שאלה

asaf2000

New member
שאלה

בבוקר אני אוכל לחמניה שכתוב עליה שברכתה "בורא מיני מזונות", האם אני צריך לעשות נטילת ידיים וברכת המזון בכלל שזה הדבר היחיד שאני אוכל בבוקר?

דנו כבר רבות בנושא

אתמצת לך את מה שקרה בנושא לפני יותר משנתיים. אבל אקדים בענין מזונות: לבני אשכנז מזונות מברכים רק אם נילוש במי פירות או/ו ביצים בכמות מסויימת. לאחינו הספרדים בני עדות המזרח, די בכמות מסויימת של סוכר להיקרא מזונות. וכעת לפולמוס הלכתי שהיה בנושא. הרב לנדא בשעתו אישר למאפיית ויז'ניץ ו/או הצבי להניח מדבקות ע"ג לחמניות שנילושו במי פירות/ביצים בכמות מסויימת. על המדבקות היה הכיתוב 'ברכתו בורא מיני מזונות'. ואז עורר על הנושא הגרמ"ש קליין רב שכונת אור החיים ומורה הוראה בבי"ד של הגאון בעל שבט הלוי רבי שמואל הלוי וואזנר שליט"א, כיון שנוצר מצב שנקבע סעודה על אותן לחמניות, הרי שעצם קביעת הסעודה יוצר מצב של חיוב נטילת ידים לפניה וברכת המזון לאחריה, שהרי זו סעודה. ולכן נטען שלא יפה הוא המעשה בהדבקת המדבקות הללו. המדבקות היו אמורות להביא למצב של אכילה אקראית, ללא קביעת סעודה, ובכך לגרום לשיווק גדול יותר. אלא שנוצר מצב הפוך. אנשים הגיעו לחתונה לקינוח, אבל השתמשו בלחמניות לקביעת סעודה. דבר שחייב נט"י וגם ברכת המזון. סו"ד הוסרו המדבקות. והדיון בנושא המשיך. לא רציתי להכנס לסוגיא סבוכה זו, פרט לתוספת קלה. במשך שנים למדתי חברותא עם תלמיד חכם ורב ידוע מבני עדות המזרח. פעם אחת התאונן בפניי על כי בצאתו למלון עם השגחה מהודרת כמובן, לכבוד שבת, נאלץ הוא להצטייד בשני דברים. ביין ובחלה. ביין על כי מי יודע אם יין בהשגחת הבד"ץ מזוג לא מדיי הרבה מים לשיטת הבית יוסף, עד שברכתו עדיין בורא פה"ג. חלות, על כי במלון מוגשים חלות מתוקות. ואף אם נאמר שבקביעת סעודה עליהם, הרי ניתן לברך המוציא גם לפי אחינו מעדות המזרח, הרי בשבת צריך לחם משנה, וללחם משנה נדרש פת, ולא מזונות. ואידך זיל גמור. יום טוב. א77, המופיע בפורום זה בניק זה, להתחמק ממחויבויות ומשמעת סיעתית המחייב המוכתרים בתואר 'מומחה'.

למעשה.......

המאפיות מקפידות שלא יהיה שעור כזית בלחמניה, אי לכך, מאחר והינך קובע סעודתך על זה, טול ידיים וברך המוציא, בברכת המזון לא נתחיבת היות ואין שם כזית.

kanaloner

New member
('|

"כי מי יודע אם יין בהשגחת הבדץ וכו' " הסכת ושמע ידידי: בטרם תבוא להוציא לעז ושם רע על הבד"ץ (וכמדומה שנשתלחה לשנך בבד"ץ הירושלמי אך אין בזה נפקא מינא) הרם טלפון למשרדי ועד הכשרות ופשוט תשאל !

הביד"צ הוא חזק חזק חזק חזק חזק

אני מכיר היטב גם מבפנים. גם את ראש המשגיחים דשם שליט"א, וטגם את הרבנים. לצורך הענין הבאתי דו"ד שהיה לפני יותר מחמש עשרה שנה בנושא. וגם אם הבד"ץ לכל מקהלות האשכנזים בשעתו איפשרו למזוג מים כשיעור המתאים לקהילות האשכנזים, הרי שיצאו ידי חובתם למהדרין מן המהדרין. לימים נעשו הידורים גם עבור אחינו מעדות המזרח. אבל מקדמת דנא, הביד"צ הזה היה מיועד לכל קהילות האשכנזים. כיום הוא דואג גם לשאר העדות ושפיר קעבדי. גם הרב לנדא מקפיד כיום בנושאים אלו, כמו בישולי עכו"ם שיש הבדל בין האשכנזים לספרדים. ובבקשה ממך. אל תכניס בדבריי כהוצאת לעז חלילה על הטובים שבבדצי"ם.

למעלה