שאלות של shigabubo

shigabubo

New member
פירוש

אחה"צ טובים,אודה לעזרתכם בהבנת פירוש הביטוי "מניה וביה"-הפירוש הארכאי-"ממנו ובו", אני מתקשה למצוא משפטים שניתן לשלב בהם את הביטוי ולהבין אותו טוב יותר. תודה:)

shigabubo

New member
ערב טוב

מה מקור הביטוי-מה מני יהלוך ומה פירושו המילולי והקשר למובן "מה אכפת לי"? תודה רבה על עזרתכם

לשונאי10

New member
מניה וביה הוא אכן ממנו ובו (מילולי)

אבל הפירוש הוא מיד, לאלתר. למשל: מצאתי את עצמי מניה וביה בתוך מערבולת חושים...

"אִם אֲדַבְּרָה לֹא יֵחָשֵׂךְ כְּאֵבִי,

וְאַחְדְּלָה, מַה מִּנִּי יַהֲלֹךְ" (איוב טז ו)]. מה מני יהלוך משמעו מה ממני ילך, ובמילים אחרות מה אפסיד מכך, ובמילים עוד יותר אחרות: מה אכפת לי. ישנה גם גרסה פרשנית האומרת ש'מה' כאן מקורה בערבית 'מאומה לא' ו'יהלוך' גם הוא מקורו בערבית שבה יש לשורש הל"ך משמעות של הלך לאיבוד, אליבא דגרסה זו היא (משפט חיווי) 'דבר לא יאבד לי'. כך שמה מני יהלוך על

trilliane

Well-known member
מנהל
במילון טוב יש דוגמאות, וגם בגוגל לא חסר...../images/Emo13.gif

מתוך מילון ספיר (מרוכז, אז אין בו דוגמאות): מִנֵּיהּ [אר] ממנוּ, בביטויים: לָא מִנֵיהּ וְלָא מִקצָתֵיהּ לא ממנוּ ולא מקצָתו, כלל וּכלל לא; מִנֵיהּ וּבֵיהּ 1. אַגב מַעשֶׂה ובלי מחשבה יתֵרה; 2. מִיָד, לאַלתַר; 3. בּו או ממנוּ בעצמו מתוך מילון הצירופים של רוביק רוזנטל: מִנֵיהּ וּבֵיהּ. מתוך עצמיותו, מהכוחות והתכונות הגלומים בו. בשימוש חופשי משמש הצירוף להדגשה ולהעצמה. ארמית בלשון חכמים: "ולא הפרשתי ממין על שאינו מינו ... דכתיב ... ולא תשאו עליו חטא, בהרימכם את חלבו ממנו מניה וביה [ממנו ובו]" (פסיקתא זוטרא [לקח טוב] דברים פרשת תבא מו ב). הצירוף מצוי גם בתרגום יונתן כתרגום ל'ממנו'. | "והדודה הגביה מניה וביה: 'שישרפו השדים את שערך, מנוולת קטנה'" (סמי מיכאל, ויקטוריה, עמ' 57) גוגל: http://www.google.com/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q="מניה+וביה"

shigabubo

New member
תודה רבה לעונים:)

לצערי המילונים שהיו בבית נמסרו ובחיפושים באינטרנט לא מצאתי דוגמאות טובות כמו שתיארת. אז שוב-תודה!

טלי עוד מילון ודוגמותיו -אולי יועילו לך גם הן

(רב מילים) ............................................................... הסבר מלא לצירוף מִנֵּיהּ וּבֵיהּ [ארמית, 'ממנו ובו'] 1. ממנו עצמו, מתוכו עצמו. • יש בדבריה סתירה פנימית הפוגמת מיניה וביה באמינותם. 2. תיכף ומייד, בו במקום, ללא שהיות וללא הכנות מוקדמות. • על כל טענותיו הוא השיב לו מיניה וביה תשובה אחת ניצחת. • מן השאלה הראשונה עולות מיניה וביה שאלות נוספות. ..................................................................................................

trilliane

Well-known member
מנהל
שאלות של shigabubo

היי shigabubo, וברוכה הבאה לפורום!
כדי לא להציף את העמוד הראשי של הפורום בהודעות נפרדות ולדחוק מהדף הודעות של אחרים, אנא רכזי את שאלותייך בהודעה אחת או בשרשור אחד. אם כבר פתחת הודעה ונזכרת מאוחר יותר בשאלות נוספות, שרשרי אותן להודעתך המקורית. השרשור שפתחת ימשיך לקפוץ כל עוד לא עברו 72 שעות מפתיחתו.

למעלה