שאלה

בילי28

New member
שאלה

האם אנמיה קשה (שחלפה כמעט לגמרי לאחר טיפול אינטנסיבי) עלולה להביא לקריסת כליות בחתולה חולת כליות שמקבלת טיפול? אם כן, תוך כמה זמן מההחלמה מאנמיה תופיע קריסת הכליות? החתולה היתה חולת כליות במשך כמה שנים וטופלה. חודש לאחר החלמתה מהאנמיה, הכליות שלה קרסו והיא נפטרה. האם האנמיה הביאה בעקיפין למותה?

sapirdvm

New member
אנמיה

הי בילי
קודם כל אני מצטער לשמוע על מות החתולה. כל בע"ח שנפטר מצער.
אנמיה: יש מספר סוגי אנמיות ויש גם הרבה גורמים לאנימיה.
כל אנמיה גורמת לירידה באספקת החמצן לרקמות ולכן יש פגיעה ברקמות שונות בגוף. כאשר הזנק מצטבר ואחוז הריקמה הנפגעת גדול, האיבר מתקשה לתפקד בתפקודו המלא.
כליות יכולות להיפגע מאנמיה, בפרט כליות שכבר חולות וחלק מהריקמה התיפקודית שלהן ממילא פגוע.
אבל, יש כאן גם ענין נוסף: הכליות מייצרות הורמון שמביא ליצור כוריות דם אדומות, ולכן בפגיעה כלייתית כרונית נראה בדר"כ גם אנמיה שאינה הפיכה.
אינני נכנס יודע מה היה הטיפול, מה היה הגורם לאנמיה, איזה סוג היתה האנמיה, אבל אני חושב שהענין המרכזי הוא המחלה הכרונית שכבר פגעה בכליות, ועל זה הגיעה האנמיה שהחריפה את מצבן.
מקווה שעזרתי מעט

בילי28

New member
תודה. העניין הוא כזה:

הייתה לנו מכת פרעושים בבית, עד כדי כך שהיינו צריכות (אני ואחותי) לעשות הדברה סביבתית. היו לנו בבית 8 בעלי חיים - שני כלבים ושישה חתולים - ומכיוון שזה היה מסובך להוציא את כולם מהבית כדי שאפשר יהיה לבצע הדברה, ההדברה התעכבה זמן רב. כך שכנראה שהאנמיה נבעה מפרעושים. אני מודה ומתוודה שלא נתתי לחתולים טיפול סדיר נגד פרעושים בגלל שהם כולם קשים לטיפול, גם עם אמפולות. העליתי את השאלה משום שמאז פטירתה של החתולה אני מתייסרת ברגשי אשמה על כך שכנראה אני אחראית למותה - פרעושים. שהובילו לאנמיה שהובילה (כנראה) לקריסת הכליות חודש לאחר ההחלמה מהאנמיה. פרט רפואי נוסף: בהתחלה רצו לתת לחתולה מנת דם, אבל החליטו להמתין עם זה ולראות אם היא מתחילה לייצר כדוריות אדומות חדשוצ, ואכן לאחר יומיים-שלושה היא אכן התחילה לייצר כדוריות אדומות חדשות ולא היה צורך בתרומת דם. לאחר תום הטיפול באנמיה, הווטרינרית שלי עשתה לה בדיקת דם שהראתה שאכן יש פגיעה מסויימת בכליות. הטיפול שהיא נתנה היה החלפת סוג האינפוזיה שהחתולה קיבלה עד אז לאינפוזיה בתוספת כלור, אוכל רפואי לחתולים חולי כליות וכן סופחי פוספטים (שלצערי לא תמיד הצלחתי לתת לה). החתולה קיבלה את הטיפול הזה במשך חודש בערך. נתתי לה את האינפוזיה החדשה כל יומיים, כמו שעשיתי עד אז, ובשחב מסוים התברר לי שלא הבנתי נכון את ההוראות והייתי צריכה לתת לה את האינפוזיה כל יום. לאור הפרטים הנוספים שציינתי, האם קיים קשר בין האנמיה לקריסת הכליות?

sapirdvm

New member
פרעושים ואנמיה

הפעמים שראיתי שילוב שכזה היה בגורים שדהיו מלאים בפרעושים.
לא ראיתי עד היום חתול בוגר מטו]פל, שהאנמיה שלו נבעה רק ממכת פרעושים. זה אומר שהיא היתה מלאה בפרעושים המון זמן, אבל ממש מלאה ולא כמה בודדים. אלא אם היתה שם מחלה של טפיל דם שהועבר על ידי הפרעושים וגרם להרס של כדוריות דם אדומות ולאנמיה. זה שלא נתת כל יום את העירוי התת עורי, זה לא מה שגרם למותה. קושרי פוספט ניתנים בדר"כ בשלבי בעיה כליתית מתקדמים ולכן נראה לי שאולי יש כאן מהלך עצוב אך טבעי של בעית כיליה שאולי הוחמר ואולי לא, בעקבות האנמיה כמו שאמרתי בתשובה מקודם

בילי28

New member
אכן נאמר לי שהיה טפיל שהועבר ע"י הפרעושים

היא קיבלה אנטיביוטיקה וזה חלף.

sapirdvm

New member
אל תייסרי את עצמך

קודם כל נשמע שאת בת אדם נדיבה ורחומה: 6 חתולים ושני כלבים, אין הרבה כאלה שעושים את זה.
שנית, אם האנמיה היתה הגורם הישיר, מדוע הכליות לא קרסו בעת האנמיה אלא חודש אחרי החלמה?
נשמע לי שהיתה שם ברקע מחלת כיליה שהלכה ותדרדרה כמו שקורה במקרים לא מעטים לצערנו, על אף הטיפול שהם מקבלים.
לצערי הרב, לא כל הכליות וגם לא כל החתולים קראו את ספרי הרפואה ומגיבים כמו שאנו מצפים על פי הספר. זה לפעמים מביא בשורה טובה ולפעמים מעציב. אני חושב שכל מי שעוסק בבעלי חיים בכלל ובווטרינריה בפרט צריך ללמוד את מידת הצניעות ולדעת שלא כל מה שאנחנו יודעים ועושים מצליח לנו. זה מתסכל אבחל אלו החיים. לא נראה לי שיש לך סיבה להיות עם רגשות אשמה, אבל אם תפיקי מהמקרה לקחים אישיים שייטיבו עם החיות האחרות שלך אז כולכם תצאו נשכרים. שתהיה לך שנה טובה ובריאות לכל החיות שלך

בילי28

New member
תודה רבה ושנה טובה גם לך

למעלה