שאלות על ריטלין

שאלות על ריטלין

הבן שלי, בן 6, התחלי לקחת ריטלין לפני כ 3 חודשים, וכל פעם אנחנו צריכים "לשחק" עם המינונים, כי יש פעמים שזה לא עוזר. יש לי כמה שאלות: 1. איך זה ייתכן שבהתחלה, כמה ימים או שבועות ראשונים, הולך מצויין, ש"פתאום" יש נסיגה, אפילו הרעה? 2. האל לוקחים ריטלין כל החיים? או שיש אנשים שלא צריכים את זה כל הזמן כל הזמן? איך הם יודעים מתי הם לא צריכים? 3. אני אמנם לא מהמתנגדים לתרופה (אם הייתי הבן שלי לא היה לוקח) אבל לפעמים אני קצת מבינה את אלה שאומרים שזה סם, כי אחרי הכל, כמו שאומרים על סמים (לא ניסיתי, זה מקריאה), שהם שולטים על המוח, אז מה ההבדל בין סם לריטלין בעצם, כי גם הוא עושה אותה פעולה, לא?

מפריע לי שבחצי שעה ראשונה הילד

שקט מידי, כמו "זומבי" לפעמים, ממש שקט ולא מדבר הרבה. אמנם זה עדיף על התפרעות, חוסר עיניין וריכוז, אלימות וקפיצות וצווחות, אבל לעיתים הוא ניראה לי שקט מידי, כאילו ילד אחר...

zivadina

New member
תשובות על ריטלין

1. נסיגה אחרי ההתחלה: אכן, בהתחלה כל מינון נראה כמשפיע. זה כנראה נובע מן החידוש שבעניין. הרי החידוש הוא התרופה הכי טובה לילדינו, כי הוא מעודד את יצירת הדופאמין שחסר להם. כאשר הריטלין הופך לשיגרה, מתחילים לראות אם המינון היה מספק או חסר. מינון מספק איננו מפסיק להשפיע כראוי, אלא אם חלה עלייה במשקל הילד. 2. הרעה: כמובן שגם עם ריטלין, הילד יכול לעבור ימים של מצבי רוח או תקריות לא נעימות, כמו כל בן אדם. הריטלין לא מבטיח להפוך את הילד ל"איש תמיד נחמד", אבל בהחלט מבטיח לו אפשרות לשלוט בהתנהגותו הרבה יותר מאשר קודם. 3. כל החיים: ADHD לא עובר, וזה אומר שגם בגיל מבוגר, ייתכנו מצבים שהמטופל יזדקק לעזרת ריטלין כדי לתפקד טוב יותר. ההבדל הוא שכמבוגר, הוא אמור להיות כבר עם מנגנוני פיצוי, ועם יכולת טובה להבחין מתי כדאי לו להיעזר בריטלין (למשימה שדורשת ריכוז, ללימודים ועוד) ומתי אין צורך להיעזר בריטלין. 4. ההבדל בין ריטלין לסמים: הסמים עובדים על מנגנון העונג של האדם ועוזרים לו לברוח לעולם הדמיון. בהמשך השימוש, הכמות הראשונית לא מספקת כבר את העונג הרצוי, ולכן המשתמש צריך להגדיל את המנה. בריטלין שנלקח באופן רפואי (מנות קטנות ודרך הפה בלבד), אין שום תחושה של עונג ובריחה מן המציאות, אלא להיפך: ריכוז וחיבור עז למציאות. כך שלא מתפתחת תלות פסיכולוגית או גופנית. בהרצאה מפי פסיכיאטר למבוגרים, שמעתי שיש אנשים שיוצרים תלות בריטלין כאשר הם משתמשים בו לטיפול ברגשות שלהם או כדי לשמור על ערנות. כידוע לך, גם שימוש בטיפקס ובגז מזגנים יכול ליצור תלות. לכן, אם מבוגרים מקפידים על שימוש בריטלין ל"משימות משעממות ופאסיביות שדורשות ריכוז" ולא לשימושים אחרים, אין סיכוי שהריטלין יתנהג כסם. ההוכחה הטובה ביותר הם ילדיי, שגם אחרי שימוש של 5 שנים בריטלין, שמחים מאוד לא לקחת אותו בסופי שבוע ובחופשים.

למעלה