שאלה

omerda

New member
שאלה

האם מישהו יוכל לפרט על 5 סוגי ההלם המוכרים (היפוולמי, ספטי, ספניאלי, אנפילקטי, קרדיוגני). הכוונה לחלק במע´ הדם שנפגע, משך ההתפתחות, גורמים, מנגנון, סימנים אופיניים. וכל מה שהוא יכול להוסיף.
תודה!

../images/Emo104.gif הנה:

אין את כל מה שביקשת, בטח יבואו אחריי ויוסיפו: הלם היפוולמי (תת נפחי): נגרם מאיבוד נוזלים או דם (ירידה בל.ד) מאופיין בשט"דים ואיבוד נוזלים מסיבי (שזה בעצם הגורם). הלם קרדיוני (לבבי): נגרם מירידה בספיקת הלב, גורם לירידה בל.ד., אוטם נרחב, הפרעות קצב, ירידה בנפח פעימה. הלם אנאפליקטי (רגישותי): כתוצאה מאלרגיה (למשל בעקיצת דבורה לאנשים אלרגים). הלם ספינלי (שידרתי): עמוד השידרה. הלם ניורוגני (עצבי): פגיעה בעמ"ש. הלם ספטי (זיהומי): נובע מזיהום נרחב.

Vtach

New member
גם אתה מתכונן לחתך??../images/Emo13.gif

בכל מקרה.. נתחיל.... היפוולמי: פגיעה בנוזל הדם. מנגנון- הגוף מאבד דם כתוצאה מגורם כלשהו, המוח מתחיל במנגנון של "סגירת ברזים", קודם כל המוח "יכבה" (יפסיק להזרים דם) אל העור והפריפריה, אח"כ למע´ העיכול,אח"כ לשרירים,אח"כ למע´ השתן והכליות.. אחרי זה הבן-אדם ז"ל... המוח יעדיף יהזרים את הדם לאיברים החיוניים ביותר (מוח, מע´ הדם, מע´ הנשימה) על חשבון שאר האיברים בגוף... גורמים- שטד"ים, התייבשות, כל דבר שמביא לאיבוד דם. סימנים- דופק מהיר וחלש, נשימה מהירה ושטחית, יובש בריריות, צמאון, צמרמורות, ירידה במצב הכרה, ל"ד במגמת ירידה, מילוי קפילארי איטי, זיעה, חיוורון.. הלם ספטי- פגיעה בכל"ד... נגרם כתוצאה מזיהום.. מנגנון- הגוף מנסה להתמודד עם הזיהום ולא מצליח.. נוזל הדם עובר למרווח הבין-תאי=> פחות נוזל דם בכל"ד... גורמים- זיהום.. סימנים- סימני הלם היפוולמי+ סיפור של גוף זר שנכנס לגוף (ז"א סכין חלודה וכו´..)+ בצקות, כתוצאה מהצטברות הנוזל..(לא בטוח ב100%..) ספינאלי\נוירוגני- פגיעה בכל"ד... מנגנון- כתוצאה מפגיעה בעמ"ש העמ"ש נקרע.. מתחת לאיזור הקרע אין טונוס שרירים=> השרירים נרפים=> כל"ד מתרחבים=> ל"ד יורד=> הפרעה בזילוח דם תקין לרקמות... גורמים- פגיעה בעמ"ש עמש"צ.... סימנים- סימני הלם היפוולמי+ שיתוקים מתחת למקום הפגיעה, אצל גברים זקפה, עור אדום, זיעה אנאפילקטי- פגיעה בכל"ד... מנגנון- הגוף נחשף לאלרגן ומנסה להתגונן, הוא מעביר את נוזל הדם אל המרווח הבין-תאי=> פחות נוזל דם בכל"ד... גורמים- חשיפה לאלרגן.. עקיצות דבורים וכו´... סימנים- סימני הלם היפוולמי+ אדמומיות, בצקות... קרדיוגני- פגיעה במשאבה.. מנגנון- הלב לא מצליח להזרים דם כמו שצריך=> הפרעה בזילוח דם תקין לרקמות........................ גורמים- בעיה לבבית... סימנים- סימני הלם היפוולמי+ סימני בעיה\פגיעה לבבית (סימני M.I. וכו´) הטיפול (בכל סוגי ההלם): SAFTEY A-סילוק הפרשות, פתיחת נתיב אוויר וכו´... B-אבטחת נשימה- חמצן, סיוע נשימתי....... C- עצירת שטד"ים, בדיקת דופק, הערכת מצב הלם (מפוצה\בלתי מפוצה וכו´..) D- עירוי....... E- פינוי... הערה בכל סוג של הלם נתיחס ונטפל גם בפגיעה הספציפית.. ז"א- בהלם ספינאלי נתייחס ליותר לעמ"ש עמש"צ.. בהלם אנאפילקטי נרחיק את הנפגע מהגורם האלרגני... בהלם קרדיוגני נתייחס לבעייה הלבבית ונטפל בה בהתאם.. וכו´ וכו´ וכו´... הערה 2- כל סוגי ההלמים מגיעים בסופו של דבר להלם היפוולמי....... זהו... הסוף..
מקווה שעזרתי... ושיהיה לכולנו בהצלחה בחתך..

../images/Emo92.gifהתשבות שביקשת...

הלם – SHOCK: הגדרה: ירידה בפרפוזיה לרקמות (זילוח הדם והחמצן לרקמות). גורמים המשפיעים על לחץ הדם: -נפח הדם (הנוזל עצמו). -תפוקת הלב. -קוטר כלי הדם. הערה: הלם הוא תהליך דינאמי, מתמשך לאורך זמן (בניגוד לעילפון לדוגמא). סוגי הלם: הלם כתוצאה מירידת נפח הדם: -היפוולמי (תת נפחי): נגרם כתוצאה מירידת נפח הדם. יורחב בהמשך. הלם כתוצאה מירידה בתפוקת הלב- הלם לבבי (קרדיוגני): נגרם כתוצאה מירידת תפוקת הלב. ירידה זו יכולה להגרם כתוצאה מטראומה בבית החזה או ע"י מחלות שונות. בנוסף, I.M חריף (ACUTE) יכול להוביל לירידה בתפוקת הלב ולהלם קרדיוגני. הלם כתוצאה מהרחבת כלי דם: -הלם זיהומי (ספטי): נגרם כתוצאה מזיהום שהתפשט בכל הגוף (דוגמא אופיינית: בתי אבות בהם יש חולים עם קטטר שאינו מטופל כנדרש, נוצר סביב הקטטר זיהום שלאורך זמן מתפשט בגוף). הלם ספטי נוצר בתהליך שאורך זמן רב (שעות, ימים). -הלם רגישותי (אנפילקטי): נגרם כתוצאה מרגישות לחומרים מסויימים שאנשים רגישים אליהם (דוגמאות אופייניות: עקיצות דבורה, אכילת אפרסק). הסכנה העיקרית בהלם זה הינה חנק ולא ירידת נפח הדם. החנק יכול להגרם כתוצאה מבצקות בדרכי הנשימה ובלשון. סימנים ראשונים לחשיפה לחומר שאדם רגיש אליו: אודם בפנים, גירודים, נפיחות באזור השפתיים ומתחת לעיניים. הדבר יכול להביא לצרידות ולקשיי דיבור. אנשים עם רגישות ידועה מצויידים בד"כ עם מזרק (נראה כמו מזרק אטרופין). לי אסור להזריק להם. התפתחות החנק: הגוף שואף להביא למקום הזיהום כמה שיותר לויקוציטים כדי לטפל בגורם אליו הוא רגיש => הרחבת כלי דם שגורמת ירידת ל"ד => אם הזיהום נמצא ברקמות ולא במחזור הדם מתחילה תופעה של מעבר נוזל ממחזור הדם לרקמות => בצקות => חנק. סימנים: עור חם ויבש (כתוצאה מהרחבת כלי הדם ויציאת נוזלים לרקמות), צבע העור סמוק, דופק נורמלי, ל"ד יורד, רמת הכרה מתדרדרת לאחר שהתחילה מ- A, מילוי קפילרי נורמלי. הערה: חלק מסימנים אלה שונים מסימני שאר סוגי ההלם (יפורט בהמשך). -הלם נוירוגני (עיצבי): נגרם כתוצאה מאובדן טונוס השרירים המקיפים את כלי הדם => ירידת ל"ד. יכול להגרם כתוצאה מפגיעות ראש, פגיעות בטורסו (אזור הגו). הדבר נכון במיוחד לגבי פגיעות חודרות באזורים אלה. גורם נוסף הוא פגיעות בחוט השידרה (הלפ ספינלי). מנגנוני פיצוי של הגוף כאשר הוא בהלם: -האצת קצב לב => דופק מהיר וחלש. -האצת קצב נשימה => נשימה מהירה ושטחית. -זיעה "קרה" => תופעת לוואי של הפרשת אדרנלין ע"י הגוף. הוא מופרש כדי להאיץ קצב לב. -ספיחת נוזלים מרקמות => צימאון, יובש בריריות הפה, מיעוט במתן שתן. -ויסות אספקת דם לרקמות עפ"י סדר עדיפויות מהקל לכבד: עור, שרירים, מע´ השלד, עיכול, כליות, טחול, ריאות, לב, מוח. הלם מפוצה דופק - טכיקרדיה עור - חיוור, קר, לח ל"ד - תקין (אולי אף גבוה) רמת ההכרה - ללא שינוי הלם בלתי מפוצה דופק - טכיקרדיה קיצונית (140) עור - חיוור, קר, זיעה מוגברת ל"ד - יורד רמת ההכרה - משתנה בין בלבול לחוסר הכרה סימני הלם היפוולמי (נובעים ממנגנוני הפיצוי): -דופק מהיר וחלש. -נשימה מהירה ושטחית. -עור: לח מזיעה "קרה", חוורון, צמרמורות, קר, צימאון, יובש בריריות הפה, מיעוט מתן שתן. -ל"ד – בתחילה הגוף משתלט על ההלם כתוצאה מהפעלת מנגנוני ההגנה. לכן קיימת אפשרות שבתחילה נבחין בל"ד נורמלי ואולי אף גבוה. לכן חשוב מאוד לחפש סימני קינמטיקה בטראומה. -רמת ההכרה – עלולה להתדרדר, שכן גם מהמוח נחסך חלק מהדם. -מילוי קפילרי איטי – מעל 3-2 שניות. טיפול בכל הלם: -A : שמירת AW. -B : מתן חמצן. -C : עצירת דימום אם ניתן. עירוי בדרך לבי"ח. -פינוי מהיר. -שמירה על טמפ´ גוף (סכנת היפוטרמיה). הדבר נכון גם בקיץ, למרות שלמטפל חם – לנפגע קר. מבוצע ע"י כיסוי בשמיכה בזמן הטיפול והפינוי, חימום האמבולנס, הסרת בגדים לחים / רטובים אם יש כאלה. הערה: במידה והנפגע סובל ממולטיטראומה: לדוגמא פגיעת ראש והלם יחד => סימני הפגיעות "מנוגדים" בחלקם => סימי ההלם יגברו על סימני פגיעת הראש. לכן חשוב להקפיד לבחון את סימני קינמטיקה בטראומה על מנת לא לפספס את פגיעת הראש. מקווה שעזרתי...

סחטין על האינפורמציה

אבל משהו שלא הבנתי. כתבת שאנשים עם רגישות ידועה מצויידים בד"כ עם מזרק (נראה כמו מזרק אטרופין). (בקשר להלם אנפילקטי). מזרק אטרופין זה מזרק 10 רגיל ששואבים לתוכו אטרופין לא? אולי אתה מדבר על מזרק אחר? האר את עיני

בקשר למזרק....

בקשר למזרק נתתי לאיזה רופא שאני מכיר הוא חבר של אבא שלי ואמר לי להוסיף את זה (הוא רופא בנט"ן בצפון אני חושב) למאמר אני אשאל אותו אבל עד שאני ידבר איתו זה כבר יהיה עוד שבוע בכל אופן אני יבדוק את העניין אבל את שאר המאמר אני כתבתי....

המזרק

היי איתן, המזרק אליו הכוונה הוא מזרק אוטומטי המכיל אפינפרין/ אדרנלין. לפי המקובל כיום יש לתת אותו לכל אדם שנחשף בעבר לאלרגן והגיב בשוק או בתגובה סיסטמית חמורה (לדוג´ קשיי נשימה ללא שוק). האדם נושא את המזרק עימו ובמקרה של חשיפה יכול להזריק לעצמו (ההזרקה היא תת עורית כך שאין בעיה של מציאת וריד או מיומנות מאוד ספציפית) עד לפינוי לבי"ח והמשך טיפול. לאטרופין אין מקום בטיפול בהלם אנאפילקטי/ אלרגני - יכול להיות שהמזרקים דומים חיצונית. אלי

ועוד שאלה

אתה זוכר אולי איך באמת קוראים לרגישות לדבורים? שכחתי את השם של האלרגיה ואני לא מצליח להיזכר

עוד תוספת למה שהשיבו

היי לכולם, מועיל לזכור כאשר מתייחסים לסימנים של הלם אילו סימנים נובעים ישירות מההלם או מהגורם שלו ואילו סימנים נובעים מניסיון פיצוי של הגוף - זה אחד הדברים שעוזרים להעריך את החומרה וגם באופן כללי להבין יותר טוב את כל קונספט ההלם, אלי

למעלה