שאלה של מוסר

אורן ג

New member
שאלה של מוסר

מי קובע מה מוסרי ומה לא מוסרי? אולי אדם קובע לעצמו ואצל כל אחד זה משהו אחר? לפי כך, אין אדם לא מוסרי, כי כל אדם פועל לפי מוסרו? אולי החברה שאדם חי בה קובעת? ואדם שלא פועל לפי כללי המוסר החברתיים הוא בלתי מוסרי? אך מה קורה שהחברה היא חברה כמו בגרמניה הנאצית? נמקו את תשובותכם שנה טובה ומתוקה

QuantumYael

New member
מוסר

המוסר נקבע על פי הנורמה. הנורמה נקבעת על פי החברה והיא באה לשרת את החברה. הנורמה נקבעת על פי הרוב, בגלל שהחברה עלולה להיות מפולגת והיא לא אחידה, וגם מטעמי הגיון (הרוב יותר קרוב לרוב המוחלט). המוסר פועל על חברה. ולכן חייבת להתקיים חברה על מנת שהמוסר יהיה תקף. ומכך, שאדם לא יכול לקבוע בעצמו מה מוסרי, אלא הוא צריך להסתמך על רוב החברה, או מטעמי נוחות על הנורמות החברתיות התקפות בסביבתו הקרובה. לכן הגבולות האינדבידואלים שאדם קובע לעצמו אינם נקראים מוסר. הם יכולים להיות מוסריים (וברוב המקרים הם באמת יהיו כאלה) אבל המוסר חייב להיות השלכה של החברה ולא של הפרט. מוסר הוא אם כן אינטרס חברתי ולא אינדבידואלי.

אורן ג

New member
אז נשאלת השאלה

על פי הדברים הנ"ל: מה קורה עם החברה הנאצית שקבעה גבולות מוסר אחרים, מה עם אייכמן למשל שטען כי ביצע את הפקודות שהיו נורמות באותה החברה בה הוא חי. מה קורה שהמוסר הוא גזענות, מה קורה אם המוסר הוא להרוג, האם המוסר לא נמצא גם באחריותו של הבודד בחברה?

אלי ו.

New member
המוסר נקבע ע"י החברה

ההנחה שיש כללי מוסר גלובליים. למשל שרצח של חפים מפשע הוא דבר מגונה. אייכמן נשפט על פשעים נגד האנושות לא על עבירה על המוסר האנושי. אתה קצת מבלבל בין משפט למוסר. המוסר אינו דבר שמחוייב לפי חוק, ואם המוסר שלך הוא שלהרוג הוא טוב, מבחינת עצמך אתה אדם מוסרי. זה לא יעזור לך הרבה בבית הכלא מכיון שעברת על החוק.

אורן ג

New member
לא בטוח שהתבלבלתי

משפטו של אייכמן היה משפט מוסרי ולא פלילי מפני שהוא נשפט לפי החוק לעשיית דין בנאצים ועוזריהם שהוא שונה מאוד מהחוקים האחרים בכך שהוא לא כלל התנהגות של החברה אלא הוא רק קובע את החובה המוסרית של מדינת ישראל לשפוט פושעים אלה. בלי שום קשר, עוד לא נענתה השאלה האם המוסר לא נמצא גם באחריותו של היחיד בחברה? האם אין זה מתפקידו של היחיד בחברה להתנגד לפעולה שעל פי ליבו אינה מוסרית?

אלי ו.

New member
חוקים יכולים להתבסס על מוסר

לרוב זה באמת המצב, אבל אסור להתבלבל בין השניים. לכל אחד יש את המוסר האישי שלו שלרוב נגזר מהמוסר עליו הוא חונך. תפקידו? זה קצת גדול עלי. הייתי אומר שעל כל אדם לשקול עד כמה פעולה מסוימת אינה מוסרית ואיזו סדר גודל של פעולות ראוי אם בכלל לנקוט. אם למשל אראה נער לועד לילד נכה, מן הסתם חוש המוסר שלי יתעורר. מה התפקיד שלי ואיזה פעולות אנקוט זה ענין של שיקול דעת. שליפת אקדח וירי למטרה מן הסתם תהיה פעולה לא ראויה.

shellush

New member
בעיני הגדרת ה"לא מוסרי" זה...

פגיעה נפשית ו/או פיזית בבן-אדם במכוון. ניצול. לקחת משהו שלא מגיע לך, שלא הרווחת ביושר ושלא נתנו לך (לפעמים גם לקחת משהו שכן נותנים לך זה לא מוסרי, תלוי בסיטואציה).

neko

New member
אז בעיניך הסוציאליזם אינו מוסרי?

או ש"לא מגיע לך" תלוי בהגדרת הסביבה? ומה לגבי פגיעה בבן-אדם כתגובה על פגיעה שלו בך, או כאמצעי מניעה (למשל חיסול ממוקד של מחבל לפני שהוא יוצא לעשות פיגוע)?

shellush

New member
אז ככה...

באשר לפגיעה במישהו שפגע בך, גם זה בעיני לא מוסרי. כשפוגעים בי גם לי יש את הרצון האינסטנט לפגוע בו בחזרה (פגיעה נפשית לא פיזית), אבל כשאני חושבת קצת על זה, אז אני נסוגה מזה, כי זה לא עוזר וזה לא בריא ולא שווה את האנרגיות. ואני לא שה תמים, פעמיים קרה שעשיתי את זה, פגעתי / נקמתי נפשית בחזרה באנשים שפגעו בי ואני לא גאה בזה. היום אין מצב שאעשה את זה, שוב, זה מבזבז המון אנרגיות שיכולות ללכת לדברים טובים וחיוביים יותר. באשר לפיגועים וכאלה, זה כבר עניין של פוליטיקה וכאלה. ולא מתאים לכאן. אלא לפורום אקטואליה.

not2dizi4ridin

New member
אבל מה אם

האדם שפגע בך ממשיך לפגוע בך מכיוון שהוא מנצל את הפסיביות שלך? גם אז צריך לחסוך את האנרגיות למעשים טובים יותר? ,מה שאת אומרת מתייחס למרחב הכללי בלבד ודי קשה ליישם אותו במיקרים יותר ספציפיים.

shellush

New member
דרוש פירוט כדי להבין למה הכוונה אבל

סה"כ אני לא בעד נקמות ולא בעד הידרדרות לקטנוניות של אנשים אחרים. אני עשיתי את זה, הידרדרתי לרוע על ידי הפצת רוע בעצמי וזה הגעיל אותי, ולכן הפסקתי. כשאתה מידרדר לרוע ולהשפלה ונקמות, אז אתה לא יותר טוב מהאויב שלך, ברגע שאתה לא נותן לאחרים לדרדר אותך, זה כבר אומר שניצחת, נפשית ניצחת את האויב.

ל נ צ ח

New member
על מוסר ועל יסודות המוסר ../images/Emo150.gif

מוסר הוא מנהג המדינה - והמקובל באותה-עת על אזרחיה. קאניבאליזם הוא מוסר במדינה קאניבלית. יסודות המוסר דומים לכל שאר סוגי היסודות, יעמיקו מדי לחפור כדי לגלותם אפשר שכל המבנה יתמוטט.

ל נ צ ח

New member
ואישית...

מוסרי הוא הדבר שהרגשתי טובה אחר עשייתו ובלתי מוסרי הוא הדבר שהרגשתי רעה אחר עשייתו. נו,אז מה דעתכם.... אני יפה? סליחה, אני מוסרי?
טוב, אם לא עכשיו בעבור-הזמן ואז בעתו גם ת'זאת נכון תדעו.... שבוע-טוב, * ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ *

WinterDay

New member
אהמ..

מוסר הוא לא מנהד מדינה למשל במדינה יכולה ליהיות מסורת של אוכלי בשר ומישו בא ואומר פתאום שזה לא מוסרי ומפסיק לאכול בשר מוסר זה דבר אישי, מה שנראה לך בסדר והוגן כלפייך ואחרים, מה שלא צבוע בענייך, מה שנראה כהדבר נכון.

ל נ צ ח

New member
כאשר מישהו בא ומשנה זאת,העת משתנה

ושוב... מוסר הוא מנהג המדינה - <<<<<<<<<<<<<< והמקובל באותה-עת על אזרחיה. >>>>>>>>>>>>>>>>>> נ.ב לפני תגובה חכם להבין לנקרא. * ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ *

אורן ג

New member
התחמקתם!!!

לכל אלה שענו כי המדינה קובעת את המוסר תענו לי על השאלה ששאלתי את יעל!!! ולכל אלה שענו שמוסר נקבע ע"י כל אדם ואדם תענו לי על השאלה, "אם כך אז איך זה שיש אנשים בלתי מוסריים חתימה טובה

erezsh

New member
אין כזה דבר

אנשים בלתי מוסריים. יש רק אנשים בעלי מוסר שונה מאוד משלך.

אורן ג

New member
רגע רגע

רוצחים, גזעניים ואלימים, הם מוסריים אצלך? הנאצים הם מוסריים אצלך?

erezsh

New member
לא

הם מוסריים אצלם. כשאנו שופטים אנשים אחרים אנו לא שופטים אותם לפי המוסר שלהם, אלא לפי המוסר שלנו. לכן אם תגיע למקום בו זה לא מוסרי לעבור על פני אחר ברחוב בלי לברך אותו, אתה תיחשב לא מוסרי (מי יודע, אולי תגיע לכלא?). אבל מבחינתך - אתה מוסרי לגמרי.

למה???

New member
אבא של חברה שלי אנס אותה

כשהיא היתה קטנה. חוץ מזה הוא היה האבא הכי טוב בעולם! הוא היה משקיע בה כ"כ! כולם אמרו איזה אבא טוב ודואג... הוא באמת דאג לה, באמת... הוא פשוט גם אנס אותה. זה המוסר שלו.

למעלה