שאלות חדשות

RonenYi

New member
שאלות חדשות

1. "הוֹגְנוּת" היא שגויה? יש לשתמש אך ורק ב"הֲגִינוּת"? 2. "חירום": מדוע מתקבל יו"ד בכתיב מלא? האם כנגד חיריק, כמו בתשלום דגש? הכיצד? 3. "טובים אליי" או "טובים כלפיי"? האם שניהם נכונים באותה המידה? 4. "ממְהירות": השווא נעה או נחה? האם זה כמו "הַמְּהירות"? הרי במקרה זה השווא נעה, לפי מיטב ידיעתי. 5. "מָזֵטִים" אלו סלטים, נכון? כי כלל לא מצאתי את המילה במילון. מדוע? 6. "עַרְבַּים" ("בין הערביים"): מהי צורת היחיד? מהו המשקל? מדוע מתקבל דגש בבי"ת (ישנו שווא נח לפניו?)? תודה רבה לכם על תשובותיכם. אגב, לעתים מתנהל כאן דיון על ההבחן בין "תפיסה" ל"תפישה" ולא תמיד יש הסכמה על כך בין משתתפיו. שאלתי את האקדמיה ללשון, ונאמר לי ששניהם קבילים לשתי המשמעויות: תפיסה פיזית ותפיסה הכרנית. שיהיה לכם יום טוב.

or99

New member
2. כן...

היה צ"ל חיריק ודגש לפי משקל קִטּוּל. 3. מִמְּהִירוּת - אם לכך התכוונת השווא במ' נע כמובן (ד"א שווא זה זכר). 6. צורת היחיד היא עֶרֶב. כמו רגל --> רגלים. זה שווא נח (ולא מרחף. כבר עניתי לך בעבר לגבי הייחוד שבשמות הסגוליים), ולכן יש דגש.

RonenYi

New member
כן, אני יודע

1. אני יודע ששווא הוא זכר. התפלק לי, כמו עוד טעויות שלי. תודה
2. אם כך, השווא ב"ממהירות" נהגה. 3. באותו שרשור ישן נכתב לי שהשווא הנח הוא בכינויי שייכות ובנטיית התואר, לכן לא קישרתי שגם ב"ערְבּים" מדובר בשווא נח, במיוחד כי צורת הרבים הזו מעט יוצאת דופן, לצד צורת הרבים של שמות אחרים בסגוליים ("סְפָרִים"). אני אשמח אם תבהירו לי את העניין. 4. מה ההבדל בין כינויי השייכות לכינויי הקניין? תודה רבה לך, אור

or99

New member
זאת צורת הזוגי...

ולא צורת הרבים. צורת הרבים היא עֲרָבִים. אני זוכר שנכתב הרבה על המשמעות של הביטוי בין הערביים, אבל אני לא זוכר מה המסקנה. לדוגמה: פירוש רש"י בשמות י"ב: "בין הערבים - משש שעות ולמעלה קרוי בין הערבים, שהשמש נוטה לבית מבואו לערוב. ולשון בין הערבים נראה בעיני אותן שעות שבין עריבת היום לעריבת הלילה, עריבת היום בתחלת שבע שעות מכי ינטו צללי ערב (ירמיהו ו ד), ועריבת הלילה בתחילת הלילה. ערב לשון נשף וחשך, כמו (ישעיהו כד יא) ערבה כל שמחה:" אני לא בדיוק הבנתי מה זה עריבת הלילה.

dorgad

New member
3. טובים כלפיי - תקין; טובים אליי,

גם כן בשימוש (אם כי נראה לי פחות מתאים, עד כה לא נדרשתי לעניין, אז אני לא סגורה על זה לגמרי). 5. מזטים = מתאבנים (למשל: זיתים, אף שאינם סלט). דור

RonenYi

New member
תודה רבה

מוזר שלא מצאתי את "מזטים" במילון. מהי צורת היחיד? מָזֵט? האם מדובר במילה עברית או שמא לועזית?

Yuvalenko

New member
למרות זאת שאין במילון "הוגנות", אני

לא רואה שום בעיה בלומר זאת בתור שם פעולה להוגן. הגינות זה שם פעולה להגון. היש דוגמאות אחרות?

RonenYi

New member
תודה גם לך, יובל ../images/Emo13.gif

לא מצאתי את "הוגנות" במילון, אז אני מניח שאינה תקנית.

למעלה