שאלה

שאלה

אים אכלתי לחמניה מתוקה,ואני מברכת עליה מזונות מה ברכה אחרונה?מעין שלוש? האים אני צריכה ליטול ידיים לפני אכילת לחמניה מתוקה? תודה

א77

New member
בענין לחמניה מתוקה היתה שערוריה

בענין לחמניה מתוקה, היתה שערוריה רבנית לא מכבר. היות ולחמניה מתוקה להבית יוסף ברכתה מזונות, הרי שברכה אחרונה היא מעין שלוש. לאשכנזיים, לחמניה מתוקה לבדה אינה מזונות עדיין, אלא אם נילושה במי פירות הכולל ביצים לדוגמא, בשיעור מסויים. רק אז דינה כמזונות. אי לזאת, היה לי חברותא קבועה מידי לילה במשך שנים, תלמיד חכם גדול וידוע רב מעדות המזרח, שאמר לי שכשהוא יוצא לשבת למלון, הוא מצטייד בלחם/חלה ויין. חלה לא מתוקה, בשביל לחם משנה [כי אף אם קובעים סעודה על דבר שברכתו מזונות, יש ליטול ידים], וגם יין, כי לא כל יין מזוג ברכתו בורא פרי הגפן לדעת הבית יוסף. והרי יש לקדש בשבת גם בהיותו במלון... לפני מספר שנים 'נהגה' רעיון עסקי ע"י אחת המאפיות שבהשגחת הרב לנדא, שאישר זאת: לחמניות מתוקות ועליהן מדבקה שברכתו בורא מיני מזונות. וכך סעדו בחפזון פעילי בחירות, ועוד הרבה. והכל בכדי 'לחסוך קביעת סעודה הכוללת ברכת המזון דאורייתא. עד שהרב משה שאול קליין רב שכונת אור החיים ומו"צ בבית הוראה של הגר"ש ואזנר, עורר על זה את התמיהה, שלכאורה על לחמניה מתוקה זו נקבעות סעודות. כמו באירועים וכדו', הרי המטרה לחסוך לאנשים את הקביעת סעודה, והנה הא גופא קביעת סעודה. הלחמניה בסוף דבר אינה 'נאש' בלבד. הנושא עלה לכותרות, רבנים דנו בזה, והחליטו שיש להמנע מהוראת המדבקות, כאילו בכל גוונא ברכתו בורא מיני מזונות. אלא שאם יש על זה קביעת סעודה יש לזה דין של סעודה רגילה על כל המשתמע. מיכיון שהנושא מאד מפוצל. *כן קביעת סעודה, *לא קביעת סעודה, *הבית יוסף לגבי לחמניה מתוקה, ומה דינה לשיטתו בקביעת סעודה. לכן הייתי ממליץ לך (אם לא תתקבל כאן תשובה ברורה ממורה הוראה המתמצא גם בשיטת הבית יוסף) לברר את השאלה הספציפית לגופה אצל מורה הוראה מעדות המזרח, שהבנתי שהנך מעדות המזרח. ב ת א ב ו ן ויום טוב.

asaf2000

New member
אבל נגיד

במקרה שאם יש לפני לחמניות מזונות והמוציא ואם לא היה את המזונות בטוח שלא הייתי קובע סעודה על לחם אז מותר לאכול את המזונות וזה נחשב כאילו לא קבעתי סעודה?

א77

New member
שאלה טובה שאלת

ז"א שאתה מעוניין במזונות דוקא בשביל לא להתחייב ולא לטרוח בקביעת סעודה?! ולכן שבנו לאותו נושא, גדר קביעת סעודה מהו. הרי אם תשב בסעודת נישואין, יש לפניך חלה ויש לחמניה מתוקה. הבה נניח שתאכל אטת הלחמניה לחסוך את הקביעת סעודה. ולצד אותה לחמניה הנך אוכל מהסלטים שעל השולחן או דגים וכו'. ממילא נכנסת ללשאילת קביעת סעודה. ובמקרה זה וודאי זו קביעת סעודה גם אם לפניך פת שלא טעמת ממנה. ולכן בפרטי עניינים אלו, אני שב ואומר כדאי מאד כ"א לפי עדתו להתעניין בפרטי השאלה בדיוק אצל מורה הוראה שהוא מכיר הנוהג לפי מנהגיו הוא. מה שבטוח הוא, שיש אשר לפניך פת ולחמניה מתוקה. והגם שהעדפת את המזונות, קבעת סעודה. ודווקא בגלל זה התעוררה אותה סוגיא שגרמה לרדת מנושא המדבקות, ולהורידן מהלחמניות המתוקות

למעלה