ויכוח ניצחי
גם אני בצעירותי התלבטתי בשאלה - איך למשוך צעירים לריקודי עם. הייתי צריך לשכנעם , שזה לא רק הורה ושאבתם מים. חלק מריקודי הראשונים היו "מהפכניים", ואודה שהשתמשתי גם במוסיקה "לועזית" (סאני, טוסטוס פננה,סולטי דוג רג וכדומה). אבל .. אבל... הם היו אמצעי ולא מטרה. מכמה ריקודים פסבדו-ישראליים עברתי לקומה אחא ושחרחורת. כשהרוקדים גילו את היופי בריקודים - אי אפשר היה לעצרם. הם ליוו אותי , לאורך כל הדרך. חלק מהם מדריכים אתכם היום. תאמינו לי - שחלק גדול מהמכורים היום לריקודי האוניברסיטה, המטרווסט, והאליאנס , כולל המדריכים - הם תוצר של העבודה שלנו. הם לא באו לריקודי עם מ"חי למענך" - אלא מהנך יפה, על גמלי, בת הכרמל , דודי לי ואתי מלבנון, דבקה אוריה וכדומה. מי שהפך את האמצעי למטרה - והמשיך במנגינות ובריקודים לועזיים, או בריקודי השורות , קרא לפעולתו בשם אחר. היו חוגים לריקודי עמים, ריקודי שורות, סלונים , בלקנים ועוד שמות. אנחנו המשכנו בשמנו - ר י ק ו ד י - ע ם, ושמרנו על הסגנון. היום רואים בצער - שהשומרים על הגחלת, נמצאים באולפנים, בהרקדות הנוסטלגיה,בשעה אחת בלילה,או אצל מדריכים איכותיים, שיודעים ללמדם ולשלבם בהרקדותיהם הגדולות. אף מדריך צעיר לא יעיז להתחיל חוג ולהישאר בסגנון של ריקודי עם , הוא יאלץ להתחרות עם הסביבה ועם הכוחות החזקים , שצצו בשטח - אם הוא רוצה לשרוד. מאידך, שמעתי, על מדריכים שהפריזו בהתחלה, עם הריקודים העכשוויים , וגילו מהר - שאלה בורות אשר לא יכילו מים. בלי עומק ונכשלו. החוגים שלהם - נסגרו . הם רצו להיכנס מהר לנעליים של בעלי הניסיון, שתפסו מקומות מרכזיים, ומשכו אנשים רבים , לכיוון הרצוי להם. כך אפשר גם להבין את הסימביוזה שנוצרה בין יוצר צעיר להרקדה גדולה ומסיבית. הצעיר "מתיידד" עם המרקיד המוביל ומשתדל להשחיל אצלו את ריקודיו החדשים , או אז ,מתפתחת האמביציה המנצחת - "אני הראשון" , "רק אצלי", והתחרות מתגלגלת, עד שאין הכר לריקודי עם. בעולם התרבותי והמדעי משנים שמות לתופעות חדשות. המושג "רופא| התפצל לקטגוריות שונות. יש רפואה משלימה, יש הילינג, הומופט,מגיד עתידות ועוד. גם במחשבים יש שינויים. לא כל דבר נקרא מחשב. רק אצלנו השאירו את השם ריקודי עם - לכל סוגי הפעילויות. לידיעתכם - בארצות העולם , אני מעורב בזה אישית - נמאס מהכיוון שמתפתח בארץ. והמארגנים של מחנות מבקשים להזמין יוצרים עם ריקודים ישנים. הם מבקשים, בכל לשון של בקשה , לא להביא להם ריקודים חדשים, שלא מבליטים את שירת ארץ ישראל. בשירה בציבור בחו"ל - מתלהבים מהשירה הישראלית השורשית , שירת ארץ ישראל היפה. אביא הוכחה מהריקוד "וואי וואי" - שהביצוע החדש , של גבי שושן הלהיב את ישראל שיקר , "אשר גילה את אמריקה" - בריקוד החדש שיצר. או דוגמא נוספת, איך הביצוע החדש של את הגשם, החיה מחדש את הריקוד של אלי רונן. כלומר - שירי ארץ ישראל , שעליהם בנויים ריקודי העם שלנו, שאנו מנסים לשמור בנוסטלגיה , בביצוע חדש, יכולים להלהיב , גם את הדור הצעיר. צריכים מדריכים שקשורים לארץ ולתרבותה, אשר אוהבים את המקורות - הם ידעו לחבב את הריקודים הישנים, לשמור עליהם. לא כל הריקודים הישנים הם צדיק כתמר או לא אהבתי די. יש ריקודים יפים ומענינים, גם אם נמאס לשמוע את אותו ביצוע כל הזמן. אין לנו תזמורת וירטאוזית בכל ערב הרקדה, שתלהיב את הרוקדים בחידושי ביצועים, אבל אפשר לשכנע זמרים צעירים, כמו מכוכב נולד, שיקחו כמשימה לשיר ולעבד מחדש , שירי עם יפים , ועל ידי כך לשמור על ארץ ישראל היפה והמקורית. יש לחפש שם אחר להרקדות שמתפתחות היום. אלה - ל א ר י ק ו ד י ע ם יענקלה לוי