שאלות על אספרנטו

sebastian85

New member
שאלות על אספרנטו

יותר נכון שאלה אחת: 1. היא באמת השפה הכי פשוטה והגיונית בעולם? אם כן אז למה ?

כמו ציור של דגה... (שמנמנה וענוגה)

מכל השפות שאני מכיר אספרנטו היא באמת השפה הכי פשוטה. למה היא הכי פשוטה והגיונית?!? קצת קשה לי לענות על שאלה זו. זה כמו לעמוד מול ציור של פיקסו, פסל של מיכאלאנג'לו, להקשיב לתשיעית של בטהובן או לראות את Fight Club ולשאול למה זה יפה/טוב/נוגע... וכו' שיהיה לך יום ירוק, Soras verd'

סבסטיאן יקירי ה- 85

התסלח לי? אני מפנה אותך לקבל תשובה קצת מלאה באתר www.esperanto.org.il, שם תכנס לאייקון "כתבות על אספרנטו בעברית". אבל ההנאה מובטחת... אם לא תהנה כספך יוחזר!

אספרנטו - השפה הכי פשוטה והגיונית

אכן אספרנטו אינה השפה הכי קלה בעולם, קלותה תלוייה באילו שפות את/ה כבר יודע, אבל זה רק קלות של זכירת אוצר המלים. הפשטות הבלתי רגילה של אספרנטו זה המעבר הפשוט והבלתי אמצעי משם עצם לשם תואר, לפועל ולתואר הפועל ע"י החלפת הסיומות המתאימות o, a, e, i, as, is, os, us, u שהן בלתי משתנות, הן תנועות שקיימות ברוב שפות העולם ותמיד ישימות (כשלמילה המתקבלת יש משמעות הגיונית). וזה מביא אותנו להיגיון. לעתים נדמה שההיגיון של אספרנטו אינו מושלם כשהמדובר ביצירת מלים מורכבות ואם נצמדים לכלל היחיד שזמנהוף נתן בעניין זה, כלומר: מלים מורכבות נוצרות ע"י חיבור פשוט של המלים, כשהמלה העיקרית היא בסוף. זה לא תמיד עובד. לכן, לעת עתה, אצטט לך מדברי המשורר והמדקדק הגדול Kolomano Kalocsay : "ההיגיון של אספרנטו אינו היגיון דקדוקי מחמיר, שהופך את השפה למתמטיקה יבשה ומחייב אותנו לחשוב כאילו במשוואות מתמטיות. ההיגיון של א-ו הוא היגיון של משמעות טהורה, המביעה הכל בדרך הכי פשוטה, הכי קצרה והכי בלתי אמצעית". הרי לכם אתגר להוכיח טענה זאת בדוגמאות.דביר.

MooN aka asdfgh

New member
בנוסף,

אין דבר כזה "יוצאי דופן", אין כמו באנגלית את הסיומת ed בעבר, ואליה מצטרפת שורה ארוכה מאד של "יוצאי דופן" שהם מילים שהופכות לעבר בצורה שונה. באספרנטו אין יוצאי דופן וזהו אחד הדברים שהופך אותה לקלה כל-כך!

עוד פרטים על הקלות הנסבלת של שפתנו

ברור שאספרנטו היא השפה הקלה ביותר בעולם וזאת מכיוון שהיא תוכננה מראש ככזאת. ממציאה, ד"ר זמנהוף, ישב וחשב: איך ליצור שפה הגיונית בעלת מבנה לשוני פשוט יחסית. הוא עשה זאת לאט וביסודיות ויצר את אספרנטו במשך שנים, שיפץ ושיפר, והוציא בסופו של דבר מוצר טוב מאד. לא אגיד שאספרנטו היא מושלמת, כי רק מי שכבר שולט בה היטב רואה שאין דבר כזה "שפה מושלמת". אבל לעומת יתר השפות הקיימות, שנוצרו בתהליך טבעי לאורך מאות ואלפי שנים, הרי אספרנטו היא "קלי קלות". יחסית, כמובן! אני חושב שזו השפה היחידה בעולם שבדקדוק שלה אין "יוצאים מן הכלל". אינני מתכוון לעוד עשרות שפות בינלאומיות שהומצאו במאות השנים האחרונות אך לא זכו להצלחה כמו אספרנטו. אולי גם אצלן אין "יוצאים מן הכלל", אך יש בהן מגרעות אחרות. עובדה שמכל השפות המתוכננות האלה רק אספרנטו הצליחה להגיע להישגים רבים מאד: מאות אלפים (אולי מליונים?) דיברו בה במשך 120 השנים האחרונות, נוצרה ונוצרת בה ספרות נפלאה, אפשר לבטא בה הכל מכל בכל, יש לה הישגים תרבותיים והיא חיה ונושמת מאד מאד! ההוכחה הטובה ביותר היא העובדה שאספרנטו משמשת כשפת אם אצל לא-מעט ילדים ברחבי העולם. לסיכום, מה שכתבו שני קודמיי (דוד והירח הנוגה) נכון. אני רק הוספתי על דבריהם.

למעלה