שאלות תזונה

jgut

New member
שאלות תזונה

ביום שבת הייתי בכנס מגדלים שהיה בענייני תזונה לסוסים.
קודם כל היה מעניין ומי שרוצה אז אלה האתרים של מעביר ההרצאות:
www.ker.com
www.equinews.com

ההרצאות התחלקו לשלושה נושאים. תזונה כללית, תזונה של סוסי ספורט ותזונה של סוסות ממליטות והסייחים שלהן.
הדברים שעלו בהרצאות, גרמו לי להרהר על עד כמה אנחנו רחוקים מחו"ל בענייני תזונה. נניח מה שבארץ מוגדר כחציר, מבחינת המרצה זה סוג של קש.
התערובות שלנו רחוקות מלהיות מלאות. עניין התוספי תזונה גם כן אינו מפותח באותה מידה. חלק מהחוסרים בתזונה, אינם מתבטאים מיד ולכן אנחנו חושבים שאם סוס ניראה בסדר, אז הכל טוב אצלו.
השאלה האם בסדר זה מספיק? אני כל הזמן חושבת איך אני יכולה לשפר להם את המצב.

עד כמה אתם משקיעים בנושא התזונה אצלכם? (זה לא חייב להיות אתם, זה יכול להיות מנהל האורווה בחווה בה אתם רוכבים וכו').
האם אתם נוהגים לתת תוספים? אם כן איזה?
האם כל סוס אצלכם מקבל את מה שמתאים לו? או שכולם מקבלים אותו הדבר?
איך אתם מתזמנים את מתן המזון הגס והתערובות? איך אתם מתזמנים זאת מול העבודה?
איך אתם יודעים שהסוס מקבל את הטוב ביותר?

ולשאלה יותר ספציפית. המרצה המליץ על סלק סוכר\שבבי סויה. האם למישהו יש נסיון עם זה?

הורסמאן

New member
אני לא חושב

שתמצאי סלק סוכר לסוסים בארץ.
כאן הוא עובר תהליך מסויים ומגיע ככופתאות שצריך להשרות במיים.

קצת מוזר שכתבת על סלק וסויה בשורה אחת. בעוד שסלק כאן ניתן בעיקר לפונים וסוסי רכיבה שלא עושים הרבה, גרעיני סויה גרוסה עשירים מאוד בפרוטאין ונותנים מזה מעט אך ורק לסוסים בעבודה די מאומצת. אם תרצי המוצרים האלה נמצאים בשתי קצוות קשת המזון.

אני סקרן, את מכירה מקום שבו מאכילים את כל הסוסים אותו דבר?

חוץ מכמובן אלה ש"מאוד אוהבים" סוסים ונותים להם לאכול רק עשב.

הורסמאן

New member
ואחת שהכנתי לפני התוכנית :)

זאת דוגמה של ספרינטרית עם סויה בדיאטה היום יומית.

ברור שיש לה מרכיבים רבים נוספים.

jgut

New member
מייבאים מחו"ל

יש חברה שמשווקת את זה בארץ. אכן כופתאות במשרים במים.

לגבי השבבי סויה לעומת הסלק סוכר, יכול להיות שאני טועה בתרגום. אני לא מצליחה כרגע להיזכר במינוח באנגלית שהמרצה השתמש בו. אולי זה משהו אחר עם סויה ולא שבבים.

וכן אני מכירה חוות שמאכילות אותו הדבר. אומנם לא חוות ספורט, אך הסוסים שם ניראים סביר באופן די מוזר. במקרה של הזנת הסוסים שלי, אני לא רוצה משהו סביר, אני רוצה משהו טוב.
אגב, אצלנו סוסים שונים מקבלים תוספי תזונה שונים ואפילו מזון מעט שונה (שלא לדבר על כמויות). אני לא בטוחה שרק חציר ותערובת במינונים שונים, זה מספיק טוב.

giri

New member
לגבי הייבוא, אגב

בגלל תנודות במשק החקלאי, הגענו למצב בו מייבאים הרבה דברים ארצה, כי לחקלאים בארץ לא כלכלי לגדל אותם, ויוצא שהייבוא יותר זול.
זה בדיוק מתחבר לכלכלה המעניינת של ימינו, שבה לשאוב נפט, לזקק פלסטיק, לצקת כלי, לארוז אותו, לשלוח מעבר לים ולהוביל למקום מסויים נחשב זול יותר מלשטוף כפיות מתכת.

הורסמאן

New member
לא זאת הנקודה

כל האוכל לבהמות בארץ מיובא.

אני לא בקי במספרים היום, אבל לפני כמה שנים הוסבר לי שתפוקת גידול התבואה בארץ מספיק ליום שימוש/ האכלה אחד. כנראה שהיום גם הרבה פחות.

יחד עם זאת, לעניות דעתי (ולפי דבריך שמתי לב שגם לעניות דעתם של אנשי סוסים בקנדה) סלק סוכר הוא לא אוכל מזין במיוחד. הווה אומר שזה לא מאוד חכם ליבא אותו. אבל אם יש קונים שמשלמים, אז מצויין.

הורסמאן

New member
אם זה מיובא זה לא זול

כאן מאכילים בזה פונים כי זה זול,
אני מניח שגם אצלכם זה זול.
נדמה לי שזה בכלל מוצר לווי שנשאר אחרי ניצול הסוכר ממנו.
אך כל דבר שמיובא הופך להיות הרבה יותר יקר. ולכן התמיהה שלי.

giri

New member
אם מייבאים הכל... אבל באמת שאני לא יודעת

אין לי מושג כמה זה עלה, וכמה עלו מזונות אחרים. אני משלמת מחיר מסויים על הפנסיון וכל זה כלול בו.

meedas

New member
לא בטוחה שהבנתי את מה שכתבת

אבל אם התכוונת שפרות למשל אוכלות אוכל מיובא, אתה טועה.
תחמיץ (חיטה או סורגום קצוצים שעברו תהליך התססה ארוך), חציר (חיטה, תירס וכו'), גרעיני כותנה (גם את זה אוכלים) ועוד - הכל מגודל מקומית. חלק מגודל ספציפית עבור מזון לבהמות (חיטה וסורגום לתחמיץ או חציר) וחלק מגיע מתוצרי לוואי של גידולים אחרים (גרעינים מהכותנה, קש מחיטה לגרעינים ומתירס למאכל וכו')

לדעתי אתה מתבלבל עם גידולים לצריכה אנושית, כלומר חיטה לגרעינים. בתחום הזה באמת שהגידול בארץ מאוד קטן, והרוב המוחלט של הגרעינים מגיע מחו"ל.

הורסמאן

New member
אני מתכוון

לרוב המוחלט בהחלט של גרעינים לבהמות.
לא לחציר, ירק או תחמיצים...
מה שאנחנו מכנים אוכל מרוכז לסוסים, כמעט כולו מיובא.
כמו כמובן חיטה לקמח.

אני אמנם מסתמך על אינפורמציה "ישנה" אך נראה לי שגידול הבקר, עופות, או בשר בכלל, גדל בהרבה מאוד מאז ואילו גידול התבואה לא גדל בצורה משמעותית.

giri

New member
סלק סוכר - אני מכירה

בחווה שהייתי בה בארץ, כשהתחילו לייבא את זה, נתנו את זה לסוסים. אלו אכן כופתאות שמשרים במים. יש לזה ערך תזונתי יחסית נמוך ממה שאני מכירה, אפילו שמעתי מאמן פה מתייחס לזה כאל "נישנוש".
אני נותנת לסוס שלי "כף" אחרי הרכיבה, המאמנת שלי אמרה שזה עוזר למלא קצת ונותן לו איזה סוג של צ'ופר, אבל שהם לא סופרים את זה יותר מדי בתזונה של סוסי ספורט שעובדים רציני. לא נותנים אצלנו גרעיני סויה.
הסוסים מקבלים את אותו סוג החציר, ומקפידים פה על חציר איכותי, אבל כל סוס במנות אחרות. אוכל מרוכז לפי כמות העבודה, ותוספי מזון אינדיבידואלית לפי הסוס. לא כל הסוסים מקבלים פה אוכל מרוכז (בארץ ראיתי שנותנים יותר, אבל אני לא בטוחה שזה לא קשור גם באיכות החלבונית של החציר).

jgut

New member
המאמן שלי אומר את אותו הדבר

כמו שאת והורסמן. לכן אני קצת מבולבלת בעקבות מה שנאמר בהרצאה.

את יודעת למה בחווה בארץ נתנו את זה?

הורסמאן

New member
יש סיכוי

שהמוצר שאליו התכוון המרצה שונה מהותית מזה שאנחנו מכירים.
יתכן גם שהקונוטציה של ההמלצה היתה לסוסים במנוחה, או מבוגרים מאוד...

giri

New member
בחווה שהייתי בה זה ניתן בנוסף למזון המרוכז

על תקן משהו שמרטיב, צ'ופר, עוד קצת סיבים לתזונה, משהו שקצת ימלא את הסוסים... לא התייחסו לזה כאל מקור מרכזי לערך תזונתי. למיטב זכרוני לא הורידו משהו מהתזונה שלהם כשהכניסו את זה, אבל זה היה לפני זמן מה, אולי אני לא זוכרת.

jgut

New member
המרצה אכן התייחס לזה כתוסף

ולא כמשהו שמחליף את המזון המרוכז.

למעלה