אני אנסה לענות.
השאלה שלך נראית פשוטה אך היא מסובכת להפליא. אני מקווה שאני אצליח לענות לך מכיוון שהשאלה והתשובה אליה מעניינת אותי באופן אישי. ניתן לחלק בגילאים 12-18 (חטיבה, תיכון) את הילדים ל-3 קטגוריות ביחסם לפוליטיקה: 1. הקבוצה הגדולה ביותר- כאלה שלא אכפת להם. 2. קבוצה בינונית- כאלה שנגררים אחרי חברים או קרובי משפחה בדעותם הפוליטיות. 3. קבוצה קטנה אך איכותית- כאלה שמתעניינים בפוליטיקה, ולחלקם גם דעה ברורה, גם אם לרוב היא זמנית, בנושאים אלה. וכאן נשאלת השאלה- איך קורה שאני לא יכול לעבור יום בלי לקרוא עיתון ולשמוע חדשות, בעוד השכן שלי משתעמם ולא מתעניין בנושא הזה. יצא לי במהלך פעילותי הפוליטית במס´ תנועות ובעיקר בנוער מרצ להכיר הרבה מהקבוצה השלישית, והגעתי למסקנה שרובם, בעיקר המתמידים שביניהם ואלו שפיתחו דעה אישית- 1. חונכו מגיל מסויים לדעה, או יותר נכון לכיוון הפוליטי בו הם מחזיקים. פירוש "חינוך" הוא לא שטיפת מוח, גם לא גילוי דיעות או קללות מול הטלוויזיה. גם הדבקת סטיקר פירושה חינוך במובן מסויים. חלק מהחברים בקבוצה הזו מחזיקים בדעות הפוכות משל הוריהם, הרי ידוע שבגיל זה אנו נוטים למרוד במסגרות, ובעיקר בהורים והחזקת דיעה פוליטית הפוכה משרתת דעות אלו. 2. משתמשים בכלי התקשורת- קוראים עיתונים, רואים טלוויזיה וכו´. תני לי לשתף אותך במשהו: כשהייתי קטן יותר (גילאים 6-13, אני עכשיו בן 17) אמא שלי ניסתה להרגיל אותי לקרוא ספרים, ותמיד דחפה לי ליד איזה ג´ינג´י או קופיקו. קראתי הרבה אבל היא נכשלה במשימתה העיקרית- כיום אני לא קורא, וגם כשבמסגרת ביה"ס אני צריך לקרוא משהו, קשה לי להרגיל את עצמי לעשות את זה. אף אחד לא מכריח אותך להתעניין בפוליטיקה, ואם את שואלת שאלה כמו "איך אני יכולה להתעניין בפוליטיקה" מובן מכך שאת לא התעניינת בזה עד עכשיו. את יכולה לקרוא עיתונים, לקרוא במגזיני אינטרנט ואתרי חדשות וכו´, אולי חלק יעניין אותך. אם את רוצה לפתח דיעה משל עצמך הייתי ממליץ לך גם לקרוא מאמרים של כותבים שונים, ולמקם את הדעה שלך ביחס אליהם. שימי לב! רוב הכותבים האלו הם מקצוענים בתחומם, ויודעים להפעיל אמצעים שיגרמו לך לתמוך בדעתם. את יכולה למצוא את עצמך קוראת מאמר ומסכימה איתו, ואח"כ לקרוא מאמר של מישהו אחר ולהסכים איתו בכל מילה. לכן, אל תבלעי כל מילה, תנסי להטיל ספק במה שהכותב אומר- האם הוא משתמש בעובדות ונתונים לטובתו? האם הוא חוזר על אותה נקודה עשרות פעמים? וכו´.