פקודת מטכל 36.0406 הטבות עקב הריון והורות- ראו סעיף 10
הטבות עקב הריון והורות
1. חיילת בשירות קבע, שהרה ללדת, זכאית לאלה: -
א. לחופשת הריון מיוחדת, אם עקב הריונה או עקב הלידה אין היא מסוגלת לעבוד.
ב. לחופשת לידה.
ג. למענק לידה, למענק אשפוז וכן לקצבת לידה, אם ילדה יותר מתאומים בלידה אחת. המענקים ישולמו ע"י המוסד לביטוח לאומי.
אם החיילת אינה בחיים, זכאי בעלה או האפוטרופוס על הנולד, לפי העניין, למענק לידה ולקצבת לידה.
2. חייל בשירות קבע וחיילת בשירות קבע זכאים עקב הורות לאלה :
א. לשחרור מעבודה למשך שעה ביום, כמפורט בסעיפים 23 - 28 להלן.
ב. לחופשה מיוחדת ללא תשלום, כמפורט בסעיפים 17 - 19 להלן.
ג. לחופשת מחלה בגין מחלת ילד, כמפורט בסעיפים 29 - 31 להלן.
חופשת הריון מיוחדת
3. חיילת בשירות קבע, הסובלת בתקופת הריונה או לאחר הלידה - עקב ההריון או עקב הלידה- מתופעות המונעות ממנה לעבוד עבודה תקינה, תישלח אל קצין הרפואה של היחידה, וזה יפנה אותה אל רופא נשים. אישר רופא הנשים, כי החיילת אינה מסוגלת לעבודה עקב ההריון או עקב הלידה למשך תקופה כלשהי- תועבר תעודת הרופא לאישורו של רע"ן מיון רפואי במקרפ"ר, או לאישור מי שהוסמך לכך על ידו.
4. אישרו רע"ן מיון רפואי במקרפ"ר, או מי שהוסמך לכך על ידו, את ממצאי הרופא, תהיה החיילת זכאית לחופשת הריון מיוחדת למשך התקופה, שבה אין היא מסוגלת לעבוד. משך החופשה ייקבע על ידי רע"ן מיון רפואי במקרפ"ר, או מי שהוסמך לכך על ידו, והיא לא תחשב כחופשת מחלה לעניין פידיון ימי חופשת מחלה.
5. חיילת, כאמור בסעיף 4 לעיל, תהיה זכאית לתשלום שכרה במשך תקופת חופשת ההריון המיוחדת, לפי מפתח של זכות לתשלום למשך יומיים עבור כל חודש שירות סדיר (כולל חובה ושירות סדיר נוסף). ניצלה החיילת את כל תקופת החופשה בשכר, לפי המפתח האמור- תהיה יתרת חופשת ההריון המיוחדת חופשה ללא תשלום.
לדוגמה: חיילת בעלת ותק של שישים חודשי שירות תהיה זכאית לתשלום בחופשת הריון מיוחדת למשך מאה עשרים ימים. אם חופשת ההריון ארוכה ממאה עשרים ימים, תהיה יתרת חופשת חופשת ההריון המיוחדת חופשה ללא תשלום.
6. זכות לשכר עבור חופשת הריון מיוחדת, שכבר נוצלה, בטלה, ולא תבוא עוד במניין לגבי חופשת הריון מיוחדת נוספת.
לדוגמה: חיילת בעלת ותק של שמונים חודשי שירות, שקיבלה כבר מאה עשרים ימי חופשת הריון מיוחדת בתשלום, תיחשב- לצורך חופשת הריון נוספת- כבעלת ותק של עשרים חודשי שירות בלבד, משום שהזכות, המגיעה לה עבור שישים חודשי שירות, נוצלה כבר בעת חופשת ההריון הראשונה.
7. מפקד יחידה לא ישחרר חיילת מעבודה עקב הריון או עקב לידה, אלא במסגרת חופשת הריון מיוחדת או בהתאם למפורט בסעיפים 23 - 27 להלן.
חופשת לידה
8. חיילת בשירות קבע זכאית לחופשת לידה של שנים עשר שבועות (שמונים וארבעה יום) הניתנת:-
א. שישה שבועות, או כל תקופה קצרה יותר, כרצון החיילת, לפני יום הלידה המשוער, והשאר - אחר יום הלידה.
ב. מיום הלידה (אם החיילת החלה את עבודתה ביום הלידה, תימנה החופשה ממחרת היום).
תוקף סעיף 8 מה20- אוק' 87
9. חיילת, שהילד שילדה חייב להישאר בבית החולים, או לחזור לבית החולים לאשפוז במשך התקופה של חופשת הלידה, לתקופה, שמשכה שבועיים, לפחות, זכאית לאחת מאלה:-
א. להאריך את חופשת הלידה עד תום תקופת האשפוז (ועד ארבעה שבועות לכל היותר), ובלבד שמשך חופשת הלידה- בסך הכל- יהיה שישה עשר שבועות לכל היותר.
ב. לפצל את חופשת הלידה כך ששלושה שבועות יהיו מייד אחר יום הלידה, ויתרת החופשה תהיה אחרי היום בו יעזוב הילד את בית החולים.
פיצול חופשת הלידה או הארכתה ייעשו בתיאום עם מחה"ס - הענף המתאים- לגבי קצינות, ועם מקשל"ר - מנהל הנגדים- לגבי נגדות, ובהתאם לנוהל המפורט בסעיפים 37 - 38 להלן.
10. חיילת שחלתה, ואושפזה בבית חולים בתוך תקופת חופשת הלידה , לתקופה שמשכה שבועיים לפחות, זכאית לאחד מאלה : -
א. להאריך את חופשת הלידה עד תום תקופת האשפוז (ועד ארבעה שבועות, לכל היותר), ובלבד שמשך חופשת הלידה - בסך הכל - יהיה שישה עשר שבועות לכל היותר.
ב. לפצל את חופשת הלידה כך שתקופת האשפוז, שמשכה ארבעה שבועות, לכל היותר, לא תובא במניין חופשת הלידה.
11. חיילת שילדה ולד שאינו בחיים רשאית לבקש לקצר את חופשת הלידה, אם הרופא נתן את האישור לכך, בכתב, ובלבד שמשך חופשתה, לאחר הלידה, יהיה שלושה שבועות לפחות.
12. בתקופה חופשת הלידה אין להיתר עבודה פרטית, שניתן לפי פ"מ 33.0115, כל תוקף. מקרים חריגים יאושרו על ידי רמ"ח פרט באכ"א, לאחר שנועץ ברע"ן מיון רפואי במקרפ"ר.
13. חיילת, שילדה בלידה אחת יותר מילד אחד, ושניים מהם חיו 7 ימים, לפחות, ובתום חופשת לידה של שנים עשר שבועות נותר בחיים ילד, שנולד באותה לידה, זכאית להאריך את חופשת הלידה בשבועיים נוספים.
14. עבור התקופה של חופשת לידה, לרבות במקרה של הארכתה לפי פקודה זו, ישולם לחיילת השכר הקבוע, כשיעור דמי הלידה שבסעיף 100 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), תשכ"ח1968- (להלן - החוק).
15. על אף האמור בסעיף 14 לעיל, חיילת, המוצבת ביחידת השתלמויות עקב יציאתה ללימודים מטעם צה"ל, ושילדה בתוך תקופה זו, תוכל להמשיך בלימודיה, והיא זכאית במקרה זה למלוא שכרה.
מענק לידה, מענק אשפוז וקצבת לידה
16. חיילת בשירות קבע אינה זכאית לתבוע תשלום דמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי, אולם היא זכאית לקבל מהמוסד האמור מענק לידה, מענק אשפוז וקצבת לידה, הכל עפ"י הוראות החוק.
חופשה מיוחדת ללא תשלום
17. חיילת, המבקשת לצאת לחופשה ללא תשלום עקב הריון או לידה חייבת לנצל תחילה את החופשה הרגילה ואת החופשה הצבורה העומדות לרשותה, והמחושבות בהנחה שתצא לחופשה ללא תשלום.
18. תקופת החופשה הרגילה, החופשה הצבורה והחופשה המיוחדת ללא תשלום גם יחד, תהיה שנה אחת, לכל היותר. התקופה זו תזוכה החיילת בתשלום עבור ימי החופשה הרגילה ועבור ימי החופשה הצבורה בלבד.
19.
א. חייל בשירות הקבע יהיה זכאי אף הוא לחופשה מיוחדת ללא תשלום, ויחולו לגביו הוראות פקודה זו, בשינויים המחויבים, ובלבד שהתקיים אחד מאלה : -
1) בת זוגו זכאית לחופשה ללא תשלום בהתאם להוראות הפקודה (אם היא חיילת), או אם הועסקה כעובדת במשך שישה חודשים רצופים, לפחות, בסמוך למועד תחילת היעדרותו מן העבודה (אם אינה חיילת).
2) הילד נמצא בחזקתו הבלעדית או בטיפולו הבלעדי מחמת נכות או מחלה של בת זוגו.
ב. נעדר אחד מבני הזוג מן העבודה או מן השירות, לפי העניין - לא יהיה בן הזוג השני זכאי לחופשה ללא תשלום. ואולם, אם נעדר אחד מבני הזוג תקופה קצרה מן התקופה המירבית, רשאי בן זוגו להיעדר למשך יתרת התקופה.
ג. חייל בשירות קבע, המבקש לממש זכות זו, ימסור הצהרה, שדוגמתה ניתנת בנספח א' לפקודה זו.
20. חיילת בשירות קבע, המאמצת ילד שגילו שלוש עשרה שנים, לכל היותר, לפי חוק אימוץ ילדים, התשמ"א - 1981, זכאית לחופשת לידה ולחופשה מיוחדת ללא תשלום, כמפורט בסעיפים 17-18 לעיל. דין חופשת לידה לפי