שאלות בתחביר

streetball

New member
שאלות בתחביר

הילד היפה ביותר הלך הביתה. האם "ביותר" הוא תאור מידה או תאור אופן?(מה שמתאר שם תואר מתייחסים אליו כמשלים פועל). מצאתָ חן בעינַי. האם לסמן את הכל שנשוא מורחב ומעל "מצאת" לכתוב לוואי. ומעל "בעיני" לסמן לוואי נוסף. תודה רבה מראש לכל מי שיענה. אם אין לכם זמן אז זה בסדר זה ממש לא דחוף, סתם שאלות שמעניינות אותי. תודה נוספות מראש לכולכם, ושבת שלום שיהיה לנו!

Yuvalenko

New member
תשובות ../images/Emo26.gif

ביותר לא יכול להיות תיאור, מכיוון שהוא מתיחס לחלק מהנושא! זהו לוואי. מצאת חן בעיניי - הביטוי הבסיסי הוא למצוא חן בעיני- ולכן הניתוח יהיה נושא + נשוא מורחב (+ מושא - בעיני מי? בעיניי)

streetball

New member
אבל מה שמתאר

שם תואר חייבים להתייחס אליו כמשלים פועל! לכן, זהו תאור. אך האם תאור מידה או שמא תאור אופן? ואתה לא יכול להגיד ש"בעיני" מושא, זה חלק מהנשוא המורחב... ולדעתו צריך לסמן לוואי ב:"בעיני" מדוע לא?

אִיתַי

New member
ניתוח המשפט

א. איני מכיר את הכלל שציינת, לפיו מתייחסים למשלימי שם תואר כאל משלימי פועל. אני יכול אולי להבין את הרעיון שעומד מאחורי הכלל, לפיו שמות תואר הם פעמים רבות פעלים בזמן הווה, אך לדעתי, מקובל להתייחס אליהם מבחינה תחבירית כאל שמות, ועל כן "ביותר" יהיה לוואי. אבל אני ממש לא בטוח בקשר לזה. ב. לעניין "בעיניי" - הכוונה היא ל"עיניים שלי" ועל כן אם כבר ננתח מתחת לנשוא המורחב יש לציין שזהו לוואי (חבור) ולא מושא. אם כי בד"כ לא נהוג לנתח מתחת לנשוא מורחב.

Yuvalenko

New member
לא בטוח - אם ככה, איך ננתח את המשפט

הבא: דני מצא חן בעיני דנה. מצא חן בעיני זה נשוא מורחב. דני זה נושא. מה זה דנה?... לדעתי - מושא, זה מוצרך מתוך הביטוי...

אִיתַי

New member
תשובה...

צריך להבחין בין "בעיני" לבין "דנה". "בעיני" זהו חלק מהנשוא המורחב. אם כבר - זהו (אולי) החלק שהיה יכול להיות מנותח כמושא, אבל מדובר בניב שאין מנתחים אותו. הכוונה היא ש"דנה" מתקשרת ל"עיניים", ולכן תנותח כלוואי. אבל אני מניח שדניאל לא יידרש לנתח את מילה זו במשפט.

streetball

New member
לדעתי יותר הגיוני

לנתח את זה כמושא. הרי שההתיחסות לנשוא המורחב היא התייחסות כמרכיב אחד במשפט, וכל מה שמתאר נשוא צריך להיות משלים פועל, לדעתי בודקים אם זה מוצרך לכלל הנשוא המורחב ואין להפריד אותו. מעניין.

אִיתַי

New member
יש בזה משהו

במחשבה שנייה - נראה לי שאתם צודקים. מרים ידיים!

streetball

New member
יהיה זה לא מן הראוי

שישימו כדבר הזה בבגרות... בדרך כלל, מסמנים לוואים מתחת לנשוא מורחב או שזאת סתם העשרה?

Yuvalenko

New member
רגע רגע, אני צדקתי???

אני צדקתי ואתה טעית??..... יששששש!!!!!! IN YOUR FACE, KUPERSMIDT!!!!!!! אממ... זתומרת..... "מכל מלמדיי השכלתי".

למעלה