סככה בתוך הגדרה שלהם, והם יכולים להכנס אליה ולתפוס מחסה. באופן מפתיע חלקם הלא מבוטל מעדיפים לעמוד בגשם. תהרגי אותי אם אני מבינה את זה.
עוד הוכחה להבדל בין סוסים לאנשים אני מניחה

jgut

New member
גם אצלנו אני רואה את הסוסים בוחרים

לעמוד בגשם.
אני זוכרת את התקופה שדו היתה במרעה ללא גג. כל לילה שהיה יורד גשם, אני לא הצלחתי להירדם בגלל זה. כשבאתי בבוקר אז היא ניראתה די בסדר. רק דבר אחד היה קשה לי לראות - הפנים שלה היו רטובות והיא בקושי פתחה את העיניים כדי לא להרטיב את אותן.

בחווה הנוכחית, הכניסו את הסוסים שגרים בגדרה לתאים. לדעתי זה לא בגלל הגשם, אלא בגלל שהגדרה ממש בוצית.

הורסמאן

New member
חשוב שאם הם יוצאים

ביום גשם עם קובן, זה עם קובן עמיד לגשם.
כאן הם נקראים בשם כולל ניו זילנד (אך יש סוגים שונים).

הרבה יותר גרוע אם הם עומדים עם קובן ספוג במיים.

giri

New member
כמה אתה צודק

לפעמים אני שוכחת לכתוב דברים חשובים מרוב שהם נראים לי ברורים

barter

New member
הטבע אכזר

כמו ההודעה שלפני אמרה - מספיק שהם נאבקים עם הבוץ להוציא את הרגל פעם אחת בשביל למתוח את הגיד...
התאוריה הרומנטית ש"בטבע הם היו מסתדרים" זה די בולשיט... לא... בטבע הם פשוט היו נפצעים וממשיכים לחיות אם איזה כאב שלא יהיה כי זה מה יש.
בגדול, סוסים שחיים במרעה מנוסים בגשם ובדרך כלל נפצעים פחות, אבל סוסים שמוציאים למרעה "מלאכותית" כל יום/יומיים או מתי שזה לא יהיה, עלולים להתרוצץ ולפגוע בעצמם.
לגבי גשם - לא ממש מעניין אותם כפי הנראה (בוחרים להשאר בגשם?) ולגבי קובנים ... נראה לי כבר הבעתי את דעתי... - כל עוד לא מגיעים ל0 מעלות, אני לא הייתי שמה קובנים (אולי את הקל ורק בשביל לשמור עליהם נקיים...)
יום טוב :)

fliperit

New member
מסכימה בעניין הקובנים

מצחיקים אותי אשים שחושבים שמתחת ל20 מעלות זה קר מספיק בשביל קובן...

הורסמאן

New member
הצחקת אותי

סוסים יכולים לשרוד מצויין גם ב 20 מינוס בלי קובן.
עם קובן הם שורדים יותר טוב.

אני לא חושב שתמצאי מישהו שחושב שמתחת ל20 מעלות זה קר, אבל אין פסול בקובן בכל מזג אויר קר, והוא עושה ב 6 מעלות את אותה הפעולה שהוא עושה בעשרים מינוס, חוסך מהסוס בזבוז אנרגיה על חימום הגוף.

כשקר, או קריר, סוסים עם קובנים שומרים על קונדשין טותר טוב והם סוסי רכיבה טובים יותר.

fliperit

New member
אתה לובש מעיל דובון ב15 מעלות?

לא, כי זה חם מידי, וכשחם מידי זה גם לא נעים וגם מבזבז אנרגיה על קירור הגוף...
צריך להלביש את הסוסים בהתאם לעונה, ממש כמו שאנחנו נתלבש בעצמנו, אבל לקחת בחשבון שלסוסים יש פרווה שמחממת אותם ולנו אין.

הורסמאן

New member
את מסתובבת ערומה ב 15 מעלות?

אכן בהתאם למזג האוויר.
ב 20 מעלות סוס לא צריך קובן, ב 10 יביא לו תועלת.

fliperit

New member
אז למה בדיוק הצחקתי אותך?

אם ב20 מעלות סוס לא צריך קובן (וגם לא ב19 או 18 או 15) אז מה בדיוק מהדברים שלי הצחיק אותך?

(אני מנחשת שתכתוב "מתחת ל20 מעלות יכול להיות גם 0", אבל כיוון שכולם בפורום מבינים את הכתוב לא רק פשוטו כמשמעו, אלא ככוונת המשורר, אתה יכול לוותר על הסאגה המגוכחת הזאת)

הורסמאן

New member
הצחקת אותי

כי כתבת בהסכמה שעד ל 0 מעלות לא צריך קובן, וכתבת בהגזמה שמצחיק אותך אלה שחושבים שמתחת ל 20...

giri

New member
והאמת שיותר מלא נעים

ממה שלימדו אותי, ממש לא בריא לסוס לעמוד מזיע וחם מדי.
עדיף שיהיה לו קצת קריר מאשר שיהיה לו חם מדי.

הורסמאן

New member
את תתפלאי

שלמרות שמאוד קל לזהות סוס שחם לו,
לא מספיק אנשים יודעים לזהות סוס שקר לו.

giri

New member
אתה יודע משהו, לפעמים אני לא בטוחה

הדרך שלי היא בהתבוננות ובמגע.
התבוננות - סוס שמתרוצץ הרבה בגדרה למרות שיש לו מספיק פעילות, סוס שנראה ירוד או מכווץ כזה מבחינת איך שהוא מחזיק את עצמו. במצבי קיצון - רעד.
מגע - אני מכניסה יד לחלק הקדמי של השמיכה. הסוס צריך להיות חם. בודקת בגדול בכמה מקומות - על הכתפיים, בבית השחי, בבסיס האוזניים ובגב מאחורי האוכף (איפה שאמורות להיות הכליות). הסוס צריך להיות חם בכל מקומות האלה.
מצד שני אף פעם לא נדרשתי לסוגיה עם סוס שעומד בחוץ בלי שמיכה, ונשאלת השאלה איך אפשר לדעת כשיש מעטה שלג על חלק מהמקומות האלו.

עוד משהו - לשני הסוסים שהייתי עליהם בפנסיון מאז שעברתי לפה, מאד חם. צ'ואי הוא מזיע סדרתי, ואיתו אני תמיד צריכה להקפיד על שמיכות קלות, אחרת אני באה למחרת והוא ממש מתנשף ורטוב מרוב חום.

אז איך יודעים אם לסוס קר?

הורסמאן

New member
אז זהו

כשחם לו הוא מזיע, לכן זה קל.
כשקר, השיער סומר, אבל יש סוסים עם שיער סמור, וכן הם גם מכונסים בתוך עצמם, אבל יש סוסים שהם כך רוב הזמן, הם עומדים עם הגב על הרוח, אבל במקרה הזה את כבר יודעת שקר להם...
הם גם מבועסים, אבל יש סוסים שהם כל הזמן מבועסים... ולכן צריך להכיר את הסוס.
הכרתי סוס אחד שהיה ממש רועד מקור כשהיו מורידים ממנו את הקובן :) אבל זה מצב נדיר של מקרה די מפונק.

קיים גם מרווח בין סוס שחם לו מדי, לזה שקר לו, וסוסים שאנחנו רוכבים עליהם כדאי לשמור במרווח הזה.

למעלה