שאלות.

שאלות.

1.איפה כתוב שלצרוב דיסקים זה גניבה. אחרי שאני קונה את זה זה שלי, לא?! אני יכולה לעשות עם זה מה שאני רוצה אז למה כתוב שלצרוב זה גניבה. 2. האם מותר לכוון את הטלוזיה ביום שישי שיקליט בשבת תכניות מסויימות הערוצים לא של יהודים?

ס י ר

New member
תשובה רק ל1

לפני שאני יגיע לדעה של היהדות בנושא אני יסביר למה לפי חוקי מדינת ישראל וכל מדינה אחרת בעצם זה אסור את טוענת שמרגע שקנית את הדיסק אז הוא שייך לך ואת יכולה לעשות בו מה שאת רוצה דבר כזה נקרא "קניין גשמי" קיים קיניין נוסף שקרוי "קניין רוחני" כשאדם ממציא משהו או כשהוא רושם איזשהו ספר אז זה שייך לו ולכן כשאדם רושם תוכנה למחשב התוכנה שייכת לו בגלל שהמטרה של התוכנה היא שישתמשו בה כמה שיותר אנשים הוא צריך להפיץ אותה לכמה שיותר אנשים ולכן הוא מוכר את הזכות לשימוש בתוכנה ונותן לך עותק של התוכנה על דיסק כלומר את קיבלת אישור להשתמש בדיסק ולא להפיץ אותו ולכן אסור לך לצרוב דיסקים זאת דעת החוק בעיניין ולכן זאת עבירה (אולי אפילו פלילית) להעתיק דיסקים מבחינת היהדות זה כמעט אותו הסבר בגלל שהתוכנה שייכת למי שרשם אותו אסור לך לעשות בה שימוש מעבר למה שהוא הרשה לך לעשות בה ולכן אם הוא הרשה לך רק להשתמש בה ולא להפיץ אותה אסור לך להפיץ אותה את שאלה שניים אני ישאיר לרב כי אני לא ממש מתמצא בנושא ולמיטב ידיעתי זה נושא רחב ולא פשוט בכלל חיים

asaf2000

New member
רגע רגע

כשהוא קונה את הדיסק\קלטת אז הוא כבר שילם זכויות יוצרים על הדיסק ולכם הוא יכול להקליט ולצרוב לשימוש אישי אבל בשביל להפיץ לחברים ולקבל על זה כסף זו בעיה. אבל לפי דעות בהלכה אם הוא צורב את זה לחבר שבלאו הכי לא היה קונה את הדיסק מותר לצרוב. חוץ מזה מי אמר שהקטע של ה"קנין רוחני" תופס על פי ההלכה?

ס י ר

New member
רגע רגע

כמו שאמרתי בקניה נרכשת הזכות להשתמש בתוכנה לצרכי עצמי אם לשם השמוש בתוכנה אני צריך לשכפל אותה לא תהיה שום בעיה וידוע לי על תוכנות שנועדו לחברות גדולות עם מספר מחשבים שאתה קונה את התוכנה פעם אחת ומתקין אותה על כל המחשבים וזה חוקי למהדרין אבל ברגע שתתקין את התוכנה על מחשב שאינו קשור לעסק שקנה את התוכנה זו עבירה על החוק אולי הקיטע של "קיניין רוחני" לא תופס על פי ההלכה בכל פרטיו ודקדוקיו אבל הרעיון הכללי שמאחוריו קיים בהלכה ללא ספק ולו רק מכיון שזהו דבר פשוט ומתחייב לקיום חברה הוגנת ואמיתית חיים

תשובות

כתוב בתורה "ועשית הישר והטוב". דהיינו, אין צורך במצווה מפורשת כדי לבצע מעשה טוב או כדי להימנע ממעשה שאינו ראוי. כמו כן יש להעיר שהמושג "קניין רוחני" קיים בואריאציות שונות בתורה. כמובן שהעתקה כזו אינה ממש גזל, ויש מקרים שניתן להקל.

למעלה