שאלה

שאלה

מישהו מכיר את מדיניות המסוי בארץ? השאלה שלי אם אפשר באצמעות שינוי של מיסים \ פטור ממיסים לתמרץ אנשים וחברות להקטין את ההשפעות החיצוניות שלהם ו\ או לפעול בדרך ירוקה יותר לדוגמא - להקטין את ההוצאה מוכרת במס בגלל הוצאות פרסום. - לשים מס על דלק ולא על מכוניות? - להכווין את התגמולים ממסי מכוניות לפתרונות תחוברתיים פחות בעייתים כמו רכבות אטובוסים ואופניים. - שינוי של הכרה בהואצות נסיעה לעובד? - אגרת גודש - מיסוי מכוניות הנכנסות לעיר (וגורמות לזיהום אוויר). - מיסוי חברות מזהמות? - מיסוי של חברות המכלות משאבים טבעיים (כמו פוספטים, גז, מלח) - משום שיש אינטרס להקטין את הצריכה של משאבים אלו - מיסוי של שימוש בשמאבים במקום מיסוי של עבודה. מישהו מכיר את מבנה המיסים בישראל ויש לו הצעה רלוונטית או התייחסות למיסים שהוזכרו? הצעות נוספות?

דור לוי

New member
חשבונאות

למדתי 3 שנים כלכלה וחשבונאות עד שראיתי שאם אני לא רוצה לסיים כמו לבלר משועמם מהספרים של דיקנס כדאי שאברח מהחשבונאות. אז עברתי לכיוון המחשבים. זה היה ב 1982 ומאז אני לא מעודכן. בכל אופן אפשר לעשות כמעט הכל: כדאי שתבודד את הצעדים מרשימה כפי שכתבת ותעלה לדיון כל צעד בנפרד. נסה לנסח משהו בכמה משפטים שיסביר את ההצעה. איזה מיני מאמר פשוט וקריא. כל הצעה תצטרך לעבור 4 שלבים עיקריים: 1. בדיקה שהיא נכונה חברתית. 2. בדיקה שהיא תורמת לכלכלה. 3. בדיקה שהיא ישימה משפטית וניסוח הצעת חוק. 4. בדיקה שהיא ישימה תפעולית. למשל חשבונאית ומחשובית. לדוגמא: קל להציע לקחת את הירח ולחלק אותו בין כולם. זה קל ופשוט מבחינת קריטריונים 1-3, אך זה לא ממש מעשי. כשנקים את בנק ההצעות של התוכנית, חוות דעת ודיונים בפורום על יתרונות וחסרונות ישורשרו למאמר שכתבת, וייכנסו כהצעה. כך נראה לי לבצע לכל נושא שיעלה כאן.

פרוט השאלה

אני שואל בגלל שאני לא ממש מכיר את מבנה המס. היות ומדובר בפרטים גדולים, קשה לי להאמין שהיה שינוי גדול מאז 1982, המדיניות "בגדול" תוכל לעזור. - הקטנת\ ביטול מיסים או סובסידיות. כיום המדינה מחזיבה הוצאות על פרסום בהוצאה מוכרת במס. מהרבה בחינות זו מדיניות בעייתית. חברות גדולות מקבלות בצורה זו יתרון על פני חברות קטנות. והמדינה מעודדת את החברות להשפיע על העדפות הפרטים. זה מגדיל את הצריכה - ולכן בעייתי מבחינה סביבתית. זה ג מגדיל את הנוכחות של תאגידים במרחב הציבורי - וזה לאו דווקא משהו שהחברה צריכה לעודד. לא כל פרסומות ככל פרסומת. אם מכולת זרובבל מפרסמת את עובדת קיומה , אני לא רוצה להפריע לה (מידע לצרכנים), לעומת זאת פרסום במאות מיליונים של קוקה קולה לא מודיע לאף אחד מידע חדש על קוקה קולה. יש כאן ניסיון של המפרסם להגדיל את כמות המכירות שלו, בצורה אקטיבית - ואין שום סיבה הגיונית מדוע אנחנו צריכים לעזור לו בזה. מיסים המנסים להקטין או לבטל השפעות חיצוניות. מיסים אלו יעבדו רק אם ההכנסות ממסיים אלו לא יהיו חופשיים לניהול על ידי המדינה, אלא מיועדים להעביר סכומי כסף רק לבעיות שההשפעה החיצונית גרמה להם. דוגמא קלאסית - חברת פחם שמעבירה סכמומי כסף לכל הפועלים שסובלים ממחלת הראה השחורה - ברור מאיפה המחלה באה, וברור מי צריך לפצות את מי. אם המס יעבור אל הממשלה, יהיה לה אינטרס להנציח את הבעיה (כי היא מהווה מקור הכנסה). מיסים לדוגמא - מס על מכוניות - שיעבור לסבסוד תחבורה ציבורית, טיהור מים, ושמירה על חיות הבר (שכן מכוניות וכבישים גורמים בין היתר לפרגמנטציה - שבירת מקומות המחיה של בעלי החיים לפרגמטים קטנים - שהיא אחת הסיבות העיקריות להכחדת בעלי חיים. מס על הדלק - שיעבור לתחבורה ציבורית, טיהור מים, וטיפול בנפגעי תאונות דרכים , ומחלות נשימתיות. אגרת גודש - בצורה דומה - מי שנכנס עם הרכב שלו לתוך העיר צריך לשלם לעירייה כסף שהיא תעביר לתושבים שנפגעו או לאספקטים בהם הוא פוגע (כמו בטיחות הולכי רגל). מטרתם של מיסים אלו היא לשקף עלות אמיתית יותר של העסקה הכלכלית - "מה שקרוי "עלות אמיתית" (בניגוד לעלות של השוק שיכולה להיות חלקית). הם גם גורמים להתייקרות ההתנהגות הפוגעת, כך שהתקווה היא שעם הזמן אנשים יקבלו תמריץ גדול יותר לעבור לחלופות. ובו זמנית גורמים המיסים לתשלום פיצוי לנפגעים, ולהעברת כספים לפיתוח חלופות פחות מזיקות (כמו רכבת). נסתפק כרגע בשני אלו, למישהו יש הצעות או הערות, הכרות עם המצב הקיים?

דור לוי

New member
תשובה לבעיה הכללית ואח"כ ../images/Emo91.gif

ככלל, לגבי המצב היום, בלי קשר לשאלה האם זה נכון כלכלית וסביבתית או לא. מוכרות הוצאות שהוצאו לצורך יצירת הכנסה ישירות. הוצאות רכישת נכסים או השקעות למיניהן, שהן בעלות אופי תשתיתי מוכרות לאורך חיי הנכס. המונח החשבונאי נקרא פחת. אם למשל רכשתי מבנה, מס הכנסה מעריך את אורך חיי הנכס בכ 50 שנה ויאפשר לך לרשום הוצאת פחת של 2% לשנה. לכן למשל עלויות לימודים לרכישת מקצוע לא מוכרות במס, אבל חלק מהלימודים לשמירת מקצוע כמו לימודי משפטים לתואר שני לרו"ח כנראה כן יוכרו... מה שאני מציע זה להתקרב לפורמט של הצעות חוק למשל לפי הדוגמא באתר עמותת עוגן. הצעת הרעיון, שתהיה בעצם לדברי הסבר. כל רעיון בנפרד, יוצג כהודעה חדשה בפורום. אם יתפתח השרשור בכיוון חיובי, תכתוב אותו כמאמר עם הערות שיתקבלו, את השרשור שהיה אדאג שיתוסף למאמר. בהמשך אם נגייס לפורום משפטנים אפשר יהיה לנסח הצעת חוק. הצעת חוק אלו אני מתכוון לרכז בבנק הצעות באתר. כרגע אני ממליץ שתעלה בנפרד בהודעה שלך (כך שיראו שאתה היוזם) את הרעיון בנושא פרסום ובנפרד בנושאי מיסוי לכל סעיף בנפרד. ונשתדל לשמור על דיון ענייני ולא לגלוש לויכוחים הקיימים...

למעלה