../images/Emo20.gif הערכה עצמית
היא תהליך תודעתי אשר יש לו "מסקנות": האם "אני" יכול לעשות כך וכך, האם תכונה זו מאפייינת אותי וכו´ מאחר ואצל האדם הרגיל תהליכים תודעתיים צורכים אנרגייה שאין לו ברגיל, הוא "שומר" את המסקנות בזיכרון כדי שלא יצטרך לחזור על התהליך. אחרי כך וכך שנים הוא כבר רגיל "להעריך" את עצמו לא על פי המציאות הנתונה (הפנימית והחיצונית) אלא על ידי העלאת הזכרונות מתוך תחושת הדימוי העצמי. "חוסר ביטחון" אינו בעייה. הרי אם נחשוב על כך - מי יכול להיות באמת בטוח במשהו? אבל חוויות חוזרות ונשנות של כשלון עלולות ליצור מצב מתמשך של "חוסר ביטחון" כאשר האדם מוסיף את ה"תכונה" הזו לרשימת התכונות המרכיבות את ה"דימוי העצמי" שלו. אבל אם נחשוב על כך, הרי כל תהליך לימוד כרוך בכישלונות - ניסוי וטעייה. אילו תינוקות היו זוכרים את הכישלונות אשר עברו בדרכם ללמוד ללכת, סביר להניח כי האדם היה עדיין זוחל על ארבע... אם כך הבעייה היא אינה חוסר הביטחון. הבעייה היא בכך ש
האדם מייחס לעצמו את חוסר הביטחון במקום להבין כי מצבים של חוסר ודאות הם אך טבעיים ואין שום צורך להיקשר אליהם. מי שאינו מניח לעצמו להיות "חסר ביטחון" סביר להניח שסובל מבטחון עצמי מוגזם שהוא תגובה הפוכה לאותה התחושה הפנימית.
עד כמה שזה ישמע מוזר, הדרך הנכונה היא לא לזכור בכלל את החוויות של עצמך... זאת במשמעות של "לא להיקשר אליהן" ולא להוסיף אותן לרשימת המלאי של "קורות החיים" או ה"דימוי העצמי". זאת מתוך הבנה כי בכל רגע אני שונה ממי שהייתי קודם, ולכן אין שום טעם להעריך את היכולות שלי כרגע על פי העבר. הבנה כזו מחייבת כמובן הערכה בלתי פוסקת של עצמי ושל המציאות. הערכה בלתי פוסקת כזו היא כמובן גם
מודעות מוחלטת. לכאורה יש כאן מילכוד: רק מי שנמצא במודעות מוחלטת יכול לחיות כך... אבל זהו מילכוד שכלי בלבד. האמת היא שברגע שהנך מבין את העיקרון ופועל לפיו הנך "מתקדם" אל מצב המודעות הגבוה תוך חיסכון באנרגייה ריגשית, נפשית ושכלית שבזבזת קודם על אכזבות עצמיות ופעולות מתוך הערכות שגויות שאינן קשורות למציאות המיידית. הדוגמה השלילית המדגימה עיקרוןזה היא העובדה כי אנשים משתמשים בכלי "שיכחה" עצמית כגון אלכוהול, סמים וכו´ כדי להתגבר על מצבים של חוסר ביטחון. חומרים אלו פשוט מנתקים את זרימת המידע אל הדימוי עצמי ובכך "משחררים" את האדם לזמן מה מכבלי תדמיתו העצמית. הבעייה היא שהם אינם מספקים לאדם אנרגיית מודעות, ולכן אינם מאפשרים הערכה נכונה של המציאות. כמה מצערת העובדה כי מחיר השימוש בקביים אלו הוא נכות תודעתית פרוגרסיבית... דוגמה חיובית היא מצבים המוכרים לנו בהם "התנהגנו באופן שאינו מתאים לנו" באופן ספונטאני. רגעים שבהם פשוט עשינו דברים שאם היינו חושבים עליהם מראש היינו נרתעים מהם מראש. במצב כזה גבר המכיר את עצמו כ"ביישן" עשוי להתחיל לדבר במקרה עם בחורה בתור בסופקמרקט, אך אם היה צריך לחשוב ולתכנן את מהלכיו מראש היה נמנע מלעמוד לידה בתור.