שאלה

Frutapao

New member
שאלה

מה משמעות המילה 'נגרשות' בשיר המדהים הבא? יש עוד מקום בו הפועל הזה הופיע? גאוה / דליה רביקוביץ ‫אפילו סלעים נשברים, אני אומרת לך‬ ‫ולא מחמת זקנה.‬ ‫שנים רבות הם שוכבים על גבם בחום ובקור,‬ ‫שנים כה רבות,‬ ‫כמעט נוצר רושם של שלוה.‬ ‫אין הם זזים ממקומם וכך נסתרים הבקיעים.‬ ‫מעין גאוה.‬ ‫שנים רבות עוברות עליהם בצפיה.‬ ‫מי שעתיד לשבר אותם‬ ‫עדין לא בא.‬ ‫ואז האזוב משגשג, האצות נגרשות והים מגיח וחוזר,‬ ‫ודומה, הם ללא תנועה.‬ ‫עד שיבוא כלב ים קטן להתחכך על הסלעים‬ ‫יבוא וילך.‬ ‫ופתאום האבן פצועה. ‫אמרתי לך, כשסלעים נשברים זה קורה בהפתעה.‬ ‫ומה גם אנשים.‬

רפרפול

New member
נגרש

משורש גר"ש =הורחק. אני מניח שהמשוררת מנסה לתאר את תנועת האצות בים....

יאקים

New member
איני מחזיק את השיר לפניי, אשר על כן

איני יודע אם היא כתבה פועל זה בשי"ן שמאלית או ימנית. אם בשמאלית, ייתכן שהיא לקחה את השורש הארמי והשתמשה בו במשמעות של גריסה, שבירה לפתיתים, לפירורים. שורש זה, כידוע, אינו קיים בעברית, אך חירות היוצרת ייתכן שהביאה אותה לכך. ואם בימנית עסקינן, הרי מדובר בפעולה של מעין גירוש, וזה מזכיר לי את ביאליק (אמנם בבניין התפעל): "כבר נתגרשה מכל הזוויות, רק פינת...ותתכס בצל..."

ציפלך

New member
הלכתי לשיטתי שהשרש מתאר רק מצב חומרי

הפועל גרש הוא מאוד מורכב מהבחינה הזו שפעולת הגרוּש כוללת כוונה מצד הגוף המבצע ואיזושהי תגובה מצופה מצד הגוף הסובל. השרש גרש כשלעצמו מביע אך מצב מפורד או מצב גרוס, ומכאן גם משמעות שמות העצם גֶּרֶש ומִגְרָש. אני רואה את השרשים: גרד, גרז, גרט, גרס, גרש הרס חרד, חרז, חרט, חרס, חרץ, חרש, חרת כרס, כרץ, כרש, כרת קרד (קרדום), קרט, קרס, קרץ, קרש כקרובים.

יאקים

New member
מצד אחד, על פניה, שיטתך נראית

תמוהה אם לא מופרכת, כי מה בין פעיל לסביל לבין מצב חומרי? מצד שני מי יודע? לפעמים גם רעיונות תמוהים מתקבלים בדיעבד כנכונים, ר' את תאוריית העולם הוא עגול.....

כלמנ

New member
קמירות הארץ

קמירות הארץ משמשת יותר מידי להכשרת שרצים. ישנה הקשה לוגית שגויה שאומרת: קיים רעיון שנחשב בעבר לתמוהה אך התגלה כנכון, מכאן ניתן להסיק שככל שרעיון נחשב למופרך, כן גדל הסיכוי שהוא יתגלה יום אחד כנכון. וכך רותמים את גלילאו להוכחת כל תיאוריה מטופשת (לא התאוריה של ציפלך, תאוריות אחרות) ללא צורך בהוכחה, כאילו עצם המופרכות של הרעיון, הוא ההוכחה שלו. מש"ל. ואני אומר, אם זה נראה כמו ברווז,הולך כמו ברווז, ויש לו טעם של ברווז: זה כנראה ברווז.

יאקים

New member
נהניתי מתשובתך, כלמנ, אלא שאיני משוכנע שהיא

נותנת תשובה נכונה והחלטית לסוגיה שהועלתה כאן.

רפרפול

New member
היטבת לתאר

ברווז אגב הוא מושג ואין צורך להוכיח זאת. הבעיה היא כאשר רעיון לא נשען על מושגים אלא על היקשים וסברות. שם התמונה מקבלת תפנית מדי פעם מפני שהוכחת דבר היא אבן נגף הגוררת הפרכה... כך המדע בנוי! כאשר המדע מתחיל להיעזר בהשערות וסברות הוא הופך לככל אמונה, דתית או אחרת ומושא להפרכות.

יפים דבריך ונכוחים. אכן על כל רעיון

שנחשב בעבר לתמוה ובחלוף הזנן התגלה כנכון, ישנם ריבוא ריבואות של רעיונות מופרכים אשר עם חלוף הזמן, אפילו הקומץ שהאמין בהם הבין שהם הזויים וחדל להאמין.

מוסר ההשכל הוא שאין להביא ראיה מעגילותו של

עולם לסיכויהן של תורת הגופים של ציפלך ושל תורת השורשים של חצי טון, להתברר כתורות אמת.

פשיטא.

עג=עשה עיגול. ולימדונו רבותינו צ"ח, שני הגאים לשורש, וה-ל' כינוי גוף למשמיעי מוווווווו (ואל תתמה, חילופי ל'-מ' מן המפורסמות היא ואכמ"ל). סוף דבר, עג עוגה (ואין זה נאה לא לפורום ולא ליושביו לומר ממה היא עשויה) ועושה מוווווווווו, הרי זה עגל.

ציפלך

New member
דברתי משרש לא מפועל

אחרת איך תסביר שלמילים גֶּרֶש, מגרש, וגרושה יש את אותו השרש.

Frutapao

New member
מדובר בשי"ן ימנית...

תודה על התשובה המפורטת
. תוכל להסביר אולי מה זה אומר לגבי האצות שהן מגורשות ("מעין גירוש", כמו שכתבת)? (שהרי זה מה שאני מנסה להבין... את השורש והבניין הרי זיהיתי לבד.)

Frutapao

New member
תנועת האצות בים..

לא צריכה להיות מקבילה פחות או יותר לתיאור האזוב? ("משגשג"..?) מה הקשר להרחקה? תודה

למעלה