שאלה...

אבישג57

New member
שאלה...

המילים לגבם או לגביהם, אצלם או אצלהם וכו' זכור לי שיש איזה מילה שניתן תמיד להקביל את המילים הללו אליה וכך לדעת איך באמת אומרים...משהו יודע במקרה?
את המילים הספציפיות האלה אני אומנם יודעת איך לאמר אבל יש מילים נוספות שאני לא תמיד בטוחה,בגלל זה אני שואלת...

trilliane

Well-known member
מנהל
לא מילה מסוימת, אבל בהחלט ישנה שיטה

הסיומת היא לפי כינוי קניין חבור לשם עצם ביחיד או ברבים. לא חייבים להשתמש במילה מסוימת אלא בכל שם עצם רגיל, מה שנוח לך. אני אוהבת להשתמש בספר/ים.
יחיד: ספר
ספר + שלי = ספרִי
ספר + שלהם = ספרָם
רבים: ספרים

ספרים + שלי = ספרַי
ספרים + שלהם = ספרֵיהֶם

עד כאן ידוע ומוכר, כן?

עכשיו נבדוק את מילת היחס 'לגבי' ונראה איך היא מתנהגת בגוף ראשון יחיד (אני): לגבִּי (כמו ספרי) או לגבַּי (כמו ספריי)?
ברור לכל דובר עברי ילידי שהאפשרות השנייה נכונה, משמע, "לגבי" מקבלת סיומות שזהות לכינוי קניין חבור לשם עצם ברבים ולכן התשובה הנכונה היא לגביהם (כמו ספריהם).

עכשיו נבדוק את "אצל". האם אומרים אצלי (כמו ספרי) או אצליי (כמו ספריי)? הפעם האפשרות הראשונה היא הנכונה, משמע מילת היחס 'אצל' נוטה על דרך היחיד, ולכן אצלם (כמו ספרם).

אבישג57

New member
תודה רבה רבה!

אני מאוד מאוד אוהבת (בלשון המעטה) לשון ודקדוק כך שנורא הציק לי שאני לא ממש זוכרת את זה...תשובתך הייתה מפורטת וברורה! תודה רבה!!!!

ounce

New member
שאלה

לפי הכלל הזה, המילה "בין" ברבים היא "ביניהם". כיצד זה מתיישב עם הביטוי "בינם לבין עצמם"?

trilliane

Well-known member
מנהל
כי כללים בשפה אינם כמו חוקי מתמטיקה

ולכן כמעט תמיד תצליח למצוא יוצאים מן הכלל...

הכלל דווקא עובד כאן – הצורה היא אכן "ביניהם"; אבל גם "בינם" מותרת (למיטב הבנתי) וקורה לא פעם שצורות מסוימות מתקבעות בצירופים כבולים (ניבים, ביטויים, פתגמים) אף שאינן משמשות בשפה באופן חופשי.

דוגמה אחרת לצורה כפולה היא "בם" אבל גם "בהם".

וואו.. בחיים לא הייתי חושבת שיש לגבי זה שיטה.

תודה רבה!
נמאס לי כבר להיות מוקסמת כל הזמן חחחח

למעלה