שאלת בוקה

שאלת בוקה

אני מצלמת עם FUJIFILM HS10' מצלמת בריג'. אני מאוד אוהבת את האפקט של הבוקה, ומאוד אוהבת את סוגי הבוקה השונים. לפני כמה ימים גיליתי שאני יכולה לערוך את הבוקה שלי בשביל אפקט יפה יותר, עורכת באתר עריכה חינם ברשת בשם iPiccy

האם עם המצלמה שלי אני יכולה לשלוט על האפקטים של הבוקה תוך כדאי צילום?

מצרפת כמה תמונות ערוכות:

enigo

New member
אופי הבוקה ה"אמיתי" נקבע לפי גודל הצמצם

שמשפיע גם על עומק השדה כמובן, ומהמבנה הפיסי של העדשה (למשל כמה עלים יש בצמצם, או מה צורתם).
בעדשה נתונה אפשר לשלוט רק בגודל הצמצם.

ravivme

New member
במצלמה כזו השליטה מוגבלת מאוד

בעקרון עומק השדה הרדוד שיוצר את הבוקה מושפע ממספר רב של פרמטרים:
  1. מפתח הצמצם
  2. אורך המוקד
  3. המרחק מהאובייקט
  4. גודל החיישן
  5. איכות האלמנטים האופטיים בעדשה

במצלמה כמו שלך גודל החיישן ואיכות האלמנטים קבועה.
נותר לשחק עם שלושת הפרמטרים האחרים.

מתי עומק השדה רדוד יותר (בדרך כלל יוצר בוקה נימוח יותר):
- כשהצמצם יותר פתוח
- כשמתקרבים לאובייקט
- כשמשתמשים באורך מוקד גדול

שילוב של שלושת אלה ייתן לך את עומק השדה הרדוד ביותר האפשרי עם המצלמה שלך, וסביר להניח שגם את הבוקה הרך ביותר.
אבל אם את רוצה בוקה טוב באמת תצטרכי לעבור למצלמה אחרת שיש בה חיישן גדול יותר ואופטיקה איכותית יותר.

steiff

New member
כשמדובר ב״אופי״ של בוקה מדובר במשהו שהוא מעבר לעומק שדה

עומק השדה אכן נגזר ממפתח הצמצם, גודל החיישן ואורך המוקד.
ה״אופי״, דהיינו האופן בו החלקים שמחוץ לפוקוס מתערבבים זה בזה - נובע מהרבה גורמים, ואיכות האלמנטים האופטים בעדשה הוא רק אחד מהם. מרכיב חשוב נוסף הוא צורת העלים בצמצם - עלים עגולים או ישרים, ומספרם.
לעדשות רפלקס (מראה) יש בוקה אופייני בצורת טבעות.
לעדשות בעלות אלמנטים א-ספריים יש בוקה ״עצבני״ שאינו חלק.
יש גם התנהגות אחרת של עדשות לבוקה של פריטים זוהרים לעומת פריטים כהים.
אפשר לעשות דוקטורט על בוקה...

dudi4321

Active member
הבוקה bokeh

לפי מה שאני מבין, מורכב מטשטוש הרקע, מה שמדגיש את האובייקט. אופי הבוקה נקבע ע"י העדשה, מבנה העלים בצמצם ומספרם.
לטשטש את מה שלא בפוקוס מגבירים ע"י התקרבות לאובייקט היכן שהפוקוס סביר ומקסימלי, לפתוח את הצמצם ( Fn גדול ) ובתנאי שהרקע שיטושטש יהיה מחוץ לעומק השדה.לזה התכוונתי שהאובייקט יוצא מהמסך, הוא ברור, חד ורואים אותו במסך כשכל היתר נמוג וללא התייחסות, מה שאת כן מעדיפה, לראות את היופי ברקע.
נתקלתי בעדשה 50 ממ זבּלה רוסית שאומרים שיש לה בוקה מקסים, אבל היא מעותת את הפריים, קוים מתעגלים והתפטרתי ממנה.
אישית אני לא מקפיד על בּוֹׁקה. מה שיוצא יוצא.

steiff

New member
לניקון יש כמה עדשות שמאפשרות לשלוט באופי הבוקה

באמצעות חוגה אפשר לשלוט באופי הבוקה מבלי לשנות את עומק השדה.
העדשות הללו נקראות DC (קיצור של Defocus-Control) וככל הידוע לי יוצרו שתיים כאלה: 105/2 ו-135/2.
אלו עדשות אוטופוקוס נטולות מנוע, דהיינו מצריכות מצלמה בעלת מנוע פוקוס בגוף המצלמה.

איני מכיר עדשות או מצלמות אחרות שמאפשרות שליטה שכזו באמצעות העדשה/צמצם (מעבר לשליטה הטריביאלית בעומק השדה, אבל זו לא שליטה ב״אופי״ אלא בעומק עצמו).

עם זאת - שליטה באמצעות תכנה (אלגוריתמים של טשטוש ושל חידוד) קיימת כבר מספר שנים ולאחרונה נכנסה גם לטלפונים הניידים, ואפילו לאפליקציות שיחות ועידת-ווידאו (באופן שמאפשר למסך משאר המשתתפים בועידה את הברדק שיש לך בחדר העבודה). לא, לא ב״זום״ הפופולרית (שמאפשרת שימוש ברקע ווירטאלי, אבל לא בטישטוש) אבל ב-Teams של מיקרוסופט.

למעלה