שאלה

m i s t e r T B

New member
שאלה

יש פה מסורתיים? תמיד ניסיתי למצוא משהו בתרבות הרוסית שקשור גם ליהדות ולא מצאתי מי יודע מה חוץ משני שירים חב"דניקיים ברוסית ואת העובדה שבהתוועדויות של חב"ד שותים הרבה וודקה ואוכלים הרינגים מישהו יכול לחדש לי בעניין?

E K O

New member
מסורתיים../images/Emo35.gif

למה הכוונה? רוסים יהודים אשר שומרים מסורת כמו קידוש השבת וכו'?

m i s t e r T B

New member
כן לזה התכוונתי

אני היחיד במשפחה שמנסה לשמור משהו (גם במשפחה המורחבת) ולא מצאתי הרבה קשר בין רוסים לדת/יהדות (טוב בעיקר בגלל 70 שנות קומוניזם)

E K O

New member
תשמע

אני צבר, הוריי עולי רומניה, אין לי קשר ולו הקלוש ביותר לרוסיה.... חבריי, כפי שאני מכיר אותם, מתחלקים - אלו שלא חוגגים את החגים בעקביות [ומן הסתם גם לא מקדשים על השבת] ואלו שאת החגים חוגגים אבל לא מעבר, רק אחת שאני מכיר ממש מסורתית, צמה בצום גדליהו, שומרת שבת והכל בעצם....

אפשר לשאול מה מוצאך?

וזה נכון שבעליה האחרונה מחבר המדינות אין הרבה אנשים שנהיו דתיים.. (למרות שיש כאלה.. חלקם אפילו נהיו פאנטים למדיי) אבל אל תשכח שכל החסידות נולדה והתחילה מאזור רוסיה.. הרי הרבי מלובביץ.. ונחמן מאומן.. והרבה מאוד צדיקים למינהם.. באו מאותו אזור.. דרך אגב תושבי בני ברק ושכונת "מאה השערים" בירושלים גם באו מאותו אזור (חלקם מרוסיה, חלקם מאוקראינה, חלקם מפולניה וכו'..) וגם אם אנחנו חילונים, ואפילו אתאיסטים, אני לא רואה בזה שום דבר רע... זכותו של כל בנאדם לחיות איך שהוא רואה לנכון לחיות.. וכפיה רק תגרום לשנאה והתרחקות מאותו דבר שמנסים לכפות עליו. יום טוב..

עם זה כאלה ששומרים שבת וכאלה...

אני מכירה פוללל... ויש לנו גם הרבה אשכרה חרדים במשפחה... ויש כאלה ששומרים שבת וחגים

s h u r i k

New member
../images/Emo197.gif

תלוי איך אתה מגדיר "מסורתיים". אצלי למשל במישפחה הייתה שמירה מסויימת על מינהגים, לדוגמא: הדלקת נרות שבת, נרות חנוכה, ליל הסדר, את כל היסודי שלי עברתי בבית ספר דתי (למרות שזה היה משיכולים כלכליים ולא יותר מזה) אממ... לא זכור לי יותר. אבל זה הכל "היה", מי שהחזיק את הכל זה הדור הזקן במישפחה, ואחרי שכולם הלכו לעולמם זה פשוט נפסק לאט לאט. אמא שלי המשיכה להדליק נרות שבת, אבל היו פעמים שזה פרח מזיכרונה... ובפעם האחרונה שהדלקנו זה שרף לנו את הסלון חחח =/ נרות חנוכה אנחנו עדיין מדליקים - אבל אני לא מבין למה =/. ליל הסדר אנחנו כבר לא עושים, וגם לא שומרים על כשרות. שבת גם אף פעם לא שמרנו. את האמת, יש לי מילה דיי חזקה במישפחה, ובתור אחד שמבין במסורת היהודית יותר מכל שאר המשפחה הייתי יכול להמשיך עם זה ולקחת איתי את כל המישפחה, אבל בחרתי שלא. לי יש תפיסה שאם עושים משהו אז צריך לעשות אותו בשלמותו, כלומר אם עושים ליל הסדר אז גם שומרים על כשרות בפסח. אם שומרים על כשרות בפסח אז שומרים על כשרות בכל שאר השנה, בקיצור.. לעשות הכל או לא לעשות כלום. החיים של "לעשות הכל" לא מתאימים לי... לכן בחרתי ב"לא לעשות כלום", אז נראה לי שהתשובה לשאלה שלך היא: אני לא מסורתי!

תשמע. ברור שבתרבות הרוסית אין

הרבה קשר ליהדות.. אם בכלל.. אבל זה תלוי איזו מדינה.. כי יש המון צברים שמתבלבלים וחושבים שכל אחד שדובר רוסית בא דווקא מרוסיה.. אבל יש עוד המון מדינות ששם רוסית היא שפה מדוברת. בגלל כל הסיפור של ברית המועצות. אם אני לא טועה, ברוסיה, המיעוט היהודי כמעט ולא חגג שום חג יהודי מכיוון שהיה שם שלטון קומוניסטי שאסר עליהם זאת. בלטויה לעומת זאת (שם אני נולדתי..) ששם האוכלוסייה דוברת גם רוסית, הקומוניזם פרץ יותר מאוחר.. ולכן שם המיעוט היהודי "הספיק" לחגוג את החגים היהודיים וכאשר אסרו עליהם לחגוג את החגים הם כבר ידעו את המנהגים והעבירו זאת לדורות הבאים.. בעיקרון ברוב מדינות ברית המועצות לשעבר היה איסור על היהודים לחגוג חגים יהודיים, מה שאילץ את אותם היהודים לחגוג חגים נוצריים ולנסות ולהשתלב בחברה הנוצרית. לכן התרבות הרוסית יותר קשורה לדת הנוצרית לדעתי.

גם התרבות

הנוצרית דוכאה לאין שיעור בתקופת השלטון הקומוניסטי, עם זאת, הנצרות הייתה הדת היחידה אשר קיבלה לגיטימציה א-פורמלית כלל ארצית מסוימת. וזאת בדומה לאיזורים אסיאתיים מסוימים שבהם דווקא האיסלאם שלט, ושם, כיאה, ניתנה לגיטמציה למנהגים ולמסורת המוסלמית. הבעיה של חוסר התייחסות כלשהי לתרבות ולמסורת היהודית נבעה בין היתר בגלל שלא היה ריכוז טרטוריאלי מוגדר של יהודי ברה"מ, אשר היו מפוזרים בכל ברה"מ עם ריכוזים סמליים בביריבדז'אן וחצי-האי קרים, ולקהילות הללו, כצפוי, גם חדרה הרוח היהודית ביתר שאת מאשר לחוגים המתבוללים של יהודי ברה"מ. ואף על פי כן, כל מי שרצה לחגוג את החגים היהודים ולשמר את המסורת היה יכול לעשות זאת. ובנושא הנ"ל אני יכול להביא לדוגמא את הוריה של סבתי מצד האמא, שהיו יהודים מסורתים, ושמרו, חגגו וציינו כל חג, מועד וצום, כמיטב המסורת היהודית-אשכנזית (ולא סבלו עקב כך משום ניכור או יחס עוין..).

beatman

Member
אני שומר כשרות

לא כמו דוס,פשוט לא אוכל חזיר ובשר עם חלב. בנוסף לא אוכל חמץ בפסח. חוץ מזה חילוני גמור.

SupermanZW

Well-known member
למה כשרות כן ושבת לא?

למה לא אוכל חמץ בפסח אך לא מניח תפילין? אם אתה מאמין בדת קיים את כולה ואם אינך מאמין בה מדוע אתה מקיים חלקים ממנה? מה ההיגיון העומד מאחורי מעשיך?

למעלה