שאלות לי אליכם.

streetball

New member
שאלות לי אליכם.

תחביר: במשפט:סלע מצוייר המכונה "סלע העיתון"....... ניתחתיאת "סלע העיתון" כפסוקית אופן, ואילו מורתי-כמושא, בעד מי תכריעו? שחבור:1.שחברו למשפט פשוט את שלושת המשפטים הבאים: א. תאטרון "הקאמרי" העלה הצגה בתל אביב.ב. ההצגה הייתה מרגשת. ג. הקהל הריע לשחקנים. האם שחבורי נכון?:הצגת תאטרון "הקאמרי" בתל אביב הייתה מרגשת לפי הרעת הקהל לשחקנים? 2. בפסוקית תנאי האם בדברים שכבר קרו אני חייב להשתמש בתנאי בטל,לדוגמא, אני יכול להגיד: נמל התעופה נסגַר אם סופת שלגים עזה התחוללה. זה מעין משפט הנחה, אני מניח שהנמל נסגר את התחוללה סופה, האם זה נכון? איך משחברים את זה לפסוקית תנאי בטל? 3. שני משפטים א: נמל התעופה נסגר. ב. סופה שלגים התחוללה. אם הבקשה היא שב' ישמש פסוקית לוואי, האם נכון להגיד: סופת שלגים שבגללה נסגר המנל התחוללה? או שזה לא בסדר בגלל שהוספתי את ה"בגללה", אם מבקשים ממני בקשה כזאת מותר לי להוסיף מילית קישור עם כינוי קניין כמו שעשיתי(כמו הבגלל)? לשון: תוכלו בבקשה לנתח בשבילי את הפעלים: "הריעו"(נסתרים עבר) ונֵחן(עבר נסתר, האם זה בניין נפעל ויש כאן תשלום דגש? אשמח אם תסבירו לי מה קרה כאן) תודה רבה לכולכם מראש, אשמח מאוד אם יתאפשר שתעזרו לי כי אני באמת זקוק לעזרה והמורה לא עונה לי על שאלות כנראה בגלל ששאלתי הרבה בתחילת השנה ואני פשוט לא יודע למי לפנות, ואני ממש לא רוצה להגיע לבגרות וששאלות קטנות ומציקות תהרוסנה לי את הסיכויים להצלחה.

or99

New member
קצת תשובות:

הֵרִיעוּ - שורש ר-ו-ע, הפעיל (כמו הביאו מהשורש ב-ו-א). נחן - בניין נפעל, שורש ח-נ-נ. איני יודע מדוע בצירה ולא בקמץ כמו נָשַׁם (ש-מ-מ) ונָמַק (מ-ק-ק).

אסופית02

New member
ניחן

בניין נפעל עבר- כנטיית פ"נ (תחילית נו"ן בצירי- בגלל תשלום דגש): נֵחָן, נֵחַנְתִּי, נֵחֱנָה. בינוני- תחילית נו"ן בצירי+דגש הגזרה בלה"פ: נֵחָן, נֵחַנִּים.

uriozmor

New member
עוד קצת תשובות

ככה: המורה שלך צדקה לגבי המשפט עם הסלע. "סלע העיתון" לא מתייחס לפועל "מכונה" כמו שתיאור אופן מתייחס לפועל, כלומר הוא לא מתאר את אופן פעולת הכינוי, אלא הוא הוא הכינוי. להסביר למה "סלע העיתון" הוא מושא יהיה לי קשה יותר, ואני מעדיף לא לסבך אותך. כיוון שהוא מתקשר לפועל (אמנם צורת בינוני, אבל פועלית), ברור שזה מושא או תיאור, ואף תיאור לא מתאים כאן. אם זה לא יספיק, אני אנסה להסביר יותר לעומק. לגבי השאלות: 1. המשפט שיצרת מראה שאתה רב תושייה, אבל הוא לא כל כך אלגנטי ולא מתאים לסנון העברי. אם ההנחה היא שאתה לא יכול ליצור משפט עם פסוקית, אפשר משהו כמו: הקהל הריע לשחקני ההצגה המרגשת של תיאטרון "הקאמרי" בתל-אביב. לא הכי גאוני, אבל תרגיל השחבור הזה לא הכי גאוני בעצמו. 2. תנאי בטל מתייחס להתניה שלא מתרחשת במציאות, ולכן כל משפט תנאי שיתייחס לעבר (בלי מקרים מתחכמים של משפט שנאמר בעבר או משהו כזה) יהיה למעשה משפט תנאי בטל. את המשפט שהבאת צריך להעמיד כך: נמל התעופה היה נסגר אם הייתה מתחוללת סופת שלגים עזה. 3. הפתרון שלך לא טוב, אבל לא בגלל מילת הקישור שהוספת אלא כי הפכת את משפט א' לפסוקית לוואי ולא את משפט ב' - אבל את העיקרון הבנת. מותר להוסיף מילות קישור בשחבור, אבל רק אם זה הכרחי. אחד העקרונות החשובים בשחבור הוא לשנות ולהוסיף כמה שפחות, אבל לפעמים חייבים להוסיף משהו, ומילת קישור היא לא תוספת גדולה. המשפט צריך להיות: נמל התעופה, שהתחוללה בו סופת שלגים, נסגר. רואה? וגם לא היה צורך ב"בגלל". 4. את "הריעו" ניתחו לך פה. "נחן" היא צורה מקראית בעייתית שכבר עמלו הרבה כדי להסביר אותה. אתה יכול להסתפק בזה שאתה יודע שזו צורת נפעל משורש חנ"ן (אם כי יש הגוזרים אותה מאנ"ח, אבל אני לא מאמין שזה מה שלימדו אתכם. אתה יכול להתייעץ במורה שלך) עם תשלום דגש (דגש בפ"א הפועל בגזרת ע"ע הוא לא דבר מפתיע, למשל יִדֵּל, יֵקִל, יֵרַע), ושהיא חריגה.

streetball

New member
תודות לכם ודבר נוסף

תחילה, אודה לכם מאוד על תשובותיכם הארוכות ומאירות הפנים ששימשו אותי רבות. בקשר למשפט על סופת השלגים: 1. סופת שלגים עזה התחוללה 2. נמל התעופה נסגר. אם היו מבקשים ממני להפוך את 2 לפסוקית לוואי במשפט מורכב, וש1 יהיה העיקרי, מה היה עלי לעשות(השתמשתי בתנאי בטל, מפנים תשובתיכם חח). חייבים להוסיף מילת יחס? התוכלו לנתח בבקשה את חלקי המשפט: כמובן שבקשתך להתקבל לעבודה תישקל בכובד ראש. בעיקר ההתחלה בעייתית לי. האם במשפט מורכב עם פסוקית נושא הפותח ב: "כל מי ש" צריך לנתח את : "כל"? אם כן, כמה? תודה רבה לכם מראש, דניאל

למעלה