אוה...
שאלה כבדת משקל... כעקרון, טענו חלק מבנות הברית כי טכנית לא היתה להם האפשרות לעשות זאת. בסוף הספר "ברחתי מאושוויץ" (רודולף ורבה), יש מאמר של פרופסור קונווי (כמדומני) מאוניברסיטת קולומביה הבריטית, שטוען (אני מצטט מהזכרון. קראתי את הספר לפני די הרבה זמן) כי א. בנות הברית לא יכלו להפציץ את אושוויץ טכנית. ב. גם אם היו מפציצים - זה לא היה מועיל. ובאמת, מה היתה ההפצצה מועילה? הרי ההשמדה היתה נמשכת. לא כך? אלא שאחרים טוענים כי היות ומבצע ההשמדה הנאצי היה תלוי בשקט - שהרי הנאצים ניסו להסוות את ההשמדה - הרי שלו היתה הפצצה, הנאצים היו מבינים שזה מפריע לעולם ואולי היו מפסיקים את ההשמדה ההמונית. יש עוד נקודה. הפצצות בנות הברית לא היו דייקניות כלל. עיקר ההפצצות, אלו שכוונו לעבר מטרות אזרחיות, לא היו טעונות דיוק, שכן לא משנה אלו אזרחים אתה הורג... וההפצצות על מרכזי תעשיה וצבא, לקו בחוסר דיוק משווע. לכן, לו היו בנות הברית מפציצות את אושוויץ, אני מתאר לעצמי שזה היה טבח המוני. מפקד פיקוד המפציצים הבריטי, אם איני טועה, טען כי לא היתה אפשרות להפציץ את אושוויץ. צ'רצ'יל, במכתב שמצוטט בכמה מקומות, הורה לפיקוד המפציצים "לעשות הכל" כדי להפציץ את צמתי הרכבות שמובילים למחנות ההשמדה (וכמדומני שגם את מחנות ההשמדה). אז לגבי צמתי הרכבות, שוב יש לנו שני טיעונים שהוזכרו: חוסר יכולת וחוסר דיוק. אלא, שוורבה עצמו מספר בספרו שכאשר הוא הסתתר במחנה, בשלב הראשון של בריחתו, היתה הפצצה של בעלות הברית על מחנה צבאי סמוך, הפצצה שפגעה גם במחנה עצמו. גם ביומנים נוספים מופיעה ההפצצה הזו, שאם איני טועה נהרגו ממנה כמה אסירים. איני זוכר אם ההפצצה כוונה למחנה צבא סמוך או למתקן מכ"ם, אבל היא הייתה, כך שכנראה כן היתה אפשרות כזו. בכל אופן, ככל הידוע לי, דנים הרבה מאד בשאלה הזו ומעולם לא נתקלתי בהסבר משכנע בעניין זה.