מה קורה בגן?
גם שם הוא מפספס? ומה לגבי אסלה, ולא סיר? אולי יסתדר לו יותר טוב? לפחות יותר קשה לזרוק
איך הוא עצמו מגיב כשהוא מפספס? הוא מתבאס? איך את מגיבה כשהוא מפספס? את אומרת לו שלא עושים פיפי במכנסים, שפיפי עושים בשירותים? זו נשמעת אולי שאלה טיפשית, אבל תשמעי סיפור קטן: הילדה שלי, כשהפסיקה עם חיתולים לפני כמה חודשים (בערך באותו טווח גיל של הבן שלך), מהר מאוד הפסיקה לפספס כמעט, אבל מה? פתאום התחיל לצאת שכל בוקר, קצת אחרי ההגעה לגן, היא עושה פיפי אחד במכנסים, קבוע. וזה לרוב הפספוס הכמעט יחיד שהיה לה. אחרי כמה ימים כאלו שאלתי אותה, במקרה, תוך הוצאת הבגדים הרטובים מהתיק "מה, עשית היום פיפי במכנסים בגן?" אז היא ענתה לי "כן, אבל רק פעם אחת, וזה בסדר". ואז נפל לי האסימון: בבית בכל פעם שפיספסה הייתי אומרת לה משהו כמו "אוי, ילדה, לא עושים פיפי במכנסים. פיפי עושים רק בשירותים" בטון רציני (לא כועס, כמובן, אבל רציני), אבל בגן, באופן טבעי אמרו לה משהו כמו "אוי, ברח פיפי? לא נורא, בואי נחליף", בטון מרחם כזה. היא, ילדה מילולית שכמותה, שמעה את הלא נורא, והבינה את זה כמו שזה: שזה לא נורא, שהיא יכולה לעשות את הפיפי הזה במכנסים, שזה בסדר. כמובן שמיד אמרתי לה שלא, שלא עושים פיפי במכנסים בכלל, גם לא פעם אחת. למחרת דיברתי עם הגננת, שמיד שינתה את הטרמינולוגיה, ואמרה לה את אותו הדבר. זה היה היום האחרון שבו היא פיספסה את הפיפי הזה
. מה שרציתי לומר זה שלפעמים אנחנו מניחים שהם יודעים משהו, שמשהו שברור לנו ברור גם להם, ולכן מניחים שאם הם לא פועלים בהתאם אז זה משהו שהם עושים בכוונה, ולפעמים, לפעמים זה לא ככה. לפעמים זו אי הבנה, לפעמים זה משהו אחר. שווה לדבר איתו, לנסות לזהות אם יש משהו מסויים. ו - סבלנות, בסוף זה מצליח