שאלה

yonidebest

New member
שאלה

האם מותר להשתשמש במים חמים בשבת, כאשר יש לך דוד חשמלי שמופעל ע"י שעון שבת, ומזרים מים לתוך הדוד כל זמן מסויים?

a-s-inv

New member
אתה אשכנזי או ספרדי?

וסליחה על השאלה, התשובה פשוט תלויה במוצא, והיא מעט מורכבת. אעוץ לך עיצה. פתח ספר הלכה ותקרא.

a-s-inv

New member
אם כן...

עליך להחמיר שלא להשתמש אף במי דוד שמש רותחים ולא רק במי דוד חשמל, וקל וחומר שמחומם על ידי שעון שבת שיש להחמיר. כל ספרי ההלכה העוסקים בהלכות שבת יוכלו לספק לך תשובה, הסבר ומידע על זה.

SupermanZW

Well-known member
ומי שאינו אשכנזי ואינו ספרדי?

למשל בולגרים, קווקזים, הודים, וכו'?

a-s-inv

New member
ישאל את הרב

הבולגרים ויוצאי הקווקז נוהגים מנהגי ספרד. הקווקז ברובם משתייכים לאימפריה הפרסית העתיקה וממנה באו. ההודים, תלוי מאין הגיעו לשם הגולים, רבים מהם הגיעו מגלות בבל ולכן ינהגו מנהג ספרד.

SupermanZW

Well-known member
האם כל מי שאינם אשכנזים נוהגים ע"פ

מנהג ספרד גם אם מוצאם לא מגירוש ספרד ולא ממדינות אליהם הגיעו מגורשי ספרד?

a-s-inv

New member
מחקר אישי שעשיתי העלה...

שעם ישראל של ימינו מחלוק לשלוש עדות\גלויות\ או איך שתרצה לקרוא לזה. יוצאי אשכנז הכוללים את יהדות צרפת וגרמניה העתיקות ומהמאה ה - 16 את יהדות מזרח אירופה יוצאי ספרד הכוללים את יושבי חצי האי האיברי שהגיעו לשם עם חורבן בית שני ע"י האימפריה הרומית, בהמשך בתקופות הגירוש גורשו אותם עולים מספרד לכיוון פורטוגל למעט זמן ואח"כ התפזרו בארצות צפון אפריקה וטורקיה. יוצאי המזרח שאינם קשורים לגלויות הקודמות, הם גולי בבל ואשור שהוגלו בחורבן בית ראשון ושני לכיוון ארצות הסהר הפורה הכוללים את איראן עיראק סוריה והלאה. לדידי גולי הגלות השלישית הם המקורייםביותר ובעלי המסורת השמורה ביותר. לגבי שאלתך, הרי שעובדתית בכ - 90% מהמנהגים וההלכות יוצאי ספרד והמזרח זהים.

yonidebest

New member
אז...?

טוב. אני אסביר לך למה אני חושב שזה כן מותר. אני לא ממש מתמצא בהלכה, אבל זכור לי מימי בי"ס, שיש מן כלל שאם אתה בעצמך לא גרמת לחילול שבת, אז לא אתה "אשם". משהו כמו "זמן גרמא". לדוגמא, אפשר לקחת את שעון בשבת של המזגן. דבר שאנחנו כן משתמשים בו, לכן אני יודע שזה בסדר. מה שקורה שם, זה שלמרות שזה אתה כיוונת את המזגן שיכבה וידלק בשבת, אתה לא "אשם" מפני שבעצם זה לא אתה שעושה את הפעולה, אלא מכשיר חשמלי. כך גם פועל הדוד החשמלי שמופעל ע"י שעון שבת. אתה לא מחלל שבת בזה שאתה לוקח אמבטיה עם מים חמים, וגם לא מחלל שבת כשאתה פותח את הברז. מה שעושה את הפעולה "המחללת" הוא השעון שבת - הוא מזרים מים קרים לתוך מים חמים. לכן, איני רואה כל פסול להשתמש בדוד חשמלי שמופעל ע"י שעון שבת. בבקשה תקן אותי אם אתה חושב שאני טועה. יונתן

a-s-inv

New member
אתה טועה

ואין לי זמן לתיקונים. את הנקודה ההלכתית הבהרתי באחת ההודעות. יום טוב.

yonidebest

New member
אין לך זמן לתיקונים?

בבקשה אל תגיד לי שאתה מתחמק מהשאלה... ולא, לא הבהרת את הנקודה ההילכתית באחת ההודעות. למה אתה חושב שהסברתי את כל הנושא כרגע? כדי לחזור שוב על מה שאמרתי? לא אמרתי את מה שאמרתי, לכן לא הגיוני שכבר ענית לי על השאלה. בבקשה תקן אותי.

א77

New member
נקודה חשובה

המים החמים שרותחים בשבת. כמו כל תבשילי השבת צריכים להיות מבושלים/רותחים מלפני כניסת השבת. פעולת שעון שבת אין בזה שום בעיה. האדם מצווה על שביתת עבדו ואמתו ושורו וחמורו וגם הוא ובני ביתו. כלי העובד מעצמו אינו בר חילול שבת כלל.

yonidebest

New member
כלומר

אני צודק, וכן אפשר להשתמש בדוד חשמלי עם שעון שבת כזה?

למעלה