שאלה...

mabs1

New member
שאלה...

הבן שלי, בן ארבע שנים עם בעיית ריכוז וקשב מאובחנת.

הומלץ לנו על ריטלין. בגלל גילו הצעיר אנו חוששים.

שאלתי היא, האם מישהו/י מכיר/ה את ה"ריכוזית" ? האם יש למישהו נסיון בכך? האם היא באמת תחליף לריטלין? אודה על תשובה.

zivadina

New member
טיפול בגיל 4

שלום רב,
בקשר ל'ריכוזית' - שמעתי ממי שנטלו דעות לכאן ולכאן.
בקשר לריטלין בגיל 4 - לפעמים הריטלין לא עוזר בגילאים הצעירים כי המוח נמצא עדיין בהתפתחות,
ולפעמים הריטלין כן עוזר בגילאים אלה.

אם אתם חוששים, אפשר לבקש חוות דעת שניה אצל רופא מומחה להפרעת קשב.

אני משערת שלקחתם את הילד לאבחון בגיל כל כך צעיר כי היו קשיים
שלא הצלחתם להתגבר עליהם. אני מקווה שהרופא היה רופא מומחה
שערך אבחון מסודר ושלל בעיות שגורמות להתנהגות מוסחת והיפראקטיבית כמו:
שינה לא רגועה, מחסור במינרלים או ויטמינים, ליקויי למידה (גם בגן), ויסות חושי/ תנועתי,
בעיות פסיכולוגיות ועוד.
אם לא נמצאו בעיות בריאות, הטיפול הנפוץ בגילאי גן הוא על ידי מרפאה בעיסוק.
כדאי לשאול את הרופא למה בחר בריטלין.

mabs1

New member
הרופא שהלכנו אליו

אכן מומחה, ד"ר אשכנזי, אולי שמעתם עליו...
קיבלתי עליו המלצות חמות.
הוא מטופל בריפוי בעיסוק. הבעיות הן בגן וגם בבית. הילד לא רגוע, כל הזמן נוגע בכל דבר, תזזיתי, ישנם גם בעיות חברתיות (כמעט ואין חברים).
אציין כי הבן הגדול שלי סבל מאותה תופעה adhd ונטל ריטלין מגיל 8 ועד סיים תיכון. הריטלין עזר לו מאוד.
בכל מקרה, יכול מאוד להיות שזאת בעייה גנטית.
יכול מאוד להיות שריטלין יעזור כאן, אבל החשש הוא הגיל.
בכל מקרה, קראתי קצת גם על הזום. האם אפשר לרכוש אותו בבית מרקחת באופן פרטי או שזה דורש ביקור אצל הרופאה?

יש כל מני תרופות טבעיות

אני ניסיתי את זום של טבע ( בהמלצת הפסיכיאטרית)
לא השפיע, אבל הטענה היא שזה משפיע לטובה על כ 30% מהילדים.
יש הטוענים שאומגה 3 מאוד עוזרת....

למה כל כך חשוב לתת ריטלין כבר מהגיל הזה?
האם הבעיות כל כך חמורות שלא ניתן להבליג לפחות עד שיגיע לבית הספר?

mabs1

New member
לא שהבעיות כאלה חמורות

מבחינתי הוא יכול להיות גם בלי ריטלין. העניין הוא שקשה לו מאוד בגן, למרות שהגננת מאוד מבינה ובאה לקראת.
יודעת להעסיק אותו ולנווט.
אני רוצה להקל על הילד, שמרגיש שמשהו שונה אצלו, מרגיש את הפער בינו לבין חבריו - הם מסוגלים לשבת לצייר, לצבוע ולגזור והוא לא.
הם מסוגלת לשבת במפגש הבוקר והצהרים ללא כל בעיה והוא לא מסוגל, כל הזמן קם, ומתעסק בדברים אחרים. הגננת מאפשרת לו לקום ואף מושיבה אותו בשולחן עם פלסטלינה ומשחקים תוך כדי שהוא מקשיב. זה מגיע למצב שהוא לא חלק מהתוכן הנלמד ולא שותף לכל העבודות והסיפורים שכולם עושים בקלות.
אני רוצה לחסוך לו את כל זה, לפני שיהיה מאוחר והוא יגרור אחריו בעיות רגשיות (מכירה את זה מהבן הגדול).

גם אני שמעתי על הזום. אני עדיין מתלבטת בינו לבין הריכוזית. איך אני רוכשת את זום? בבית טבע? או שאני צריכה מרשם מקופ"ח?

יעל גגג

New member
לזום לא צריך מרשם. הוא נמכר בפארמים

ובבתי הטבע. התכשיר לא זול, לעיתים יש מבצעים ברשת זו או אחרת. כשאני התעניינתי היה קופון הנחה באתר של טבע, או שכתבתי להם, והם בתגובה שלחו קופון הנחה.
במידה ולא רואים השפעה בכדור אחד ביום, מומלץ להעלות את המינון.
אצלנו, לצערי, לא עזר זום וגם לא כמוסות אומגה ממרווה מרושתת. אבל יש כאלה שעוזר להם אז שווה לנסות.

המלצות מנסיוני ( סליחה על האורך)

ראשית טכנית, לגבי זום את לא צריכה מרשם, קונים בבית מרקחת או סופר פארם.

לגבי ההתנהגגות של הילד. אצל הבן שלי הדבר היה דומה. הוא לא ישב בריכוז, אך היה יושב ומקשיב מפינה אחרת בגן, ואפילו כשהיה מעוניים היה מגיע ועונה על תשובה ואז חוזר לעיסוקיו. הוא לא הפסיד טכנים. נכון שהרגיש שונה, ואפילו היה שואל למה הוא לא יכול לשבת כמו כולם, אבל לאחר. שהוא אובחן הייתי פשוט מסבירה לו במה הוא שונה, תוך הדגשת היתרונות של הקש״ר. וזה לא גרם לו בעיות רגשיות.
מצד שני חשוב שתעקבו אחר ידיעותיו ומוכנותו לכיתה א׳. ( עקרונית צריך להכנס לכיתה א כשהוא מכיר את האותיות בשמן פלוס צליל, ללא ניקוד, ומכיר ספרות בשמן)
נושא נוסף הוא עניין הכתיבה והציור. שימו לב למסוגלות, יכולת מינימלית לצייר, גם אם אינו אוהב זאת. אפשר לתת לו לצבוע דמויות שהוא אוהב (יש מלא באינטנרט חפשו תמונות בשחור לבן לפי שם הדמות) וציור.
שוב במקרה הפרטי שלי, היתה בעיה מוטורית קלה ולקחנו לריפוי בעיסוק ובזה נפתרה הבעיה.

אישית, וגם בהמלצת הפסיכיאטרית שלנו, עדיף להימנע מריטלין לפני גיל6, כל עוד הסימפטומים אינם חמורים.

ברור שזו החלטה שלכם, אבל גם לזה שהוא צריך לקחת תרופה בבוקר יש השפעה פסיכולוגית. אני בעד הכנות ושקיפות מולו. אגב הספר האידיאייצדי שלי יכול לעזור בהסברים...

קנצול1

New member
מניסיוני הדל...

נכון שיש המלצה להמנע מריטלין עד גיל 6 .. אנחנו נתנו ריטלין בגיל 5 וקצת והשינוי היה מהותי שאני מצטערת על כך שלא נתנו לפני היינו חוסכים לילד המון קשיים ובעיות חברתיות...

mabs1

New member
אני מבינה שהתגובות הן לכאן ולכאן

לפני כמה ימים דיבר ד"ר קרסו המדובר ברדיו ואמר שהוא אינו רואה שום מניעה לתת לילד בגיל 4 ריטלין כל עוד הוא זקוק לכך. הוא דיבר על ההשלכות כשילד לא לוקח, דיבר על הבעיות הרגשיות הנוצרות ומדוע לא נחסוך אותם מהילד שילך איתם כל חייו. המשפט שלו שתפס אותי היה "הנזק שנגרם לילד שזקוק לריטלין ולא לוקח הוא גדול פי כמה מזה שהוא יקח, אם בכלל"
אותו הדבר אמר לנו ד"ר אשכנזי שהוא היה הראשון שמליץ על ריטלין לאחר שראה את הילד, קרא את השאלון של הגננת ושמע אותי ואת בעלי.

בינתיים קניתי את הזום. כל עוד הילד במסגרת הגן ולא בית הספר - אני יכולה לנסות משהו טבעי כי המסגרת יותר גמישה - מקווה שיעזור, ואם לא, נחפש כיוונים אחרים.

את מכירה את הילד שלך הכי טוב

ולכן את זו שיודעת האם הוא באמת זקוק לתרופה.
תקשיבי לאינטואיציה האמהית שלך - היא תדא הכי טוב.
נכון שמומלץ לחכות עם ריטלין לפחות עד גיל 6, אבל אם הילד זקוק לכך לפני, זה אפשרי.
חשוב להסתכל על הנפש שלו.
אם מצבו גורם לו לתחושת חוסר מסוגלות, הרגשה שהוא שונה ופחות טוב מהאחרים , אז בהחלט יתכן שכדאי לתת לו את התרופה.
הדבר שהכי חשוב לטפל בו, ( לכל הילדים, אך בעיקר לילדי הקש"ר) זה הביטחון העצמי ותפיסת המסוגלות האישית

אין אמת אחת, צריך להתאים את הפתרון לילד. וכל ילד הוא מקרה יחיד ומיוחד.

בטוחה שתעשי את מה שהכי נכון לילד שלך.

תוסף תזונה זום בסופר-פארם

שלום,
לשאלתך, קיים בסופר פארם תוסף התזונה- זום של חברת טבע , אלו כמוסות המכילות פוספטידיל סרין ואומגה 3 לשיפור הזיכרון והריכוז.
אין צורך במרשם שכן מדובר בתוסף תזונה הנמצא במחלקת טבע אך מומלץ לפני שימוש ראשוני להתייעץ עם הרוקח/ת בבית המרקחת . לשימוש יש לקחת 2 כמוסות ביום עם האוכל (לילדים ניתן לפתוח את הכמוסה ולערבב עם ממרח כלשהו). ההטבה אינה מיידית אך צפויה להתחיל במהלך החודש הראשון לשימוש. ישנם מוצרים נוספים לאותה מטרה ומומלץ לפנות לרוקח או יועצת הטבע במחלקה להתאמה מלאה של התכשיר על פי הצורך.

בברכה
רוקח סופר-פארם

גם אצלנו היה כך

מגיל צעיר מאוד היה ברור שיש לילד ADHD.
אבחנו בגיל 5, התחלנו טיפול תרופתי בגיל 5.5, רק בגן חובה כדי לאפשר לילד פניות ללמידה לקראת כיתה א'.

אבל מגיל 3 הילד נמצא בטיפול ריפוי בעיסוק וקלינאית תקשורת, כדי לצמצם את הפערים שלו בתחומים אלו.
באופן פרטני הרבה יותר קל לעבוד איתו וללמד אותו דברים, מה שבגן בלתי אפשרי בגלל כמות הילדים והסביבה מלאת הגירויים וההסחות.

דרך אגב, גם אנחנו ניסינו זום ולא היה שום שיפור. לדעתי חבל על הכסף.

salsa10

New member
לפני שאת נותנת לו רטלין : תבדקי -

אם אין לו דום נשימה בלילה, או בעיות נשימה בערות או בשינה.
הבן של חברה שלי אובחן כ ADHD בגיל 4 והומלץ רטלין - לבסוף הבינו שהבעיה היא אדנואיד מוגדל ושקדים - אז בנה עבר ניתוח להסרת האנדנואיד
ומאז - ילד חדש: צמח לגובה, יותר תיאבון, קשוב, לא מוסח, יש לו סבלנות, התפתח מאוד ולמידה יותר טובה - ובכלל לא צריך רטלין.
שימי לב אם הבן שלך נושם מהפה? תקשיבי . . .. בלילה אם הוא ישן על הגב ונוחר או מתנשף - זה לא טוב. על הבטן או על הצד אי אפשר לדעת
מסתבר שהרבה ילדים קטנים בגילאי 2-6 סובלים מבעיות נשימה ומאובחנים בטעות כבעלי הפרעת קשב וריכוז.

mabs1

New member
עכשיו שהעלית את זה

אז, הוא נושם בכבדות מידי פעם. אני אשים לב לכך, תודה שהפנית אותי לכך.
בכל מקרה, נראה לי שבמקרה שלנו זה גנטי. בעלי והבן הגדול שלי מאובחנים ADHD והבת ADD
מכאן שהתפוח לא נופל רחוק מהעץ... רק שתביני.. אני הכי רגועה כאן בבית :)

למעלה