שאלה

Boogieman

New member
+לא כתבתי על הסיבה לתקיפת ברה"מ

כתבתי על הסיבה ללחימה בשתי חזיתות בו זמנית.

TaL53

New member
סיבות לתקיפת ברה"מ

וזה דווקא קראתי מסובורוב- סטלין השתלט ב1940 על בסרביה שהייתה חלק מרומניה עד אז. היטלר חשש שסטלין עלול לאיים על שדות הנפט של רומניה שסיפקו את כול הדלק שהתעשייה הגרמנית הייתה צריכה. מניעת התפשטות סובייטית וגם כדי להגיע לשדות הנפט של קווקז- גם אלה סיבות רציונליות למלחמתו של היטלר בשתי חזיתות.

רומניה 1940 - ברז הדלק של היטלר

בקיץ 1940, כשרוב הצבא הגרמני ישב בצרפת שזה עתה נכבשה והסתכל הלאה מערבה לעבר בריטניה, סטלין סיפח את בסרביה מרומניה וצבאו ישב במרחק 120 מיל בלבד מפלוישטי ברומניה, ברז הדלק היחיד של כל רייך השלישי ועוצמתו הצבאית. לקח להיטלר 4 חודשים לקלוט באיזה סיכון גדול הוא נמצא, ואז הוא: 1. העביר בדחיפות כוחות יבשה ואויר לרומניה בעלת בריתו, להגן על פלוישטי מפלישה סוביטית או התקפות אויר. 2. הורה לצבאו להכין את ההתקפה על ברית המועצות "בהקדם האפשרי - עם תום גשמי החורף בתחילת מאי 1941" באותם 4 חודשים סטלין היה יכול לקבל החלטה לעשות את הצעד הנוסף ולקטוע את כל אספקת הדלק של גרמניה, אך לא עשה זאת. אולי בצדק (מתוך הנחה שצבאו לא מוכן למלחמה) ואולי לא. סטלין היסס, או העדיף להמתין, והיטלר קיבל אז את ההחלטה להגשים את שאיפתו הגדולה מתמיד, לתקוף את ברית המועצות, למרות שהיה עדיין בלחימה בחזית המערב מול בריטניה. ההמשך ידוע

Y. Welis

New member
בסופו של דבר זה התגלה כחשש סרק

כי גם ללא הנפט הרומני הרייך פעל מצויין על דלק סינטתי (גם כיום רומניה היא לא בדיוק ערב-הסעודית...). התוכניות הכלכליות האחרות של היטלר בעניין אוקראינה והקווקז הוכחו כחסרות בסיס באותה מידה - הגרמנים לא ניצלו את התעשיה באוקראינה (או מאגרי התבואה), ולא הספיקו לשקם את המשאבות בקווקז (שהסובייטים פוצצו בנסיגה), אלא ביזבזו זמן ומשאבים מיותרים על כיבושם. שיקול ההגנה על הנפט לא זכור לי ברשימת הסיבות להכנת המתקפה על בריה"מ.

אתה טועה

> גם ללא הנפט הרומני הרייך פעל מצויין על דלק סינטתי זה פשוט לא נכון, תקרא בספרים. נכון שגרמניה פיתחה תעשיית דלק סינתטי כדי להקטין את התלות שלה בנפט בזמן מלחמה (הדלק היה יקר פי 6 מדלק רגיל, ולכן היתה לו הצדקה רק בזמן מצור מלחמתי) ונכון שבזמן המלחמה התפוקה של מפעלי היצור עלתה, אבל זה מעולם לא היה ברמה של להוות תחליף, לא כמותית ולא איכותית (למשל כמקור לסוגי דלק כמו דלק למטוסים). ולכן התלות בנפט מרומניה נותרה כל הזמן, ולכן כשפלוישטי ב-1944 נהרסה בהפצצות ואחר כך נכבשה ע"י הרוסים, הרייך נכנס לשיתוק הולך וגובר בתחום הדלק, שפגע במיוחד בחיל האויר. > גם כיום רומניה היא לא בדיוק ערב-הסעודית נכון, וגרמניה אכן ניהלה כלכלת מחסור בתחום הדלק כל המלחמה, רק שכמובן בהתחלה זה כמעט לא הורגש. > לא הספיקו לשקם את המשאבות בקווקז (שהסובייטים פוצצו בנסיגה) הרוסים ידעו היטב עד כמה הנפט שלהם חיוני להיטלר שסבל ממחסור משלו ולא רק רצה למנוע אותו מהם, ולכן עשו הכל למנוע מהיטלר לנצל את אחד מברזי הנפט שלהם. > שיקול ההגנה על הנפט לא זכור לי ברשימת הסיבות להכנת המתקפה על בריה"מ. זה מופיע כמובן מאליו תחת החשש שרומניה תותקף, שהיה מוחשי מאד היות וסטלין סיפח (ולא במו"מ) שטחים רומניים בגבולו עם רומניה, מה שגרם להיטלר לשלוח כוחות חזקים להגן על ברז הנפט שלו כפי שכתבתי. לוח הזמנים די ברור, היטלר שלח צבא לרומניה והורה להכין התקפה על ברית המועצות בערך באותו זמן, אם אני זוכר נכון. אמנם במשך 20 שנה הוא אמר שיתקוף את ברית המועצות מתישהו, אבל אז בבירור הוא קבע את העיתוי.

Y. Welis

New member
מפות ההיערכות מהתקופה אינן מראות

'כוחות חזקים' כמו שציינת - רק מפקדה של הארמיה ה-11 עם כמה דיוויזיות חי"ר, שהגיעו ברובן ב-41'. לא היה כמעט שריון, ולרומנים היו גם כוחות משלהם. לא זכור לי שקראתי על חשש שלהם מפני התקפה. ההיערכות להתקפה על בריה"מ נכנסה לשלב מבצעי *רק* אחרי ההחלטה על ביטול מבצע 'ארי ים' והפלישה לבריטניה, בעקבות כישלון 'הקרב על בריטניה' באוויר בשלהי 40'. עד אז, פחות משליש מהצבא הגרמני היה בחזית המזרחית. אח"כ באה ההפיכה ביוגוסלביה שהסיחה עוד כמה יחידות באביב 41' ועיכבה את המבצע בחודש או שניים. אבל גם אז, עיקר השריון בגיזרה הדרומית היה צפונה מרומניה. היטלר בלי ספק האמין בנפט הזה: אחת הסיבות שהוא התעקש להגן על הקרים בתחילת 44', היתה משום שהוא חשש מפני תקיפה אווירית סובייטית משם על רומניה. אבל גם עם הפצצת המפעלים ע"י האמריקאים בקיץ אותה שנה (בתיזמון חלש, כי הסובייטים כבשו את האיזור זמן קצר לאחר מכן) הרייך המשיך לתפקד, והיה די דלק למתקפת הארדנים ועוד מתקפות נגד קטנות יותר בפולין והונגריה. הלופטוואפה לא היה כוח משמעותי אז, גם אם היה דלק.

טשאפק

New member
יש עדויות שההפיכה ביוגוסלביה

עיכבה את המבצע בחודש-חודשיים? זה נשמע לי מופרז. ההפיכה בוצע כמדומני באפריל. האם המבצע ממש עמד לצאת לדרך בתוך ימים כשאירעה? אם כן - למה לא יצא לפועל מייד לאחר הנצחון על צבא יוגוסלביה? (אמנם נמשכה התנגדות לנאצים גם אחר כך, אבל לא הרבה יותר ממטרד).

Y. Welis

New member
המבצע תוכנן לחודש מאי, אם אני זוכר

נכון, והסחת המשאבים (בינהם גם כמה יחידות שריון) ליוגוסלביה הביאה לדחייה. לא שזה שינה משהו מבחינת הסובייטים, והתאריך שנבחר היה כמעט בדיוק זה של פלישת נפוליאון לרוסיה (אבל אף אחד לא התרגש מזה).

שקדי

New member
כמה תיקונים קטנים והרחבות מה....

תאריך הפלישה לברה''מ באופן מפתיע הוא בדיוק תאריך פלישת נפוליאון 22 ביוני.....129 שנים קודם לכן הדחיה בפלישה לברה''מ היתה חודש פלוס וזאת בנוסף על הצורך לשוב ולערוך במהירות עצומה דיויזיות שהרחיקו עד דרום יוון ובלי זמן מספיק להתאוששות ולשיקום אבל בנוסף היתה שחיקה גדולה בכוחות שלחמו בבלקן בעיקר בשל התנועה בדרכים המחורצות בבלקן דבר שהביא לתקלות מכניות רבות בזמן הפלישה לברה''מ סמוך לסוף המערכה כשחיפש שעירים לעזאזל ראה היטלר בעיכוב הגורלי הזה את הגורם המכריע לכשלון המערכה ברוסיה אילו תקפנו את רוסיה כבר מ-15 במאי ואילך טען...היינו יכולים לסיים את המערכה במזרח לפני בוא החורף.

Y. Welis

New member
זה היה תירוץ נוח כמובן

אבל לא משמעותי - השחיקה היתה נוצרת בכל מקרה, והקצאת המשימות הענקיות כמו למשל ההסחה לדרום באוגוסט 41' לכיתור קייב, וכן משימת הכיתור של מוסקבה מדרום, הבטיחה שהיא רק תגבר.

שינובי5

New member
למרות

שיש טעם בדבריך, חבל שהכנסת את סובורוב בדלת האחורית. בניגוד לך אינני סבור כי ברה"מ תכננה להתקיף את גרמניה. תבדיל בין תוכניות מטכליו"ת שבוודאי היו לבין עצם ההחלטה המכוונת להתקיף.

Boogieman

New member
תשובה לשינובי.

לא יודע אם הכנסתי את סובורוב מהדלת האחורית, פשוט הזכרתי אותו כמציע תיזה שרלוונטית לשאלה שהעליתי תוך שציינתי שאינני מסכים אתו. אני לא יודע איזה תכניות או הכנות נעשו בברה"מ לתקיפת גרמניה, החשיבה שלי היא יותר מבנית בהקשר הזה. אני לא מתאר לעצמי מצב שבו ברה"מ מוותרת על ההזדמנות להפטר ממתחרה רב עוצמה ולהשתלט על אירופה, ומסתכנת בהתקפה עתידית של גרמניה מחוזקת ע"י משאבי אירופה הכבושה. לי זה ברור שברה"מ היתה תוקפת את גרמניה אם זו לא היתה מקדימה אותה משום שהיו לה כל הסיבות לעשות זאת ושום סיבה להמנע מכך.

שינובי5

New member
דווקא לי זה לא נראה כ"כ ברור

כידוע לך מלחמה איננה משחק בקפצונים, היא מתחילה ואינך יודע כיצד תסתיים. בכל מקרה אנו מדברים על ספקולציות בלבד.

Y. Welis

New member
דימוי ה'קפצונים' די נכון לדיקטטורים

שמבחינתם כל האומה היא כלי לשירות מאווייהם הפרטיים והפנטסיות המגלומניות/פרנואידיות שלהם.

Boogieman

New member
לא חושב שמדובר בספקולציה.

נשאלה השאלה מה גרם להיטלר לתקוף את ברה"מ למרות שזה יאלץ אותו להלחם בשתי חזיתות בו זמנית, בניגוד מוחלט ל"לאו" הראשון של האסטרטגיה הגרמנית מאז ומעולם. הצעתי הסבר לפיו היטלר העריך שברה"מ לא תקיים את הסכם ריבנטרופ-מולוטוב וציינתי שמבחינה אסטרטגית, אכן היו לברה"מ את כל הסיבות שבעולם להפר אותו ולכן לחששו של היטלר היה על מה להתבסס.

שינובי5

New member
ואני סבור

שההסבר הזה קלוש. היטלר תיעב את ברה"מ והקומוניזם, וראה במזרח שטח מחייה עבור גרמניה, ומקור לאספקת עבדים וחומרי גלם לתעשייה. למעשה היטלר חתם על ההסכם כשהוא יודע שהוא יפר אותו מאוד בקרוב.

Boogieman

New member
לא רק שההסבר שלך לא סותר

אתה ההסבר שלי, הוא גם מהווה חלק ממנו. ברור לי שהיטלר התכוון להפר את הסכם ריבנטרופ-מולוטוב. כתבתי כבר בהודעה הראשונה שההסכם נועד להוציא את ברה"מ מן המשוואה עד שיושג ניצחון במערב אירופה על מנת להמנע מלחימה בשתי חזיתות במקביל. מן הסתם, היטלר התכוון להפר את ההסכם ולתקוף את ברה"מ לאחר שהלחימה בחזית המערבית תסתיים. השאלה היא, למה הוא פתח במלמה עם ברה"מ לפני שהושג ניצחון בחזית המערבית. היות שאני לא רואה שום טיעון לזכות ההחלטה ליזום מלחמה בשתי חזיתות בו זמנית, נשארנו עם שני סוגי הסברים. הסוג הראשון תולה את ההחלטה באישיותו של היטלר (חובבן, לא רציונלי וכו'). הסוג השני תולה את ההחלטה בשיקולים אסטרטגיים לפיהם מלחמה בשתי חזיתות היתה, לפחות לדעת הפיקוד הגרמני, בלתי נמנעת, והם פשוט העדיפו להיות הצד היוזם בבחינת "הרע במיעוטו". אתה, לעומת זאת, לא הצעת עד עכשיו שום הסבר משום סוג.

שינובי5

New member
ההסבר שלי

כבר נכתב אין הסבר.מדובר בספקולציה בחבד. לגבי השאלה מדוע תקף כאשר טרם סיים עם המערב. ובכן לטעמו הוא סיים את הקרב במערב. שתתים ברה"מ עניינה אותו יותר מבחינת מלחמת האידיולוגיות, המערב נתפס אצלו כאיזור ארי. שלוש הוא פשוט עשה מקח טעות ( למזלנו)

יש כמובן עוד הסברים

ב-20 ביוני 1941 קבוצת מדענים סובייטים העלתה מקברן את עצמותיו של הכובש המונגולי טימור לנג, הקללה על מי שיפר את מנוחתו של טימור הייתה שהוא יביא רוחות של מלחמה הרס וחורבן על ארצו. מבצע ברברוסה החל לאחר יומיים. אבל זה כמובן מהווה הסבר רק למיסטיקנים ולא לאנשי מדע רציניים. הרבה ממצאים סותרים מקשים על מציאת הסיבה הספציפית ובסוף וככל הנראה מדובר בצירוף של הכל. מצד אחד תקיפת רוסיה הייתה חלק מאידאולוגיה הנאצית אבל מצד שני אידאולוגיה היא שיטה לתרץ פוליטיקה, כך שאם תקיפת רוסיה לא הייתה מאוד משתלמת או הכרח המציאות אין ספק שהאידאולוגיה הייתה מתגמשת, כמאמר מקיאוולי איוולת היא לשמור על הסכם ברגע שהנסיבות שהביאו לחתימתו חלפו אם משתלם יותר להפר אותו. הסכם ריבנטרופ-מולוטוב נחתם לתקופה של 10 שנים כך שאם ההסכם הופר שנתיים לאחר חתימתו סימן שהנסיבות חלפו והתנאים השתנו אבל מצד שני בריטניה עדיין לא נכנעה והיטלר טרם השתלט על מושבותיה במזרח התיכון (מהן יכול היה לתקוף את רוסיה מעוד כמה חזיתות בצורת צבת וגם לקבל אספקת נפט מספקת). ממצאים רבים מעידים על כך שהיטלר תקף כמכת מנע אם זאת הכניסה הסובייטית לבוקובינה ובסרביה מה שסיכן את אספקת הנפט לרייך ה-3 והיווה את המניע האפשרי, סוג המפות שבידי הצבא האדום, היו מפות המתאימות להתקפה לא לנסיגה מה שמהווה מפתח להבנת הכוונה הסובייטית האפשרית לתקוף. ואם זה הטנקים שהוכנו למלחמה במדבר בשטחי המזרח התיכון ולא למלחמה בערבות רוסיה והעובדה שהמאבק נגד בריטניה עדיין היה בעיצומו שמראים על בהילות ותנאים לא אופטימליים וכביכול מבטלים את אופציית התכנון הקפדני. אך מצד שני ניתן לפרש אותם כצעדי הטעייה, אחת הסיבות שסטאלין לא האמין לידיעות שהביאו המרגלים על הפלישה הצפויה היא שהם לא גובו בדיווחים על הכנת הצבא לתנאי השטח ברוסיה, כלומר הצבא הגרמני הוכן למלחמה במדבר ולא בכפור. ואולי הסיבה נעוצה דווקא בנפשו של היטלר שייתכן שטראומת מלחמת העולם הראשונה גרמה לו באוויליות לשחזר את התנאים כדי להוכיח שהוא מסוגל לעשות דברים שהמפקדים דאז לא הצליחו, וייתכן שקרה לו מה שקרה לדיקטטורים כמוהו, עדת אומרי ההן והאדרת האישיות שכנעו אותו בצדקתו וגרמו לו להיות חרש לביקורת ועיוור למציאות. אך ייתכן גם שבסוף עוד יתגלה עוד כמה עשרות שנים שהמדובר בעבודה מוצלחת מאוד של המודיעין הבריטי, שני הדיקטטורים הגדולים חילקו ביניהם את העולם, הדרך היחידה לעצור אותם הייתה לגרום להם להילחם אחד כנגד השני.

TaL53

New member
הכוונה של סטלין

הייתה לגרום להיטלר להילחם מול צרפת ואנגליה, המלחמה הייתה מתישה את שני הצדדים ואז סטלין היה פולש לגרמניה מנצח בקלות את הצבא הגרמני המותש ומתקבל כמשחרר במערב ומרכז אירופה. הפעולה הסובייטית לכיבוש מנצ'וריה שערכה שבוע מוכיחה שהצבא האדום תיכנן טוב טוב תוכניות לפלישה- גם למזרח הרחוק וגם לאירופה זמן רב לפני פרוץ המלחמה. כמו כן זכור לי ראיון עם הונגרי שהיה מקורב לסטלין ושנמלט למערב שאמר שב1951 הנחה סטלין את ראשי מדינות ברית וורשה להתכונן לפלישה רחבת היקף למערב אירופה במטרה לכבוש אותה בתוך שנתיים שלוש.

למעלה