שאלה של טירון

שאלה של טירון

מאז שאימצתי את מישמיש, הכלב שלי, אני גולש הרבה בפורום כלבים, ושם נעשיתי מודע יותר לאכזריות הרבה שישנה בתעשיית המזון כלפי בעלי חיים.
לפני כ-9 חודשים החלטתי לשנות את הרגלי התזונה שלי, ולעבור לצמחונות (אולי בדרך לטבעונות, אבל בכל מקרה אעשה את זה בהדרגה).
אני מרגיש מצוין, אבל רוצה להיות שקט ולבדוק שהכל בסדר.

אז מה בעצם אני רוצה מכם? שתגידו לי מה הן הבדיקות (שקשורות למעבר לצמחונות) שאני צריך לבקש מרופאת המשפחה שלי, כי לי אין מושג.

אולי זה המקום לציין שאני סוכרתי, ככה שאני מבצע בדיקות כאלה ואחרות, לעיתים די תכופות.

בדיקות שכדאי לעשות

גם לקרניבורים - אבל איזה רופא יתן להם סתם ככה..

כימיה מלאה - כולל ברזל ומאגרים, ולבקש גם B12, חומצה פולית, ויטמין D
זה מה שניתן לבדוק בבדיקות דם - את הB12 ימליצו לך לקחת בכל מקרה בכדור מציצה, ויטמין D חסר להרבה עקב חשיפה מועטה מדי לשמש, וקשור גם לספיגת סידן.
(ועדיף במיוחד זה שתקבל מהשמש מאשר זה שמתוסף למוצרי החלב, שאגב לא ממש מספקים לך מספיק סידן)
ספירת דם - בה תראה את ההמוגלובין - גם קשור לברזל.
אל תחשוב שאם רק התחלת עם צמחונות אז אין בעיה עם ברזל - אתה יכול להיות אנמי גם בתור אוכל בשר.

חלק מהבדיקות לבטח כבר עשית בעבר, אז אתה תוכל פשוט לעיין בהן:)
בהצלחה.

ואם אפשר לשאול: סוכרת 1 או 2?

קודם כל תודה, וגם...

אז ככה,
הסוכרת שלי היא סוג 2 (מתנה מהימים שהייתי שמן) מאז עשיתי ניתוח לקיצור קיבה וירדתי רבות במשקל, אבל לצערי, הסוכרת לא נעלמה.
את רוב הבדיקות שדיברת עליהן אני עושה בכל מקרה,
B12 אני לוקח תוסף כבר המון שנים (בעיה משםחתית, ועוד שילוב של אבא ואמא) - ואני בסדר.
ויטמין D בבדיקה האחרונה היה חסר (אולי כי חייתי באנגליה בשנה וחצי האחרונות ואולי כי בכלל אנחנו נחשפים פחות לשמש. גם כאן ממלא את החסר עם תוסף.
עניין ההמוגלובין אני לא יודע ואקפיד לדבר עם הרופאה.
ברזל - יש לו בדיקה מיוחדת? ואיך היא נקראת?

ועכשיו גילוי נאות:
זה לא ממש נכון שרק לאחרונה נעשייתי צמחוני. בתור גילוי נאות, אני רוצה לספר לכם סיפור קטן:

כשהייתי בגן בקיבוץ (בערך בגיל 5) היתה לנו פינת חי ליד הגן. היו בה תרנגולות וארנבות וטווס ועז ואפילו חמור. אני מאד אהבתי להאכיל ולטפל בחיות.
יום אחד הגננת הקבועה לא היתה, ובמקומה היתה איזו מטפלת מחליפה. בצהרים היא קראה לנו לאכול, ואמרה שהיום יש תרנגולות לארוחת צהרים. כשנכנסתי לאכול, ראיתי בשר עוף על השולחן, ושאלתי אותה, למה אמרת תרנגולות, זה בשר עוף? והיא ענתה לי שבשר עוף עושים מתרנגולות שהורגים אותן. שאלתי האם אלה תרנגולות כמו שיש לנו בפינת החי, והיא אמרה שכן.
על המקום אמרתי לה שאני לא אוכל את זה.
למחרת חזרה הגננת הקבועה, ולא הבינה מה קרה לילד שהשתגע והחליט להפסיק לאכול בשר. שום דבר לא עזר, והיא ניסתה להכריח אותי ואני פיררתי את הקציצות וזרקתי את הפירורים מתחת לשולחן, ולמחרת הכנסתי את הנקניקיה לכיס וזרקתי לפח אחרי האוכל.
כשסיפרתי את זה לאמא שלי, היא נתנה לי גיבוי מלא, ואמרה שאם ינסו להכריח אותי, היא מרשה לי לזרוק אפילו מתחת לשולחן. רק אחרי שהיא שוחחה עם הגננת, הניחו לי לנפשי ונתנו לי להמשיך “בשגעונות” שלי.

הייתי צמחוני 13 שנים ואז זה עבר לי, וב-40 השנים האחרונות אכלתי בשר.

כאמור, עברתי השנה שוב לתזונה צמחונית, ומכיוון שלא היה מושג איך מתחילים, איך דואגים לתזונה מאוזנת ולקבלת כל אבות המזון, החלטתי לחקור, לבדוק, לשאול.

הסיפור שלך מוכר לי, כתבת אותו בעבר?

נראה לי שקראתי אותו ..:)

רציתי להציע לך משהו לגבי הסוכרת, אבל אני ממש לא יודעת איך מתייחסים למצב פוסט קיצור קיבה.
מה שכן אמליץ בחום גדול - לגשת לתזונאי/ת ועדיף לא דרך קופח.
הסיבה, תזונאים מומחים בצמחו/טבעונות, שאין להם את ההכרח לתת לך את התזונה 'המומלצת' עי משרד הבריאות והתאגידים למיניהם, יהיו אמינים יותר
ויועילו לך אולי אף במיתון או החלמה מסכרת.

הנה רשימה לדוגמא

ברזל - אילו שלוש הבדיקות שאפשר לבקש מרופא משפחה במסגרת בדיקת הכימיה (זו שכוללת סוכר, תפקודי כבד וכו'):

IRON
---------
בדיקה ישירה לרמת ברזל בדם. ערכי נורמה – מעל 50. הרמה יכולה להיות גבוהה גם אם מקבלים כעת תוספת ברזל או אוכלים אוכל עשיר בברזל לפני הבדיקה.

FERRITIN
-------------
מדד יותר מהימן לרמות ברזל. נורמה – מעל 12. זהו חלבון המהווה את מאגר הברזל בדם. הוא יכול להיות נמוך גם כשרמות המוגלובין או IRON תקינים. מצד שני, רמתו עולה גם במצבים חריפים כמו דלקת, זיהום או מצבים אחרים.

TRANSFERRIN/IRON BINDING CAPACITY
----------------------------------------------------------
יכולת קשירת ברזל – זהו מדד נוסף לחסר ברזל. ככל שהערך גבוה יותר, זה מרמז על חסר ברזל.

המוגלובין - בדיקת המוגלובין היא אחת הבדיקות החשובות במסגרת בדיקת ספירת דם והיא מודדת את מידת החומרה של אנמיה (מיעוט כדוריות דם אדומות) או פוליציטמיה (עודף כדוריות דם אדומות) בדרכ, למי שיש חסר בברזל או מאגריו - יש גם המוגלובין נמוך
ההמוגלובין נראה בבדיקות הדם או HB או HBG - במסגרת בדיקת ספירת הדם - זו אחת הבדיקות הסטנדרטיות ביותר! בטוח עשית אותה כמעט בכל פעם שלקחו לך דם.
אז יש אפשרות לבדוק - הטווח הוא gr/dl 11.7-17.0 (משתנה קמעה בין מעבדה למעבדה)

לגבי ויטמין D, עדיף יהיה לך להתחיל כבר היום בחשיפה מבוקרת לשמש.
בכל יום כמה דקות, בכל שבוע להוסיף כמה דקות - בעיקר בשעות החמות.
זה יהיה הרבה יותר בריא מאשר התוסף.
החשיפה לשמש היא הרבה יותר מאשר הויטמין.

ושוב תודה,

רשמתי לפני את הבדיקות, ואבדוק אם נעשו בעבר ואם לא, אבקש.

הסיפור שלי (אחד מכמה) הופיע פעם בפורום כלבים (אבל אני לא זוכר את הכינוי שלך משם) מנהלת הפורום דווקא כן מוכרת לי משם.

הסיפור הזה מופיע גם באתר מתכונים שפתחתי לפני מספר חודשים, שבו כל המתכונים צמחוניים, חלקם טבעוניים, ולחלק מהמתכונים הצמחוניים יש גם חלופה טבעונית.
כאמור, אני עדיין לא שם, כלומר עדיין לא טבעוני, נראה בהמשך.

אם מישהו רוצה להביט באתר הזה (שעדיין בשלבי פיתוח, ועל שרת פיתוח), יכול להעיף מבט:

קרוב לצלחת.

אחלה אתר!

בהצלחה בפיתוח!

קפצתי פעם לפורום כלבים כדי לשאול שאלה על כלב של השכנים - אבל זה היה מזמן ורק בשביל השאלה.
מעניין איך סיפור שאולי קראתי במקרה נשאר איתי...:)

בריאות שלמה

הי, אבו מישמיש, טוב לראותך גם כאן

נירה אולנד
היא דיאטנית קלינית טבעונית
שעובדת עם מנותחי קיצור קיבה כבר למעלה מעשור.
יש לה הרבה ניסיון בתחום במגוון ניתוחים
היא אומנם מקבלת בראשון
אך ניתן לקבוע איתה פגישות אישיות גם דרך הסקייפ.
רובם של הדיאטנים לא מבינים במצבים הללו, ולדעתי שווה להשקיע במישהי שכן, על פני כאלו שיסבו נזק.

מוזר שהסכרת לא חלפה,
אני בטוחה שתזונה יכולה לשפר אותה, אלא אם כן אין עוד מצב נלווה.
בעיקר תזונה שמבוססת על ירוקים
שגם תועיל לברזל.

בכל מקרה, שווה חקירה לעומק עם איש מקצוע בעל ניסיון הולם.

אני הייתי מבקשת בדיקות כוללניות, כולל אבץ ושאר המינרלים שהם לא ששים לבדוק אותם
כמובן, ברזל, פריטין וטרנס פריטין, תפקודי כבד.

ויטמין D אם אין בעיה ידועה בספיגה שלו
חשיפה של העורף והאיזורים בידיים משורש כף היד עד פנים המרפק - בחלק הפנימי, לא החיצוני
פעמיים ביום למשך 10 דקות כל פעם
אמורים לסדר את הנושא, אחרי תקופת חשיפה מוקפדת.
שוב, אין לי מושג לגבי סינרגיה עם הסכרת, יתכן והספיגה מושפעת מכך גם.

הרבה בהצלחה
והרבה בריאות!

מצטרף להמלצה על נירה

לדעתי אם יש לך אפשרות מאוד שווה לך להתעייץ איתה .

תזונאי ממוצע מכיר בהחלט מצבים כאלה

שלום לך,

כתבת: "רובם של הדיאטנים לא מבינים במצבים הללו". מאיפה הקביעה הזו ?
מצבים של קיצור קיבה, סוכרת, צמחונות הם מצבים נפוצים עבור כל דיאטן ממוצע, והוא דווקא כן מכיר את זה.
חבל שכתבת את מה שכתבת, תוך חוסר ידע.
את זו שלא יודעת, לא הם.

התייחסתי למצבים של קיצור קיבה

ורובם לא מכיר, לא יודע.
אתה יכול, לכעוס, להאדים מרוב כעס, לקפוץ מהגג,
ולהגיד לי בקול של ילדה קטנה "זה את שלא יודעת כלום, הם כן יודעים
"
ועדיין זה לא ישנה את העובדה המאוד עצובה
שרובם של הדיאטנים בארץ הם אנשי מקצוע מאוד בינוניים
שלבטח אין להם מושג במצבים מיוחדים כמו התזונה לאחר ניתוחי קיצור קיבה, בטח בסינרגיה למחלות שונות.

את זו שלא יודעת על התחום, לא הם.

הטיעונים העל לקפוץ מהגג, לקפוץ וכו' - את יכולה להפנות כלפי עצמך.

ladybug6

New member
טוב לראות אותך כאן

גם אני מזהה אותך מפורום כלבים..

לעומת הרשימה המייגעת של הבדיקות שאחרים ייעצו לך, אני אישית לא חושבת שאתה צריך בדיקות מיוחדות בגלל הצמחונות.
הדבר היחיד שהייתי ממליצה לך לעשות זה לקחת בי12, ומכיוון שאתה כבר עושה את זה ובמעקב, אז ממש אין סיבה לדאגה.
ויטמין D חסר לרוב האוכלוסיה, גם בארץ, ולא ממש קשור לתזונה אלא לשמש ולספיגה.

אם אתה מקפיד על תזונה בריאה ומגוונת שכוללת את כל קבוצות המזון הקריטיות (דגנים, קטניות, ירקות-פירות, ושומנים) אז אין לך שום דבר מיוחד לדאוג לגביו :)
פעם בשנה שנתיים כדאי לעשות בדיקות של ויטמינים ומינרלים, וזה נכון לכל אדם ולא רק לצמחו/טבעונים. ובמידה ומשהו חסר, משלימים ע"י תזונה / תוסף.

מזל טוב על החזרה לצמחונות, ואתה מוזמן להשאר איתנו בסביבה

הרשימה של הבדיקות לא כל כך מייגעת

למעשה כולן נמצאות בשתי בדיקות כלליות שעושים כל יום בקופות החולים
כימיה וספירת דם.

אני הייתי ממליצה להרבה אנשים לבקש לפחות פעם בשנה לעשות את הבדיקות
במיוחד לאנשים הנמצאים במרוץ החיים, נמצאים במשרד רוב זמנם, ולא אוכלים בצורה מסודרת (בשר או לא בשר)

אנשים רבים מתהלכים עם אנמיה ומחסור בויטמין D - וגם אילו מצבים שעלולים ליצור נזק לאחר זמן (לא רק מחסור בB12)

אז אם האיש כבר עושה בדיקות וכבר יש לו בעיות בריאות שונות - לבקש להוסיף כמה בדיקות (או לבדוק אם כבר נעשו) זה רק יועיל.

ladybug6

New member
זה שחשוב להבדק מדי פעם זה נכון, אבל

זה לא קשור לצמחונות.
הבדיקה היחידה שרלוונטית לצמחונים זה בי12 שמתזונה צמחונית קשה להשיג ועדיף לקחת תוסף ולעקוב מדי פעם.
כל השאר לא קשורים לצמחונות אלא לבריאות כללית ותזונה מאוזנת (שכוללת או לא כוללת מוצרים מהחי).

זה בדיוק מה שכתבתי!

אני חושבת שכל אחד מאיתנו צריך את הבדיקות האילו.

האיש שאל מאחר והוא רוצה לעשות בדיקות
אז כתבתי את כל הבדיקות הנ"ל - כי זה יהיה כמעט חסר תוכלת לעשות רק B12 ולהמשיך לחיות עם חוסר ברזל...

למעלה