שאלות

trilliane

Well-known member
מנהל
למה דווקא בבינוני? זה שם תואר, לא פועל... מה ה"דווקא" כאן?

ואכן אין לי הסבר לסברה שלא אני המצאתי ולנושא שלא חקרתי. אבל זו הפרשנות המקובלת, ולעיר נצורה יש קשר ישיר וברור למצור אבל לא לנצירה... ומכיוון שיש שם וי"ו יש שתי אפשרויות הגייה וזו אחת מהן (וגם הניקוד הוא מאוחר, כידוע), זה לא נראה לי בלתי מתקבל על הדעת.

עיר נצורה יכול במשמע עיר שמורה ומכאן התפתח המושג מצור.

זה עובד בכל שמות התואר? גם נאורים-neurim?

trilliane

Well-known member
מנהל
יכולה להיות, אבל היא לא... זו לא אותה משמעות.

לא ברור לי ע"ס מה אתה קובע "מכאן התפתח המושג מצור" מאחר ש"מצור" כבר מופיעה בתנ"ך, ואויב שצר על העיר ממש לא שומר עליה (או על תושביה).
&nbsp
לא טענתי שזה עובד בכל שמות התואר, לא מבינה מה אתה רוצה. גם אם תנסה להחליש את התאוריה המקובלת, זה לא יקדם את התאוריה שאתה טוען לה...

בעיניי סביר להניח

שמושג המצור מאוחר למושג השמירה (נצירה) סתם ושניהם למילה יסודית כמו צר (הפך רחב) והתפתחו ממנו. בתגובתך את מביאה את הרציונל למה נדרשו לכך, בעוד שמצור עושים על העיר מנגד נוצרים את הדברים יש שינוי במילת היחס. על- מעידה על פעולה בידי גורם חיצוני.
&nbsp
&nbsp

האם לכתר עיר

והמילה כתר בעלות אותה משמעות?! האם אבטח וביטוח לא חולקים יסוד משותף?!
כמודגם, לענ"ד כך גם בין השורש נצ"ר לצו"ר. הצרים על עיר שומרים על שעריה שלא יכנס ויצא מהם אדם וסחורות ומופלא בעיניי למצוא בהקשר זה את השורש בצ"ר -עיר בצורה.

trilliane

Well-known member
מנהל
הדוגמאות שהבאת רק מחלישות את טענתך, הקשר הסמנטי ברור וקל

הפרשנות שהבאת קצת דחוקה בעיניי, אבל שיהיה; לא נגיע להסכמה
.

Assiduous

New member
מדוע 'מטילים' עוצֶר?

המילה 'עוצר' במובנה המודרני מקורה בעברית החדשה. אבל מה שתמוה בעיני מהיכן הגיע הפועל 'להטיל' כצירוף הטבעי שלה? ובמילים קצרות יותר: מה הקשר בין הטלה לעוצר?

yonbo

New member
מטילים מיסים, מכס, עונש, מטלות, עוצר, מצור

דופי, קנסות,
ושאר מרעין בישין

למעלה